A List Magazine ∙ February 2, 2023 ∙ 17 min read

Contracte. Legi. Modificări fiscale. E o junglă în care, dacă nu ești pregătit, te poți pierde ușor. Simona Voiculescu, redactor-șef la Avocatnet.ro, Daria Niculcea, director executiv la Juridice.ro, și Ana-Maria Brezean, avocat specializat în dreptul de proprietate intelectuală — dar și vasta și nefasta mea experiență din ultimul timp — te vor ajuta să înțelegi de ce e bine, necesar și chiar obligatoriu să te pui la punct, constant, cu legislația. 

Să începem cu mine. Nu te țin mult. Doar atât cât să-ți spun că în ultimul an viața mea profesională s-a schimbat complet — din angajatul cu job full time, contract de muncă și o vechime de aproape 20 de ani, am devenit freelancer și (atac minor de panică) asociat și administrator al primului SRL din viața mea. Ba mai mult, a trebuit să trec prin procesul de insolvență al firmei la care lucrasem, prin calvarul nesfârșit al salariilor neluate la timp sau niciodată, prin dezmembrarea unei echipe de colaboratori cu contracte de Drept de Autor, pe care o coordonam deja de opt ani, și prin frustrarea de a nu ști cum să fac și, mai ales, de a nu putea face mare lucru pentru colegii mei. Ni s-au încălcat drepturile înscrise în Codul Muncii? Cu siguranță. Am reușit să facem angajatorul să își asume vreo responsabilitate față de noi? Deloc. De ce? Pentru că evenimentele de genul ăsta te paralizează, te prind mereu pe picior greșit și, poate, fiindcă — am reflectat eu cu mintea de pe urmă — în România nu avem, din păcate, o cultură sau o educație fluentă în „legaleză”. Nu suntem realmente preocupați să cunoaștem și să înțelegem drepturile și obligațiile noastre legale, nu ne străduim să fim la curent cu legislația decât atunci când ne confruntăm cu o problemă. Pe scurt, mulți dintre noi, cu mine în frunte, nu prea știm pe ce lume trăim. Din fericire însă, există și oameni, platforme și organizații care încearcă să umple acest vid al cunoașterii, să facă lumină în hățișul legislativ autohton oferind informații la zi și răspunsuri la tot felul de dileme și întrebări din domeniul „legaleză”, ba chiar și postări de efect, de mare angajament în social media. Pe câțiva dintre aceștia i-am intervievat mai jos, cu intenția de a sublinia cât de importantă este fluența în „legaleză”, mai ales în peisajul contemporan „de criză”, atât de incert și de schimbător. 

Simona Voiculescu, redactor-șef al platfomei online Avocatnet.ro.

Simona, ce este Avocatnet.ro? Ce informații și resurse oferă?

S.V.: Avocatnet.ro este o publicație online de informare legislativă, pe care regăsim, în primul rând, articole cu noutăți legislative. Dedicate atât publicului larg, cât și business-urilor, materialele noastre încearcă să explice legislația și să reflecte problemele și soluțiile profesioniștilor care se confruntă cu acea legislație. Avocatnet.ro înseamnă, totodată, și o mare comunitate online, unde, zilnic, o parte dintre membrii săi își alocă timp să ofere răspunsuri și îndrumare.

Cu ce sunteți diferiți față de alte platforme dedicate spațiului legislativ autohton? Care sunt atuurile Avocatnet.ro?

S.V.: Suntem singurii care oferă acest serviciu de informare exclusiv în zona legislativă și care se adresează atât publicului larg, cât și mediului de afaceri, în funcție de zonele de interes. Dar aplicăm aceleași principii în munca noastră și avem același mod de a prezenta informația indiferent cine e vizat — că e omul de rând, care a venit să citească despre noile drepturi ca angajat sau ca pasager aerian, ori că e cel care are o microîntreprindere și vrea să știe încotro o apucă de anul viitor, ca urmare a unor recente modificări fiscale. Nu o să ajungi niciodată pe un articol al Avocatnet.ro care nu menționează sursa, care nu trimite la lege, la proiectul din Parlament sau la specialistul care a explicat anumite lucruri. Trasabilitatea informației — acesta e un atu. În online, mulți dintre cei care prezintă o știre nu te duc la sursa ei. Chiar dacă informația pe care o oferă, poate, e corectă, nu ai cum să o verifici întotdeauna. Dacă ești interesat de subiect, ca specialist, vrei să știi sursa, de când se aplică, chestiuni tehnice pe care presa generalistă, să zicem, nu le va prezenta niciodată pentru că le consideră informații ne-necesare. Ne asigurăm cât de mult posibil că informația are un suport în spate, că nu e trunchiată și reinterpretată doar ca să vândă, să se viralizeze, fără să mai conteze calitatea ei — asta s-a pierdut, din păcate, în online, calitatea informației. Oamenii scriu orice, oricum, doar ca să scrie ceva. Am venit adesea să dezmințim informații care s-au rostogolit pe internet — fake news — tocmai din respect pentru munca noastră, pentru cititorii și abonații noștrii. Ca să ofer un exemplu: cineva a publicat la un moment dat o știre cum că s-a modificat Codul Rutier și doar cei care au luat Bacalaureatul mai pot obține permis de conducere — știrea asta nu avea niciun suport în spate, era un mare fake; a fost preluată masiv de alte publicații și, chiar și un an mai târziu, cineva, într-un taxi, mă întreba dacă am aflat că doar cei cu diplomă mai pot să ia carnet. Am râs, i-am explicat că nu-i așa, dar nu cred că m-a crezut. 

Mulți oameni caută pe internet răspunsul puctual la o întrebare până se hotărăsc să apeleze la un avocat — ce resurse gratuite putem accesa pe platforma voastră?

S.V.: Pentru publicul larg, există o secțiune destul de generoasă de materiale pe site. Aș spune că undeva la 40% din conținutul zilnic al site-ului este accesibil oricui, fără abonament Premium, pe teme ce țin de salarizare, de taxare, legislație auto, protecția datelor, aspecte relevante pentru justițiabili și pentru antreprenorii la început de drum. Abonații Premium au acces la toate materialele și webinarele organizate cu specialiști pe teme fiscale, de dreptul muncii, prelucrarea datelor personale, primesc zilnic un newsletter specializat cu informațiile zilei și află primii despre celelalte produse ori servicii pe care le avem în derulare în următoarea perioadă.

Din experiența ta la Avocatnet.ro, dar și din interacțiunea cu oamenii, în general — care e nivelul general de informare al oamenilor obișnuiți în ceea ce privește cunoașterea legilor?

S.V.: Unul foarte scăzut, din păcate. Oamenii mai știu una alta din familie, de pe la prieteni, pentru că așa au auzit la TV, au citit pe Facebook etc. Deseori, dacă știu ceva despre drepturile lor e ori incomplet, ori departe de adevăr. Desigur, cineva ar putea spune: de ce ar trebui să cunosc eu legi, dacă se întâmplă ceva mă informez atunci sau apelez la un avocat. Firește, nu trebuie să cunoaștem legile pe de rost sau să avem informația mereu orientată după ceas, dar sunt anumite ipostaze în care ne aflăm și când e musai să știm ce drepturi avem. Altfel, s-ar putea să avem enorm de mult de pierdut. O zonă unde constat cu tristețe că oamenii nu-și cunosc drepturile este cea a muncii. Și aici nu mă refer doar la aceia care, împinși de nevoi economice foarte apăsătoare, acceptă să muncească oricum, chiar și fără contracte, chiar și neplătiți, fără să le cuantifice nimeni vechimea în muncă sau fără asigurare medicală. Mă refer și la aceia care fac parte din pătura fericită, poate chiar privilegiată a lucrătorilor din România, la tinerii care se angajează. Cei mai mulți nu știu, de pildă, cam unde e limita legală a orelor suplimentare pe care le pot face într-o săptămână sau cam cât ar trebui remunerați pentru ele; nu știu când poate și când nu poate să-i cheme superiorul la muncă în weekend. E doar un exemplu.

Crezi că oamenii nu știu să fie autodidacți, nu au suficiente surse de informare de încredere… sau poate ambele?

S.V.: Surse de informare sunt, din belșug — dar îți trebuie și o busolă care să te ghideze, cât de cât, cu privire la calitatea informației pe care o ai în față. Dacă un site semi-obscur, de factură generalistă, de unde înveți și despre cum să faci deserturi, și despre sport, e cel care te învață și despre ce e legal sau nelegal sau despre noile drepturi pe care le ai când achiziționezi un serviciu de streaming, atunci e foarte posibil să nu ajungi la informația corectă — la dreptul tău, de fapt. Uneori, intenția celor care oferă informația e bună, dar informația, nu. Din sistemul educațional unde principiul este „citește-repetă-redă” nu avem cum să scoatem niciodată oameni care să poată cerne informația cât de cât; mulți cred orice citesc și elimină o sursă ori alta de informare doar dacă aud de la alții.

Ce am putea face pentru a dezvolta mai de timpuriu un interes pentru modul în care legislația ne afectează viața?

S.V.: Teoretic, ar trebui să plecăm cu interesul acesta din școală. Practic, cred dacă mâine ar intra o nouă materie la gimnaziu care și-ar propune să cultive educația juridică a tinerilor, cei mai mulți elevi ar vedea-o ca pe o altă oră de plictiseală, de chiulit etc. Îmi amintesc atmosfera de la orele de educație civică… Dacă am putea să facem din orele acestea ceva ce reușește să capteze atenția și interesul elevilor, cred că ne-am îndeplini obiectivul. 

Ce alte proiecte desfășoară Avocatnet.ro, în afara activității zilnice a site-ului?

S.V.: Ne-am propus să ducem serviciul nostru de informare undeva dincolo de partea de articole scrise. Așa a venit ideea webinarelor pentru abonați, a conferințelor, pentru toți cei care sunt interesați de un anumit subiect, așa a venit ideea podcastului, iar ascultând de nevoile clienților noștri am adus în prim-plan și cursurile pe diverse teme, alături de specialiști. Când am împlinit 20 de ani de Avocatnet.ro ne-am concentrat pe un side-project care să ofere informație esențială tinerilor la început de drum. Toamna aceasta pregătim o serie de sfaturi de la copii pentru copii, atunci când e vorba despre experiențele lor din mediul online. E o formă de ajutor pe care ne-am gândit să îl oferim celor mici, pentru că lumea digitală e o realitate cu care ei vor fi obligați să conviețuiască mulți ani de acum înainte.

Ana-Maria Brezean, avocat la Cabinet de Avocatură „Ana-Maria Brezean”

Ana-Maria, tu ești avocat specialist în drepturi de proprietate intelectuală. Ce servicii oferi prin intermediul cabinetului tău?

A.B.: Când ne gândim la proprietate intelectuală ne gândim doar la mărci. Însă, sub vârful icebergului zace un munte de legi complexe și conexe, care reglementează dreptul de autor și sistemul de remunerații pentru artiști și autori — cât primesc aceștia, de la cine își recuperează banii și unde se îndreaptă când se consideră nedreptățiți, modul de colectare a banilor de la restaurante, televiziuni, radio-uri, cinematografe, hoteluri etc. Împreună cu colega mea căutăm cele mai bune soluții juridice pentru autori, titulari de drepturi de autor, utilizatori, artiști, bloggeri, vloggeri, dar și pentru televiziuni, restaurante și cluburi etc.

Ce resurse gratuite, de încredere — bloguri, platforme juridice online, servicii de consultanță gratuită — ne poți recomanda să consultăm înainte să apelăm, efectiv, la un avocat, înainte să ajungem la tine?

A.B.: Răspunsul concret nu se găsește decât la avocat. Pe internet găsim o multitudine de informații mai mult sau mai puțin corecte, însă șansa ca un articol de pe o pagină web să ofere răspuns la o aceeași problemă, cu aceleași particularități este destul de scăzută. De fapt acesta este job-ul avocatului: are în vedere o situație de fapt, cu toate elementele sale proprii, pe care o încadrează juridic, prin coroborarea mai multor texte de lege. De aceea și afimația de mai sus. Un răspuns concret, aplicat la o situație anume, se va găsi la avocat. Desigur, sunt site-uri unde sunt prezentate și explicate probleme de drept. Juridice.ro este, cred eu, o sursă de informare corectă, la care, nu de puține ori, apelează și avocații. Pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) se găsesc ghiduri și modele de cereri. Unele instituții, cum am observat că este cazul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (anpc.ro), au site-uri user friendly și furnizează informații utile. Cât despre servicii de consultanță gratuită… Fără vreau să antagonizez breasla și fără să vreau să confirm impresia generală despre avocați, o să mă limitez să zic că nu este o practică foarte răspândită.

M-am lovit deseori de situații legale pe care nu le stăpânesc — care sunt cele mai frecvente tipuri de probleme pentru care cei din industria creativă apelează la tine?

A.B.: Autorii și titularii de drepturi de autor întâmpină adesea probleme legate de cesiunea drepturilor lor. Participând la diverse proiecte, aceștia se lovesc de întrebări precum — Ce drepturi cedez? Ce drepturi păstrez? Mai am vreun drept asupra prestației sau asupra operei? Răspunsul la aceste întrebări are, de cele mai multe ori, consecințe de ordin financiar — aspect care, nici în lumea artistică, nu este de neglijat. O să dau un exemplu „de școală”: un actor care semnează un contract cu un producător pentru realizarea unui film. Apelând la un avocat specializat, acesta va avea cunoștință despre drepturile, inclusiv de ordin material, pe care le deține când filmul este difuzat pe TV, dat în reluare, transmis prin cablu, uploadat pe o platformă online sau chiar vizionat într-o sală de așteptare. 

Ce obstacole crezi că întâmpinăm în obținerea unei educații în subiectul „legaleză”? 

A.B.: Întrebarea mă duce inevitabil la „educația juridică” din școală. Ceea ce am făcut eu, noi, în școală la „educație civică” consider că a fost necesar și suficient. Școala, cred eu, are rolul de a insula principii de conviețuire socială. Nu trebuie să știi ce articol de lege încalci dacă furi, dacă dai muzica la maxim noaptea sau ce anume text de lege e incident când comanzi un produs și îl primești stricat. Oamenii ar trebui să fie învățați ca situațiile de mai sus să le trezească un sentiment de nedreptate, de revoltă și să nu rămână pasivi sau să fie nepăsători. Ar fi benefic dacă instituțiile statului ar furniza informatii punctuale, simplificate, clare si precise. Atât pe site, cât și unui cetățean care se duce la ghișeu. Pentru restul există avocați. 

Daria Neculce, director executiv al portalului Juridice.ro

Ești Director Executiv la Juridice.ro și ocupi această poziție de aproape un an și jumătate, dar te-ai alăturat companiei în urmă cu 10 ani. Concret, pentru citorii noștri, ce este Juridice.ro? Ce servicii, ce informații oferă? 

DN: Într-adevăr, mi-au fost încredințate responsabilități importante cu privire la Juridice.ro, care este cel mai important portal juridic din România și cea mai mare comunitate de profesioniști ai dreptului: avocați, consilieri juridici, judecători, procurori, executori, notari și alte profesii. Juridice.ro publică zilnic zeci de materiale informative cu privire la tot ce se întâmplă în lumea juridică, începând cu noutățile legislative, informații despre activitatea profesioniștilor, oportunitățile de carieră. De fapt, Juridice.ro este exponentul media al Societății de Științe Juridice din România. Furnizăm informații din numeroase surse și difuzează conținutul primit de la membrii comunității, concentrând totul într-un flux de informații ușor de consultat pentru profesioniștii dreptului.

Cum ați ajuns aici și cum mențineți standardul de calitate al materialelor voastre și al site-ului în general? 

DN: Cred că ne-a ajutat foarte mult că am fost online foarte devreme, pionieri (din anul 2003, deci avem ceva vechime), și că am avut ocazia să dovedim că suntem serioși în mod constant, perfecționiști. Oamenii s-au obișnuit să intre zilnic pe Juridice.ro pentru documentare și pentru a culege dintr-un singur loc informații pe care noi le culegem pentru ei din 200 de surse. Standardul de calitate este dat de profesioniștii care publică în revista noastră (Revista de Note și Studii Juridice – RNSJ), deci materialele sunt pe atât de bune pe cât sunt profesioniștii dreptului. Și iată că totul e foarte bine! Cu privire la website-ul www.juridice.ro, atât eu cât și colegii mei ne gândim mereu ce am putea îmbunătăți, cum să inovăm. Mereu lucrăm la website, unele lucruri se văd, altele sunt perfecționări în interior.

Site-ul se adresează și publicului larg sau doar juriștilor? 

DN: Juridice.ro a fost gândit să se adreseze juriștilor, deși avem și un proiect în limba engleză (Lawyers Week), care se adreseză străinilor interesați de România. Cu timpul site-ul a crescut, numărul materialelor a crescut. Foarte mulți non-juriști ajung pe site de pe Google, atunci când caută soluții la probleme lor. De altfel multe societăți de avocatură ne trimit „legal alerts”, cu privire la diferite modificări / inițiative legislative. Cititorii ne-juriști sunt aduși la noi de Google, întrucât Google „știe” că pe Juridice.ro este un conținut de calitate.

Care simți că e nivelul general de informare al oamenilor obișnuiți în ceea ce privește cunoașterea legilor? 

DN: După părerea mea, legile sunt, în cea mai mare parte, intuitive, adică de bun simț. Observ o preocupare a oamenilor cu privire la legi, preocupare care mi se pare firească, pentru că legile cuprind regulile funcționării societății în care trăim cu toții.

Oare oamenii nu știu să fie autodidacți, nu au suficiente surse de informare… sau, poate, ambele?

DN: Mie mi se pare că datorită Internetului au apărut atât de multe surse de informare și atât de mulți „experți”, încât fiecare al doilea om pe Facebook pare a fi și specialist în drept. Cred că oamenii trebuie să se adreseze profesioniștilor, celor care au pregătirea și experința necesară. Când au o problema medicală trebuie să meargă la doctor, iar când au o problemă juridică trebuie să consulte un avocat.

Foto: Cosmin Gogu. Stilist: Rovena Andrei. Asistenți foto: Alin Alexandru Mihail, Șerban Vasilescu. Model: Andra D./ MRA Models. Make-up: Luiza Burhai. Hairstyle: Alex Claudiu Sârghe. Asistent stilism: Diana Bărbulescu.

Text de Diana Colcer. 

Articol publicat în revista print A List Magazine (24).

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…