Andreea Leta ∙ October 19, 2022 ∙ 6 min read

Săptămâna trecută am participat la evenimentul de lansare al celebrului calendar Lavazza, ediția 2023. Am stat de vorbă față în față cu Francesca Lavazza, am asistat la o conferință de presă unde Alex Prager, artista care a realizat fotografiile, a fost prezentă, și, desigur, am băut cafea! 

Momente din Flaship store-ul Lavazza din Milano

Atunci când spui Italia spui, cu siguranță, Lavazza, ritualul cafelei fiind extrem de important pe teritoriul uneia dintre cele mai frumoase țări din lume. Am avut ocazia să ajung săptămâna trecută la Milano ca reprezentant al României la evenimentul de lansare al Calendarului Lavazza 2023, unde m-am bucurat, în primu rând, de cafea excepțională la Flagship store-ul din Piazza San Fedele, unde te încurajez să te oprești neapărat atunci când ajungi în acest oraș. Nu doar pentru sortimentele diverse de cafea care mai de care mai aromată sau pentru produsele de patiserie presărate cu pudră de cafea, ci pentru că se află într-o zonă splendidă, în imediata apropiere a celebrelor galerii Vittorio Emanuele și a Domului, un punct foarte bun de pornire în explorarea acestui loc legendar.

Alex Prager și fotografia de deschidere a Calendarului Lavazza 2023

Pentru că în spatele calendarului se află un proiect complex, nu doar din punct de vedere artistic, ci și ca ideologie sustenabilă, evenimentul a fost marcat de o conferință de presă la care Alex Prager, cea care a realizat seria de fotografii care compun calendarul, a fost prezentă prin aerul său delicat, ușor timid, de un talent imens – o adevărată artistă pe care trebuie să o descoperi prin intermediul imaginilor pe care le creează!

Însă cel mai tare m-a entuziasmat întâlnirea față în față cu Francesca Lavazza, director al Consiliului Lavazza Group, a cărei muncă se concentrează pe construirea unei legături tot mai puternice între compania din Torino și lumea artei internaționale. Din 2003 a preluat proiectul Lavazza Calendar, contribuția anuală a companiei din Torino la lumea artei, care promovează o abordare contemporană și inovatoare a fotografiei glamour din 1993. Am descoperit cu această ocazie un om cald, foarte pasionat, creativ și cu un sistem de valori extrem de puternic. Și pentru că mi-a permis să înregistrez interviul, te invit să-l citești mai jos, eventual alături de cafeaua preferată. 

De vorbă cu Francesca Lavazza

Francesca Lavazza

Calendarul pentru 2023 are ca leit motiv cafeneaua. Există un astfel de loc anume care îți evocă amintiri speciale? 

Am multe amintiri legate de cafenele. Am decis să dedicăm această ediție ideii de cafenea pentru că reprezintă un spațiu deschis, în care oricine își poate găsi locul și se poate exprima liber. Pentru noi, este locul ideal în care găsești unicitate și diversitate. Cafeaua este un motiv de a petrece timp cu prietenii, de a construit relații noi, de a te reîncărca, putem spune chiar că este centrul societății noastre. Primul calendar pe care l-am lansat a fost dedicat coffee bar-ului, la care se dezvoltă atât de multe idei frumoase, iar ediția de anul acesta este un fel de reîntoarcere în trecut, cu privirea spre viitor, desigur!

Artiștii au iubit întotdeauna mediul cafenelei. Cum simți că sunt receptați arta și artiștii în zilele noastre, când imaginea e cel mai accesibil mod de comunicare datorită rețelelor de socializare, de exemplu? 

Cred că e foarte interesant modul în care artiștii zilelor noastre își preiau inspirația, fiecare acum are un stil propriu, un mijloc personal de expresie. Și inspiră mulți oameni prin viziunile lor. 

Alex Prager s-a concentrat pentru Calendarul Lavazza 2023 pe un stil cinematografic, inspirându-se și din arhiva noastră. A creat un set-up absolut special prin care a ilustrat șapte cadre de cafenele italienești sau de bistrourile franțuzești, cu o foarte mare atenție la detalii. Fiecare personaj este construit în amănunt pentru a pune accentul pe emoție, pe expresivitate. Din aceste fotografii pare că lipsește noțiunea timpului, există haine vintage, machiaje speciale inspirate de anii ’50-‘60, e o lume a visului. Atunci când te uiți la aceste fotografii, găsești o parte din tine, stârnesc empatie și te țin puțin în această lume creată de Alex. Iar imaginea de copertă te invită să creezi o poveste pentru fiecare personaj. 

Dacă ar fi să transpui cafeaua într-o operă de artă, care ar fi aceasta? 

Fără îndoială, espressorul este opera noastră de artă absolută! 

Cum ai descrie modul ideal de baut cafeaua, the Italian way

Individual sau cu prietenii, afară sau în intimitatea cafenelei. Dacă am timp, modul meu ideal de a mă bucura de cafea este alături de prieteni, cu care vreau să împart nu doar cafeaua, ci și trăirile mele. 

Dacă ar fi să readuci în prezent ceva din trecut, care ar fi acel lucru? 

Aș readuce în prezent câțiva dintre artiștii fotografi cu care, din păcate, acum nu mai avem posibilitatea să lucrăm. Guy Bourdin este unul dintre cei cu care mi-ar fi plăcut să lucrez pentru creativitatea lui. Însă mă axez foarte mult pe noile și pe viitoarele proiecte și pe noii artiști. Cel mai bun proiect este întotdeauna următorul. 

Voiam să te întreb care dintre artiștii cu care ai lucrat până acum pentru calendar a fost favoritul tău, dar acum îmi dau seama că fiecare dintre ei… 

Da, pentru că a fost o mare oportunitate să îi cunosc și să îi las să se exprime liber. Începem discuția de la cafea, desigur, pentru că fiecare dintre noi are propriile povești legate de asta, apoi ajungem încet încet la valori, la sustenabilitate, și stabilim un numitor comun. 

Ultima întrebare: Care este cafeaua ta favorită din repertoriul Lavazza? 

Lavazza Tierra Brazil pentru că e foarte dulce, e un blend perfect între diverse arome și origini, este primul proiect pentru care am lucrat în urmă cu 20 de ani, așa că are și o puternică valoare emoțională. 

Foto: Lavazza, Arhiva personală

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…