A List Magazine ∙ October 21, 2022 ∙ 5 min read

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece, zilele sunt mult diferite una de cealaltă, cu dimineți friguroase și zile însorite, specifice unui sezon autentic de toamnă. Însă toate aceste schimbări climatice ne afectează organismul și, îndeosebi, sistemul osteo-articular, cel care resimte, probabil, cel mai mult trecerea către iarnă.

Dacă aveți impresia că în această perioadă oasele și articulațiile sunt mult mai sensibile, să știți că nu vă înșelați. Vremea de afară ne afectează și, astfel, articulațiile devin mai dureroase, înțepenite în anumite momente, cauzând neplăceri. Doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi din țara noastră, ne spune ce soluții avem la îndemână pentru a atenua aceste simptome.

Meteo sensibilitatea, reală în anumite situații

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că există și explicații medicale pentru care corpul nostru devine mai sensibil în sezonul rece. În primul rând, frigul face ca mușchii să se simtă mai contractați, mai încordați, motiv pentru care apare o tensiune care poate duce la mai puțină mobilitate și flexibilitate în articulații. Atunci când auziți persoane care spun că sunt meteo-sensibile, să știți că există o doză de adevăr în această afirmație. S-a dovedit științific că există o legătură între modificările care au loc la nivelul articulațiilor cu presiunea barometrică sau aerul uscat rece. Apoi, soarele este activ mai puține ore pe zi, ceea ce duce la încetinirea unor reacții din corpul nostru: atunci când lumina intră în contact cu pielea, la nivelul organismului au loc anumite reacții chimice, iar unele dintre ele duc la producerea vitaminei D, însă în cantități mult mai mici în timpul iernii. Așa că trebuie să suplimentăm cantitatea de Vitamina D, fie prin consumul unor produse care conțin această substanță, cum ar fi somonul, sardinele, ficatul de vită, gălbenușurile de ou, fie prin aport de suplimente, iar aici există nenumărate variante.

Greutatea trebuie menținută în sezonul rece

De asemenea, este foarte important să înțelegem că mișcarea este benefică pentru organism în orice sezon. Este necesar să menținem un ritm constant de antrenamente, chiar dacă zilele reci par să ne îndemne să rărim exercițiile. Un alt beneficiu al mișcării, pe lângă menținerea unor articulații sănătoase, este acela al creșterii imunității. În sezonul rece, atunci când sunt frecvente răcelile sau gripa, câteva minute de mișcare în aer liber pot preveni infecțiile virale sau bacteriene simple, conform unor studii recente din Statele Unite. De asemenea, putem încerca înotul în spații închise, foarte bun pentru articulații și musculatură, exercițiile de Yoga sau cele de stretching, chiar și mersul pe jos poate face minuni în această perioadă.

 “Creșterea în greutate este unul dintre cei mai importanți dușmani ai articulațiilor sănătoase. Vremea rece și tentația unor mâncăruri cu un aport ridicat de calorii ne pot provoca numeroase neplăceri. Kilogramele în plus, combinate cu lipsa mișcării zilnice, pot fi extrem de dăunătoare articulațiilor, în special genunchilor. Așa că mențineți un ritm echilibrat tot timpul anului, dar mai ales în lunile reci de iarnă.”, precizează doctorul Predescu.

Căldura aplicată direct în zona afectată

Atunci când sunteți în casă, utilizați haine confortabile, care să vă mențină temperatura corpului constantă. Numai așa vă mențineți un tonus bun și veți spori șansele de a dori să faceți mișcare. Dacă simte frig, creierul nostru redirecționează sângele către părțile vitale, cum sunt creierul, inima sau plămânii, lăsând extremitățile neglijate. Dacă simțiți nevoia, puteți folosi pături electrice sau sticle cu apă încălzite pe care să le aplicați în jurul articulațiilor sensibile. Atenție, însă, dacă suferiți de diabet sau alte afecțiuni asociate – discutați cu medicul dumneavoastră dacă este recomandabil sau nu să folosiți des astfel de dispozitive pentru a atenua durerea unor articulații afectate.

Refacerea lichidului sinovial din articulații

Hidratarea este extrem de importantă și în sezonul rece, așa că nu o neglijați. Deși nu avem același sentiment de sete ca în zilele caniculare de vară, organismul nostru are nevoie de rehidratare. Iar articulațiile nu fac excepție de la caz. Așa că beți până la opt pahare de apă pe zi, dacă nu vreți să vă simțiți obosit sau să aveți o stare de disconfort. La fel de bine funcționează și un ceai cald sau o supă, așa că aveți nenumărate opțiuni din care să alegeți.

“Trebuie reținut faptul că apa are rol important în constituirea lichidului sinovial, o componentă esențială a articulațiilor care, alături de cartilaje, are rolul de a reduce șocurile și de a împiedică uzura oaselor în punctele de contact. La fel și în cazul cartilajelor, acolo unde componenta de apă variază între 65% și 80%,  funcția acestora din urmă fiind de a permite oaselor să se miște natural în interiorul articulației. Reducerea cantității de lichid sinovial sau schimbarea vâscozității acestuia poate duce la apariția artritei sub toate formele sale, mai exact o inflamație a respectivului țesut”, concluzionează Vlad Predescu.

Related Posts

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…

Florin Piersic împlinește azi 87 de ani

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți…

Vacanță în Valencia, orașul spaniol perfect pentru un city break

Cu excepția anilor de pandemie, în care nu îmi era foarte clar când sunt granițele deschise și când…

Monica Bellucci, în rolul divei Mariei Callas, în reprezentația de teatru ”Maria Callas’ Letters and Memoirs”

Actrița italiană Monica Bellucci a acceptat provocarea de a interpreta rolul divei Maria Callas în piesa de teatru…