Alina Aliman ∙ February 29, 2024 ∙ 6 min read

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții pe care mulți artiști doar ar fi visat-o. În premieră, la ediția Art Safari din primăvara lui 2024, vedem lucrări ale celor care au lucrat în atelierele din strada Pangratti, locul de creație al artiștilor contemporani importanți în expoziția „Atelierele Pangratti”. (Printre artiștii care au creat aici se numără Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Gheorghe Iliescu-Călinești, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec, Georgeta Năpăruș etc). Am stat de vorbă cu Simona Vilău despre expoziția care ne așteaptă la Art Safari începând din 8 martie, despre artă și despre ce secrete se ascund în culisele organizării unei astfel de expoziții. 

Examene (1971), Mihai Rusu

De ce a fost nevoie de „recuperarea” istoriei, de o aducere aminte actuală a Atelierelor din strada Ermil Pangrati? Cum a apărut această idee?

Expoziția Atelierele Pangratti, din noul sezon Art Safari Taine și Comori, se alătură unui șir considerabil de inițiative similare, recuperatorii post-istorice, organizate de muzee peste tot în lume. Având ca nucleu colecția discretă a Ruxandrei Garofeanu (1944-2021), istoric și critic de artă, una dintre importantele figuri ale vieții culturale din România ultimilor 50 de ani, expoziția pune în valoare creația unor personalități importante ale artei postmoderne românești, care au lucrat în atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din strada Ermil Pangratti, și reface, parțial, un traseu istoric și vizual important, într-un stil asumat, adaptat și construit caleidoscopic, specific Ruxandrei Garofeanu, fosta lor mare prietenă și susținătoare. Ideile expoziției s-au dezvoltat pe parcursul unui an de colaborare, un proiect în care am eliminat, nu am adăugat, pentru că este mult de procesat.

Enigma (1970), Octav Grigorescu

Ce a însemnat, practic, pentru tine, să curatoriezi această expoziție pentru Art Safari? Cât a durat să alegi ce să fie expus, cum să fie prezentată publicului?

Pentru mine a însemnat să lucrez într-un spațiu nou, cu o echipă numeroasă, proactivă și profesionistă. Din postura unei curatoare independente, eram obișnuită să duc mai mult decât pot, dar de data aceasta mi s-au luat niște greutăți de pe umeri de către colegi, ceea ce m-a suprins în mod plăcut. Acest lucru m-a determinat să pierd controlul, fără să fie un impediment. Am întârziat mult selecția din cauza indeciziei de a clasa în vreun fel expoziția, este ca un tren cu mulți călători și fiecare are nevoie de atenție din partea noastră, a tuturor. Fiindcă s-a lucrat cu mulți colecționari, a fost dificil să alegem lucrările. Toate cele propuse erau extrem de iubite de către ei, dar, din păcate, nu le-am putut alege pe toate. Negocierile cu artiștii, moștenitorii și colecționarii s-au derulat de-a lungul unui an întreg, cu o accelerație mai mare în ultimele șase luni. Aici am avut parte de sprjinul solid al Ioanei Spiridon, în tot ceea ce înseamnă contacte, contracte și logistică.

Personaj sofisticat (1992), Georgeta Năpăruș

Pe cine vedem (nume cunoscute și necunoscute), câte lucrări vor fi și… spune-ne și un mic secret din culise în premieră.

Vorbim despre o expoziție cu mai mult de 100 de lucrări, care aparțin unui număr de peste 40 de artiști. Toate numele sunt cunoscute, probabil că apar și câteva nume mai misterioase, și aici i-aș aminti pe Radu Costinescu, Nicolae Roșu, Emilia Niculescu (din colecția Ruxandrei Garofeanu). Secretul e că s-a lucrat cu toată echipa la vedere, am ales exclusiv colecționarii ca punct de sprijin și împrumut și mă bucur că reușim să prezentăm o colecție a unui critic de artă. 

Dacă ar fi să argumentezi pe scurt, într-o singură propoziție, de ce ar trebui să ne facem timp să vizităm această expoziție, ai spune așa…

Faceți-vă timp pentru artă, așa cum ne-ar îndruma Jerry Saltz. E un sport al minții, la fel ca șahul, doar că nu doar alb-negru. Ne lasă libere emoțiile. Și da, muzeele sunt un loc la fel de important ca magazinele și cinematografele, stă în puterea noastră, a publicului, să le ținem vii. 

Weekend (1992), Georgeta Năpăruș

Crezi că ar putea fi replicată, astăzi, această oază de creație, aceste ateliere? Sau… mai bine spus, de ce ar fi nevoie de un astfel de spațiu pentru artiști?

Nu e nevoie să fie replicate azi, pentru că ele sunt neatinse. Atelierele din Pangratti nr. 27-33 sunt acolo de la construcție (anii 1950, respectiv 1960) și au găzduit/găzduiesc încă peste 100 de artiști, în toți acești ani, conform datelor furnizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, cărora le mulțumim pe această cale pentru colaborare.

Și, pentru final, pentru că toată lumea aleargă în ziua de astăzi – din expoziția Atelierele Pangratti ne-ai sfătui să ne uităm cu multă atenție (sau să nu le ratăm) pe următoarele 3 lucrări…

Mi-e greu să aleg doar trei lucrări, așa că vă recomand să căutați tainele și comorile din imagini și obiecte, începând cu data de 8 martie, și să ni le povestiți și nouă pe rețelele sociale. 🙂 

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.  www.artsafari.ro 

Foto Simona Vilău: Ana Maria Micu.

Related Posts

Tort de ciocolată, rețeta recomandată de Adrian Hădean

Adrian Hădean adună pe blogul său cele mai interesante rețete și combinații de gusturi. Acum, am găsit o…

Topul destinațiilor de vacanță preferate ale celebrităților

Vedetele de la Hollywood își petrec vacanțele în locații exclusiviste și luxoase din întreaga lume. Recunoscute pentru combinația…

De ce sunt periculoase dietele rapide! Riscurile, explicate de nutriționist  

Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru…

Travel & blogging: Tokyo, destinație pentru 2025

Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Vicki Nicola a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…

Cele mai așteptate filme din 2025

O biografie de-ale lui Bob Dylan, Tom Cruise acceptă ultima sa misiune imposibilă, Bridget Jones (Renée Zellweger) îsi…

4 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Eva Longoria și…

Radu Jude, în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Kontinental ‘25, a fost inclus în competiția oficială…

Travel & blogging: sudul Siciliei, destinație pentru 2025

Hoteluri excelente, peisaje de vis și mâncare… fabuloasă! Mirela Bucovicean a vizitat și acum recomandă o destinație spectaculoasă…

David Beckham, ambasador de 20 de ani

Celebrul fotbalist David Beckham a sărbătorit printr-un videoclip, postat în social media, cariera sa de 20 de ani…

Ce ținută a ales Melania Trump, la Balul Învestirii

Considerată una dintre cele mai elegante Prime Doamne din istorie, Melania Trump a uluit audiența, aseară, la balul…