Monica Cismaru ∙ February 13, 2023 ∙ 4 min read

Valentine’s Day sau sărbătoarea Sfântului Valentin este un moment în care întreaga lume celebrează dragostea și romantismul cu diverse gesturi și cuvinte dulci. Totuși, originile acestei festivități sărbătorite cu cupidoni și inimioare sunt întunecate, sângeroase, foarte diferite de ceea ce vedem azi.

Originile Sf. Valentin datează încă de pe vremea Romanilor, când aceștia celebrau între 13 și 15 februarie sărbătoarea Lupercaliei. Bărbații sacrificau o capră și un câine, cu al căror sânge își mânjeau soțiile. ”Romanticii romani petreceau cu multă băutură și renunțau la haine”, povestește Noel Lenski, profesor de studii religioase la Universitatea Yale. Tinerele femei se aliniau pentru ca bărbații să le lovească, deoarece credeau că această ”procedură” le va face mai fertile.

sf valentin

Brutala sărbătorire includea și o loterie a cuplurilor, în care tinerii bărbați extrăgeau numele femeilor disponibile. Apoi, cuplurile rămâneau împreună pe toată durata festivalului sau chiar mai mult. Romanii au dat și numele sărbătorii de astăzi- Împăratul Claudius al doilea a executat doi bărbați, amabii cu numele Valentin, pe 14 februarie, în ani diferiți, în secolul al treilea. Martiriul lor este celebrat de Biserica Catolică de ziua Sf. Valentin.

sf valentin

Papa Gelasius a ”încurcat” putin lucrurile în secolul al cincilea, când a combinat ziua Sf. Valentin cu Lueprcalia, pentru a extermina ritualurile păgâne. Festivalul a devenit mai degrabă o interpretare teatrală a ceea ce obișnuia să fie. ”Era mai degrabă o orgie bahică, dar creștinii au adăugat și haine. Acest lucru n-a împeidicat sărbătoarea să fie o zi dedicată fertilității și dragostei”, adaugă Lenski.

În aceeași vreme, normanzii celebrau ziua Sf. Galatin. Galatin însemna ”iubitor de femei”, iar ziua care celebra acest sfânt a ajuns să fie confundată cu cea a Sf. Valentin, deoarece aveau și aceeași rezonanță. Pe măsură ce a trecut timpul, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai dulce. Chaucer și Shakespeare i-au crescut doza de romantism în operele lor și a început să câștige popularitate pe teritoriul Marii Britanii, dar și în restul Europei. Felicitările scrise de mână au devenit un token al dragostei în perioada Evului Mediu.

Într-un final, tradiția legată de celebrarea dragostei și-a făcut loc către Lumea Nouă. Revoluția industrială a facut posibilă imprimarea felicitărilor de Sf. Valentin în secolul al 19-lea. În 1913, compania Hallmark Cards of Kansas City a început producerea în masă a felicitărilor de Sf. Valentin, iar luna februarie n-a mai arătat la fel de atunci.

În ziua de azi, Valentine’s Day este un business imens, iar comercializarea ei a stricat farmecul celebrării pentru mulți. Helen Fisher, sociolog la Universitatea Rutgers, spune că doar noi însine suntem de vină.

”Nu e o celebrare obligatorie. Dacă oamenii n-ar fi vrut să cumpere felicitările de Sf. Valentin, atunci compania Hallmark ar fi dat faliment”, spune aceasta.

Așa că sărbătorirea Valentine’s Day merge înainte, în diverse moduri, scrie npr.org. Mulți își devalizează conturile din bancă pentru a cumpăra bijuterii și flori pentru persoana iubită. Alții vor celebra ziua SAD (Singles Awareness Day, Ziua oamenilor singuri, al cărei acronim în engleză se traduce prin ”trist”), vor lua cina singuri și se vor îndopa cu bomboane de ciocolată, în timp ce alții vor găsi o metodă prin care să facă pace cu însingurarea într-o societate în care fiecare vrea să aibă pe cineva.

Foto: Hepta

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….