Monica Cismaru ∙ April 4, 2020 ∙ 4 min read

 

sex pandemie

Putem face sex în timpul pandemiei? Pe scurt, răspunsul depinde de statutul relației în care ești implicat/ă.

 

Autoizolarea înseamnă reconfigurarea relațiilor sociale, limitate strict la ieșirile pentru activitățile de strictă necesitate, iar interacțiunea dintre oameni este redusă semnificativ. Astfel, apare și întrebarea ”Cum și dacă mai avem relații intime în timpul pandemiei impuse de COVID-19?” Suntem în siguranță dacă întreținem relații sexuale?

Mai întâi, trebuie subliniat încă o dată faptul că boala este contagioasă, de la individ la individ, prin contact direct sau prin apropiere, și se transmite prin picăturile Flügge, ”emise în cursul actelor de tuse, strănut, chiar vorbit; aceste picături, de dimensiuni mici – bioaerosoli, plutesc în aer timp de 30 min pâna la 3 ore, apoi se depun pe suprafețe (rămânând infecțioase un timp variabil, după natura materialului: 3 zile pe plastic și metale, 1 zi pe carton, 3 ore – pe suprafețe de cupru etc.)”, așa cum a  explicat într-un interviu acordat A List Magazine Prof. Dr. Veronica Lazăr, Profesor de Microbiologie – Imunologie la Facultatea de Biologie – Universitatea din București. Deci da, sexul poate favoriza răspândirea bolii, deoarece relațiile intime presupun apropierea fizică.

sex pandemie

Așadar, sexul nu este sigur decât în compania partenerului care locuiește în aceeași casă și care nu este expus factorilor contagioși. Dacă sunteți siguri din acest punct de vedere, nu manifestați simptome și vă simțiți bine, nu aveți niciun motiv să nu vă bucurați unul de celălalt, explică specialiștii citați de Health.com.

Sunte excluse relațiile intime cu parteneri care locuiesc în alt loc, despre care nu cunoaștem natura contactelor pe care aceștia le-au avut cu alte persoane.

Deci în cazul celor care NU sunt implicați în relații de lungă durată și NU locuiesc cu partenerul, sexul iese din discuție.

Nu sunt încurajate întâlnirile romantice cu oameni noi,  face-to-face, facilitate de aplicațiile de dating sau de rețelele sociale și este recomandat ca apropierea să rămână doar prin intermediul tehnologiei. Ideea de ”sex buddy” este periculoasă în timpul pandemiei, relațiile sexuale casual înscriindu-se în rândul circumstanțelor riscante pentru contractarea și răspândirea Coronavirusului. Aici, mersul pe încredere nu mai are nicio valoare și nimeni nu trebuie crezut pe cuvânt că nu este expus riscului de infecție, mai mult sau mai puțin.

Specialiștii subliniază, fără nicio ironie în cazul de față, că noi înșine ne suntem cei mai siguri parteneri de sex în această perioadă. Da, singurătatea este greu de suportat, dar sănătatea proprie și a celorlalți este cea mai importantă. Pentru a merge și mai departe cu încurajările, specialiștii susțin că masturbarea este alternativa sigură și satisfăcătoare în aceasta perioadă de abstinență din toate punctele de vedere. Iar acum, mai mult ca niciodată, se pot testa diverse jocuri sexuale via internet, prin mesaje text sau video, și, de ce nu, se poate investi într-un vibrator performant. Atenție, totuși, la schimbul de imagini și de informații compromițătoare prin rețelele sociale și alte aplicații – acestea trebuie întreținute alături de persoane integre, care să nu abuzeze apoi de capitalul de încredere acordat.

 

Este sigur pentru cupluri să încerce să conceapă un copil în această perioadă?

Pentru multe dintre femei, ideea de a amâna pentru o perioadă nedeterminată conceperea unui copil poate fi agonizantă. Este sigură începerea unei sarcini acum, în timpul pandemiei? Anumite studii arată posibilitatea transmiterii ”pe verticală” , adică de la mamă la copil a virusului în timpul sarcinii sau al nașterii. Totuși, încă mai sunt necesare cercetări pentru certificarea acestui fapt. Iar speculațiile asupra baby-boom-ului de la sfârșitul acestui an sunt nenumărate, dar cuplurile sunt sfătuite să fie foarte vigilente în această perioadă și sa evite contactul social în afara casei pe cât posibil, pentru ca riscul infectării să fie cât mai mic, deoarece sunt încă multe necunoscute în ceea ce privește răspândirea și tratarea bolii.

Photo by Kristina Petrick, Vidar Nordli-Mathisen -Unsplash

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…