Editor Alistmagazine.ro ∙ September 30, 2021 ∙ 6 min read

La ora actuală există foarte multe variante și deck-uri de tarot la fel de bine cum acesta este asociat de majoritatea persoanelor spontan cu divinația, sau cu ghicitul. De altfel dacă veți căuta cuvântul tarot pe nu mai puțin faimosul google, sau oracolul modern cum îl numește Georges Colleuil, rezultatele returnate vor avea ca principale teme prezicerea viitorului, cartomanția, simbolurile, deck-urile de tarot sau citirile în tarot Nimic din ceea ce privește tarotul nu este în mod necesar clar, începând încă de la istoria acestui misterios pachet de cărți.

Dacă ne referim la deck-urile de tarot cele mai uzitate majoritatea au 78 de cărți, 22 de Arcane Majore și 58 de Arcane Minore (precursoarele jocului de cărți din zile noastre, suitele de bastoane, cupe, spade și monede au devenit suitele de treflă, inimă roșie, pică și romburi).

Dacă privim Tarotul din perspectiva non-divinatorie scopul nostru nu este să decodificăm Tarotul ci să învățăm cum studiul acestor arcane ne permite să ne înțelegem mai bine – un studiu subiectiv, nu obiectiv. Fiecare arcană este o oglindă a noastră – atunci când privim Forța sau Justiția privim Forța și Justiția din noi înșine. Scopul nu este să analizăm arcanele ci să le observăm pentru a ne permite să ne analizăm pe noi înșine, să ne întrebăm cu curiozitate și deschidere – Ce se întâmplă în această carte și ce se întâmplă în viața mea.

Deci? Cum ne poate ajuta Tarotul să ne cunoaștem mai bine?

1 – Tarot și Referențialul Arhetipurilor Personale

Referențialul Arhetipurilor Personale este o metodă creată de Georges Colleuil, psihoterapeut, filozof, scriitor, regizor și pasionat de simboluri. Această metodă proiectivă oferă un cadru pentru cunoașterea de sine și un instrument util pentru acompanierea celor care pornesc pe acest drum. La acest moment metoda este folosită de specialiști în domeniul resurselor umane, psihoterapeuți, consilieri de dezvoltare personală, coachi în țări precum Franța, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia, Canada, America Latină și multe altele.

Ce este Referențialul Arhetipurilor Personale? O metodă de autocunoaștere și un instrument util în lucrul cu oamenii care îmbină terapia prin simbol, arhetipurile prezente în cele 22 de arcane majore, intuiția personală atât a clientului cât și a practicianului metodei.

Pentru a compune Referențialulul Arhetipurilor Personale este necesar să facem să coincidă cele paisprezece arcane (treisprezece majore și una minoră) obținute printr-un calcul numerologic cu cele paisprezece case, fiecare casă corespunzând unui aspect diferit al existenței. Personalitate, căutari, provocări și resurse, proiecte personale și parentale, interdicții sau conflicte psihice inconștiente, iată câteva dintre aspectele la care ne putem cel puțin uita în cadrul oferit de această metodă.

Dacă spre exemplu sunteți născuți pe data de 7 atunci conform metodei Referențialului veți regăsi în casa personalității Caleașca, arcanul cu numărul 7 din Tarotul de Marsilia. Caleașca ne vorbește simbolic despre o reușită, de cele mai multe ori socială dar și despre, posibil, aparența unei extraordinare încrederi în sine. La un nivel simbolic ne găsim în Caleașcă pe terenul autorizării, al altora dar și al propriei validări, iar la nivel spiritual poate ne vom întâlni cu pistele introspecției și meditației. Deci?

Deci, în cadrul simbolic propus de Caleașcă, folosindu-vă propria intuiție atunci când priviți cartea:

  • Ce așteaptă ceilalți de la dumneavoastră? Să reușiți? Să le dați autorizația? Și ce simțiți în legătura cu acest lucru?
  • Ce le puteți aduce dumneavoastră altora? Și ce regăsiți că se întâmplă în carte și ce se întâmplă în viața dumneavoastră?

2 – Tarot și Planificare

Petrecem atât de mult timp planificând, analizând, facând liste de to do, umplem agende, documente electronice sau sisteme sofisticate de evidență a task-urilor. Atât de mult încât atunci când vine vorba despre noi și despre planificarea noastră ne cam lăsăm păgubași. Și oare chiar vine vorba?

Poate veți găsi util sau cel puțin interesant, pentru cei care vă aflați deja pe drumul cunoașterii de sine, să încercați măcar o dată să vă acordați suficient de multă valoare pentru a planifica pentru voi. Sigur că poate avea de a face cu job-ul, cu cariera, cu timpul liber, cu relația de cuplu sau cu educația copiilor, dar planificați pentru voi, pentru ceea ce voi vă doriți cu adevărat.

Ce ziceți? Incercați?

O modalitate interesantă de a așterne pe hârtie, în mod conștient, planurile pentru noul an poate fi pentru cei pasionați de simboluri și de Tarot utilizarea celor 22 de arcane majore din deck-ul preferat dupa protocolul prezentat mai jos.

Revenind la tarot, acest impresionant catalog de simboluri, vă invit să parcurgeți pașii de mai jos și să alcătuiți planul vostru pentru atingerea obiectivelor propuse. Obiective voastre, da?!

Dacă aveți la îndemână 22 de Arcane Majore din deck-ul vostru de tarot preferat vă invit să vă găsiți un loc liniștit unde să nu fiți deranjat pentru următoarele 15-20 de minute. Vă relaxați și vă setați intentția de a vă stabili obiectivele și planul de acțiune pentru situația sau contextul care vă preocupă la acel moment.

Apoi, amestecați cele 22 de arcane, taiați și aranjați carțile în ordinea prezentată în imaginea de mai jos. Întorceți-le pe rând și reflectați la întrebare propusa de poziția în care se regăsește cartea, notați ce concluzii aveți pe hârtie. Nu este necesar să aveți foarte multe cunoștiințe despre simbolistica Tarotului, acestea pot fi de folos. Lăsăți-va ghidați de imagine și intuiție și răspundeți cat mai spontan cu putință.

Poziția 1 – Ce propunere are pentru mine arcana din această poziție? Ce mi se propune în situația/contextul în care mă aflu?

Poziția 2 – Ce îmi doresc (inconștient) la acest moment?

Poziția 3 – Ce caută sufletul meu? Ce îmi lipsește?

Poziția 4 – Ce pot face pentru a îmi îndeplini obiectivele cât mai în acord cu dorințele, așteptările și căutarile mele?

Poziția 5 – Ce voi avea de învățat/ ce lecții se vor desprinde din acțiunea mea de a îmi indeplini obiectivele?

Poziția 6 – Ce așteaptă ceilalți de la mine în acest context sau situație și/sau ce doresc să le arăt în acest context?

Poziția 7 – Ce abilități/ ce aliați am nevoie să dezvolt în acest context pentru îndeplinirea obiectivelor mele?

Poziția 8 – Ce provocări voi avea de depășit pentru a îmi îndeplini obiectivele?

Spor la planificat.

TEXT DE Monica Măgureanu (https://reimagine.ro/monica-magureanu/)

Related Posts

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…