Adriana Moscu ∙ January 15, 2020 ∙ 8 min read

Anul ăsta, mai mult ca oricând, este foarte generos cu premierele de film românesc. Două dintre ele au intrat și în competiția din cadrul Sundance Film Festival, care are loc în SUA, în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020.

Filmele românești au avut o traiectorie aparte, inversă: mai întâi au fost apreciate de străini și de-abia apoi au fost descoperite și acceptate de publicul cinefil autohton. Apetitul s-a deschis și de-o parte, și de alta a ecranului, iar dovada sunt cele opt filme care își au premiera anul acesta. Un motiv de bucurie  și de a le trece în revistă la început de an.

Dragoste 2. America

Premiera: 10.01.2020

Acesta este cel de-al doilea film din Trilogia Dragostei – trei filme despre trei feluri diferite de a iubi, toate în regia lui Florin Șerban. Este o poveste despre doi oameni la mijlocul vieții și la sfârșitul dragostei, doi amanţi care refuză să recunoască faptul că iubirea lor a murit.

Acțiunea se desfășoară pe parcursul unei singure zile și îi urmărește pe Anton (30) și Beatrice (34). În ziua următoare, Anton urmează să plece, pentru totdeauna, undeva, departe, într-un loc unde va începe o viață nouă; Beatrice urmează să se întoarcă la David (32), soțul ei. Descrisă de un fir narativ traversat de amintiri, vise și gânduri de viitor, povestea celor doi se desprinde ușor de realitate și devine povestea universală a doi amanți la sfârșit de poveste de dragoste. Este o poveste despre doi oameni la mijlocul vieții și la sfârșitul dragostei, doi amanţi care refuză să recunoască faptul că iubirea lor a murit. Dragoste 2. America este a doua parte a unei trilogii despre dragoste, și este precedat de Dragoste 1. Câine.

Tipografic. Majuscul

Premiera: 21.02.2020

Filmul spune povestea elevului Mugur Călinescu, documentată din dosarele aflate în Arhivele Securităţii. Născut în Botoșani în anul 1965, Mugur Călinescu a fost elev al Liceului “A.T.Laurian”. La doar 16 ani, în anul 1981, a pus pe jar Securitatea după ce “a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești”. Producătorii au avut la dispoziție și Arhiva Televiziunii Române și au putut astfel ilustra fidel viața de zi cu zi a românilor din anii 1980. Regia: Radu Jude. Cu: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici.

 

colectiv

Premiera în România: 28.02.2020

Unul dintre cele mai așteptate documentare în 2020, colectiv, realizat de Alexander Nanau, a fost, de asemenea, selectat la Sundance în secțiunea „Spotlight”. Documentarul a făcut deja turul competițiilor de profil: a avut premiera mondială în selecția oficială – în afara competiției la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2019, a fost proiectat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto și a primit premiul pentru Cel mai bun film documentar în Competiția Internațională la a cincisprezecea ediție a Festivalului de Film de la Zurich. Nu în ultimul rând, colectiv va fi singurul film documentar proiectat în secțiunea Spotlight la Festivalul de Film Sundance de anul acesta. Secțiunea Spotlight este un tribut pentru titlurile excepționale care au avut premiera mondială în anul anterior. Produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, colectiv pune sub lupă evenimentele primului an de la tragedia din cuprins de flăcări. Filmul urmărește povestea anului 2016 și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul.

Urma

Premiera în Romania: 06.03.2020

Un pianist celebru, Anton (Marin Grigore), este dat dispărut. Poliţistul (Teodor Corban) care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al artistului, stilul de viață controversat şi deciziile care au declanşat o serie de evenimente neașteptate. După moartea părinţilor săi, Anton este preocupat în mod obsesiv, dincolo de limitele iubirii fraterne, de fericirea surorii sale, Ana (Irina Rădulescu). Rgia e semnată de Dorian Boguță. 

Ivana Cea Groaznică

Premiera în România: 13.03.2020

„Ivana cea Groaznică” este al doilea lungmetraj al regizoarei. Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe. Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.

Lungmetrajul a fost inclus în competițiile festivalurilor de la Angers, Trieste și Göteborg. După ce a fost recompensată cu Premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, producţia a câştigat și trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival. Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

5 minute

Premiera in Romania 27.03.2020

Lungmetrajul de ficțiune al lui Dan Chișu este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori s-au ridicat și au protestat împotriva comunității LGBT prezente în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului, în urma căruia un tânăr este rănit și ajunge la spital.

Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Nicu Holban) în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

Drama 5 Minute/ 5 Minutes Too Late este scrisă și regizată de Dan Chișu, iar din distribuție fac parte Mihai Călin, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian şi Aida Economu.

„Acasă, My Home”

Filmul reprezintă debutul în regie al jurnalistului Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului, The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF) și va avea premiera internațională în competiția de film documentar din cadrul celui mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite ale Americii – Sundance Film Festival. E de notat că lungmetrajul românesc este unul din cele 12 titluri selectate pentru competiția internațională de film documentar a festivalului, din peste 14.000 de filme din întreaga lume. „Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România.

Regizorul a urmărit timp de patru ani saga familiei Enache, care a trecut de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trăit izolați de societate: fără documente, fără educație sau acces la sănătate. Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile. Nu a fost stabilită încă data premierei. 

Manor House

Anul 2020 marchează și debutul apreciatului regizor Cristi Puiu cu un film vorbit în limba franceză. Moșierul Nikolai, un om de lume, își pune moșia la dispoziția câtorva prieteni, alături de care poartă cele mai variate teme de discuție – de la moarte, până la moralitate, trecând prin istorie și religie. Dacă la început timpul se scurge în armonie, cu timpul, diferențele de cultură și punctele de vedere opuse încing spiritele.  The Manor House“/„La conac“ a fost filmat anul trecut, în lunile februarie și martie, lângă Sighișoara, la Mălâncrav, și este, conform declarațiilor regizorului, un film de epocă, a cărui acțiune se petrece în anul 1900. Filmul este o adaptare după „Povestire despre Antichrist“ a lui Vladimir Soloviev. Din distribuție fac parte Agathe Bosch, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Ugo Broussot și actorii români Marina Palii, Istvàn Teglàs. Filmul va intra în cinematografele din România în cursul acestui ani.

 

Sursa foto: PR

Related Posts

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii va avea loc la Râșnov, între 21-23 iunie

Big Little Festival, singurul festival din Europa de Est dedicat exclusiv conexiunii dintre părinți și copii, va avea…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Care este fructul care ne îmbunătățește sănătatea mintală în doar câteva zile

Cercetările recente dezvăluie faptul că există o legătură strânsă între alimentație și sănătatea mintală. Potrivit unui studiu publicat…

Experiențe unice în Alpii Italieni, la Courmayeur, alături de noul OPPO Reno11 F 5G

OPPO lansează Reno11 F 5G – un smartphone cu anduranță ridicată, cu ecran fără ramă și cameră triplă…

Half is Free vă așteaptă la București

Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al primăverii, vine la BUCUREȘTI, pe 20 aprilie 2024!…