Alina Burlacu ∙ December 15, 2022 ∙ 7 min read

Iulia Antohe, Elena Milanesi, Elena Stoleru și Raluca Țuțuianu sunt câștigătoarele celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, organizate cu sprijinul UEFISCDI. Fiecare dintre cele patru proiecte de excelență, finanțat cu o bursă în valoare de 49.000 lei, a fost prezentat în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc luni, 12 decembrie, în București, și care a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc. 

Cele patru teme de cercetare premiate în acest an propun soluții pentru unele dintre cele mai actuale și des întâlnite probleme de sănătate. Pe scurt, ele urmăresc: 

Detecția sensibilă a alergenilor din produsele alimentare, folosind un senzor plasmonic cu fibră optică; 

Efectul reglator al moleculelor microARN asupra inflamației și stresului oxidativ în perturbarile cognitive; 

Încapsularea de extracte vegetale bioactive pentru dezvoltarea de materiale antibacteriene și antioxidante destinate ambalajelor alimentare; 

Dezvoltarea unei noi terapii regenerative pentru tratamentul rănilor cronice diabetice

Juriul din România, alcătuit din academicieni, profesori universitari și doctori de renume din cele două arii pe care programul le are în vedere (Științele Vieții și Științele Fizice) a analizat peste 30 de dosare de candidatură. 

L’Oréal s-a născut din știință, din viziunea și determinarea unui chimist. Încă de atunci, cercetarea și știința s-au numărat printre pilonii principali pe care s-a construit grupul L’Oréal. Fără îndoială, calitatea înaltă a produselor noastre, realizate de mâinile și din pasiunea celor 4.000 de cercetători din întreaga lume ne-au asigurat succesul, de peste 110 ani. Este, așadar, o onoare și o responsabilitate importantă de a ne arăta aprecierea și susținerea față de tinerele cercetătoare care, prin eforturile lor, contribuie la progres. De aceea, din 2019, sprijinim și recunoaștem meritele și potențialul tinerelor din cercetarea românească, le ajutăm să exceleze și să devină modele inspiraționale pentru viitoarele generații, prin componenta locală a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România

 „Crearea de cunoștințe și lărgirea cunoașterii prin știință și cercetare reprezintă un izvor de soluții la provocările economice, sociale și de mediu acute de astăzi și la obținerea unei dezvoltări durabile și a unor societăți mai ecologice. Complexitatea schimbărilor economice, sociale și climatice la nivel global, din ultimii an, necesită o abordare holistică, pe care UNESCO o oferă prin expertiza sa de lungă durată în știință și cercetare și prin abordarea pluridisciplinară în domeniile Educație, Cultură, Comunicare și Informare. Misiunea comună pe care L’Oréal și UNESCO și-au asumat-o când au creat programul de burse „Pentru Femeile din Știință” își arată rezultatele an de an, prin soluțiile inovatoare pe care tinerele bursiere le oferă. La această ediție, am aflat că preocupările acestora au fost dintre cele mai diverse și mai surprinzătoare: găsirea de soluții pentru depistarea alergenilor, identificarea unor biomarkeri pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, crearea de ambalaje antimicrobiene, antioxidante și biodegradabile sau stimularea unor procese biologice pentru vindecare mai rapidă a bolilor cutanate. Le felicit pe câștigătoare pentru tenacitatea de a-și fi urmat pasiunea pentru cercetare și le doresc mult succes mai departe în construirea viselor lor.”, a afirmat Madlen Șerban, Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO.

știgătoarele secțiunii Științele Vieții 

Elena Milanesi este cercetător științific gradul II, în cadrul Institutului Național de Patologie Victor Babeș, București. Cu ajutorul bursei L’Oréal – Unesco „Pentru Femeile din Știință”, aceasta va putea aprofunda rezultatele valoroase obținute în proiectul REDBRAIN, care a identificat în sângele pacienților, cu forme incipiente de boală Alzheimer, biomarkeri asociați inflamației și stresului oxidativ, care pot fi testați neinvaziv, printr-o metodă accesibilă. 

Raluca Țuțuianu este bioinginer medical, doctor în Biologie și cercetător științific în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu” al Academiei Române din București. În contextul în care, la nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere, vindecarea rănilor cutanate prin intermediul medicinei regenerative reprezintă una din principalele direcții de cercetare la acest moment. În studiile anterioare, Raluca Țuțuianu a demonstrat că leziunile cutanate acute pot fi vindecate prin stimularea unor procese biologice, iar bursa îi va permite să mergă mai departe, prin cultivarea de celule în sistem tridimensional, în vederea îmbunătățirii proprietăților regenerative. 

știgătoarele secțiunii Științele Fizice 

Iulia Antohe este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației (INFLPR), Măgurele. Scopul proiectului pentru care a primit finanțare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecția rapidă și sensibilă a alergenului alunei Ara h 1 din produsele alimentare. Rezultatele acestei cercetări deschid ușa către detecția automată, sensibilă şi la fața locului a alergenilor în general, cu țintă finală de a oferi consumatorului alimente mai sigure şi de calitate. 

Elena Stoleru este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” din Iași. Proiectul de cercetare propune soluții pentru stoparea îmbolnăvirilor cauzate de toxiinfecțiile alimentare și vizează obținerea unor materiale antimicrobiene și antioxidante biodegradabile. Aceste materiale bioactive vor reprezenta ulterior baza pentru dezvoltarea de ambalaje care vor împiedica dezvoltarea microorganismelor patogene și suplimentar vor prelungi prospețimea mâncării/alimentelor prin acțiunea antioxidantă. 

Lansat în 2009, în România, programul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”a sprijinit până în prezent 37 de tinere cercetătoare, cu burse a căror valoare totală a ajuns la peste 1,5 mil.de lei.  Rezultatele științifice ale proiectelor susținute pe plan național și internațional au deschis noi orizonturi de cercetare, au generat noi metode de diagnostic și tratament pentru boli rare, au dus la formarea de noi laboratoare și departamente și au atras fonduri europene pentru noi proiecte de cercetare. 

Despre Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.  

Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” se adresează, la nivel național, cercetătoarelor cu vârsta de maximum 40 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi derulează programe de cercetare în țara noastră. 

Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. 

Despre Programul internațional For Women in Science  

Bursele L’Oréal – UNESCO ”For Women in Science” se acordă anual la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări. 275 de tinere cu contribuții majore în domeniul științific beneficiază în fiecare an de programe de bursă naționale sau regionale. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului International Rising Talents.  

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO ”For Women in Science” Award pentru activitatea desfășurată în domeniul lor, Științele Vieții sau Științele Fizice. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.  

Pentru mai multe detalii, accesați www.forwomeninscience.com

Foto: Hepta.

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…