A List Magazine ∙ October 21, 2022 ∙ 5 min read

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece, zilele sunt mult diferite una de cealaltă, cu dimineți friguroase și zile însorite, specifice unui sezon autentic de toamnă. Însă toate aceste schimbări climatice ne afectează organismul și, îndeosebi, sistemul osteo-articular, cel care resimte, probabil, cel mai mult trecerea către iarnă.

Dacă aveți impresia că în această perioadă oasele și articulațiile sunt mult mai sensibile, să știți că nu vă înșelați. Vremea de afară ne afectează și, astfel, articulațiile devin mai dureroase, înțepenite în anumite momente, cauzând neplăceri. Doctorul Vlad Predescu, unul dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi din țara noastră, ne spune ce soluții avem la îndemână pentru a atenua aceste simptome.

Meteo sensibilitatea, reală în anumite situații

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că există și explicații medicale pentru care corpul nostru devine mai sensibil în sezonul rece. În primul rând, frigul face ca mușchii să se simtă mai contractați, mai încordați, motiv pentru care apare o tensiune care poate duce la mai puțină mobilitate și flexibilitate în articulații. Atunci când auziți persoane care spun că sunt meteo-sensibile, să știți că există o doză de adevăr în această afirmație. S-a dovedit științific că există o legătură între modificările care au loc la nivelul articulațiilor cu presiunea barometrică sau aerul uscat rece. Apoi, soarele este activ mai puține ore pe zi, ceea ce duce la încetinirea unor reacții din corpul nostru: atunci când lumina intră în contact cu pielea, la nivelul organismului au loc anumite reacții chimice, iar unele dintre ele duc la producerea vitaminei D, însă în cantități mult mai mici în timpul iernii. Așa că trebuie să suplimentăm cantitatea de Vitamina D, fie prin consumul unor produse care conțin această substanță, cum ar fi somonul, sardinele, ficatul de vită, gălbenușurile de ou, fie prin aport de suplimente, iar aici există nenumărate variante.

Greutatea trebuie menținută în sezonul rece

De asemenea, este foarte important să înțelegem că mișcarea este benefică pentru organism în orice sezon. Este necesar să menținem un ritm constant de antrenamente, chiar dacă zilele reci par să ne îndemne să rărim exercițiile. Un alt beneficiu al mișcării, pe lângă menținerea unor articulații sănătoase, este acela al creșterii imunității. În sezonul rece, atunci când sunt frecvente răcelile sau gripa, câteva minute de mișcare în aer liber pot preveni infecțiile virale sau bacteriene simple, conform unor studii recente din Statele Unite. De asemenea, putem încerca înotul în spații închise, foarte bun pentru articulații și musculatură, exercițiile de Yoga sau cele de stretching, chiar și mersul pe jos poate face minuni în această perioadă.

 “Creșterea în greutate este unul dintre cei mai importanți dușmani ai articulațiilor sănătoase. Vremea rece și tentația unor mâncăruri cu un aport ridicat de calorii ne pot provoca numeroase neplăceri. Kilogramele în plus, combinate cu lipsa mișcării zilnice, pot fi extrem de dăunătoare articulațiilor, în special genunchilor. Așa că mențineți un ritm echilibrat tot timpul anului, dar mai ales în lunile reci de iarnă.”, precizează doctorul Predescu.

Căldura aplicată direct în zona afectată

Atunci când sunteți în casă, utilizați haine confortabile, care să vă mențină temperatura corpului constantă. Numai așa vă mențineți un tonus bun și veți spori șansele de a dori să faceți mișcare. Dacă simte frig, creierul nostru redirecționează sângele către părțile vitale, cum sunt creierul, inima sau plămânii, lăsând extremitățile neglijate. Dacă simțiți nevoia, puteți folosi pături electrice sau sticle cu apă încălzite pe care să le aplicați în jurul articulațiilor sensibile. Atenție, însă, dacă suferiți de diabet sau alte afecțiuni asociate – discutați cu medicul dumneavoastră dacă este recomandabil sau nu să folosiți des astfel de dispozitive pentru a atenua durerea unor articulații afectate.

Refacerea lichidului sinovial din articulații

Hidratarea este extrem de importantă și în sezonul rece, așa că nu o neglijați. Deși nu avem același sentiment de sete ca în zilele caniculare de vară, organismul nostru are nevoie de rehidratare. Iar articulațiile nu fac excepție de la caz. Așa că beți până la opt pahare de apă pe zi, dacă nu vreți să vă simțiți obosit sau să aveți o stare de disconfort. La fel de bine funcționează și un ceai cald sau o supă, așa că aveți nenumărate opțiuni din care să alegeți.

“Trebuie reținut faptul că apa are rol important în constituirea lichidului sinovial, o componentă esențială a articulațiilor care, alături de cartilaje, are rolul de a reduce șocurile și de a împiedică uzura oaselor în punctele de contact. La fel și în cazul cartilajelor, acolo unde componenta de apă variază între 65% și 80%,  funcția acestora din urmă fiind de a permite oaselor să se miște natural în interiorul articulației. Reducerea cantității de lichid sinovial sau schimbarea vâscozității acestuia poate duce la apariția artritei sub toate formele sale, mai exact o inflamație a respectivului țesut”, concluzionează Vlad Predescu.

Related Posts

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…

Paris Hilton, primele fotografii cu fiica ei în vârstă de cinci luni

La cinci luni de la venirea pe lume a fiicei ei, Paris Hilton împărtășește cu publicul primele fotografii…

Horoscopul săptămânii 22-28 aprilie 2024

Astrologul Anca stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce surprize ne-au pregătit astrele! Berbec…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Teodora Meluță, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Artistul Călin Țopa, invitat să prezinte publicului instalația audio la Veneția, în expoziția de artă contemporană Personal Structures

La invitația Centrului Cultural European Italia (ECC-Italia), compozitorul și designerul de sunet Călin Țopa e prezent la Veneția,…

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…