A List Magazine ∙ March 2, 2024 ∙ 5 min read

Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează „Anatomia traumei”

Într-o țară în care 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie, iar, conform celui mai recent studiu demarat în vara anului 2022, 1 din 2 români declară că se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională, Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, la editura Bookzone. 

Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea Dianei Vasile educă și informează societatea românească cu privire la înțelegerea traumelor psihice și a modului în care acestea modelează comunități și indivizi.

Înglobând peste 25 de ani de eforturi pentru cercetarea și înțelegerea traumelor, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile celor care le-au trăit, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică, explicând noțiuni importante despre sănătatea mintală, traumă și tipurile sale, precum și despre experiențele cu care se confruntă persoanele care au trecut prin traume, factori de reziliență și de risc, respectiv detalii despre procesul de recuperare.

Multe persoane care au trecut printr-o traumă resimt o stare de stres continuu, o luptă permanentă pentru supraviețuire care persistă chiar dacă nu mai există factorii situaționali care au generat-o. Aceasta este o consecință frecventă a traumei, care însă nu trebuie normalizată. Este important de știut că există căi de ieșire din această stare și, mai departe, de recuperare, care să le permită oamenilor să se dezvolte și să își aleagă conștient propriul drum.

Prin întreaga sa activitate, Diana Vasile își propune să normalizeze discuțiile despre traumă și suferință psihică. Alături de ISTT, aceasta educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică. Ea pune în lumină scenariile prin care emoțiile negative pot fi procesate, astfel încât oamenii să poată avea o viață interioară și exterioară mai bună și care aduce împlinire.

De-a lungul timpului, evenimentele organizate de Diana Vasile în cadrul ISTT au avut ca scop popularizarea și înțelegerea corectă a traumei și au adus în România vorbitori și specialiști de talie internațională, cum ar fi: Gabor Maté, Șerban Ionescu, Babette Rothschild, Ad de Jongh sau Michael Ungar.  

„Mi-aş dori ca această carte să îi ajute pe oameni să își înțeleagă capacitățile de recuperare, pentru că există și vindecare. Vindecarea este o călătorie și o ameliorare permanentă, până când, într-un moment, poți să spui: „Da, mă simt vindecat.” Dar nu e ceva ce va spune specialistul. Niciodată tratamentul nostru nu este ceva separat de capacitățile omului, dimpotrivă. Nu este vorba despre părerea fiecărui psiholog, nu este în funcție de ce artă are în sine psihologul respectiv. Sigur, ca în orice altă profesie, există oameni mai capabili, mai talentați și mai abilitați, dar procedurile sunt destul de clare și, dacă ar fi bine urmate, ameliorarea (și poate chiar vindecarea) se întâmplă”, spune Diana Vasile.

România devine o societate preocupată de sănătatea psihică

Dacă după Revoluție, mersul la psiholog era un subiect tabu în societatea românească, în ultimii ani, în România, sănătatea psihică a început să câștige din ce în ce mai mult teren în spațiul public. Oamenii sunt mai deschiși la ideea de a discuta cu un specialist care să îi ajute în abordarea rănilor emoționale. 

În acest context, volumul Dianei Vasile devine un aliat puternic în combaterea teoriilor pseudoștiințifice, care deformează înțelegerea corectă a traumei și a tulburărilor asociate, oferind explicații, studii și teorii validate științific, alături de exemple și studii de caz care aduc claritate în ceea ce privește funcționarea psihică sănătoasă și modalitățile de creștere a calității vieții.  

 „Eu fac parte din a treia generație de psihologi de după Revoluție. Psihologia a fost interzisă în România şi a revenit ca domeniu de studiu în facultate în anul 1990. De aceea, evident că zona psihologiei în România are o coloratură foarte diferită față de alte state și mai ales faţă de statele cu vechime în zona psihologiei, psihiatriei, sănătății mintale. În primul rând, pentru că, nemaiexistând atâția ani, nu s-a mai studiat, nu s-a mai vorbit despre ea, practica a lipsit. În 1990, după Revoluție, practic s-au pus din nou bazele acestui domeniu, ceea ce a însemnat că oamenii nu știau nimic despre psihologie, ca să nu mai vorbim de sănătate mintală sau de somatizare. Nu înțelegeau de ce ar fi nevoie de un tratament psihologic și în ce ar consta el sau de ce ar putea ajuta vorbitul cu un specialist. Multă vreme, a existat şi această confuzie între psiholog și psihiatru. Nici psihiatrul nu era un medic prea luat în seamă”, declară Diana Vasile.

Cartea se adresează tuturor celor care vor să afle mai multe despre trauma psihologică, diferențele dintre stres și traumă și felul în care funcționarea psihică se schimbă ca urmare a acestor experiențe. Cu ajutorul acestor informații, cititorii vor putea să identifice cu mai multă ușurință lucrurile care sunt nepotrivite în viața lor și care sunt resursele pe care le au la dispoziție pentru a face primii pași spre schimbare și recuperarea sănătății psihice. 

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…