După ce aventurile din vacanță s-au terminat, întoarcerea acasă poate aduce cu sine o adevărată provocare pentru cei mici, iar somnul pare să fie în centrul acestor schimbări. Revenirea la rutina obișnuită poate deveni uneori o perioadă tumultuoasă și o adevărată provocare pentru părinți. În mijlocul acestui proces de readaptare stă Mădălina Drugă, o voce experimentată în domeniul somnului, care împărtășește: „Călătoresc dintotdeauna. La începuturi călătoream doar cu mintea, prin miile de pagini ale romanelor de aventuri citite în copilărie. Apoi am călătorit singură, cu rucsacul în spate și harta în mână, prin Europa. Acum călătoresc cu familia, prin locuri știute sau îndepărtate, cu grijă și responsabilitate, din momentul planificării vacanțelor, până la întoarcerea acasă,” dezvăluie Mădălina Drugă, consultant în somn și mama a două fetițe – Ilinca și Otilia.
În ciuda provocărilor întâmpinate, există soluții practice pentru a reveni la rutina de somn a copiilor după vacanță, iar Mădălina ne-a dezvăluit câteva dintre acestea.
„Fetele mele au cunoscut înălțimile cerului încă din primele luni de viață, călătorind cu avionul, și chiar dacă emoțiile necunoscutei ne-au însoțit, am explorat cu încredere nenumărate destinații din întreaga lume. Planificarea atentă, organizarea meticuloasă, mereu având un plan B la îndemână și, desigur, dorința de a explora, sunt esențiale. Mai presus de toate, este vital să găsim soluții pentru a ne reacomoda cu programul obișnuit de somn,” subliniază consultantul.
Gestionarea somnului copiilor după vacanță
Odată ajunși acasă, Mădălina Drugă recomandă întoarcerea la vechile obiceiuri încă din prima noapte: „Întoarce-te la vechile obiceiuri încă din prima noapte pe care o petreceți acasă, după vacanță. Rutina de somn va fi aceeași de dinainte de călătorie. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să înțeleagă mai ușor și să își însușească igiena corectă a somnului, indiferent de ce s-a întâmplat în timpul vacanței.”
De asemenea, comunicarea este cheia: „Explică-i toddlerului tău etapele pe care urmează să le parcurgeți în pregătirea pentru somn, așa cum i-ai vorbit și despre vacanță. Îți voi citi o poveste și apoi vei merge la culcare. Ne vom trezi mâine dimineață. Cum ne dăm seama că este timpul să ne trezim? Îți mai amintești răsăritul soarelui în vacanță?”
Prima noapte acasă poate fi provocatoare, dar răbdarea este esențială. „Prima noapte petrecută din nou acasă va fi o provocare și, cu siguranță, vei face tot posibilul pentru ca lucrurile să reintre cât mai repede în normal. Ai răbdare! Orice călătorie este obositoare, indiferent de vârstă și este normal ca cei mici să se trezesc în timpul nopții. Gestionează aceste momente cu calm și încredere. Apelează la metodele din trecut, chiar și cele din vacanță. Copiii au nevoie de timp pentru a se adapta schimbărilor. Va dura câteva nopți, iar apoi, cel mai probabil, somnul își va urma cursul firesc. În caz contrar, va fi necesar să reiei procesul de la bun început. Nu îți face griji. Ai mai trecut prin această experiență. Acum ai toate resursele.”
Consultantul în somn subliniază importanța ajustării așteptărilor la întoarcerea acasă: „Este important ca nu doar în vacanță, ci și la întoarcere, să îți stabilești așteptări realiste. Cel mic va avea nevoie de câteva zile pentru a se readapta. Nu va fi ușor, dar cu siguranță mai ușor decât prima dată.”
Readaptarea bebelușului la program
Pentru copiii mai mici, procesul de adaptare poate fi mai delicat. Mădălina oferă pași concreți: „Toți copiii au nevoie de timp pentru a se adapta schimbărilor de orice fel. Dacă întâmpini dificultăți în reluarea rutinei de somn, iată ce pași trebuie să urmezi pentru a avea din nou nopți liniștite și somn bun.”
Acești pași includ alegerea unei prime nopți pentru a începe procesul și asigurarea că următoarele cel puțin 10 nopți vor fi petrecute acasă, fără călătorii sau evenimente neprogramate. Aplicarea rutinei de somn de dinainte de vacanță și urmarea metodelor testate cu succes sunt cheia: „Urmează planul de somn cu perseverență și răbdare. În cel mult 3 nopți ar trebui să vezi îmbunătățiri în restabilirea bunelor obiceiuri de somn.”
Așadar, stabilirea unei rutine de somn eficiente este esențială, iar Mădălina atrage atenția cu privire la importanța distincției dintre somnul de noapte și reprizele de somn din timpul zilei, oferind detalii specifice legate de rutina dinaintea acestora:
ZI: Cu 30 de minute înainte de somn reducem intensitatea activității, cu 20 de minute înainte de somn intrăm în cameră, facem întuneric și pornim whitenoise, înlocuim scutecul, îmbrăcăm copilul în pijama și sac de dormit, îl ținem în brațe 5 minute și îi cântăm sau spunem o rugăciune sau o poezie (de fiecare dată același lucru). Cu 10 minute înainte de somn punem copilul în pătuț și începem adormirea.
NOAPTE: Cu 50 de minute înainte de somn reducem intensitatea activității, cu 40 de minute înainte de somn facem băiță, cu 30 de minute înainte de somn intrăm în cameră, pornim lumina roșie, facem masaj, punem scutec de noapte, pijama, sac de dormit, cu 20 de minute înainte de somn hrănim copilul, iar cu 10 minute înainte de somn punem copilul în pătuț și începem adormirea.
Important! Timpii sunt aproximativi. Dacă hrănirea sau baia durează mai mult, intervalele se recalculează.
Pe măsură ce copiii cresc, călătoriile devin mai ușor de gestionat, dar adaptarea la programul de somn nu trebuie amânată. „Călătoria înseamnă descoperire, învățare și adaptare la noutate. Călătoria înseamnă și să aduci cu tine poveștile, mirosurile și culorile locurilor vizitate“, încheie Mădălina Drugă.
Mădălina Drugă, sociolog, cu experiență în HR și Marketing, este mama Ilncăi și a Otiliei. A pornit pe drumul cunoașterii și înțelegerii somnului bebelușului și a copilului mic în 2021, odată cu absolvirea cursului de consultant în somn al Family Sleep Insitute. Ulterior, din dorința de a înțelege și a veni alături de familiile cu care lucrează cu soluții eficiente a continuat studiul cu încă două certificări internaționale: Holistic Sleep Coaching, Babyem Academy (2022) și Sleep Consultant Certification Program, Institute of Pediatric Sleep&Parenting (2022). Susține părinții și din zona de formator Circle of Security, program de educație parentală ce invită părinții să privească dincolo de reacția imediată a copiilor lor și îi ajută să le înțeleagă nevoile și să le susțină explorarea.
Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie
Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean
Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…
Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor
„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…
Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards
Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…
6 dintre cele mai utile cărți de parenting de citit la început de toamnă
În lumea de astăzi, cu provocări atât de variate, de la dependența de ecrane, la cea de lumea…
Artă digitală pentru copii: 8 experiențe interactive și educaționale la RADAR Kids
Proiecții interactive, desene care prind viață, instalații controlate de sunete, ilustrații animate prin atingere și experiențe VR, toate…
Joe Jonas și Sophie Turner, sfârșitul luptei pentru custodia celor doi copii
Cântărețul Joe Jonas și actrița Sophie Turner s-au luptat timp de un an pentru obținerea custodiei asupra celor…
Se caută noi actori pentru seria Harry Potter
Castingul va avea loc la începutul anului viitor, dar selecția pentru următorii Harry, Ron și Hermione pentru adaptarea…
Jon Bon Jovi, erou salvator pentru o femeie din Nashville
Cântărețul Jon Bon Jovi a ajutat o femeie cu gânduri sinucigașe să se îndepărteze de marginea podului din…
De ce noul sezon din Emily in Paris este cel mai bun de până acum
Bonjouuur! Sau… mai bine încerc un Ciao? De fapt, nu sunt nici în Franța, nici în Italia, dar…