A List Magazine ∙ July 14, 2022 ∙ 6 min read

Sezonul cald este perioada perfectă din an pentru cei care iubesc fructele. În special pepenii răcoritori, fie ei roșii sau galbeni, pe care îi găsim peste tot pe timp de vară. Cât este însă recomandat să consumăm zilnic și care este de preferat? Pepenele galben sau pepenele roșu? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care dintre cele două ne îngrașă mai puțin. 

„Pepenele este fructul preferat al multor oameni pe timp de vară. Există însă persoane care se întreabă dacă consumul de pepene afectează silueta și chiar nivelul de glicemie în cazul persoanelor cu diabet. Ei bine, atâta timp cât este consumat în cantități moderate, nu are consecințe neplăcute din niciun punct de vedere. Dacă îl consumăm însă în cantități mari, asta poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. Fie că vorbim despre pepene roșu sau pepene galben. Acestea conțin 7, respectiv 8 grame de carbohidrați la 100 de grame de fruct”, declară nutriționistul. Număr de calorii

„O porție de aproximativ 100 de grame de galben are cam 54 de calorii. Dacă vorbim despre pepenele roșu, aceeași porție are aproximativ 46 de calorii. E important de menționat că pepenii sunt foarte sățioși, având un conținut ridicat de fibre, despre care știm deja că sunt foarte sănătoase. Moderația este și aici, ca în orice altceva, cheia. Eu recomand în general să ne limităm la a consuma maxim 150 de grame de pepene pe zi. Fie roșu, fie galben. Sunt fructe, sunt sănătoase, dar trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin fructoză și au calorii. Astfel, e necesar să consumăm doar cantități moderate pentru a nu observa efecte negative nici asupra sănătății, nici asupra siluetei”, adaugă Mech.

Pepenele roșu conține licopen, un antioxidant puternic

„Culoarea roșie a pepenelui se datorează conținutului ridicat de licopen. Licopenul este un antioxidant puternic, benefic pentru sănătate, pe care pepenele galben nu îl conține. Pepenele roșu conține totodată o cantitate foarte redusă de sodiu, motiv pentru care este recomandat și pacienților care suferă de hipertensiune arterială. Pe de altă parte, pepenele galben este bogat în vitamina C, fibre și sodiu”, mai spune specialistul.

Pepenele galben – beneficii pentru sănătate

„Pepenele galben conține 90% apă. Este de asemenea bogat în fibre care contribuie la o bună digestie. Are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, atâta vreme cât nu este consumat în exces. Totodată, are o cantitate mare de antioxidanți, cum ar fi luteina, beta-carotenul și zeaxantina. Toate acestea contribuie la buna sănătate a ochilor. Conține vitamina C, iar asta ajută la întărirea sistemului imunitar. Pepenele galben are proprietăți antiinflamatorii care pot fi benefice în caz de artrită.”.

Pepenele roșu – beneficii pentru sănătate

„Este indicat să consumăm pepene verde în sezonul cald deoarece contribuie la hidratarea organismului. Trebuie să avem însă în vedere cantitățile recomandate. El conține 92% apă, este bogat în substanțe nutritive și minerale. Conține vitaminele A și C care joacă un rol important în menținerea sănătății generale. Antioxidanți precum licopenul, carotenoizii și cucurbitacina ajută la prevenirea daunelor provocate de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, ucurbitacina E și licopenul au efecte anticancerigene. Numeroși alți compuși care se găsesc în pepenele roșu pot susține sănătatea inimii”, adaugă specialist.

Mâncăm pepene seara?

„Pentru că sigur nu ne dorim kilograme în plus, e important să consumăm pepenele ziua. Ideal la micul dejun. Nu e recomandat seara. De ce? Pentru că digestia este mai lentă seara/noaptea, iar consumul de pepene o poate perturba. În plus, pepenele conține în mod natural zahăr și știm deja că nu e indicat zahărul, mai ales seara”, încheie nutriționistul.

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…