Monica Cismaru ∙ April 4, 2020 ∙ 4 min read

 

sex pandemie

Putem face sex în timpul pandemiei? Pe scurt, răspunsul depinde de statutul relației în care ești implicat/ă.

 

Autoizolarea înseamnă reconfigurarea relațiilor sociale, limitate strict la ieșirile pentru activitățile de strictă necesitate, iar interacțiunea dintre oameni este redusă semnificativ. Astfel, apare și întrebarea ”Cum și dacă mai avem relații intime în timpul pandemiei impuse de COVID-19?” Suntem în siguranță dacă întreținem relații sexuale?

Mai întâi, trebuie subliniat încă o dată faptul că boala este contagioasă, de la individ la individ, prin contact direct sau prin apropiere, și se transmite prin picăturile Flügge, ”emise în cursul actelor de tuse, strănut, chiar vorbit; aceste picături, de dimensiuni mici – bioaerosoli, plutesc în aer timp de 30 min pâna la 3 ore, apoi se depun pe suprafețe (rămânând infecțioase un timp variabil, după natura materialului: 3 zile pe plastic și metale, 1 zi pe carton, 3 ore – pe suprafețe de cupru etc.)”, așa cum a  explicat într-un interviu acordat A List Magazine Prof. Dr. Veronica Lazăr, Profesor de Microbiologie – Imunologie la Facultatea de Biologie – Universitatea din București. Deci da, sexul poate favoriza răspândirea bolii, deoarece relațiile intime presupun apropierea fizică.

sex pandemie

Așadar, sexul nu este sigur decât în compania partenerului care locuiește în aceeași casă și care nu este expus factorilor contagioși. Dacă sunteți siguri din acest punct de vedere, nu manifestați simptome și vă simțiți bine, nu aveți niciun motiv să nu vă bucurați unul de celălalt, explică specialiștii citați de Health.com.

Sunte excluse relațiile intime cu parteneri care locuiesc în alt loc, despre care nu cunoaștem natura contactelor pe care aceștia le-au avut cu alte persoane.

Deci în cazul celor care NU sunt implicați în relații de lungă durată și NU locuiesc cu partenerul, sexul iese din discuție.

Nu sunt încurajate întâlnirile romantice cu oameni noi,  face-to-face, facilitate de aplicațiile de dating sau de rețelele sociale și este recomandat ca apropierea să rămână doar prin intermediul tehnologiei. Ideea de ”sex buddy” este periculoasă în timpul pandemiei, relațiile sexuale casual înscriindu-se în rândul circumstanțelor riscante pentru contractarea și răspândirea Coronavirusului. Aici, mersul pe încredere nu mai are nicio valoare și nimeni nu trebuie crezut pe cuvânt că nu este expus riscului de infecție, mai mult sau mai puțin.

Specialiștii subliniază, fără nicio ironie în cazul de față, că noi înșine ne suntem cei mai siguri parteneri de sex în această perioadă. Da, singurătatea este greu de suportat, dar sănătatea proprie și a celorlalți este cea mai importantă. Pentru a merge și mai departe cu încurajările, specialiștii susțin că masturbarea este alternativa sigură și satisfăcătoare în aceasta perioadă de abstinență din toate punctele de vedere. Iar acum, mai mult ca niciodată, se pot testa diverse jocuri sexuale via internet, prin mesaje text sau video, și, de ce nu, se poate investi într-un vibrator performant. Atenție, totuși, la schimbul de imagini și de informații compromițătoare prin rețelele sociale și alte aplicații – acestea trebuie întreținute alături de persoane integre, care să nu abuzeze apoi de capitalul de încredere acordat.

 

Este sigur pentru cupluri să încerce să conceapă un copil în această perioadă?

Pentru multe dintre femei, ideea de a amâna pentru o perioadă nedeterminată conceperea unui copil poate fi agonizantă. Este sigură începerea unei sarcini acum, în timpul pandemiei? Anumite studii arată posibilitatea transmiterii ”pe verticală” , adică de la mamă la copil a virusului în timpul sarcinii sau al nașterii. Totuși, încă mai sunt necesare cercetări pentru certificarea acestui fapt. Iar speculațiile asupra baby-boom-ului de la sfârșitul acestui an sunt nenumărate, dar cuplurile sunt sfătuite să fie foarte vigilente în această perioadă și sa evite contactul social în afara casei pe cât posibil, pentru ca riscul infectării să fie cât mai mic, deoarece sunt încă multe necunoscute în ceea ce privește răspândirea și tratarea bolii.

Photo by Kristina Petrick, Vidar Nordli-Mathisen -Unsplash

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…