A List Magazine ∙ October 12, 2020 ∙ 4 min read

 

În ziua de azi supraviețuirea nu se mai referă la a vâna pe timp de zi sau la a găsi unde să te adăpostești pe timp de noapte, cum făceau strămoșii noștri acum mii de ani. Raportat la contextul și pericolele de atunci, tehnicile de vânătoare erau necesare pentru a apuca ziua de mâine. Însă, în momentul de față, raportat la pericolele lumii moderne, tehnicile de supraviețuire s-au schimbat, dar sunt la fel de importante ca și vânatul pe vremea mamuților.

Un concept care cuprinde elemente esențiale supraviețuirii în secolul actual este reziliența. Mulți cercetători și-au îndreptat atenția către acest aspect și au încercat să-i ofere o definiție. Dintre toate variantele care au apărut, cea mai precisă, deși nu cea finală, vorbește despre reziliență ca fiind: Rezistența relativă la evenimente din mediu sau depășirea stresului și a adversității. Capacitatea de a menține sau a recâștiga confortul emoțional și psihic în ciuda evenimentelor stresante.

Așadar, reziliența este abilitatea de a face față evenimentelor stresante care apar, și mai mult, de a reveni la echilibrul emoțional și psihic deranjat de aceste evenimente. Putem să luăm ca exemplu un fir verde de iarbă. În momentele de calm, firul rămâne drept, stă în picioare, însă se întâmplă, uneori, ca vântul să bată puternic și să-l îndoaie. În ciuda rafalei puternice, firul de iarbă nu se rupe, ci se înclină în direcția vântului, revenindu-și apoi la poziția sa normală. Acea flexibilitate care i-a permis firului să se încline după vânt pentru a-i face față și care apoi l-a ajutat să își recapete poziția inițială este reziliența.

Ce este important de menționat este faptul că reziliența poate să fie definită de timp și context. La ce se referă asta? Reziliența poate să nu fie prezentă în orice perioadă a vieții tale sau în toate domeniile vieții. De exemplu, dacă personal ai o reziliență crescută legat de evenimentele stresante de la job, asta nu garantează că o să ai și legat de stresorii care apar în relația de cuplu. Ca și în cazul firului de iarbă, el rezistă la vânt, dar dacă arunci cu pietre în el nu mai prezintă aceeași flexibilitate.

Ce încercăm să spunem cu acest articol? Că în ziua de azi, o abilitate importantă pentru supraviețuire este rezistența în fața stresorilor, care sunt peste tot și importanța identificării strategiilor prin care le poți face față.

Cum putem să creștem reziliența?

  1. Identifică activitățile care te relaxează și îți fac plăcere: Cu siguranță sunt lucruri sau activități care te relaxează și te ajută să te calmezi în momente dificile sau impulsive. Încearcă să identifici care sunt aceste aspecte ca să poți apela la ele rapid. Fie o plimbare în parc, fie sportul, fie discuțiile cu un prieten sau vizionarea unui serial, toate pot fi lucruri care te calmează,ca apoi să poți să abordezi problema mai bine. Caută să vezi care sunt ale tale!
  2. Caută strategii eficiente de rezolvare de probleme: Există multe modele gândite special pentru a te ajuta să abordezi o problemă cât mai corect și să o rezolvi cât mai simplu. Tehnici precum setarea de obiective SMART sau analiza problemei pe șapte pași îți pot oferi suport când te confrunți cu situații complicate.
  3. Implică-te în relațiile sociale: Suportul social din partea familiei, prietenilor sau a partenerului poate reprezenta o resursă importantă în fața evenimentelor negative.
  4. Ai grijă de sănătatea ta: Mănâncă sănătos, fă mișcare mai des, adoptă un program de somn odihnitor, găsește timp pentru activități relaxante. O minte și un organism odihnit vor avea mai multe resurse pentru a face față evenimentelor neplăcute.
  5. Practică exercițiile de relaxare: Acest tip de exerciții te pot ajuta să te liniștești, îți pot relaxa mintea și trupul, oferindu-ți răgazul de care ai avea nevoie înainte de a te confrunta cu o problemă dificilă. Te pot ajuta să gândești mai la rece și fără influențele puternice ale emoțiilor negative.
  6. Practică optimismul (dar realist): Este greșit să credem că trebuie să gândim optimist sau să avem o atitudine pozitivă doar atunci când apar probleme (ca să putem să le rezolvăm). Este la fel de important să cultivăm optimismul, pozitivismul și recunoștința și în momentele simple de zi cu zi, ca să clădim o bază puternică pe care ne putem așeza cand apar momentele dificile.

Text de Psiholog Vlad Guluță, PsyLife

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…