Monica Cismaru ∙ April 4, 2020 ∙ 4 min read

 

sex pandemie

Putem face sex în timpul pandemiei? Pe scurt, răspunsul depinde de statutul relației în care ești implicat/ă.

 

Autoizolarea înseamnă reconfigurarea relațiilor sociale, limitate strict la ieșirile pentru activitățile de strictă necesitate, iar interacțiunea dintre oameni este redusă semnificativ. Astfel, apare și întrebarea ”Cum și dacă mai avem relații intime în timpul pandemiei impuse de COVID-19?” Suntem în siguranță dacă întreținem relații sexuale?

Mai întâi, trebuie subliniat încă o dată faptul că boala este contagioasă, de la individ la individ, prin contact direct sau prin apropiere, și se transmite prin picăturile Flügge, ”emise în cursul actelor de tuse, strănut, chiar vorbit; aceste picături, de dimensiuni mici – bioaerosoli, plutesc în aer timp de 30 min pâna la 3 ore, apoi se depun pe suprafețe (rămânând infecțioase un timp variabil, după natura materialului: 3 zile pe plastic și metale, 1 zi pe carton, 3 ore – pe suprafețe de cupru etc.)”, așa cum a  explicat într-un interviu acordat A List Magazine Prof. Dr. Veronica Lazăr, Profesor de Microbiologie – Imunologie la Facultatea de Biologie – Universitatea din București. Deci da, sexul poate favoriza răspândirea bolii, deoarece relațiile intime presupun apropierea fizică.

sex pandemie

Așadar, sexul nu este sigur decât în compania partenerului care locuiește în aceeași casă și care nu este expus factorilor contagioși. Dacă sunteți siguri din acest punct de vedere, nu manifestați simptome și vă simțiți bine, nu aveți niciun motiv să nu vă bucurați unul de celălalt, explică specialiștii citați de Health.com.

Sunte excluse relațiile intime cu parteneri care locuiesc în alt loc, despre care nu cunoaștem natura contactelor pe care aceștia le-au avut cu alte persoane.

Deci în cazul celor care NU sunt implicați în relații de lungă durată și NU locuiesc cu partenerul, sexul iese din discuție.

Nu sunt încurajate întâlnirile romantice cu oameni noi,  face-to-face, facilitate de aplicațiile de dating sau de rețelele sociale și este recomandat ca apropierea să rămână doar prin intermediul tehnologiei. Ideea de ”sex buddy” este periculoasă în timpul pandemiei, relațiile sexuale casual înscriindu-se în rândul circumstanțelor riscante pentru contractarea și răspândirea Coronavirusului. Aici, mersul pe încredere nu mai are nicio valoare și nimeni nu trebuie crezut pe cuvânt că nu este expus riscului de infecție, mai mult sau mai puțin.

Specialiștii subliniază, fără nicio ironie în cazul de față, că noi înșine ne suntem cei mai siguri parteneri de sex în această perioadă. Da, singurătatea este greu de suportat, dar sănătatea proprie și a celorlalți este cea mai importantă. Pentru a merge și mai departe cu încurajările, specialiștii susțin că masturbarea este alternativa sigură și satisfăcătoare în aceasta perioadă de abstinență din toate punctele de vedere. Iar acum, mai mult ca niciodată, se pot testa diverse jocuri sexuale via internet, prin mesaje text sau video, și, de ce nu, se poate investi într-un vibrator performant. Atenție, totuși, la schimbul de imagini și de informații compromițătoare prin rețelele sociale și alte aplicații – acestea trebuie întreținute alături de persoane integre, care să nu abuzeze apoi de capitalul de încredere acordat.

 

Este sigur pentru cupluri să încerce să conceapă un copil în această perioadă?

Pentru multe dintre femei, ideea de a amâna pentru o perioadă nedeterminată conceperea unui copil poate fi agonizantă. Este sigură începerea unei sarcini acum, în timpul pandemiei? Anumite studii arată posibilitatea transmiterii ”pe verticală” , adică de la mamă la copil a virusului în timpul sarcinii sau al nașterii. Totuși, încă mai sunt necesare cercetări pentru certificarea acestui fapt. Iar speculațiile asupra baby-boom-ului de la sfârșitul acestui an sunt nenumărate, dar cuplurile sunt sfătuite să fie foarte vigilente în această perioadă și sa evite contactul social în afara casei pe cât posibil, pentru ca riscul infectării să fie cât mai mic, deoarece sunt încă multe necunoscute în ceea ce privește răspândirea și tratarea bolii.

Photo by Kristina Petrick, Vidar Nordli-Mathisen -Unsplash

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….