Monica Cismaru ∙ December 11, 2022 ∙ 7 min read

Sometimes you want to go/ Where everybody knows your name/ And they’re always glad you came – ”Câteodată, ai vrea să mergi într-un loc în care toată lumea te cunoaște și se bucură să te vadă”. Sunt versurile dintr-un cântec care rula într-un serial de succes din anii 80-90, Cheers.

Versurile ar putea fi valabile și astăzi, în cazul cafenelei- restaurant Frudisiac, al cărui proprietar subliniază că principalul atu al locului sunt chiar oamenii, clienții care îi calcă pragul pentru mai mult decât o cafea și mâncare sănătoasă. Nu ca acestea ar fi de trecut cu vederea, în niciun caz, din contră, dar Frudisiac înseamnă mai ales o atmosferă caldă, prietenoasă, emanată de oamenii care vin aici.

frudisiac

Salvatore Arcarese (28 ani), proprietar Frudisiac alături de fratele lui, Roberto (24 de ani), este nou-venit în domeniul ospitalității. În luna august a acestui an a preluat afacerea, după ce mai întâi a fost clientul spațiului, cucerit de vibe, de mâncare, de design, de tot ceea ce are de oferit localul din zona Dorobanți.

salvatore roberto
Roberto și Salvatore Arcarese

Tatăl fraților Salvatore și Roberto este italian, din San Cataldo – Sicilia, și se ocupă importul de produse din Italia, iar mama lor este româncă. Înainte să cumpere Frudisiac, frații lucrau la afacerea tatălui lor. Salvatore s-a născut în Sicilia, dar locuiește la București și este absolvent ASE – Management; a practicat kartingul în copilărie, alături de fratele lui, iar mai târziu, Salvatore s-a îndreptat către automobilism.

frudisiac

”Eu și cu fratele meu am preluat Frudisiac în luna august, iar de atunci toate activitățile noastre se învârt în jurul cafenelei. Nefiind de meserie, am descoperit destul de repede ceea ce înseamnă gestionarea acestui tip de afacere. Este o muncă continuă, fără zile libere, dar care aduce multe satisfacții”, povestește Salvatore, care adaugă că învață din mers principiile de business care se aplică în acest domeniu și încă privește spațiul din perspectiva unui fost client fidel Frudisiac, pe care îl vizita săptămânal pănâ să devină chiar el proprietarul locului.

Frudisiac este unul dintre cele mai populare localuri din București, mai ales pentru brunch, cu un meniu compus în jurul principiilor sănătoase, dar gustoase, și cu cafea de specialitate. Este un loc preferat și de familii, iar clienților lui se permite accesul cu animale de companie.

”Clienții noștri sunt unul din motivele pentru care acest loc este atât de special. Oamenii vin la noi nu doar pentru mâncare și cafea, dar pentru a se relaxa sau socializa cu ceilalți. Vin multe persoane cu animale de companie sau familii cu copii și se formează o atmosferă foarte plăcută”, povestește Salvatore.

frudisiac

Frudisiac are și un design aparte, cu influențe scandinave, acele linii minimaliste, dar confortabile, prietenoase, care oferă un cadru în care îți poti savura în tihnă o cafea cu spumă de lapte și un avocado-toast delicios. ”Designul este unul minimalist, creează un spațiu simplu și care depășește orice barieră culturală, combinat cu vibe-ul oamenilor care ne vizitează”.

Iar un alt concept care scoate în evidență locul și pe care actualul proprietar îl apreciază și nu l-ar schimba niciodată este acela de sharing table (mese comune), în care îți poți mânca prânzul la o masă cu alți oameni pe care nu îi cunoști, cu care poti înfiripa (sau nu) o discuție lejeră.

”Este locul în care nu doar luăm masa, ci și locul în care ne amintim de lucrurile mici care sunt importante pentru noi: adunări, prieteni, familie sau, de ce nu, locul unde îți poți face noi prieteni.

Am fost clientul Frudisiac numărul unu din ziua în care au deschis și până în ziua în care eu si fratele meu am preluat acest loc extraordinar. Vă pot povesti din perspectiva unui client. Am apreciat extraordinar de mult conceptul și mâncarea, era ceva ce nu mai văzusem până atunci. În afară de faptul că era, probabil, locul unde puteam merge pentru a mânca ceva cât mai sănătos pentru corpul meu, era și locul meu preferat când venea vorba de mic dejun, brunch sau prânz. Cu timpul, am început să apreciez și cafeaua de specialitate, iar acest loc a devenit parte din rutina mea săptămânală”.

Salvatore Arcarese a preluat afacerea la cheie de la foștii proprietari, Oana Lăpădat si Matei Verona, cărora le acordă pe deplin creditele dezvoltării unui business de succes, pe care n-a încercat să-l schimbe deocamdată cu nimic.

frudisiac

”If it ain’t broke, don’t fix it” (Nu încerca să schimbi ceva ce funcționează), vorba americanului. ”Eu și fratele meu am fost foarte norocoși în a avea această oportunitate. Am încă foarte multe lucruri de învățat. Meritul le revine foștilor proprietari: Oana Lăpădat și Matei Verona. Ei au venit cu acest concept extraordinar, cu influențe scandinave, care a devenit foarte repede punctul de referință pentru localurile specifice de brunch și cu mâncare sănătoasă”, spune actualul proprietar, care enumeră ingredientele esențiale din reteta de succes Frudisiac: ”Ambientul, serviciul de calitate, staff-ul prietenos și calitatea mâncării ar fi câteva exemple”.

Apropo de acest lucru, și clienții din București, cel puțin, au devenit din ce în ce mai atenți cu alegerile lor în ceea ce priveste ieșitul în oraș, la masă sau la o cafea, iar trendul alimentației sănătoase cuprinde din ce în ce mai mulți clienți, care se aliniază la tendințele internaționale. Oamenii sunt atenți la ceea ce se află în farfuriile lor și au învățat să aprecieze calitatea produselor și serviciilor cumpărate.

”În ultimii ani, cu siguranță oamenii au devenit mai atenți la ceea ce consumă. Alimentația a devenit un subiect de discuție și lumea a început să se documenteze din ce în ce mai mult în această privință. Cafeaua de specialitate este încă un lucru care a căpătat mare anvergură în ultimii ani. Cred că Frudisiacul a adus în București ceea ce tot mai mulți oameni caută astăzi- mâncare sănătoasă, cafea de cea mai bună calitate și o atmosferă relaxată”, conchide Salvatore. Exact ca în serialele americane, am adăuga noi.

Related Posts

Diane Keaton, despre bărbații din viața ei: Al Pacino, Warren Beatty, Woody Allen și Keanu Reeves

Diane Keaton rememorează fostele ei relații cu nume mari de la Hollywood, printre care se numără Al Pacino,…

Andrea Bocelli își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From Andrea Bocelli

Celebrul tenor italian Andrea Bocelli (64 de ani) își lansează documentarul muzical The Journey: A Music Special From…

Cozonacul lui Scărlătescu, secretele gustului de sărbătoare

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale…

Brooke Shields își lansează documentarul autobiografic Pretty Baby

Brooke Shields (57 de ani) urmează trendul vedetelor care își lansează documentare autobiografice, după modelul Selenei Gomez și…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Primăvara vine cu multe noutăți, dintre cele mai variate. Iată ce ne-a atras atenția! Givenchy lansează Gentleman Society, parfumul…

BRD a pregătit un super concurs pentru luna aprilie și te așteaptă și la Half is Free, cu alte surprize

Pentru că primăvara e cel mai bun prilej de reinventare, BRD ți-a pregătit un super concurs în luna…

Spike și Smiley lansează piesa „Copacul”

Spike a lansat o piesă emoționantă, alături de Smiley. „Copacul” este o piesă pop cu influențe hip-hop, care…

Prânz cu redacția A List Magazine

Noi, când muncim, MUNCIM, când ne distrăm, ne DISTRĂM și când mâncăm, pai chiar MÂNCĂM! Redacția A List…

Nepoata Prințesei Diana, Lady Amelia Spencer, s-a căsătorit în Africa de Sud

Lady Amelia Spencer (30 de ani) este una dintre nepoatele Prințesei Diana, fiica fratelui acesteia, Charles Spencer. Lady…

Interviu cu Mihai Mincan (Spre Nord): „Mă interesează ca oamenii să folosească filmul ca pe o sursă de inspirație pentru discuții ulterioare”

Spre Nord este debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, un thriller psihologic inspirat din fapte…