Monica Cismaru ∙ March 15, 2024 ∙ 5 min read

Irina Baianț, una dintre cel mai cunoscute soprane ale României, va susține un concert extraordinar la Ateneu, pe 23 martie, alături de Orchestra Simfonică București, dirijor John Axelrod. Irina ne vorbește depsre viziunea ei asupra succesului și a ambițiilor personale.

Irina, în ce linie melodica s-ar traduce viața ta, din momentul de față?

Primăvara de Vivaldi. Sunt într-un frumos proces de creație, în urma căruia vor rodi câteva dintre proiectele mele de suflet, concerte eveniment, cu multe elemente care ma definesc și pe care abia aștept să le ofer publicului.

La doar 33 de ani, esti una dintre cele mai reputate si prolifice soprane ale României. Întrevedeai ceva din ceea ce ai devenit astăzi încă din copilărie, de la începuturile tale pe drumul muzicii?

Mi-am dorit să fiu cunoscută pentru vocea și harul pe care le-am primit și mai ales pentru ce fac cu ele. Vreau ca lumea să se bucure de artă așa cum știu că poate inspira, ghida și vindeca suflete.

irina baiant

Ai cântat pe cele mai mari scene ale operei din lume, cu ce vine fiecare experiență pentru tine, ca om si ca profesionist?

Cu multe emoții care transformă. Una dintre condițiile esențiale în meseria mea dar cred că și în viață este să fii maleabil, deschis transformărilor și adaptabil. Să ții mereu lucid gândul că nimic nu este etern, succesul nu este un podium câștigat ci înseamnă constanță în pașii care te-au dus către el, nu stă pe loc, ci este în continuă evoluție la care trebuie să te aliniezi, și abia după câțiva ani în care reușești să menții linia de performanță constantă, poți spune că începi să ai succes. Toate aceste lucruri se așază atât în mintea, trupul și sufletul unui om și adaugă câte o cărămidă în imperiul lui interior.

irina baiant

Care sunt oamenii providențiali din viața ta și care sunt elementele care te-au definit- în caracter și în carieră?

Loialitate, devotament și credință! Ele împreună creează și mai multe trăsături care sunt niște piloni importanți în toate domeniile vieții. Am avut parte de oameni de la care să văd toate acestea, începând cu părinții mei, continuând cu profesorii mei și toți ceilalți maeștrii pe care i-am întâlnit și mi-au definit structura valorilor pe care să mă construiesc. 

Ce făcea Irina Baianț în urmă cu 15 ani, pe vremea asta, și unde va fi peste 15 ani?

Acum 15 ani eram în anul întâi de facultate și făceam primii pași spre ceea ce sunt astăzi, atât în carieră cât și ca personalitate. Peste 15 ani nu știu ce va fi, dar pot să spun că mi-aș dori să fiu sănătoasă, completă și fericită, ca să pot să-mi slujesc frumos drumul și menirea.  Probabil va fi cea mai frumoasă perioada de până atunci, așa cum este și acum, până la acest moment. 

Ai ales o carieră care oferă experiențe înălțătoare publicului- cu ce responsabilitate vine acest lucru la pachet și care sunt momentele înălțătoare din viața ta, de pe scenă și din afara ei?


Orice lucru pe care îl pui în slujba educării și emancipării maselor de oameni vine cu o greutate considerabilă la pachet. Greutate pe care o duci doar dacă ai investit în fundația ta emoțională, educațională și mentală. Să știi cine ești și ce vrei să faci este greu, pentru că trăim niște vremuri în care totul este discutabil, valorile se schimbă, principiile nu mai au stabilitate, părerile sunt volatile, nu mai știi ce te definește pentru că sunt foarte multe variante și ne pierdem ușor în acest decor colorat și plin de elemente atât de pestrițe. Dar dacă ai norocul să stabilești aceste două puncte de început, cine ești și ce vrei să faci în viață, poți curăța și construi un drum cursiv, fără gropi, pe care sa meargă apoi și alții din urma ta, cu încrederea că îi va duce pe calea sufletului lor dacă își doresc același lucru. 

irina baiant

Sentimentul care te domină în acest moment care este?

Acum trăiesc liniștea dinaintea unui tur de forță de concerte pe care le am în martie și e ca liniștea dinaintea furtunii. E plăcut, dar consumator. Abia aștept însă mă pregătesc în tăcere și claritate.

Lumea nu știe (încă) despre tine că…

Ma duc în poligon și trag cu arma sau cu arcul când trec prin supărări sau momente de mare îndoială, înaintea unei decizii importante.

irina baiant

Una dintre dorințele tale secrete ar fi…

Păi nu o să mai fie secretă, dar hai că îți spun: să cânt pe Broadway.

Cea mai bună definiție a frumuseții ar fi…

Smerenia și loialitatea.  Frumusețea e starea de naturalețe pe care liniștea și lipsa ego-ului o creează în aura unui om.

Foto: PR

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…