Andreea Leta ∙ December 11, 2020 ∙ 6 min read

Perioada sărbătorilor este urmată de unul dintre cele mai seducătoare momente în accepția fashioniștilor: reducerile de la începutul fiecărui an! Dar de câte ori nu s-a întâmplat să îți iei al 70-lea costum de baie, a 50-a pereche de stiletto, însă nu aveai niciun pulover uni atunci când ajungeai la capătul bugetului?

Se spune că banii nu aduc fericirea, dar dacă știi cum să faci cumpărături, nivelul serotoniei ar putea să îți crească un pic (wink wink!)

Și pentru că în zilele noastre este mult mai cool să ai o atitudine sustenabilă decât să ai un dressing impresionant, în care ajungi să te pierzi și să spui zilnic că nu ai nimic de îmbrăcat, specialiștii BCR ne-au ajutat să definim conceptul de „cumpărături inteligente, astfel încât să beneficiem cât mai mult și cât mai frumos de bugetele noastre„.

Cum să faci cumpărături cu cap?

De multe ori, cumpărăturile reprezintă dușmanul bugetului personal, mai ales atunci când alegem să le facem din impuls sau când nu ne informăm suficient despre produsele pe care vrem să le achiziționăm și facem alegeri greșite. Primul pas spre conștientizarea costurilor cumpărăturilor pe care le facem și optimizarea acestora este să învățăm să facem shopping inteligent.

În primul rând, înainte de a face orice achiziție este recomandat să ne informăm despre produsul pe care vrem să-l cumpărăm, mai ales dacă e vorba de un produs costisitor de folosință îndelungată.

În al doilea rând, citim cu atenție etichetele și ne asigurăm că înțelegem cum se întreține produsul. Nu uităm nici de reduceri. Magazinele pun produsele la reducere după ce trece o sărbătoare importantă pentru a aduce clienții înapoi în magazine sau la final de sezon, așa că e momentul propice să profităm și să ne cumpărăm lucrurile de care avem nevoie.

Nu în ultimul rând, analizăm cu atenție calitatea unui produs, nu prețul.

Sfatul stilistului

Înainte de a porni la o nouă sesiune de cumpărături, reorganizează-ți garderoba deja existentă. Probează lucrurile pe care le redescoperi. Sigur ai câteva rochii sau sacouri uitate pe un umeraș, prea multe bluze de corp nepurtate, lăsate într-un sertar, colanți de tot felul de care ai și uitat…

Fii atentă la detalii, cum ar fi urmele de uzură ale pieselor pe care le porți frecvent, la piesele care nu se mai potrivesc formei siluetei tale actuale, dacă este cazul, sau, desigur, la acele piese care nu îți mai definesc stilul. În cazul acestora, nu ezita să te alături campaniilor de reciclare a textilelor sau celor umanitare. Nu numai că faci o faptă bună, dar ordinea în garderobă înseamnă ordine în gânduri – pune-ți creativitatea la bătaie și construiește cât mai multe ținute cu piesele pe care le ai. Cui nu-i place să se admire în oglindă într-un outfit care îi generează o stare bună de spirit?

Pasul următor constă în a face o listă cu toate obiectele de care ai nevoie, cum ar fi cele clasice, basic, precum un puloverul uni de care îți spuneam la început, maleta, pantalonii clasici conici sau drepți, sacoul masculin sau cămașa albă. Atunci când vorbim despre categoria clasică dintr-o garderobă, vorbim, de fapt, despre investiții, nu despre cheltuieli. Astfel încât calitatea acestora trebuie să fie exemplară! Ai grijă, nu tot ce este foarte scump este foarte bun și nu tot ce este accesibil este foarte slab din punctul de vedere al calității.

E posibil ca din garderoba ta să lipsească tocmai acele elemente de styling din reviste. Îți recomad să apelezi și aici la foaie și pix și să notezi tot ce îți place la ținutele care te inspiră în general, văzute la celebritățile internaționale sau la brandurile pe care le admiri. Nu cumpăra un element pe care nu îl poți integra în cel puțin 3 ținute diferite! De fapt, asta este, în general, regula shoppingului vestimentar.

 

Regula zgârcitului – amână achiziția pentru a doua zi și scapă de cumpărăturile emoționale

Știai că există o regulă a zgârcitului? Spune așa: Amână o achiziție până a doua zi. Poate te răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi sau ni-l dorim doar ca să compensăm o stare mai proastă sau o zi mai dificilă.

În acest fel o ne fie mai ușor să ne dăm seama dacă avem cu adevărat nevoie de piesa respectivă sau dacă este o simplă dorință. De multe ori ne este greu să facem această diferență, însă trebuie să găsim echilibrul dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem nevoie. Este important să fim informați despre produsul pe care vrem să îl achiziționăm.

Sfatul stilistului

Ți s-a întâmplat vreodată să te îndrăgostești de o pereche de pantofi dintr-o vitrină și în magazin să nu găsești fix numărul tău? Ia nefericitul eveniment ca pe un semn că cineva de acolo, de sus, are grijă de bugetul tău.

Și dacă încă te gândești la cât de frumoși erau, sigur vei găsi o cale prin care să faci rost de propria-ți pereche. Dar dacă i-ai dat uitării și i-ai înlocuit imediat cu altceva, înseamnă că nu aveai neapărat nevoie de ei.

Dacă ai cea mai mică urmă de îndoială atunci când vezi ceva care consideri că îți trebuie, nu cumpăra din impuls. Lasă câteva zile și dacă te tot visezi în piesa respectivă, întoarce-te la ea. O poți purta în cel puțin 3 ținute diferite, da? Ok, ai undă verde!

O să îți dau un exemplu din experiența personală. Una dintre achizițiile din garderoba mea este o pereche de pantofi din anii ’40, găsită la un vintage yard sale. Am petrecut vreo 2 ore printre frumoasele obiecte deco, bijuterii, gablonțuri, în care încercam să mă conving că mai am acasă câteva perechi de pantofi negri. Însă am cedat tentației și am probat pantofii superbi din satin, cu un toc arcuit precum gâtul unei lebede negre. „Uau!! Ești singura persoană căreia i-a intrat piciorul în ei!!”, aud din celălalt capăt al curții. Asta, plus prețul special cu ocazia evenimentului de shopping m-au făcut imediat să mă gândesc la cât de bine vor arăta cu o rochie lungă din voal, la o pereche de jeans într-un outfit cu un contrast între vintage și contemporan, dar și la un outfit lejer de vară, cu o pereche de pantaloni scurți și cu o cămașă over sized din bumbac, încheiată neglijent.

Înscrie-te la curs!

Related Posts

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…