Adriana Moscu ∙ February 20, 2020 ∙ 5 min read

 

Simți și tu că pe hârtie poți să concepi teze de doctorat, dar când vine vorba să comunci face to face, de-abia dacă poți să închegi o conversație despre vreme? Iată câteva sfaturi care te vor scoate din impas.

Sunt multe motive pentru care mi-am ales meseria de jurnalist. Dar poate cel mai bine poate fi sintetizat așa: mă tem de oameni, dar îi și iubesc de mor. Poate suna ciudat pentru un extrovertit, dar pentru cineva cu fobie socială și episoade de anxietate (ca mine) sunt convinsă că e lesne de-nțeles ce vreau să spun. Practic, am ales acest domeniu ca un antidot la timiditate. Și funcționează întocmai ca un vaccin. Totuși, după atâția ani de practică, încă mi se pare dificil uneori să comunic la nivel “small talk”. OK, și ce ne spunem după “Ce mai faci?”, “Bine, mulțumesc!”?

Experții cred că tocmai asta e problema: ne împiedicăm în discuții banale, de conveniență, și părem că de-abia așteptăm să scăpăm de interlocutorul nostru. Dar ce-ar fi dacă am încerca să purtăm o discuție pe o temă mai profundă? Tot specialiștii ne învață că persoanele care duc discuția la un alt nivel – mai plin de miez – se simt mai împlinite.

Dar iată cum poți să te bucuri de o conversație cu substanță:

Condu tu conversația de la bun început

Dacă vezi că persoana din fața ta dă semne de plictiseală, fă tu pasul spre o temă de discuție cu sens și renunță la a sporovăi despre tot și despre nimic. Da, toată lumea a observat că e nefiresc de cald în februarie, nu trebuie să subliniezi și tu asta. În schimb, sunt o grămadă de probleme nerezolvate în țara asta: pornește de la un eveniment actual și cere-i opinia partenerului tău de discuții. Dacă simți că nu e interesat sau nu stăpânește subiectul, nu te descuraja. Mai sunt multe alte teme de explorat. Ce filme a văzut în ultimul timp, bunăoară.

Câți oameni la o masă, atâtea subiecte de discuție

Mai ales atunci când conversațiile trebuie purtate la masă, uneori, alături de necunoscuți, timpul poate trece foarte greu. Ca să eviți tăcerile apăsătoare, poți sparge gheața cerând informații despre îndatoririle de serviciu ale celui din proximitatea ta. Cu un amendament: să știi sigur că are o ocupație cu care se simte bine. În funcție de cum se leagă conversația și de subiectele atinse între timp, puteți face schimb de impresii despre orașele vizitate, studiile sau specializările absolvite, cărțile citite și așa mai departe.

Nu încerca să epatezi

Este cât se poate de nepoliticos să abuzezi de experiențele tale de “cinci stele”, dacă ai semnale clare că persoana din fața ta nu are posibilitatea să se bucure de ele. Este vital să găsiți subiecte comune de discuție, pe care amândoi să le stăpâniți cu ușurință. Cele bazate pe activitățile de zi cu zi, cum ar fi ce mai gătim azi sau cum ne descurcăm cu jobul și copiii (dacă ei există!) sunt cele mai “sigure”.

Lasă telefonul în geantă

E cu totul și cu totul neplăcut să ai în permanență mâinile și ochii ocupați să scrolleze și să scruteze realitățile virtuale de pe ecranul telefonului. Mai bine concentrează-te pe ceea ce se întâmplă chiar acum în jurul tău. Adică pe partenerul tău de discuție. E o regulă esențială care, dacă ții cont de ea, va îmbunătăți substanțial calitatea conversației.

Fii tu însăți

Îți complici viața și discuția încercând să pari ceea ce nu ești. Falsitatea este ușor de reperat pentru un ochi exersat, așa că e mai bine să te comporți natural și să vorbești doar despre lucruri la care chiar te pricepi. Altfel, în loc de o discuție fructuoasă, vei avea parte de momente stânjenitoare.

N-ai reținut numele? Întreabă încă o dată

Prea puțini oameni țin minte din prima numele interlocutorului sau fața acestuia. Dacă ți se întâmplă și ție să uiți cine e persoana care tocmai îți fusese prezentată, nu e nicio catastrofă să o rogi să-ți reamintească numele. Cere-ți scuze politicos, dă vina pe oboseală și atenția disributivă (sau lipsa ei!). S-ar putea să-i faci un bine persoanei din fața ta – cel mai probabil, și ea a uitat cine ești și cum te cheamă. Asta dacă nu cumva ești o persoană celebră! 🙂

Lasă-l pe celălalt să vorbească

Dacă ești într-un moment în care, indiferent de motiv, nu ai chef să vorbești prea mult sau să dezvălui detalii despre tine, condu discuția înspre partener. Cei mai mulți oameni adoră să vorbească despre ei înșiși! Nu uita să rămâi conectată cu cel din fața ta și să punctezi informațile aflate cu complimente si fraze de aprobare care să-l ajute să se simtă confortabil. Și să continue!

Păstrează-ți calmul și stăpânirea de sine

Dacă simți cum vin înspre tine, în valuri, atacurile de panică, încearcă să le primești cu zâmbetul pe buze. Majoritatea gândurilor pe care le proiectăm în legătură cu o persoană sau o situație sunt doar în mintea noastră. Până la urmă, orice eveniment trece și în curând te vei afla din nou pe canapea, făcând binging cu serialele tale preferate.

 

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…