Monica Cismaru ∙ January 1, 2023 ∙ 9 min read

Povestea de astăzi are gust de zmeură, de fistic, de mango, de ciocolată, toate înnobilate de aburii unei cafele proaspete, de specialitate.  

Povestea de astăzi poartă numele de Friddi, una dintre cele mai apreciate gelaterii din București. Friddi s-a impus imediat pe piață datorita rețetei cu ingrediente de cea mai bună calitate, cu care a cucerit imediat amatorii de un dulce făcut ca la carte.

Gelateria și cafeneaua Friddi, din Vasile Alecsandri 4, București, de la parterul clădirii de birouri Landmark, este povestea unei afaceri de succes, înființată de antreprenori care și-au dorit să aducă pe piață un concept bazat pe principii etice, cu produse de calitate – gelato italian și cafea de specialitate la cele mai înalte standarde.

Inițiativa a venit în întâmpinarea cererii aflate în creștere (cel puțin în București), după un research amănunțit făcut de cei asociații Ciprian Sălceanu și Alexandru Becuț, cărora li s-a alăturat, de la sfârșitul lui 2019, Simona Retevoescu. Astfel, brandul Friddi a căpătat formă (și un gust desăvârșit) în 2019, după doi ani de planificare intensă, povestește Ciprian Sălceanu (42 de ani), unul dintre cei trei cofondatori ai afacerii. Toți trei dispuneau de experiență antreprenorială, dar diferită de domeniul pe care aveau să-l abordeze.  

friddi

”Înca din 2012 eram implicat într-un business total diferit, cu care încă mai sunt conectat, în domeniul IT, dezvoltare software. Din 2016 am început să fiu interesat de gelato și, la jumătatea lui 2019, am reușit să deschidem spațiul de vânzare cu laborator de producție din Vasile Alecsandri 4, București. În 2016 am început research-ul despre aceast domeniu. Am pornit de la ideea că Bucureștiul începe să devină un soi de incubator de produse foarte bune și de business-uri corecte și etice. Observam fenomenul cafelei de specialitate în Romania și în Europa și vedeam cum Bucureștiul primește extraordinar de bine un produs foarte nișat. Fără să existe foarte multe date pe care să-mi pot fundamenta o inițiativă, ci doar uitându-mă la piața de gelato de la acel moment din Romania versus Italia, am intuit un interes mare pe care publicul l-ar avea pentru un produs fără niciun compromis în ceea ce privește calitatea ingredientelor și corectitudinea procesului de producție. În 2017, am înregistrat societatea am început planificarea, am început căutarea spațiului de producție și de vânzare și achiziția echipamentelor. La 11 iulie 2019, am deschis spațiul”.

friddi

Așa sună rezumatul Friddi, astazi unul dintre cele mai căutate locuri pentru un gelato veritabil și pentru o cafea asemenea. Pentru că înghețata făcută aici folosește cele mai bune ingrediente din lume. Da, fără nicio exagerare.

”Friddi nu face absolut niciun compromis în ceea ce priveste calitatea ingredientelor. Un exemplu elocvent ar fi faptul ca fisticul pe care noi îl utilizăm în fabricarea înghețatei este 100% fistic bio din Bronte (localitate din Sicilia cunoscută pe întreg mapamondul că produce cel mai bun fistic din lume). De asemenea, laptele pe care îl utilizăm este lapte bio. Ne concentrăm foarte mult pe procesul de producție și facem tot posibilul să fim cât mai riguroși în această privință. Un simplu exemplu aici ar fi că înghețata cu lapte este produsă pe un flux de producție diferit (cu echipamente și cu ustensile diferite) de producția înghețatei vegane, evitându-se astfel contaminarea încrucișată a produselor vegane cu ingrediente non-vegane. Este foarte important de menționat faptul că terasa pe care pe care o punem la dispoziția clienților este un soi de oază urbană, un loc central, însă foarte ferit de agitația și aglomerația orașului, un spatiu foarte cool și relaxant”, detaliază Ciprian.  

friddi

Înghețata este unul dintre cele mai iubite deserturi din lume- o explozie răcoroasă de arome, toate cuprinse într-o cupă de gelato de zmeură sau de ciocolată. Sau oricare altă aromă dintre cele 24 pe care le oferă Friddi.

”Importăm o mare parte din ingrediente din Italia și, acolo unde putem, lucrăm cu ingrediente locale. Avem un interes constant în menținerea și în creșterea calității produselor pe care le realizăm. Ne ținem departe de orice ingredient sau aditiv artificial și oferim alternative vegane și fără zahăr celor care doresc astfel de produse. Avem în permanență 24 arome de înghețată, unele permanente (cum ar fi fisticul, mango, zmeura, ciocolata), cât și altele specifice sezonului sau anumite arome experimentale. Oferta noastră este completată de câteva torturi de înghețată, tiramisu, care vine în trei variante (clasic, zmeură și fistic), de cannoncini (rulouri cu cremă de patiserie), de câteva confort cakes, precum și de cantuccini (biscuiți de inspirație italiană în trei variante). Din 2021, am început să construim și niste produse destinate retailului, astfel încât, la acest moment, colaborăm cu retaileri ca: Mega Image, Freshful, Ototo, Real Foods și Yuga, precum și cu o rețea de parteneri din cadrul comunitătii Friddi Friends (mai multe detalii se pot gasi aici).

În ceea ce privește cafeaua, avem un parteneriat solid cu prietenii noștri de la MABO, care ne asigură atât un produs de calitate și constant cât și know-how-ul necesar realizării și servirii unei cafele bune”, continuă Ciprian povestea dulce a gelateriei.

Să produci și să vinzi înghețată și cafea de cea mai bună calitate nu e lucru ușor, chiar dacă domeniul are o imagine idealizată în filme. De la alegerea ingredientelor și respectarea standardelor înalte, la imaginarea unui spațiu pe măsură, la formarea unei echipe care să funcționeze ceas. Cel din urmă e poate cel mai greu lucru de înfăptuit la ora actuală în Romania, fapt ce le dă bătăi de cap întreprinzătorilor.  

”Sunt multe obstacole care apar când începi un proiect HORECA, însă se pot depăși cu răbdare și cu perseverență. Unul din cele mai dificile aspecte este lipsa forței de muncă calificată în acest domeniu. Dacă în Italia există foarte multe oportunități de pregătire în acest domeniu și foarte mulți tineri aspiră la așa ceva, în România lucrurile sunt mai dificile. Aici am reușit să găsim parteneri de nădejde în Italia, care ne-au furnizat suficient know-how încât să putem pregăti o echipă foarte competentă și performantă”, povestește Ciprian, care își începe ziua de muncă la ora 7 dimineața, când pornește motoarele pentru producție. La 9 începe programul cu clienții, iar ziua continuă până târziu, până la orele 20.00-22.00. ”Zilele de vară sunt foarte active și, mai ales în weekend, echipa de vânzări trebuie să fie suficient de experimentată pentru a face față unui volum mare de clienți pofticioși”.

Pofticioși care își pot lua o clipă de răgaz și de răsfăt în spațiul din centrul Bucureștiului – ”un loc relaxant, o grădină urbană care să ofere vizitatorilor un refugiu de la agitația orașului”, după cum o descrie coproprietarul. ”Dorim să le oferim clienților o experiență deosebită, o atmosferă relaxată și, de ce nu, un loc de evadare și de regresie în copilărie, acolo unde totul era posibil. De asemenea, dorim să le oferim ocazia de a adera la o comunitate frumoasă de oameni cu standarde foarte ridicate în ceea ce privește gustul și calitatea produselor consumate”.

Pofta pentru gelato italian nu se potolește ușor, din contră. Odată ce ai gustat din textura cremoasă și racoroasă, gustul bogat te face să mai vrei încă o porție și încă una și nu te lași până când nu încerci toate sotimentele disponibile și apoi o iei de la capăt. Iar dacă gama are arome noi, cu atât mai bine! ”Dorim să continuăm să explorăm în zona de arome de înghețată, precum și în zona de deserturi de inspirație italiană. De asemenea, ne dorim să consolidăm și să extindem comunitatea de Parteneri Friddi Friends, să fim mai activi în zona de evenimente (atât corporate cât și private)”, conchide Ciprian, care subliniază încă o dată că nu e loc de compromisuri când e vorba de cafea și de înghețată bună. ”Experiența desăvârșită bazată pe calitate fără compromisuri” este mantra cu care nu dai greș niciodată, iar Friddi e dovada palpabilă.

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…