Alina Burlacu ∙ March 2, 2023 ∙ 5 min read

M-am plictisit de Instagram! Bem o cafea? Altceva? Tech games și/sau board games. Jocurile sunt un mod de petrecere a timpului liber pentru adulți și câștigă tot mai mulți adepți.

Jocurile de pe vremea mea

Cele 54 de cărți din pachet, o cutie cu piese de remi și un grup alcătuit ad hoc, în liceu și chiar în facultate erau cea mai simplă și accesibilă metodă de socializare. Tot ce îți trebuia era un loc unde să poți sta multe ore, până se spărgea gașca. În doi, varianta prețioasă de șah îi ținea laolaltă doar pe tocilari, iar tablele și damele chiar erau o metodă de omorât timpul. Pentru noi, timpul a trecut repede și plin, pentru generațiile care au urmat, socializarea a suferit o mutație semnificativă: aceea a izolării în fața calculatorului, o izolare de unul singur sau în rețea. Desigur, pandemia a transformat timpul petrecut în casă în și mai mult timp pentru joc. Dar, ce a fost mai întâi oul sau găina? Jocul sau jucătorii?

Fascinația tehnologiei

În anii 50, lansarea primului joc pe calculator a fost doar urmarea punerii în practică a unei idei, a unui proiect studențesc. Astăzi, se vorbește despre o industrie de multe miliarde de dolari. Mai exact, cel mai recent raport Newzoo indică o creștere anuală de peste 5% față de 2021, depășind, în total, venituri de 200 de miliarde de dolari. Se estimează că aproximativ jumătate dintre jucătorii din Generația Alpha, Generația Z și Millennial cheltuiesc bani pe jocuri video, ei fiind și principalul public-țintă. Iar din totalul de 200 de miliarde de dolari al industriei de jocuri, jocurile mobile (smartphones) vor genera, până la finalul acestui an, venituri de aproximativ 91,4 miliarde de dolari, adică aproape 45% din piață. Cine ar fi putut ghici?! 

Alexander S. Douglas a creat ceea ce, acum, este văzut drept primul joc pe calculator. Student la Cambridge, Douglas avea în lucru, ca temă pentru doctorat, interacțiunea dintre oameni și calculatoare. Pentru a-și putea susține lucrarea s-a folosit de unul dintre primele calculatoare din universitate, denumit EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator). Un jucător versus un calculator, doi parteneri de joc și adversari în jocul Noughts and Crosses (celebrul ”X și 0”).

Aproape 30 de ani mai târziu, prețul din ce în ce mai accesibil al computerelor pentru acasă (grație IBM), a făcut loc de dezvoltare pentru jocurile pe calculator. Au apărut companii dedicate exclusiv dezvoltării de jocuri. Namco lansează Pac-Man, un joc în care trebuia să aduni puncte împrăștiate într-un labirint, evitând inamicii. Un concept încă actual, încă prezent în alte forme pe platformele mobile.

Au mai trecut câteva decade până să se dezvolte și să devină, într-adevăr, un lux accesibil, dar suportul pentru jocuri s-a transformat dincolo de orice vis al creatorilor de jocuri. Laptopul, consolele Play Station, Xbox, Wii, Nintendo, smartphone-ul sunt doar punctul de pornire pentru milioane de jocuri free or not, dar și pentru multe alte accesorii, precum pernă, mănuși de gaming profesionale sau fotoliu pentru jocuri, care varsă venituri considerabile în visteria producătorilor de jocuri.

Dar, în afară de cei superpasionați, gamingul video rămâne, majoritar, un mod de a petrecere timpul pentru cei tineri și foarte tineri. Pentru cei care au prins și vremea distracțiilor și socializării în offline, alegerea puștilor nu oferă suficientă satisfacție.

Față în față, la masă

Un pretext pentru socializare cu prietenii sau cu un grup de necunoscuți ori un domeniu în care unii și-ar putea da cu ușurință doctoratul, boad games sunt varianta actualizată a jocurilor de societate, un nume nu chiar așa cool pentru cât de evoluate sunt acum variantele antiplictiseală. Sincer, ar fi vorba mai mult despre generația 40+. Cei care au apucat deja să facă niște bife, să se plictisească să lupte pentru cel mai bun scor și care vor și altceva de la un joc. So, job, done! Kids, done (Or not)! 

Cum rămâne cu tot timpul liber? Pentru unii s-a transformat în mai mult sport, în mai multe călătorii, în și mai multă dependență de jocurile video, iar pentru alții a însemnat o revenire la masa de joc, față în față. Și au descoperit că board games poate fi un mod ok de petrecere a timpului, dar și că se poate transforma și într-o pasiune complexă, care dă dependență. Ca oricare alt viciu, nu-i așa? Iar de data asta nu mai este vorba despre un pachet cu 54 de cărți sau de monopoly ori remi, ci despre sute de jocuri, cu mii de reguli. Ca și în cazul tech gamingului, board games înseamnă strategii, schimburi, tabere, campionate sau meetings de tipul 24 H. Și dacă vrei să afli ce îi animă cu adevărat pe pasionații de board games trebuie doar să arunci o privire pe boardgamegeek.com sau pe grupurile nișate din social media, de la noi.

It is game time!

În afară de toate magazinele care vând jocuri, tehnologie și gadgeturi, există și site-uri românești dedicate exclusiv comercializării jocurilor on și off line. Iar aceasta este doar începutul unei liste: gamestore.ro, ventumgames.ro, gamesline.ro, redgoblin.ro, gamelogy.ro, giftology.ro și multe altele.

Foto: Hepta.

Related Posts

Demi Moore, Regina Balului la Festivalul de Film de la Cannes

După aproape 30 de ani de absență, Demi Moore revine pe Croazetă mai strălucitoare ca oricând și e…

Topul capitalelor europene – Cele mai recomandate destinații de vizitat în 2024

Industria turismului s-a chinuit anul trecut să recupereze trecut pierderile înregistrate din cauza pandemei, iar 2024 e anul…

Catherine Deneuve și Chiara Mastroianni- Mama și fiica pe covorul roșu, la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfășurare, iar vedetele umplu covorul roșu de la galele…

Cum a apărut Jennifer Lopez, pe covorul roșu, la premiera filmului ”Atlas”

Fiecare apariție a lui Jennifer Lopez atrage atenția publicului și a presei din întreaga lume. Nici ultima sa…

Alexandra Stan a lansat o nouă piesă: Bambola

“Bambola” este mai mult decât o simplă melodie. Este o călătorie sonoră în inima verii, cu acorduri vibrante…

Christina Aguilera, cu aproape 20 de kilograme mai slabă

Criticată pentru fluctuațiile ei în greutate, Christina Aguilera a revenit pe scenă cu aproape 20 de kilograme mai…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Și în această săptămână avem noutăți și lansări dintre cele mai interesante. HUGO BOSS, colaborare cu David Beckham…

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…