A List Magazine ∙ June 2, 2023 ∙ 6 min read

Pentru că ni se pare cool? Pentru că sperăm așa ne vom găsi echilibrul? Că vom fi mai flexibili, mai fit, mai echilibrați? Despre toate acestea și un pic în plus ne povestește Laura Călin și ne ajută să ne găsim motivația.

De ce să practicăm yoga? E oare un trend, un sport cool, un stil de viață care ne face mai frumoși, mai interesanți și mai atrăgători? Dacă mă întreba cineva acum vreo 12 ani despre yoga, pe vremea când îmi cumpăram prima saltea de la Manduka și postam pe contul de Instagram pozele cu asane spectaculoase, aș fi răspuns pentru că… este cool. Că așa devenim mai flexibili, că se așează frumos colanții pe corpul bine lucrat, iar comunitatea e interesantă. Care-i adevărul, de fapt?

„Hai la yoga, o să-ți placă!”

Dacă este să povestesc despre experiența mea personală, trebuie să spun că, în primii ani de yoga am fost, de fapt, într-o permanentă competiție cu mine însămi și cu ceilalți; nu îmi ascultam corpul, trăgeam de mine până la epuizare și nu reușeam deloc să mă relaxez. Eram implicată în multe proiecte de business și nu aveam aproape de loc timp să mă conectez cu mine însămi. Însă după ani de pilates, kick boxing, tenis, dans, înot și alergat, mi se părea că yoga e încununarea tuturor sporturilor, că poate schimba lumea și, mai ales, pe mine. Că mă poate îndulci, adică mă poate face mai feminină.

Am învățat însă să trăiesc cu adevărat în spiritul yoga în primul ashram în care am ajuns acum patru ani. Mergeam la un curs de Yoga Teacher Training la Sivananda Vedanta Center pe o insula exotică numită Paradise Island, în Bahamas. Acel bootcamp de yoga m-a resuscitat de la primul gong care mă trezea la cinci dimineața până la finalul fiecărei zile, într-un flow incredibil, cu clase de filozofie, meditație, chanting și asane care îmi ridicau energia până la cer. Am devenit instructor de yoga și ăsta a fost probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut. Am învățat că, dincolo de salteaua de yoga, există un alt stil de viață. Și de aici începe de fapt adevărata cale și practica yoghină.

O călătorie personală

Mi-am adus cunoașterea și experiența acasă, ca să o dau mai departe celor care vor să meargă pe calea asta. Primul pas a fost canalul de YouTube, unde am început să vorbesc despre hrana yoghină, despre meditație, tehnici de respirație, asane, beneficii, minimalism și dezvoltare personală.

A urmat o călătorie yoghină în Himalaya pentru că doream să-mi depășesc limitele și să ating cerul cu mâna, în cei mai înalți munți din lume. A fost drumul care a fost cât pe ce să fie ultimul și care mi-a adus un moment de serendipity și înțelegerea a ceea ce contează cu adevărat în viața asta. După o noapte albă, în care mi-am numărat fiecare respirație, cu convingerea că e ultima, am murit și am renăscut. Mi-am lăsat acolo sus o mare parte dintre aspirațiile materiale și m-am împrietenit cu mine însămi fără să mai trag de mine cu convingerea că se poate mai mult sau mai bine. 

India și ashramul Isha Yoga Center unde Sadhguru își împărtășește învățăturile și programele au urmat în călătoria personală pe calea mea yoghină. Dacă vă întrebați cum e să ajungi aici, vă pot spune că viața într-un ashram este simplă, cu focus pe esențial și cu o practică constantă. Am ajuns în acest ashram de trei ori și de fiecare dată m-am întors mai bine cu mine însămi, mai relaxată, mai tolerantă și mai înțeleaptă, intuiția a început să funcționeze mai bine (de fapt am început la modul real să o ascult), mi s-a activat empatia și răbdarea. O altă versiune a Laurei a început să intre în hainele mele, în casa mea, în telefon și peste tot în viața mea. Un alter ego mai înțelept și mai blând a intrat la butoane.

Ce vrei să obții de la yoga?

Până la urmă, ce contează? Vrem să fim mai calmi, să avem acel beach body de invidiat, să ne conectăm cu noi înșine într-un plenar prezent, să devenim vegetarieni? Yoga le aduce pe toate, indiferent de salteaua pe care o folosim, de faimoșii colanți de la Lululemon sau cei din materiale naturale de la Suav, de cât de tare ne enervăm atunci când nu ne iese ceva, de cât de extrovertiți sau dimpotrivă, introvertiți suntem. E un pas spre mai bine. Un mai bine cu noi înșine și asta contează cel mai mult.

Eu încurajez practica de Hatha Yoga, asanele de pe saltea cu care am început și eu. Ba mai mult, predau yoga și îi observ pe cei care vin la clasele mele. Le văd energia predominată, limitările și convingerile bine exprimate în corp, după fluiditatea pe care o au în mișcări. Mă regăsesc în mulți dintre ei. Le înțeleg rezistența, acel „nu mai pot” mental, sau acel „vreau mai mult”, dorința de provocare, fricile sau lipsa de prezență.

Suntem „work in progress”, o capodoperă neterminată și dacă ne găsim uneltele potrivite, transformările pot să apară. Știu că e așa pentru că am trecut prin asta. Mai știu asta pentru că îi văd pe oamenii care au o practică constantă, care îmi citesc cartea și îmi scriu, care vin la retreaturi, cu care stau de vorbă și le observ parcursul și transformările. Pentru mine asta e yoga. 

Laura Călin este instructor de yoga, autor, specialist în comunicare și strategist de marketing. O găsiți pe salteaua de yoga la yogawithlaura.org, în librăriile Cărturești și pe lauracalin.ro cu cartea „Puterea Feminității, Arta Seducției” și pe contul ei de instagram, @lauracalin cu o parte dintre proiectele de care se ocupă – V for Vintage și Yoga City, doar două dintre ele.

Foto: Victor V. Dumitrescu. Locație: Adiyogi, Isha Yoga Center India.

Articol publicat în A List Magazine (nr.26).

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….