Monica Cismaru ∙ November 15, 2022 ∙ 5 min read

Una dintre cele mai apreciate artiste multidisciplinare ale tinerei generații, considerată pionier în domeniul colaborării artistice om-mașină, Sougwen 愫君 Chung vine pentru prima dată în România pentru a susține un performance-lecture în deschiderea festivalului NOVA, care se va desfășura în perioada 22 noiembrie-17 decembrie, la București.

Evenimentul va avea loc în 22 noiembrie, de la ora 20:00, la Teatrul Excelsior din București, și le va oferi celor din sală, dar și celor care îl vor urmări online live, pe platforma Streamerse, un performance special, care explorează intersecția dintre artă, știință și inginerie, îmbogățit de un conținut audio-video puternic. La final, participanții din sală îi vor putea adresa artistei câteva întrebări, în cadrul unei scurte sesiuni de Q&A.

nova

Sougwen 愫君 Chung este o artistă și cercetătoare de origine chineză-canadiană, fondatoarea și directoarea artistică a Scilicet, un studio din Londra care explorează colaborarea umană și non-umană. Fostă cercetătoare la Media Lab al MIT, a fost selectată drept Femeia Anului în Monaco pentru realizările în Arte și Științe și a primit Premiul Lumen pentru Artă în Tehnologie. Cu o experiență extinsă în desen, în programare creativă și sisteme robotice, Sougwen s-a remarcat prin abordarea ei inovatoare care integrează în procesul său artistic un sistem robotic Drawing Operations Unit – D.O.U.G., dezvoltat chiar de ea, din dorința de a explora granița fină dintre creativitatea umană și cea a inteligenței artificiale.

„Seeing double – bridging dualities with relational intelligence” este tema acestui performance-lecture care speculează viitorul alternativ al relațiilor dintre oameni și mașini, adresând întrebarea: unde se termină „AI” și unde începe „noi”? În timpul evenimentului, Sougwen va explica abordarea ei artistică și va demonstra, cu ajutorul unui conținut audio-video captivant, poetica privind colaborarea umană și non-umană prin explorarea diferitelor moduri de percepție și de desenare între artist și mașină, organic și sintetic, improvizațional și computațional.

nova

În activitatea ei artistică, Sougwen lucrează împreună cu roboții pentru a împinge limitele artei și ale propriei creativități, printr-un proces bazat pe empatie, conectare emoțională și hibriditate. Ea a dezvoltat, de-a lungul timpului, mai multe serii de sisteme robotice D.O.U.G., pe care le-a îmbunătățit de la o versiune la alta, astfel încât artista și roboții, ca parteneri de lucru egali, să deseneze împreună, printr-un proces de co-creare artistică fascinant.

În prima sa versiune, sistemul robotic Drawing Operations Unit: Generation 1: MIMICRY, cunoscut și sub numele de D.O.U.G._1, imita gesturile artistei. Cea mai recentă versiune, D.O.U.G._5 răspunde biofeedback-ului lui Sougwen prin utilizarea unei căști E.E.G în timpul unor ritualuri de centrare precum desenul și meditația, împletind autoritatea gestuală a subiecților biologici și mecanici din spațiu. Împreună cu aceste sisteme robotice, Sougwen a realizat multiple lucrări de artă prezentate în expoziții ale unor muzee și galerii din întreaga lume.

Accesul la evenimentul de la Teatrul Excelsior se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook. Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, evenimentul poate fi urmărit și online live, pe platforma Streamerse. Prețul biletului este 31 lei și poate fi cumpărat direct de pe platformă. Acesta oferă acces nelimitat la înregistrarea evenimentului pentru încă 48 ore după transmisia live a acestuia.

Festivalul NOVA explorează forme contemporane de expresie artistică facilitate de noile tehnologii. În cadrul celei de-a treia ediții, prezentate de UniCredit Bank, publicul va putea descoperi expoziția principală din Pavilionul 32 al Goethe-Institut București, în cadrul căreia 22 de artiști din 13 țări își vor expune lucrările interactive reunite în mediul imersiv construit în cadrul NOVAlab.

Unul dintre evenimentele conexe ale festivalului, NOVA Talks, are loc în 26 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, și reprezintă o secțiune specială a acestei ediții, în care 6 speakeri, printre care se numără cercetători români, dar și artiști internaționali ale căror lucrări sunt incluse în expoziția principală, vor aborda teme fascinante privind importanța noilor tehnologii în procesul creativ și în explorarea potențialului cognitiv uman. Pe scenă va urca și Eva, robotul umanoid, alături de Maša Jazbec, coordonatoarea Laboratorului de Creație și Cercetare DDTlab din Slovenia, care a dezvoltat software-ul cu ajutorul căruia Eva a primit o identitate și o personalitate.

De asemenea, între 5 și 8 decembrie, artiștii germani de la ZiMMT, unul dintre cele mai prolifice centre din lume care cercetează experiențele imersive create cu ajutorul sunetului, vor aduce la Platforma Wolff instalația de sunet inovatoare ZiMMT 3D Sound Lab. Construită dintr-o serie de difuzoare conectate, aceasta formează un sistem audio 3D, care devine cadrul în care vor avea loc o serie de performance-uri susținute de IQOS.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul novanova.ro, iar biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.

***

NOVA este organizat de: Asociația Prezent Continuu și Asociația Culturală Control N

Prezentat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: IQOS

Parteneri: Goethe-Institut București, Institutul Francez din România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Republicii Slovenia în România, Teatrul Excelsior, DELL Technologies, Logicom, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Interface Cultures, Kunstuniversität Linz, Universitatea Națională de Arte București, Novel Mushrooms, HUAWEI nova 10 Pro, Platforma Wolff.

Parteneri media: IQads, A LIST MAGAZINE, Igloo, Designist.ro, FEEDER.ro, Zile și Nopți, Radio France Internationale România, MUNTEANU, Radio România Cultural.

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…