Adriana Moscu ∙ December 21, 2023 ∙ 7 min read

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de alarmă asupra neregulilor sau susţin cauze de interes pentru societate.

În aproape fiecare oraș de pe planetă, oamenii pot fi observați dormind pe străzi, pe băncile din parcuri ori în scările de bloc. Lipsa unui adăpost afectează oameni de toate vârstele, sexele, rasele și mediile și este printre cele mai evidente exemple de sărăcie, prejudecăți și inegalități. Deși greu de urmărit, numărul persoanelor fără adăpost crește în fiecare an. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în întreaga lume există aproximativ 1,6 miliarde de oameni care ocupă o locuință socială, aproximativ 15 milioane fiind evacuați forțat în fiecare an. Întotdeauna este nevoie de ajutor pentru aceste persoane, iar un mic gest de bunătate, mai ales în preajma Sărbătorilor, ne poate face pe toți să ne simțim mai bine. Celor care se confruntă cu lipsa adăpostului le poate reda demnitatea, îi poate ajuta să lupte cu izolarea, depresia și stigma pe care o resimt în fiecare zi. Oamenii fără adăpost se simt adesea invizibili. Organizațiile de mai jos fac tot posibilul să schimbe această situație.

O Masă Caldă

Pe 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații, format la inițiativa Cosminei Paul, găteau pentru prima dată 50 de mese calde la Cantina Primăriei din Cluj-Napoca, împărțite în Piața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, în fiecare joi, la ora 16, peste 50 de mese calde sunt distribuite în Piaţa Muzeului celor nevoiași. De-a lungul timpului, Asociația O Masă Caldă își dezvoltă cantine sociale, dar și servicii conexe în orașe precum București, Constanța, Satu Mare, Adjud și Zalău. În 2018, Asociația a lansat ShareFood, o aplicație disponibilă în Google Play, menită să ajute la scăderea risipei alimentare prin crearea unei rețele între donatori și beneficiari de alimente.

Beneficiarii pot fi asociații care au ca scop susținerea persoanelor defavorizate din cadrul unei comunități, fie ei copii, tineri sau persoane cu o situație materială precară, șomeri, vârstnici și persoane fără adăpost, persoane abandonate, familii cu venituri mici etc. În prezent, cu ajutorul celor șapte bucătării din țară, cei 100 de voluntari asigură 1.900 de mese calde săptămânal, pentru ca nimeni să nu meargă la culcare flămând. (omasacalda.ro)

Solidar Social

Proiectul Solidar social este o acțiune umanitară inițiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și Asociația Adi Hădean, susținută din donații ale companiilor și persoanelor fizice. Practic, este vorba de o cantină umanitară formată din asistenți sociali, bucătari care fac voluntariat și livratori dedicați. Cu ajutorul acestora, sunt gătite și distribuite 1.200 de porții de mâncare zilnic, gratuit, reprezentând singura masă caldă a zilei pentru 400 de oameni. De altfel, chef Adi Hădean este, pe lângă un bucătar renumit, un filantropist cu state vechi, nelipsit în momentele critice, când societatea are nevoie de ajutor. Prin acțiunile sale, el a asigurat, alături de voluntari, mese calde pentru personalul medical în pandemie, dar și pentru refugiații ucraineni, de la izbucnirea războiului. Dacă ești producător de alimente sau distribuitor, poți contribui donând orice îți prisosește. Cei de la Proiectul Solidar nu fac mofturi, ci transformă cu măiestrie în mâncare gustoasă orice ingrediente au la dispoziție. (adihadean.ro)

Samusocial din România

Estimările oficiale menționează existența a 15.000 de persoane fără adăpost în țară, dintre care mai mult de 5.000 ar trăi la București. SamusocialdinRomania (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgență) este un dispozitiv de intervenție de urgență care vine în întâmpinarea persoanelor celor mai desocializate, reduse la stadiul de simplă supraviețuire, căci au devenit „victime” care nu mai pot și nici nu mai știu cum să beneficieze de ajutoarele de drept comun. Samusocial este o metodologie de asistență pentru cele mai excluse persoane din marile orașe imaginată de Doctorul Xavier Emmanuelli. După ce a fondat Médecins Sans Frontières și Samusocial din Paris în 1993, în 2001 el a creat Samusocial Internațional cu scopul de a dezvolta acest sistem de asistență în lume. La ora actuală sunt zece filiale Samusocial care s-au dezvoltat pe patru continente. Noapte și zi, 24h/24, Samusocial din România oferă ajutor persoanelor adulte fără adăpost de pe rază Capitalei. Această mână întinsă constă în asistență socială și medicală, consiliere psihologică, consultații psihiatrice, medicamente, mâncare, îmbrăcăminte, saci de dormit, acte de identitate, ajutoare sociale, dosare sociale și de pensii, reinserție socio-profesională și acompaniere socio-profesională. (samusocial.ro)

Carusel

Carusel a apărut în 2011 din nevoia de solidaritate, pentru a oferi servicii sociale și medicale oamenilor aflați în situații de vulnerabilitate extremă. Voluntarii sunt un grup de activiști și profesioniști în domeniul reducerii riscurilor, iar intervențiile lor, bazate pe evidențe științifice, pe ghiduri internaționale, urmează strategii și principii fundamentate prin studii îndelungate. Beneficiarii serviciilor Carusel sunt oameni care se confruntă cu vulnerabilități multiple, unde schimbările nu se pot face peste noapte. Intervențiile Carusel se pliază în mare măsură pe nevoile imediate ale omului dar, în același timp, sunt gândite și soluții pe termen lung. Asociația Carusel încearcă, astfel, să le dea o voce celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili – oamenii fără adăpost, consumatorii de droguri, persoanele care practică sexul comercial, cele aflate în sărăcie extremă sau la risc de excluziune socială, cei care trăiesc cu HIV, TBC sau cu alte boli infecțioase, victime ale abuzurilor, cei care nu au buletin sau nu beneficiază de asistență medicală, refugiați, victime ale dezastrelor și mulți alții. Sunt cei pe care nimeni nu îi vede, care sunt marginalizați, umiliți, agresați sau ignorați. Voluntarii urmăresc să reducă vulnerabilitățile lor pas cu pas, astfel încât lucrul cel mai important să se întâmple – beneficiarii să rămână în viață și să-și recapete deminitatea. (carusel.org)

Asociația Anaid

Diana Alexandroae este fondatoarea Asociației Anaid. Face voluntariat de la 14 ani, dar ceea ce a atras-o întotdeauna în organizații a fost partea de resposabilitate socială, unde putea desfășura proiecte sociale pe diverse teme. Diana e de părere că scopul său în această viață este de a-i ajuta pe cei din jur, iar acest lucru este pentru ea „hrană pentru suflet”. Visul său a devenit realitate în 2020, când a înființat Asociația Anaid. Sub deviza #nudoardecraciun, Asociația a dezvoltat mai multe proiecte de întrajutorare, destinate celor fără adăpost, dar și refugiaților din Ucraina. A înființat chiar și o grădiniță, dar și un centru de sprijin pentru femei și copii.

Dintre toate, „O masă caldă pe zi. Împreună facem bine” este cel mai de suflet proiect al lor. De la un an la altul, voluntarii Anaid au distribuit mâncare caldă pe străzi, unde au găsit o mulțime de nevoiași. Pe unii dintre ei i-au ajutat cu mai mult, oferindu-le și pături, haine, produse de igienă, lucruri pentru copii. Alții au venit către voluntari, rugându-i să îi ajute să își facă actele pentru a merge la muncă. Asociația Anaind crede foarte mult în a doua șansă, de aceea își dorește să reintegreze în societate cât mai multe persoane fără adăpost. (asociatia-anaid.ro)

Foto: Hepta.

Articol publicat în revista A List Magazine (29).

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…