Diana Lupu ∙ March 9, 2021 ∙ 4 min read

love is fun

A-Listers! Psiholog Diana Lupu și Dr. Psiholog Raluca Anton vin cu o ediție specială de Love Is Fun but…Complicated de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Însă, subiectul discuției nu este cel la care probabil vă așteptați, deoarece cei doi psihologi se alătură campaniei IKEA „Egalitatea este bună pentru toată lumea”.

Astfel, în această ediție specială, Diana și Raluca stau de vorbă cu Irina și Răzvan Fodor, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine și mai aplicat ce înseamnă în viața lor de zi cu zi egalitatea de gen.

Poate vă întrebați de ce vorbim despre asta? Ei bine, stereotipurile de gen sunt extrem de prezente în viața noastră și de multe ori chiar și acasă, în familie sau în viața de cuplu; iar contextul pandemic face ca nevoia de conștientizare asupra egalității de gen să devină din ce în ce mai importantă, deoarece petrecem tot mai mult timp acasă și avem nevoie să oferim o perspectivă nouă asupra împărțirii egale a rolurilor și responsabilităților în familie.

Alături de Răzvan și Irina, aflăm cum își împart rolurile casnice, cât de importante sunt aprecierile într-o relație de cuplu și care sunt activitățile casnice care le provoacă disconfort. Ediția specială a emisiunii poate fi urmărită aici:  

De asemenea, Dr. Psiholog Raluca Anton ne explică în cele ce urmează mai multe despre egalitatea de gen și de ce este atât de importantă o discuție pe acest subiect.

A vorbi ne vine, în general, atât de greu. A vorbi despre ce ne este dificil, despre ce ne doare, despre ce am dori să fie diferit, deja complică lucrurile mai mult decât ne-am dori. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, chiar dacă ne gândim să abordăm subiecte care țin de împărțirea responsabilităților fie nu o facem și mergem pe un pilot automat, fie modul în care facem acest lucru este, de fapt, o răbufnire a unei furii care, cel mai probabil, mocnește acolo de ceva vreme. Ținem lucrurile care ne dor captive în mintea noastră pentru că nu știm cum să le abordăm eficient, pentru că nu știm cum va reacționa celălalt, pentru că nimeni nu ne-a învățat cum să facem acest lucru într-un mod care să nu rănească și care, în același timp, să ne ajute în gestionarea situației care ne deranjează. La fel este și această poveste cu egalitatea de gen. Facem parte dintr-o cultură, încă, cu multe influențe tradiționaliste. Femeia trebuie să facă x, y și z, bărbatul x, y și z și de puține ori stăm să ne întrebăm: dar de ce e musai să facem lucrurile fix așa? Astfel, continuăm să repetăm, din nou și din nou, tipare la care am fost expuși pe parcursul creșterii noastre. Sigur, o dată cu noile generații lucrurile sunt mai diferite. Categoric, mulți dintre noi începem să ne spunem oful mai devreme decât o făceau generațiile anterioare. Cu toate acestea, încă mai avem de învățat când vine vorba de purtarea eficientă a unui dialog când vine vorba de lucruri care aparent sunt simple, dar care s-ar putea să doară mai tare decât ne-am imagina.

Și iată cum o campanie despre egalitatea de gen ca cea realizată de IKEA vine și scoate în față o astfel de provocare. Și cu câtă eleganță se trage acest semnal de alarmă. Și uite cum totul poate deveni un joc. Un joc despre împărțirea egală a lucrurilor care țin de casă, de viața personală, de viața profesională. Și asta nu pentru că cineva este mai emancipat decât altcineva, ci pentru că asta înseamnă cultură incluzivă. Asta înseamnă o părticică dintr-o țară care se dezvoltă și dintr-o societate care se educă cu privire la aspecte sociale. E despre a face Fifty-Fifty cu lucrurile din viața unei familii, dar este și despre a purta un dialog eficient despre asta. Un dialog care să includă: ce apreciez, ce îmi place și ce nu îmi place, ce aș vrea să fac mai mult, ce aș vrea să faci tu mai mult, ce mi-aș dori să fie diferit. Un dialog despre cunoaștere cu zâmbetul pe buze și nu cu vorbe aruncate atunci când ne certăm pentru că suntem prea obosiți ca să mai alocăm resurse unui mod empatic de a comunica. Este o invitație elegantă la parteneriat. Și cât de relevant este acest lucru pentru sănătatea relațională. Altfel, costurile sunt mari. Costurile pentru sănătate, pentru economie, pentru tot ce înseamnă o viață trăită din plin și cu sens. 

Related Posts

Fericire în 2024: făcuți pentru conexiune

Cercetătorii au descoperit că viața fericită este, în sine, o viață veselă și dificilă pentru toată lumea. Cu…

Love Is Fun: ”Infidelitatea este un simptom al problemelor care există între cei doi parteneri” – Gáspár György – psiholog

Gáspár György – psiholog, psihoterapeut relaţional, autor și Bogdan Nicolai vorbesc despre dragoste, sex și relații în acest…

Love Is Fun – Vedetele vorbesc despre dragoste, sex, relații

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, am căutat în arhiva Love Is Fun A List Magazine, unde am găsit cele…

Află ce stil de atașament ai și cum te porți în relații

Fiecare dintre noi are un stil de atașament – adică un pattern relațional pe care și l-a însușit…

Plăcerea ta, alegerea ta

Cuvintele „jucării sexuale” stârnesc reacții imediate: unele exprimate, altele inhibate, unele pro, altele contra. Poate e timpul să…

Love Is Fun but…COMPLICATED: Cum păstrăm o relație sănătoasă cu soarele?

 A-Listers! Iată că am ajuns și în luna iunie, când soarele și vremea bună ne bat la…

Mamă tânără și singură- ce este de făcut?

A deveni mamă este pe cât de frumos, pe atât de complex și plin de incertitudine: cum voi…

Love Is Fun but…COMPLICATED: Cum putem menține o relație sănătoasă mamă-fiică?

 A-Listers! Luna martie este despre femei, mamar și feminitate în general. Astfel că, Dr.Psiholog Raluca Anton și…

Casa relațiilor sănătoase

  Asociem adesea familia sănătoasă cu cea perfectă, gândindu-ne că acolo unde nu sunt certuri, unde este pace…

Love Is Fun but…COMPLICATED: Cum putem învăța să fim mai blânzi cu noi înșine?

 A-Listers! Psiholog Diana Lupu și Dr.Psiholog Raluca Anton vin cu o nouă temă de discuție în această…