Monica Cismaru ∙ March 3, 2022 ∙ 4 min read
Echipa publicației Vogue Ucraina a scris pentru Vogue.com despre experiența primelor zile de război din Ucraina, mărturii cutremurătoare, ce arată curajul și reziliența unor femei care au trecut peste noapte de la a scrie despre trenduri și celebrități la felul în care au supraviețuit bombardamentului și la felul în care fac față atacului rusesc asupra țării lor.

Daria Slobodyanyk, Culture Editor Vogue Ucraina

”Când a început războiul, dormeam. M-am trezit când a sunat telefonul iubitului meu. ”A început”, i-a spus colega lui, asistentă medicală. Era 5.37 dimineața. Câteva minute mai târziu, am simțit bombardamentul – am aflat mai târziu că sistemul nostru de apărare aeriană și-a făcut datoria. Îmi amintesc că nu-mi venea să cred că e război și mă întrebam dacă o să pot să mă duc la serviciu. Apoi a urmat o explozie și încă una (rachetele loveau baza militară din Brovary). N-am mai ajuns la serviciu. Ne-am dat seama imediat că vom rămâne în Kiev. Iubitul meu e chirurg și lucrează și ca paramedic la un spital militar din Kiev. La 7 dimineața a fost chemat la serviciu, la spitalul militar.

Sunt genul de persoană care se mobilizează foarte repede în situații de criză. Cel mai importat e să faci ceva. Iar în timpul războiului întotdeauna e ceva de făcut. I-am anunțat și pe colegii mei la 8 dimineața că voi rămâne în Kiev și că sunt gata să acopăr războiul pentru Vogue. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că site-ul unei publicații de modă va arăta așa, dar acestea sunt realitățile momentului: în loc să studiem trendurile și să facem interviuri cu celebrități, scriem despre cum putem să oprim vărsarea de sânge și despre cum putem ajuta armata ucraineană.

Mulți oameni au scris despre faptul că am rămas în Kiev. Dar mie nu mi se pare nimic special – nu am copii de care să am grijă și avem o parcare în care sa ne adăpostim, eu și cu vecinii mei; am o mașină în care pot să dorm în șezut. Nu am cântărit decizia dacă să plecăm sau să rămânem. Suntem aici, asta e tot. Încerc să fac tot ce pot: fierb porridge de hrișcă pentru trupele care ne apără, cumpăr apă pentru spitalul militar și ajut echipele de IT create de ministerul de transformare digitală. Vecinii mei și cu mine construim o baricadă în fața casei, măcar atât să fac. Sper din toată inima să pot face mai mult – spre exemplu, să pot duce mâncare la Okhmatdit (n. r. spital de copii) sau la alte spitale, care, potrivit voluntarilor, au mulți pacienți și doctori care au nevoie de ajutor. Mi-aș dori ca sirenele antiaeriene să nu mai sune atât de des în Kiev, pentru că viața mea se derulează între două alarme.

Am petrecut patru nopți în adăposturi. Câte mai urmează? Sirenele sună în Kiev de cel puțin cinci ori pe noapte. În prima noapte, totul se cutremura – știu, se dădea o luptă pentru baza Gărzii Naționale în apropierea noastra. Nici nu vreau să mă gândesc ce li s-ar întampla dacă i-ar bombarda din aer.

În loc să mă gândesc la moarte, mă gândesc la lucruri simple. La o cafea bună, pe care o voi bea la Podol când ne vom fi învins inamicii. La cum mă voi spăla pe cap, pentru că acum mi-e frica să-mi spăl părul – în permanență mă gândesc că nu voi putea auzi alarma din cauza zgomotului apei.

În fiecare dimineață, la 8, mă trezesc și vorbesc la telefon cu tata, care e la Odessa. Acestea sunt cele mai importante convorbiri telefonice de până acum. Dacă mi-a fost frica în primele zile? Nu cred. Mă gândesc în permanență la cei aflați în linia întâi, care sunt cei mai importanți. La Yaroslav, colegul cumnatului meu, care ne apără chiar acum, la Vanya, cumnatul meu de 20 de ani care luptă la Cernihiv, la paramedicii din ambulanțe care sunt împușcați de teroriștii ruși, la ziariștii care transmit live din zonele fierbinți. Sau la președintele nostru. Sau la miile de oameni cărora le pasă. Războiul ne-a apropiat mai mult ca oricând – o lecție valoroasă de viață, cu un preț mult prea mare.”

Foto: Instagram

Related Posts

Gustul original al muzicii bune & al experiențelor pe măsură alături de Beck’s

UNLOCK Y0UR EXPERIENCES alături de Beck’s: de 20 de ani în România, de 150 de ani în toată…

Cum arată ultimul sezon din Sex Education: interviu cu Ncuti Gatwa (Eric)

Știi că urmează un weekend reușit de toamnă atunci când Netflix lansează cel de-al patrulea (și ultimul, din…

Heidi Klum răspunde criticilor legate de fotografiile în lenjerie intimă alături de fiica ei

Modelul Heidi Klum (49 de ani) a luat parte la o campanie pentru un brand de lenjerie intimă…

”Diavolul se îmbracă de la Prada” devine musical, la Londra, cu muzică semnată de Elton John

Celebrul film Diavolul se îmbracă de la Prada, inspirat de cartea omonimă scrisă de Lauren Weisberger, va avea…

Filosofia de viață și de frumusețe a lui Anne Hathaway

Anne Hathaway este una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood. La 40 de ani, vedeta a…

Colecția de artă a lui Gérard Depardieu, scoasă la licitație

În septembrie, aproape 250 de lucrări (sculpturi, picturi și desene) din colecția de artă a lui Gérard Depardieu…

Cindy Crawford povestește cum a schimbat-o mariajul cu Richard Gere

Cindy Crawford (57 de ani) s-a căsătorit cu Richard Gere (74 de ani) la vârsta de doar 22…

Power Couples – Regele Charles și Camilla, alături de Emmanuel și Brigitte Macron

Regele Charles III, alături de Regina Camilla, se află zilele acestea într-o vizită oficială în Franța, unde îl…

„Obiectivul ar trebui să fie găsirea unui echilibru în care designerii și AI-ul conclucrează”, spune Isabel Regino, Senior Brand Strategist & Marketing Manager

„AI nu este un substitut pentru creativitatea umană, imaginație și gândire critică” crede Isabel Regino, Senior Brand Strategist…

10 lucruri pe care nu le știai despre Sophia Loren (în afară de faptul că azi împlinește 89 de ani)

Câștigătoarea premiului Oscar, celebra actriță Sophia Loren a împlinit 89 de ani, astăzi, pe 20 septembrie. După lansarea,…