A List Magazine ∙ September 20, 2023 ∙ 8 min read

Irina Bossy Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, este moștenitoarea domeniului Cantacuzino de la Florești, acolo unde are loc de câțiva ani buni Karpatia Horse Show, o competiție așteptată atât de publicul adult, dar mai ales de cei mici. Astăzi, aflăm mai multe detalii despre eveniment!

Karpatia Horse Show a ajuns la cea de-a opta ediție? Sunteți implicată din prima clipă. Ați crezut că România este pregătită pentru acest tip de show ecvestru?

Da, am fost convinsă că publicul românesc era doritor de o competiție de acest gen – o noutate pentru România de azi și o fereastră deschisă către noi experiențe pe care vrem să le trăim. Și cei care la început nu s-au interesat de acest eveniment cu totul excepțional, au venit încet, încet și, iată, anul trecut am avut peste 15. 000 de vizitatori. A devenit un must visit pe agenda multor bucureșteni, brașoveni, ploieșteni, dar și a multor francezi, englezi sau a altor străini din România și nu numai. Mă bucur să regăsesc la fiecare ediție Karpatia Horse Show  prieteni dragi care vin special din  Franța, Anglia sau Germania pentru a asista la acest spectacol ecvestru excepțional. Am avut chiar și vizita ambasadorilor Franței, în mai multe rânduri. Semn că această competiție a atins un nivel de calitate demn de cele care se desfășoară în țări cu o tradiție hipică mult mai veche și continuă.

Ce aduce KHS în acest an ca și noutate?

Marea noutate a acestui an este faptul că în 2023 Karpatia Horse Show aduce puncte de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Avem peste 150 de cai și călăreți înscriși. În premieră absolută în România, 5 cai din Finlanda vor intra în concurs. Este o adevărată expediție, să vii cu unul sau doi cai din capătul celălalt al Europei, mii de kilometri, la bordul unui camion specializat în care voiajează și călărețul și caii! Suntem, deci, extraordinar de mândri să-i primim pe acești sportivi care înfruntă cu curaj toate dificultățile pentru a ajunge pâna la noi. În al doilea rând, o altă experiență pe care o vom oferi publicului anul acesta – nu-i pot spune noutate pentru că am lansat-o anul trecut, dar o reconfirmăm acum – sunt concertele care vor avea loc vineri și sâmbată seară, după încheierea probelor sportive. Vineri vom avea plăcerea de a o asculta pe Laura Bretan, tânăra cântăreață cu o voce excepțională care a fost deja remarcată în Statele Unite, unde a ajuns pâna în finala concursului America’s Got Talent. Tot vineri o vom asculta pe Dora Gaitanovici, cântareata-compozitor-producător  de muzică, unul dintre artiștii tineri care s-au remarcat în ultimii ani și care va prezenta un produs muzical original și îndrăzneț, asociat zonei alternativ-progresive, cu influențe diverse.  În fine, sâmbată își vor face apariția pe scenă mai întâi Cristina Lupu, cu câteva piese originale de pe albumul său “Sweet Amnesia”, iar apoi seara va deveni “rock’, în acordurile lui Jurjak (George Petroșel), unul dintre cei mai apreciați artiști de muzică alternativă din România.

Ce sentimente vă animă când vedeți domeniul familiei vizitat de zeci de mii de români? Este o modalitate de a-i conecta cu istoria?

Absolut ! Dar în afară de asta, m-a mișcat profund faptul că toți acești oameni sunt fericiți la noi pe Domeniu, că le putem oferi un moment de bucurie și frumusețe. Mă gândesc câte alte lucruri utile și agreabile am putea realiza dacă am avea mai multe resurse… Și am simțit și o mândrie, că toate aceste momente încântătoare există grație familiei mele, care rămâne și astăzi un etalon de generozitate, estetică și interes pentru comunitate. Se simt ca la ei acasă și SUNT la ei acasă. Pentru că acest domeniu face parte din istoria și cultură noastră, a tuturor și este o parte din identitatea noastră: trecutul istoric al acestei țări care ne leagă pe toți de destinul ei în viitor.

Știm că ați investit foarte mult în refacerea Domeniului de la Ghergani. Ce tip de activități aveți acum pe domeniu?

Weekendul trecut (16-17 septembrie) am sărbătorit Zilele Europene ale Patrimoniului, care se celebrează în toată Europa cu ajutorul și sprijinul autoritățilorș La noi nu…Cu această ocazie am deschis larg porțile Domeniului de la Ghergani și am primit mulți vizitatori, dar cei care ne-au făcut ce mai mare plăcere au fost tinerii, copiii, care, însoțiți de părinți sau dascăli, au venit să viziteze locul în care a trăit, a creat și a murit Ion Ghica, unul din arhitecții României moderne. Toți sunt avizi de istorie și sunt cu atât mai interesați cu cât le presar evocările istorice cu anecdote familiale care fixează datele și evenimentele în memorii mai bine decât orice manual. Am avut apoi vizita lui Mircea Cărtărescu, care a publicat de curând un roman istoric al cărui erou se naște la Ghergani și a cărui acțiune se petrece în mare parte la curtea boierească a Ghiculeștilor ! Romanul se cheamă Theodoros și i-a fost inspirat lui Mircea Cărtărescu de una din scrisorile lui  Ion Ghica către Vasile Alecsandri.
 

Sunteți în cele 3 zile de show ecvestru prezentă continuu la Florești. Este ceva ce vă nemulțumește? Dar ce apreciați cel mai tare la românii care trec pragul Domeniului Cantacuzino?

Ceea ce mă nemulțumește cel mai mult este când văd persoane aruncând sticle sau hârtii murdare pe jos ! Și mă întreb cum de le vine să împrăștie aceste deșeuri într-un loc atât de special, pe care noi ne străduim în permanentă să-l menținem curat și îngrijit… Cum de nu-i deranjează să vadă gazonul sau chiar și fântânile poluate de deșeuri de plastic ? De aceea, prima mea ocupație în timpul competiției este să adun gunoaie și să le pun la coș. La început, oamenii se uitau la mine cu un aer care parcă spunea « ia uite, gunoierii sunt bine îmbrăcăți aici “☺ Dar ușor, ușor, de-a lungul celor 7 ediții ale competiției și pâna acum, am constatat un oarecare progres. Nu mai sunt atât de multe deșeuri pe jos și am văzut chiar părinți care le spun copiilor că hârtiile sau sticlele trebuie puse în coșul de gunoi ! Sunt mândră și de acest aspect pedagogic al evenimentului nostru ! Ce apreciez cel mai mult la publicul care ne vizitează este interesul pe care îl au, în marea lor majoritate, pentru locul unde se află și pe care-l apreciază, încercând chiar să se documenteze și să afle mai multe. De aceea am pus câteva panouri didactice în legătură cu familia Cantacuzino de la originile sale până în ziua de azi, despre cel care a conceput Domeniul și, nu în ultimul rând, detalii despre istoricul clădirii și proiectele pe care le avem. Aceste panouri sunt atent studiate de mulți vizitatori și mi se umple sufletul de bucurie văzând că istoria țării este încă o preocupare pentru tinerele generații. Și dacă vin la Florești este pentru că iubesc caii și frumusețea sportului ecvestru, dar și pentru că iubesc patrimoniul și ar dori să participe la salvarea lui.  

Ce ați schimba în România, dacă ați avea puterea pentru o lună să o faceți?

Hmmm, pentru o lună ar fi cam scurt! Dar ce aș schimba, în primul rând, ar fi Educația și Justiția. Educația, pentru a forma noi generații de oameni care să aibă posibilitatea să nu fie manipulate de clasa politică, pentru a vota în cunoștință de cauza. Tot educația este cea care ar trebui să le redea tinerilor ideea interesului general, a interesului țării, care este mai presus de interesele proprii.  Și Justiția, pentru ca cetățenii să aibă încredere în instituțiile lor și în faptul că nimeni nu este mai presus de lege și să știe că cel care a încălcat legea va fi pedepsit, oricine ar fi el. Dacă nu ar exista acest sentiment de impunitate, poate nu am fi trăit tragedii precum cea de la Colectiv sau de la Crevedia, care ar trebui să ne provoace un șoc național. Trebuie să ne menținem capacitatea de a ne revolta, pentru a nu găsi « normală » această situație.

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…