În fiecare an, tot mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân sau de ovar. Tocmai de aceea, prevenția este foarte importantă.

În luna octombrie, luna de informare și prevenire a cancerului de sân, Laboratoarele SYNLAB vin în sprijinul femeilor care doresc să afle dacă sunt predispuse la aceste tipuri de cancer, punând la dispoziție analiza BRCA+16 genes, analiză ce poate fi făcută în orice centru de recoltare SYNLAB din București sau din țară.

Știați că, anual, sunt diagnosticate peste 1.600.000 de cazuri noi pe glob. Din aceste cazuri, între 5 și 10% sunt cazuri ereditare. În ceea ce privește cancerul de ovar, statisticile arată că sunt peste 230.000 de cazuri noi în fiecare an, și aproximativ 20% sunt ereditare.

Cancerul ereditar de sân și de ovar se asociază cel mai frecvent cu mutații ale genelor BRCA1 si BRCA2. Aceste gene funcționează ca supresoare ale tumorilor, adică în condiții normale blochează dezvoltarea cancerului. Totuși, atunci când aceste gene suferă mutații, își pierd funcția și nu mai pot bloca sau împiedica dezvoltarea tumorală.

Pe lângă genele BRCA1 și BRCA2, mai exista și alte gene legate de aceste tipuri de cancer, care trebuie studiate pentru a putea avea o informație mai cuprinzătoare decât cea obținută analizând doar BRCA1 și BRCA2, pentru a crește gradul de încredere și siguranță al testului.

Aproximativ 50% din femeile cu mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA 2 nu au o istorie familială de cancer de sân sau de ovar și nu știu că sunt purtatoare ale unor mutații care cresc riscul de a avea aceste tipuri de cancer.

CE ESTE TESTUL BRCA+ 16 GENES?

BRCA+16 GENES este un test genetic care analizează o probă de sânge pentru a verifica 18 gene asociate cu cancerul ereditar de sân, ovar și endometru, furnizând o informație de mare siguranță cu privire la riscul apariției acestor tipuri de cancer.

Dacă sunteți purtator al unei mutații se recomandă să vizitați un specialist pentru a primi sfat genetic.

ESTE INDICAT PENTRU MINE TESTUL BRCA+ 16 GENES?

Testul este indicat:

  • Femeilor cu istoric familial de cancer de sân (feminin sau masculin) și/sau de ovar.
  • Femeilor care au o rudă cu sindromul cancerului familial.
  • Pacienților cu astfel de cancere, pentru a determina natura potențial ereditară a cancerului.
  • Femeilor peste 30 de ani fără istoric familial, pentru a determina riscul genetic pentru cancer ereditar de sân și de ovar și pentru a evalua diferite opțiuni preventive.

Rudele de gradul întâi ale purtatorilor mutației au un risc mai mare de a fi purtator și de a dezvolta boala.

Fiecare copil al unui purtator al unei mutații are 50% risc să fie purtator. Pentru fiecare caz în parte, medicul dumneavoastră va analiza datele și se va stabili procedura optimă de urmat.

Experții internaționali recomandă verificarea genelor BRCA1 și BRCA2 la femeile peste 30 de ani în cursul evaluării medicale de rutină.

CUM SE FACE ACEST TEST?

  • Medicul dumneavoastră vă recomandă testul BRCA+16 GENES;
  • Recoltați o probă de sânge;
  • Proba este transportată la laborator pentru a fi analizată;
  • Rezultatele sunt trimise medicului dumneavoastră după 25 zile lucrătoare;
  • Medicul va discuta rezultatele cu dumeavoastră.

În luna octombrie, Laboratoarele SYNLAB oferă un discount de 400 lei celor care doresc să își facă analiza BRCA+16Genes. (P)

Related Posts