Nicoleta Nicolae ∙ September 25, 2024 ∙ 6 min read

Sorin Bontea nu mai are nevoie de nicio prezentare. Însă, ce nu știați este faptul că nu se dă în vânt după tehnologie și că adoră mâncarea bună, gătită corect. Din această toamnă, îl puteți vedea într-un nou sezon MaterChef, la PRO TV, alături de Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu.

Care este primul lucru pe care îl faci dimineața?

Primul lucru pe care îl fac dimineața când mă trezesc este să fac câteva exerciții, pentru că mă cam doare spatele. Am ceva hernii de disc, nu multe, doar trei… (râde) Da, cred că sunt urmările muncii începute prea devreme de pe la 16 ani… Cărat foarte mult, descărcat tiruri și mașini de marfă, ca așa era pe vremuri. Și stat în picioare, poziția bucătarului nu este cea mai bună. Stai foarte multe ore în picioare și ești cumva puțin aplecat, nu stai drept. De aceea e bine ca masa de lucru să fie mai sus decât cea normală. Iar după exerciții, cafea. Cafea și fără țigări, mai nou, m-am lăsat de câteva luni de fumat și cred că e un lucru bun.

Pe cine urmărești pe Instagram?

Nu sunt cel mai activ pe Instagram sau pe Facebook. Recunosc, mă depășește cumva tehnologia. N-am nici răbdarea necesară. Încerc să intru de câte ori pot, să mă uit și colo și colo. Sunt mai old school așa. 

Când intru, mă uit la mâncare, în primul rând, sunt tot felul de găteli. Apoi, la ceva chitariști care mai pun lecții scurte de chitară. Când eram mic, tata îmi zicea să bag sub pernă o carte, că poate se lipește ceva până dimineața, așa fac și eu cu aceste video-uri.

Am câteva chitări pe acasă, dar pare că nu prea mai am atât de multă răbdare pe cât credeam eu. Trebuie să ai răbdare, să petreci câte o oră, două, pe zi, cu chitara în mână. 

Ce conturi de food îți plac și recomanzi celor pasionați de gastronomie?

Eu nu urmăresc anumiți oameni care postează. Dar când am nevoie să mă inspir sau mă interesează ceva, mai ales în zona de patiserie, de brutărie, intru și mă uit. 

Multă lume intră și face chestia asta, și eu fac asta. Însă, ce le recomand tuturor când se uită la o rețetă: primul lucru pe care trebuie să-l facă este să vadă rețeta cap-coadă, abia după care să se apuce să gătească, pentru că vor descoperi multe chestii pe parcurs de care trebuie să țină cont. De aceea le recomand să se uite, să vadă rețeta cap-coadă, sau să o citească dacă nu este video, după care să se apuce de gătit. 

Unde este locul din lumea asta unde ai mâncat cel mai bine? La ce restaurant?

O să râdeți, eu nu am fost până acum în niciun restaurant cu stele Michelin. Nu am fost. Culmea a fost fiul meu, cred că a fost și fiica mea, dar eu n-am fost. Nici nu ies foarte mult în oraș la restaurant. 

Dar, din experiența mea culinară, îmi place orice gen de mâncare, mănânc orice, atâta timp cât este gătit bine, corect și cinstit. N-am pretenții dacă merg într-un restaurant de cartier să primesc cine știe ce. Mergi într-o Trattoria, primești ce e la Trattoria. Adică să ai niște paste corecte, o pizza sau o salată, sau ce mănânci tu pe acolo, italian style, știi? Mergi la românesc, bă, varza să fie varză. Ciolanul cu fasole, să fie ciolan cu fasole. Mergi la fine dining, trebuie să arate într-un fel și peștele trebuie să fie așa, carne așa, pe genul ăsta. Dar, am mâncat foarte bine în Thailanda, era un red snapper foarte bine marinat și prăjit, cum îl prăjim noi în tigaie, dar crestat cumva. Senzațional, îmi aduc aminte și acum. Mie mi-a plăcut ca prin orice țară am ajuns să mănânc ce găteau ei acolo local. Mă gândesc că asta m-a ajutat foarte mult pe mine în a cunoaște foarte multe despre mâncare. Acesta a fost avantajul meu.

Cu ce Chef ți-ai dori un concurs de gătit? 🙂

Bună întrebare. Eu personal deja concurez cu un Super Galactic, pe numele lui Scărlătescu și cu “Copilul de Aur al bucătăriei românești”, Florin Dumitrescu. 

Nu m-am gândit niciodată dacă aș vrea să concurez cu cineva. Sunt stiluri total diferite de gătit, fiecare are gustul lui, nu știu, nu m-am gândit niciodată. 

Noi trei însă, de când ne-am cunoscut la MasterChef, suntem într-o competiție. Nu la modul ăla agresiv, dar suntem într-o competiție. Bucătării sunt orgolioși și fiecare vrea să arate că este mai bun decât celălalt. Cu toate că avem stiluri diferite, fiecare pe stilul lui vrea să dovedească că e mai bun decât celălalt. Bine, nu fățiș, dar competiția dintre noi a fost bună și este benefică în continuare. 

Competiția în general este benefică. Scoate ce-i mai bun din om, câteodată și ce-i mai rău. Depinde de situație.

Care este mâncarea care îți displace?

Mie îmi displace mâncarea făcută prost. Mâncarea trebuie să fie gustoasă. Nu-mi place mâncarea care nu are gust. Adică, nu-mi place când mergi în restaurant și primești salată verde, simplă, și-ți aduce sare, ulei, piper, oțet, lămâie, ce ai tu nevoie pe acolo, și te pune să o faci tu. Eu știu așa, că mergi într-un restaurant să mănânci pentru gustul bucătărului, gustul pe care-l are el, adică gustul pe care-l dă el mâncării. De asta mergi într-un restaurant. Și mi se pare ciudat așa, că trebuie să-mi fac eu salata. Pentru mine mâncarea trebuie să fie gătită bine, gustos.

Îmi place să mănânc ardei iute. Dar nu extraordinar de iute, să nu mai simți nimic după. În rest, cred că îmi place orice. 

Ce imagine se afla pe ecranul telefonului tau? E ceva cu mancare? 🙂

Habar n-am. (râde) Cea cu care vine telefonul. Eu nici măcar poză la WhatsApp nu am.

Ultimul lucru pe care îl faci seara?

Urmăresc genul de emisiuni în care se povestește mult – despre Alaska, despre animale, despre balene. Dau televizorul foarte încet și așa adorm cel mai bine. 

Related Posts

Mese speciale pentru un Crăciun altfel! (și ceva pentru colindători)

Se spune că în bucătărie se țes cele mai frumoase povești, iar în seara de Crăciun, această magie…

Cine sunt concurenții noului sezon Survivor România?

A sosit momentul mult așteptat! Survivor România revine la PRO TV cu un nou sezon care promite să…

Cine este noul American Psycho?

Celebra producție din anii 2000, American Psycho, în care rolul principal a fost interpretat de Christian Bale, va…

5 producții premiate, de urmărit în vacanța de Crăciun, disponibile pe  DISNEY+

Pe lângă filmele de acțiune, documentarele, animațiile, serialele și poveștile fantastice, Disney+ găzduiește producții de prestigiu, care au…

INNA cucerește Polonia: două concerte sold-out și un vibe de neuitat

INNA a făcut senzație în Polonia, cu două concerte incendiare, ambele sold-out. Primul spectacol s-a vândut în doar…

Be Love! Laura Giurcanu X Pandora – despre relațiile cu bijuteriile și sezonul de cadouri 

Iubire, emoție, fericire, zâmbete și oameni dragi: lunile reci de iarnă pot fi mereu încălzite cu o surpriză,…

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de…

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…