Monica Cismaru ∙ February 13, 2023 ∙ 4 min read

Valentine’s Day sau sărbătoarea Sfântului Valentin este un moment în care întreaga lume celebrează dragostea și romantismul cu diverse gesturi și cuvinte dulci. Totuși, originile acestei festivități sărbătorite cu cupidoni și inimioare sunt întunecate, sângeroase, foarte diferite de ceea ce vedem azi.

Originile Sf. Valentin datează încă de pe vremea Romanilor, când aceștia celebrau între 13 și 15 februarie sărbătoarea Lupercaliei. Bărbații sacrificau o capră și un câine, cu al căror sânge își mânjeau soțiile. ”Romanticii romani petreceau cu multă băutură și renunțau la haine”, povestește Noel Lenski, profesor de studii religioase la Universitatea Yale. Tinerele femei se aliniau pentru ca bărbații să le lovească, deoarece credeau că această ”procedură” le va face mai fertile.

sf valentin

Brutala sărbătorire includea și o loterie a cuplurilor, în care tinerii bărbați extrăgeau numele femeilor disponibile. Apoi, cuplurile rămâneau împreună pe toată durata festivalului sau chiar mai mult. Romanii au dat și numele sărbătorii de astăzi- Împăratul Claudius al doilea a executat doi bărbați, amabii cu numele Valentin, pe 14 februarie, în ani diferiți, în secolul al treilea. Martiriul lor este celebrat de Biserica Catolică de ziua Sf. Valentin.

sf valentin

Papa Gelasius a ”încurcat” putin lucrurile în secolul al cincilea, când a combinat ziua Sf. Valentin cu Lueprcalia, pentru a extermina ritualurile păgâne. Festivalul a devenit mai degrabă o interpretare teatrală a ceea ce obișnuia să fie. ”Era mai degrabă o orgie bahică, dar creștinii au adăugat și haine. Acest lucru n-a împeidicat sărbătoarea să fie o zi dedicată fertilității și dragostei”, adaugă Lenski.

În aceeași vreme, normanzii celebrau ziua Sf. Galatin. Galatin însemna ”iubitor de femei”, iar ziua care celebra acest sfânt a ajuns să fie confundată cu cea a Sf. Valentin, deoarece aveau și aceeași rezonanță. Pe măsură ce a trecut timpul, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai dulce. Chaucer și Shakespeare i-au crescut doza de romantism în operele lor și a început să câștige popularitate pe teritoriul Marii Britanii, dar și în restul Europei. Felicitările scrise de mână au devenit un token al dragostei în perioada Evului Mediu.

Într-un final, tradiția legată de celebrarea dragostei și-a făcut loc către Lumea Nouă. Revoluția industrială a facut posibilă imprimarea felicitărilor de Sf. Valentin în secolul al 19-lea. În 1913, compania Hallmark Cards of Kansas City a început producerea în masă a felicitărilor de Sf. Valentin, iar luna februarie n-a mai arătat la fel de atunci.

În ziua de azi, Valentine’s Day este un business imens, iar comercializarea ei a stricat farmecul celebrării pentru mulți. Helen Fisher, sociolog la Universitatea Rutgers, spune că doar noi însine suntem de vină.

”Nu e o celebrare obligatorie. Dacă oamenii n-ar fi vrut să cumpere felicitările de Sf. Valentin, atunci compania Hallmark ar fi dat faliment”, spune aceasta.

Așa că sărbătorirea Valentine’s Day merge înainte, în diverse moduri, scrie npr.org. Mulți își devalizează conturile din bancă pentru a cumpăra bijuterii și flori pentru persoana iubită. Alții vor celebra ziua SAD (Singles Awareness Day, Ziua oamenilor singuri, al cărei acronim în engleză se traduce prin ”trist”), vor lua cina singuri și se vor îndopa cu bomboane de ciocolată, în timp ce alții vor găsi o metodă prin care să facă pace cu însingurarea într-o societate în care fiecare vrea să aibă pe cineva.

Foto: Hepta

Related Posts

Lindsay Lohan, primele poze însărcinată

Actrița Lindsay Lohan s-a lăsat surprinsă de camera foto într-una dintre cele mai emoționante ipostaze din viața unei…

De ce să alegi o vacanță într-o croazieră? Iată avantajele!

Dacă ești adeptul unei vacanțe în care totul este organizat și aranjat, iar nu nu trebuie decât sa…

Cel mai nou și surprinzător cuplu din showbiz: Bill Murray și Kelis

Un nou cuplu de vedete apare pe firmament: cel format din actorul Bill Murray (72 de ani) și…

Ultimul mesaj transmis de Stephan Pelger, înainte de a se sinucide

Stephan Pelger a fost găsit decedat astăzi, în propria locuință. Un vecin a fost cel care a anunțat…

Evoluție, inovație, momente împreună – IQOS promite o experiență revoluționară la TIFF

Mâine începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ocazie cu care IQOS își invită publicul la un eveniment…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, am făcut o selecție a lucrurilor care ne-au atras atenția. Iată noutățile acestei perioade….

Idei de cadouri pentru cei care adoră croazierele

Fie că vrei să surprinzi persoana care merge în croazieră, fie că vrei să revii din vacanță cu…

Cum arată Joaquin Phoenix în rolul lui Napoleon

La 23 de ani de la ultima lor colaborare pe marile ecrane, pentru producția ”Gladiator”, Joaquin Phoenix și…

Mădălina Ghenea își susține iubitul din tribune, la Roland Garros

Mădălina Ghenea (35 de ani) și-a susținut (presupusul) nou iubit din tribune, la turneul de tenis Roland Garros,…

„Romeo şi Julieta” revine după o pauză de trei ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Veștile bune circulă repede. Pe 9 şi 10 iunie, de la ora 18.30, Opera Națională București anunță reluarea…