A List Magazine ∙ May 9, 2023 ∙ 6 min read

Un articol de Teodora Iacob – fondator Nature Talks și Școala de Mediu

Fac educație de mediu cu adulți și copii din România, de ceva vreme, și am cunoscut în ultimii ani mai multe tipologii de oameni care se raportează diferit la mediu: Nepăsătorul: ”Chiar o sticlă aruncată pe jos nu cred că e un lucru atât de grav”.

Imitatorul: ”Dar și vecinii mei aruncă aici zilnic, fix pe mine m-ați văzut”. 

Conspiraționistul: ”Se fac atât de mulți bani pe tema asta cu schimbările climatice, așa că mai lăsați-ne”.

Ezitantul: ”Aș vrea să ajut și eu cumva mediul, dar chiar nu știu de unde să încep”.

Am descoperit, în schimb, deocamdată ca o specie rară, și Responsabilul: ”Tu încă mai folosești sticla din plastic? Am renunțat la ea acum 3 ani”. Eu sper să fie o specie pe care de…apariție! 

Pentru cei care vor să facă ceva, orice, pentru protejarea mediului, dar nu știu care ar fi primii pași, am pregătit 5 obiceiuri prietenoase cu natura, ușor de pus în practică. Partea cea mai cool este că nu te costă nimic să le implementezi! Așa că, de ce să nu începi chiar de azi?

Regula de aur: nu arunca gunoiul pe jos!

Te enervează urmele pe care le lași pe geam, monitorul telefonului sau pe ecranul televizorului? Mai ales după ce tocmai ai făcut curat? Până la urmă sunt doar niște amprente… Ține minte, amprente lași și în natură! Cam tot ce facem zi de zi lasă o urmă. Și ar fi enervant să vină mereu cineva după tine să îți spună să o cureți, nu?

Cel mai simplu gest prin care putem ajuta mediul este să nu aruncăm nimic pe jos, nici măcar un bon sau un rest de țigară. Deșeurile care ajung pe stradă, pe spațiile verzi, pe plajă, nu dispar în mod miraculos, ci rămân în natură sute, mii de ani. De exemplu, un PET rezistă și 500 de ani, iar o sticlă dispare în câteva mii de ani. 

Ambalajele aruncate la întâmplare nu ne fac rău doar nouă, ci și animalelor sau viețuitoarelor marine. Imaginile cu țestoasele prinse în pungi din plastic sau cu pești care au stomacul plin de microplastice au devenit deja virale în ultimii ani. #dislike

Fii responsabil! Lasă doar amprente verzi în natură! 

Lista de cumpărături anti-risipă

Cumpărăm în exces și de multe ori aruncăm mare parte dintre alimentele cumpărate. Ca să evităm risipa alimentară, putem face câteva lucruri simple și utile: o listă cu produsele necesare și o planificare a meselor pentru săptămâna care urmează. Poate două – trei zile voi fi plecat din oraș și de aceea nu are rost să cumpăr prea multe.

Iar dacă ai uitat să faci o listă de cumpărături, uite alt truc foarte util: deschide frigiderul înainte să pleci și fă o poză interiorului! Când ajungi la supermarket o să fie foarte ușor să vezi ce alimente ai deja acasă. Ce rost are să cumperi unele noi? #evitarisipa #pozeazafrigiderul.

Alt sfat: să nu mergi la cumpărături flămând! Vei avea senzația că poți mânca mult și vei cumpăra tot ce îți iese în cale. Un singur român aruncă, în medie, 130 de kilograme de mâncare la gunoi într-un singur an. O cauză este și faptul că alimentele sunt depozitate de multe ori în locul greșit.

De ținut minte: merele emit un gaz, numit etilenă, care distruge în jur alte fructe sau legume. Este indicat să avem în bucătărie un coș special, doar pentru mere.

Culorile anului – verde, albastru și galben

Ești pasionat(ă) de modă? Un mic/o mică fashionista? De ce să nu începi cu cele trei culori ale anului? Unele care nu se schimbă niciodată, indiferent de sezon! Sunt mereu cool și la modă! 

Folosește ALBASTRU mereu când vrei să colectezi separat hârtia și cartonul, GALBEN ori de câte ori vrei să dai o nouă viață unui deșeu din plastic sau metal și VERDE când o sticlă poate deveni… o nouă sticlă! Apropo, știai că sticla este singurul material care se poate recicla la nesfărșit? De ce să întrerupi chiar tu șirul? #colecteazaselectiv

De ce este important să colectăm deșeurile în tomberoanele speciale? Pentru ca ele să ajungă la o fabrică de reciclare, unde vor fi transformate într-un obiect nou.

Pungă cu pungi, îți spun: Adio și te las!

Provocare: data viitoare când mergi la cumpărături și primești întrebarea clasică Vă dau o pungă? răspunde NU. Ca să nu cari totuși produsele pe brațe, nu uita să ai mereu la tine o sacosă reutilizabilă din pânză sau rafie. Mai nou, aceste sacoșele pot fi transformate și într-un accesoriu șic, mai ales dacă le pictăm sau le personalizăm așa cum ne dorim.

De ce să faci asta? Multe pungi din plastic pe care le cumpărăm de la magazin nu se pot recicla, asta înseamnă că vor ajunge în natură și vor rămâne acolo sute de ani. 

Stinge lumina, arată-mi calea… spre un mediu mai sănătătos

A trecut un secol și jumătate de când Thomas Edison a dat lumii becul. Acum e rândul nostru să găsim o soluție să îl folosim inteligent! Adică să nu facem risipă de energie! Și putem face asta fără efort. 

Ca să nu te mai întorci din drum să vezi dacă ai stins lumina, folosește acolo unde poți un întrerupător cu senzor. O să aibă el grijă să folosească energia doar când e necesar. 

Sau poate vrei să stai seara să te relaxezi la un film sau să citești o carte, dar nu vrei nici întuneric, nici lumina strălucitoare. Montează un întrerupător reglabil ca să ai lumina potrivită pentru orice ocazie. Așa mai reglezi și factura! 

Și nu uita! Becurile incandescente, cele cu filament și lumină galbenă au fost interzise. Înlocuiește-le cu un bec LED! Economisești și bani și resurse. 

”Salvarea planetei” pare o luptă grea, pe care nici nu știm de unde să o începem. Așa se face că mulți dintre noi alegem să nu ne gândim la asta. Vestea bună este că nu e greu deloc să ajutăm mediul și să ne îmbunătățim stilul de viață, trebuie doar să avem un pic de voință. 

Deci, dacă ar fi să pui în practică un sfat chiar de astăzi, tu pe care l-ai alege?

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….