Andreea Leta ∙ May 31, 2023 ∙ 4 min read

Am fost prezenți la unul dintre cele mai frumoase și mai ample evenimente create vreodată în România, unde numeroși artiști din diverse domenii au fost invitați să participe fizic sau prin intermediul lucrărilor expuse în numeroase expoziții. Noi am făcut turul acestora și iată ce comori am descoperit zilele trecute la Iași. 

Wonderlands
From waste to experimental couture(dreapta), Heritage Re-Coded 2.0 (stânga)

Prima oprire am făcut-o la Palatul Culturii, o clădire monumentală restaurată impecabil, care a adăpostit o serie de expoziții dedicate creativității din atelierele designerilor vestimentare. Wonderlands, curatoriată de Ovidiu Buta, a fost mini expoziția care a adus în lumină ideea de moment de creație prin simuarea prin obiecte sugestive a atelierelor unor designeri precum Andreea Bădală (Murmur), Octavia Chiru, Ioana Ciolacu sau Alexandru Floarea, încadrată între pereți-oglindă, care dădeau senzația unui mic labirint. La primul etaj am găsit o serie de piese realizate în mod sustenabil din materiale plant based sau de proveniență eco, ale unor branduri precum Ițe Urbane, Ruxandra shop sau Ok Kino, unde am observat o estetică inovatoare, complexă și elegantă, pornind de la ideea de 0 waste, în expoziția cu titlu emfatic From waste to experimental couture. Tot aici, într-o altă încăpere, Lana Dumitru în colaborare cu Vlad Țenu au expus proiectul Heritage Re:Coded 2.0, inspirat din motivele grafice regăsite pe costumul popular, redat de data aceasta printr-un print 3D compus din figurine, litere sau cifre multicolore. 

Baia turcească
Diacronia

A doua oprire a fost la Baia Turcească, o clădire pe care nu trebuie să o ratezi dacă ajungi în Iași. Diacronia, curatoriată de Marian Pălie, a fost compusă dintr-o serie de lucrări ale artiștilor români contemporani, într-o selecția foarte bună, care ne-a stârnit curiozitatea de a căuta ulterior aproape fiecare nume în parte. 

Dreapta- Ami Amalia, Joule Project; Stânga- Christian Tudose, Jazz in the Park

Nu am omis nici Palatul Braunstein, a cărui cupolă restaurată în sticlă a adăpostit expoziția Ami Amalia, care a adus în fața publicului din Iași piesele-semnătură pe care le vezi în pictorialele de fashion, dar și o serie de pulovere lucrate din diferite fire de lână lăsate în nuanța naturală, însoțite și de un pop-up shop cu o selecție foarte cool de produse. Tot aici am găsit și câteva piese de la Joule Project, pe care le poți vedea și în București, în showroom-ul Ralucăi Leafu. La parterul clădirii am avut parte de o surpriză interactivă pusă la cale de cei de la Jazz in the Park. Zeci de viniluri imprimate cu cele mai mari voci puteau fi ascultate pe loc în cadrul pop-up shop-ului. Tot aici l-am întâlnit pe Christian Tudose cu o serie de fotografii și cu o instalație care a făcut furori prin originalitate și estetică. 

As Above So Below (dreapta), A+noima (stânga)

Ordinul Arhitecților a venit cu o inițiativă de a deschide porțile unor clădiri cu scopul de a atrage atenția supra lor. Una dintre ele era chiar curtea interioară a Facultății de Chimie, în care am găsit o instalație elegantă numită As Above So Below, creată de Corina Boboc și de Abigail Almaguer. O altă instalație a fost creată de cei de la A+Noima, compusă din o mie de moriști albe, amplasată în curtea Facultății de Psihologie. 

Pentru experiența minunată pe care am avut-o la Iași mulțumim de asemenea Pleiada Boutique Hotel, spațiul cochet și foarte confortabil care ne-a găzduit în timpul șederii noastre în orașul creativității. 

Foto: Arhiva personală

Related Posts

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…