Monica Cismaru ∙ December 22, 2021 ∙ 7 min read

Teodora-Daniela Constantinescu este un designer de interior talentat, care are un parcurs profesional eclectic. A studiat baletul clasic, apoi s-a îndreptat către domeniul corporate, unde a lucrat aproape 10 ani în HR, iar apoi a făcut o schimbare la 180 de grade, când s-a orientat către design de interior, pasiune transformată în profesie, despre care ne povestește pe larg în cele ce urmează. Ce face o casă ”acasă” și de ce e important să ne consultăm cu un specialist când ne amenajăm căminul, ne spune în cele ce urmează Teodora.

Teodora, daca îți urmărim parcursul, vedem că ai fost atrasă dintotdeauna de frumos. Ai studiat baletul clasic și apoi te-ai îndreptat către design interior, după un interludiu destul de îndelungat în corporate HR. Ce te-a făcut să renunți la balet, să intri într-o multinațională și apoi s-o iei de la capăt cu o carieră nouă în design interior?

Totul pornește de la ambiție: am conștientizat încă din liceu că nu voi excela în acest domeniu, pentru mine erau doar două opțiuni, ori prim- balerină, ori schimb domeniul. Și asta am făcut. Experiența într-o multinațională era ca o lume vibrantă pentru mine. Oameni îmbrăcați la costum, săli de ședință, un mediu atât de diferit de mirosul unei săli de balet, repetiții cu corepetitor în sală. Dar cumva la fel de fascinant pentru mine a fost să învăț și să descopăr și această lume, chiar dacă am știut de la început că va fi doar o etapă din care să învăț disciplina lucrului, ca apoi să ajung în punctul în care să fac cu adevărat ce îmi place. Iar pasul următor a fost către locul unde îmi doresc să fiu și să rămân, designer de interior.

De la cine ai moștenit talentul și pasiunea pentru spatii armonioase, ai văzut dintotdeauna lumea în forme, culori, dimensiuni aparte?

Mama este o femeie cu mult bun-gust și, cum cred că în copilărie ne formăm multe dintre calitățile noastre de adulți, sigur și-a pus o amprentă pe capacitatea mea de astăzi de a vedea frumosul în spațiile interioare.

Ce putem regăsi din prima ta pasiune, baletul, în munca ta designer? Cum s-ar putea traduce arta baletului în arta designului?

Toate formele de artă sunt interconectate între ele, iar ce am observat, fiind înconjurată de artiști, este că, în general, un artist descoperă cel puțin un talent adiacent celui de bază. Aveam colegi balerini la fel de talentați la pian, alții cântau la fel de bine precum dansau. Eu mi-am redescoperit spiritul artistic în designul de interior, cu avantajul că aici simt că realizez proiecte la nivel înalt.

Ai studiat la un institut străin, de ce l-ai ales pe acela?

Interior Design Institute este o academie cu sediul în Australia, cu deschidere spre tendintele actuale în design și cu un corp de profesori ce a demonstrat de-a lungul timpului că procesul și tehnicile pe care le promovează nu au vârstă. Institutul l-am ales după multă analiză pe piată și într-adevăr a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face. Comunitatea de designeri absolvenți ai institutului este poate cea mai importantă resursă pe care voi continua s-o folosesc.

Ce vrei să aduci nou în casele celor cu care colaborezi? Putem vorbi despre o ”amprentă” a Teodorei?

“Cozy” ar fi cuvântul comun pentru toate amenajările mele. Îmi place să amenajez interioare rezidențiale și unde să te simți confortabil dacă nu în propria ta casă?!

De ce e important să apelăm la un designer de interior când vrem să transformăm o casă?

Un designer de interior te va ajuta să investești corect și întelept resursele financiare în proiect. Te va scăpa de greșeli costisitoare și epuizante. Meritul designerului este că are capacitatea să vadă spațiul în forme, culori, dimensiuni. Evită să se agațe de o stare sau de o senzație și privește proiectul în ansamblu: specific, feeling, utilitate și costuri. În plus, designerul va reuși de cele mai multe ori să ofere cel mai competitiv preț din piață pentru servicii și produse.

Care e psihologia prin care încerci să-ți înțelegi clienții și să le oferi cele mai potrivite soluții pentru amenajarea locuințelor lor?

Să-mi respect protocolul/pașii de lucru cu clientul. Fluxul de lucru este verificat în nenumărate rânduri, are atât o componentă psihologica cât și una practică, astfel încât să creez drumul către amenajare și, în final, un loc care se va numi “acasă”.

Te-a ajutat HR-ul să comunici mai ușor cu cei care îți cer ajutorul în amenajare?

Oh da! Psihologia clientului, abilitatea de a asculta și de a înțelege ce își dorește le stăpânesc în mare parte celor 8 ani în HR.

Care sunt proiectele cu care te mândrești cel mai mult?

Fiecare proiect îmi oferă o bucurie enormă pentru că sunt amenajări rezidențiale, iar acolo lucrezi și cu sufletul omului.

Dar unul din primele apartamente amenajate mi-a rămas foarte drag pentru că întreaga amenajare a funcționat în armonie perfectă. Bucuria clientilor pentru fiecare colt creat în acel apartament o s-o port în suflet toată cariera mea. Puteți vedea asta și în pozele din acest interviu, mi se pare că radiază bucurie.

În plus, spectaculoasă mai este o casă în stilul modern-farmhouse, pe care urmează să o prezint în luna ianuarie, după încheierea amenajărilor.

Ce observi prima dată la o casă?

Ordinea. Un loc poate fi spectaculos amenajat, dar dacă nu este îngrijit, este ca un trandafir ofilit.

Despre ce trenduri putem vorbi în 2022 în ceea ce privește designul de interior?

Contextul actual încă favorizează și în 2022 interesul pentru stilul cottage core, un stil care promovează o viață simplă, în armonie cu natura.

Ce lucruri nu trebuie să lipsească dintr-o casă?

Armonia este “lucrul” indispensabil dintr-o casă. Altfel, orice decor este lipsit de sens. De multe ori ne focusăm pe lucrurile palpabile, fizice încât uităm esența. Iubirea și armonia vor da viață unei amenajări reușite, bine gândite. Până acum, am fost binecuvântată cu familii tare frumoase, care au ales să apeleze la serviciile mele.

teodora daniela constantinescu deco

Ne poți descrie locuința ta?

Apartamentul în care locuim a fost amenajat acum 6 ani, pe când nu eram în domeniu, clar acum aș schimba multe lucruri, tehnic vorbind. Dar în ansamblu, are multă personalitate. Și, cel mai important dintre toate, încă este super confortabil și plin cu iubire și cu jucării ascunse.

Unde îți putem vedea proiectele?

Sunt activă pe IG, @theodora.constantinescu, unde postez des imagini cu proiectele în curs de amenajare sau finalizate. Suntem o comunitate micuță, dar care creștem organic și împărtășim același interes pentru frumos.

Foto: Delia Simon

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…