Monica Cismaru ∙ February 13, 2023 ∙ 4 min read

Valentine’s Day sau sărbătoarea Sfântului Valentin este un moment în care întreaga lume celebrează dragostea și romantismul cu diverse gesturi și cuvinte dulci. Totuși, originile acestei festivități sărbătorite cu cupidoni și inimioare sunt întunecate, sângeroase, foarte diferite de ceea ce vedem azi.

Originile Sf. Valentin datează încă de pe vremea Romanilor, când aceștia celebrau între 13 și 15 februarie sărbătoarea Lupercaliei. Bărbații sacrificau o capră și un câine, cu al căror sânge își mânjeau soțiile. ”Romanticii romani petreceau cu multă băutură și renunțau la haine”, povestește Noel Lenski, profesor de studii religioase la Universitatea Yale. Tinerele femei se aliniau pentru ca bărbații să le lovească, deoarece credeau că această ”procedură” le va face mai fertile.

sf valentin

Brutala sărbătorire includea și o loterie a cuplurilor, în care tinerii bărbați extrăgeau numele femeilor disponibile. Apoi, cuplurile rămâneau împreună pe toată durata festivalului sau chiar mai mult. Romanii au dat și numele sărbătorii de astăzi- Împăratul Claudius al doilea a executat doi bărbați, amabii cu numele Valentin, pe 14 februarie, în ani diferiți, în secolul al treilea. Martiriul lor este celebrat de Biserica Catolică de ziua Sf. Valentin.

sf valentin

Papa Gelasius a ”încurcat” putin lucrurile în secolul al cincilea, când a combinat ziua Sf. Valentin cu Lueprcalia, pentru a extermina ritualurile păgâne. Festivalul a devenit mai degrabă o interpretare teatrală a ceea ce obișnuia să fie. ”Era mai degrabă o orgie bahică, dar creștinii au adăugat și haine. Acest lucru n-a împeidicat sărbătoarea să fie o zi dedicată fertilității și dragostei”, adaugă Lenski.

În aceeași vreme, normanzii celebrau ziua Sf. Galatin. Galatin însemna ”iubitor de femei”, iar ziua care celebra acest sfânt a ajuns să fie confundată cu cea a Sf. Valentin, deoarece aveau și aceeași rezonanță. Pe măsură ce a trecut timpul, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai dulce. Chaucer și Shakespeare i-au crescut doza de romantism în operele lor și a început să câștige popularitate pe teritoriul Marii Britanii, dar și în restul Europei. Felicitările scrise de mână au devenit un token al dragostei în perioada Evului Mediu.

Într-un final, tradiția legată de celebrarea dragostei și-a făcut loc către Lumea Nouă. Revoluția industrială a facut posibilă imprimarea felicitărilor de Sf. Valentin în secolul al 19-lea. În 1913, compania Hallmark Cards of Kansas City a început producerea în masă a felicitărilor de Sf. Valentin, iar luna februarie n-a mai arătat la fel de atunci.

În ziua de azi, Valentine’s Day este un business imens, iar comercializarea ei a stricat farmecul celebrării pentru mulți. Helen Fisher, sociolog la Universitatea Rutgers, spune că doar noi însine suntem de vină.

”Nu e o celebrare obligatorie. Dacă oamenii n-ar fi vrut să cumpere felicitările de Sf. Valentin, atunci compania Hallmark ar fi dat faliment”, spune aceasta.

Așa că sărbătorirea Valentine’s Day merge înainte, în diverse moduri, scrie npr.org. Mulți își devalizează conturile din bancă pentru a cumpăra bijuterii și flori pentru persoana iubită. Alții vor celebra ziua SAD (Singles Awareness Day, Ziua oamenilor singuri, al cărei acronim în engleză se traduce prin ”trist”), vor lua cina singuri și se vor îndopa cu bomboane de ciocolată, în timp ce alții vor găsi o metodă prin care să facă pace cu însingurarea într-o societate în care fiecare vrea să aibă pe cineva.

Foto: Hepta

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…