Alina Aliman ∙ December 25, 2023 ∙ 4 min read

Cât timp îi ia unui sistem dotat cu inteligență artificială (AI) să reproducă un outfit la modă? Câteva secunde, ați spune. Cât îi ia însă să respecte întocmai stilul și conceptul pe care un designer i le trasează? Am aflat, alături de designerul vestimentar Oana Lupaș, cât de tare se poate încurca AI în imaginația umană și cât de aproape a fost schița calculatorului de acel lookbook aflat doar în mintea unui creativ. Imagini generate cu Midjourney de către Adrian Posteucă.

Oana Lupaș

Vede tehnologia și AI-ul ca parte a procesului de documentare și un „ajutor” pe lângă mintea creativă. Însă Oana Lupaș, designerul BOL Fashion of Nature crede, în același timp, că emoția umană nu va putea fi înlocuită niciodată de aplicații.

Cum a fost prima experiență cu un AI? Ce te-a surprins, ce te-a nedumerit?

Prima experiență cu un AI a fost interesantă! Este surprinzător cât de tare a evoluat lumea, în primul rând, și cât de evident este înspre ce direcție se îndreaptă.

Cât de mult seamănă / diferă ce te-ai gândit tu că va rezulta din experiment versus ce a ieșit din programul de calculator?

Produsul rezultat este într-o proporție de 50 % diferit față de ce aveam eu în minte. Cred că această poveste cu AI-ul este într-o faza incipientă și e posibil să avem un viitor surprinzător (dacă în bine sau în rău, nu aș putea să spun).

Cât ți-ar fi luat ție să desenezi schița / să realizezi modelul acesta?

Probabil undeva la jumătate de oră – desenatul schiței – neluând în calcul partea de documentare și tot procesul până se conturează clar ideea (acest proces poate fi mai îndelungat și mai anevoios).

Cum crezi că poate ajuta AI un designer – la modul practic, fără să genereze neapărat o imagine de la zero? Cum te-ar ajuta pe tine?

Cred că ar putea să ajute cu mici detalii de croi (detalii pe care poate nu le-ai fi avut în minte) și în egală măsură poate fi văzut ca parte din procesul de documentare.

Ce visai că o să faci (imposibil aproape) la începuturile carierei tale că designer (în termeni de execuție, materiale, prezentare, catwalk etc ) și ce visezi acum (având în vedere toată evoluția extraordinară a tehnologiei)?

Nu am avut vise și aspirații foarte mari la începutul carierei mele datorită contextului social care era acum 15 ani! Într-un oraș în care prezența „designerului” era atât de necunoscută am avut doar dorința de a exista și de a realiza produse autentice care să ajungă la cumpărător! (un cumpărător needucat). Între timp lucrurile s-au schimbat mult în bine cu ajutorul tehnologiei, a rețelelor de social media, iar în materie de execuție și materiale, avem toate resursele posibile să creăm produse inovatoare și autentice.

De ce crezi că încă avem nevoie de emoție umană (de oameni și designeri) în industria modei?

Cred că emoția umană nu va putea fi înlocuită niciodată de aplicații. AI-ul colectează date din lumea întreagă și mai puțin emoții. Emoția crează autenticitate și individualitate.

Pentru ca cititorii A List Magazine să te cunoască pe tine, spune-ne te rog, pe scurt, de câți ani activezi în lumea modei, care sunt proiectele (colecțiile) tale curente, unde te pot urmări / cumpăra în magazine sau social media.

Activitatea noastră a început în urmă cu 15 ani în Cluj Napoca cu un mic atelier. Am crescut împreună cu industria românească de fashion și am ajuns într-un moment în care brandul nostru are nume și însemnătate. BOL Fashion of Nature este un brand 100% clujean, iar magazinul online cu același nume „îmbracă” frumos mii de femei din țară și de peste hotare.

În perioada această lucrăm la nouă colecție de iarnă, care va fi disponibilă online și avem în plan multe ieșiri internaționale. Ne găsiți pe www.bolfashionofnature.com

Care ar fi cele 10 cuvinte cheie pe care le-ai da unui AI ca să speri că te creionează la final pe tine, într-o imagine cât mai fidelă?

Woman, prêt-à-porter , nature inspiration, natural fabrics, embroidery, clean cut, elevated, maxi, coat, dress.

* Cuvintele cheie pentru generarea imaginii (finale):
Androgen female, masculine big wool overcoat ::0.5 , minimal style, black oversized shoulders,wide angle , photography, high details, Canon EOS 5D Mark IV + remix: maxi overcoat embroidering text on sleeve, photography, high details. * 15 prompturi / 17 remixuri / 60 minute.

Articol publicat în ediția print A List Magazine (28).

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…