A List Magazine ∙ April 13, 2021 ∙ 3 min read

Pentru pasionații de vin bun, iată câteva din tainele acestei licori! Fascinaţia pe care o inspiră vinul provine dintr-un atribut unic: el poartă în sine nu doar zestrea sa genetică, tradusă în culoare şi arome, ci şi locul în care a crescut, felul în care a fost îngrijit şi condiţiile unice ale anului de recoltă.

Cu alte cuvinte, dacă un soi de struguri este plantat mai la nord sau mai la sud, la altitudine mai mare sau mai mică, pe pantă sau în vârful dealului, dacă este lăsat să producă 5 sau 15 tone la hectar, vinul pe care îl va produce va trăda prin gust şi arome toate aceste lucruri.

Marselan este un strugure originar din Sudul Franţei, puţin plantat în lume şi aproape deloc în România. Mare iubitor de soare şi căldură, nu a reuşit să se aclimatizeze decât în inima Olteniei, în Segarcea. Povestea naşterii acestui soi este oarecum bizară. După al doilea război mondial, zona Languedoc, din Sudul Franţei, era cunoscută ca producătoare de vinuri de calitate inferioară, uşurele, fără subtilităţi, complexitate, fără puterea de a evolua prin învechire.

În momentul în care consumul de vin din Marea Britanie şi SUA a explodat, viticultorii din Languedoc şi-au propus să creeze un strugure care să producă vin mult, ieftin şi doar un pic mai bun decât standardul acelor vremuri. Astfel a apărut pe lume Marselan, o încrucişare de Cabernet Sauvignon şi Grenache, însă a devenit repede evident că soiul era departe de ceea ce îşi doreau podgorenii – destul de pretenţios, destul de sensibil, cu o producţie mult mai mică decât vizau la acea vreme, Marselanul era un strugure potrivit pentru vinuri de mare calitate, nu pentru „băut cu burta”. Drept urmare, câţiva butuci au fost păstraţi ca reper în colecţia unei universităţi agronomice, iar peste Marselan s-a aşternut uitarea, părând că nu va ajunge niciodată pe mesele oamenilor. În anii ‘80, însă, creşterea economică globală a împins preţul mediu plătit pe sticlă de la 3-4 la 8-10 dolari. A fost oportunitatea de care Mareslanul avea nevoie. Plantataţiile cu acest soi s-au extins rapid, iar Marselanul a contribuit decisiv la repararea imaginii întregii regiuni.

De la coada clasamentului vinurilor de calitate, Languedoc a ajuns pe locul trei în topul regiunilor exportatoare, preţul mediu pe sticla de vin nefiind depăşit decât de vinurile din Bordeaux şi Bourgogne. În Segarcea, Marselan s-a adaptat instantaneu. Prima recoltă, dintr-o vie abia plantată, a dat un vin memorabil – Principesa Margareta 2008. An după an, vinurile produse din acest soi şi cupajele în care a fost întrebuinţat s-au acoperit de medalii la concursurile internaţionale. Când podgoria a început să se apropie de maturitate, iar strugurii au căpătat suficientă forţă, oenologii de la Domeniul Coroanei au decis să lanseze un vin din struguri Marselan care să nu fi fost atins de lemnul de stejar. Dacă, în mod obişnuit, Marselanul produce vinuri care merită maturate în butoaie şi apoi învechite în sticlă pentru mulţi ani, în colecţia Soiuri Rare, intenţia a fost de a arăta lumii acest soi în toată frumuseţea sa naturală, „nefardată”. S-a născut un vin proaspăt, plin de energie, suculent şi expresiv, bun pentru aproape orice ocazie, dar mai ales acum, în preajma Paştelui, câtă vreme afară nu e prea cald pentru vinuri roşii…

Marselanul este recomandat meselor tradiţionale de Paşte, aromele sale completând perfect gustul droburilor, stufatului şi ale celorlalte preparate din miel. (P)

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…