Alina Burlacu ∙ March 2, 2023 ∙ 5 min read

M-am plictisit de Instagram! Bem o cafea? Altceva? Tech games și/sau board games. Jocurile sunt un mod de petrecere a timpului liber pentru adulți și câștigă tot mai mulți adepți.

Jocurile de pe vremea mea

Cele 54 de cărți din pachet, o cutie cu piese de remi și un grup alcătuit ad hoc, în liceu și chiar în facultate erau cea mai simplă și accesibilă metodă de socializare. Tot ce îți trebuia era un loc unde să poți sta multe ore, până se spărgea gașca. În doi, varianta prețioasă de șah îi ținea laolaltă doar pe tocilari, iar tablele și damele chiar erau o metodă de omorât timpul. Pentru noi, timpul a trecut repede și plin, pentru generațiile care au urmat, socializarea a suferit o mutație semnificativă: aceea a izolării în fața calculatorului, o izolare de unul singur sau în rețea. Desigur, pandemia a transformat timpul petrecut în casă în și mai mult timp pentru joc. Dar, ce a fost mai întâi oul sau găina? Jocul sau jucătorii?

Fascinația tehnologiei

În anii 50, lansarea primului joc pe calculator a fost doar urmarea punerii în practică a unei idei, a unui proiect studențesc. Astăzi, se vorbește despre o industrie de multe miliarde de dolari. Mai exact, cel mai recent raport Newzoo indică o creștere anuală de peste 5% față de 2021, depășind, în total, venituri de 200 de miliarde de dolari. Se estimează că aproximativ jumătate dintre jucătorii din Generația Alpha, Generația Z și Millennial cheltuiesc bani pe jocuri video, ei fiind și principalul public-țintă. Iar din totalul de 200 de miliarde de dolari al industriei de jocuri, jocurile mobile (smartphones) vor genera, până la finalul acestui an, venituri de aproximativ 91,4 miliarde de dolari, adică aproape 45% din piață. Cine ar fi putut ghici?! 

Alexander S. Douglas a creat ceea ce, acum, este văzut drept primul joc pe calculator. Student la Cambridge, Douglas avea în lucru, ca temă pentru doctorat, interacțiunea dintre oameni și calculatoare. Pentru a-și putea susține lucrarea s-a folosit de unul dintre primele calculatoare din universitate, denumit EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator). Un jucător versus un calculator, doi parteneri de joc și adversari în jocul Noughts and Crosses (celebrul ”X și 0”).

Aproape 30 de ani mai târziu, prețul din ce în ce mai accesibil al computerelor pentru acasă (grație IBM), a făcut loc de dezvoltare pentru jocurile pe calculator. Au apărut companii dedicate exclusiv dezvoltării de jocuri. Namco lansează Pac-Man, un joc în care trebuia să aduni puncte împrăștiate într-un labirint, evitând inamicii. Un concept încă actual, încă prezent în alte forme pe platformele mobile.

Au mai trecut câteva decade până să se dezvolte și să devină, într-adevăr, un lux accesibil, dar suportul pentru jocuri s-a transformat dincolo de orice vis al creatorilor de jocuri. Laptopul, consolele Play Station, Xbox, Wii, Nintendo, smartphone-ul sunt doar punctul de pornire pentru milioane de jocuri free or not, dar și pentru multe alte accesorii, precum pernă, mănuși de gaming profesionale sau fotoliu pentru jocuri, care varsă venituri considerabile în visteria producătorilor de jocuri.

Dar, în afară de cei superpasionați, gamingul video rămâne, majoritar, un mod de a petrecere timpul pentru cei tineri și foarte tineri. Pentru cei care au prins și vremea distracțiilor și socializării în offline, alegerea puștilor nu oferă suficientă satisfacție.

Față în față, la masă

Un pretext pentru socializare cu prietenii sau cu un grup de necunoscuți ori un domeniu în care unii și-ar putea da cu ușurință doctoratul, boad games sunt varianta actualizată a jocurilor de societate, un nume nu chiar așa cool pentru cât de evoluate sunt acum variantele antiplictiseală. Sincer, ar fi vorba mai mult despre generația 40+. Cei care au apucat deja să facă niște bife, să se plictisească să lupte pentru cel mai bun scor și care vor și altceva de la un joc. So, job, done! Kids, done (Or not)! 

Cum rămâne cu tot timpul liber? Pentru unii s-a transformat în mai mult sport, în mai multe călătorii, în și mai multă dependență de jocurile video, iar pentru alții a însemnat o revenire la masa de joc, față în față. Și au descoperit că board games poate fi un mod ok de petrecere a timpului, dar și că se poate transforma și într-o pasiune complexă, care dă dependență. Ca oricare alt viciu, nu-i așa? Iar de data asta nu mai este vorba despre un pachet cu 54 de cărți sau de monopoly ori remi, ci despre sute de jocuri, cu mii de reguli. Ca și în cazul tech gamingului, board games înseamnă strategii, schimburi, tabere, campionate sau meetings de tipul 24 H. Și dacă vrei să afli ce îi animă cu adevărat pe pasionații de board games trebuie doar să arunci o privire pe boardgamegeek.com sau pe grupurile nișate din social media, de la noi.

It is game time!

În afară de toate magazinele care vând jocuri, tehnologie și gadgeturi, există și site-uri românești dedicate exclusiv comercializării jocurilor on și off line. Iar aceasta este doar începutul unei liste: gamestore.ro, ventumgames.ro, gamesline.ro, redgoblin.ro, gamelogy.ro, giftology.ro și multe altele.

Foto: Hepta.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….