A List Magazine ∙ December 20, 2023 ∙ 10 min read

Cuplurile care se abat de la normă stârnesc mereu curiozitatea. Subiectul este cu atât mai incitant când există o diferență de vârstă considerabilă între protagoniști, devenind chiar tabu când este implicată o femeie mai în vârstă. Text de Crina Alexe.

Priyanka Chopra și Nick Jonas, prințul Harry și Meghan Markle, Ryan Gosling și Eva Mendes – ce au în comun aceste cupluri? Pe lângă celebritate, și faptul că Priyanka, Meghan și Eva sunt mai în vârstă decât partenerii lor. Cuplurile în care ea este mai în vârstă decât el nu mai sunt chiar o raritate: statisticile spun că 10% dintre femeile aflate într-o relație au parteneri mai tineri decât ele. O tendință care este confirmată și de site-urile și aplicațiile de dating, unde din ce în ce mai multe dintre femeile care se înregistrează și care au vârsta peste 40 de ani caută parteneri mai tineri.

Societatea acționează cu dublu standard

Nu mai este nicio noutate că, dintotdeauna, cuplurile care s-au abătut de la normă au stârnit curiozitatea oamenilor, făcându-i să vorbească – cel mai adesea – de rău și nu de bine. Subiectul este cu atât mai incitant când există o diferență considerabilă de vârstă între parteneri, devenind chiar tabu când este implicată o femeie mai în vârstă. De parcă această diferență ar purta în ea și sămânța unei iminente despărțiri. La fel ca în cazul cuplurilor unde diferența de vârstă este în normele general acceptate, unele dintre aceste cupluri rezistă (cu brio) în timp. (Cu siguranță, Emmanuel și Brigitte Macron sunt primul cuplu de acest fel la care te gândești, nu doar datorită notorietății perechii prezidențiale franceze, ci și din cauza diferenței de aproape 25 de ani dintre ei).

Fiind mai rare, cuplurile formate din femei mai în vârstă și bărbați mai tineri sunt mai stigmatizate. Oricât de nedrept este, aspectul fizic este primul pretext adus în discuție. Ni se pare firesc să o vedem pe Catherine Zeta-Jones alături de Michael Douglas, dar comentăm tendențios și analizăm răutăcios ridurile și lungimea fustei lui Brigitte Macron, fotografiată în timpul unei vizite oficiale.

Clișeul tinerei senzuale de 20 de ani, la brațul unui bărbat aflat în plină criză a vârstei de mijloc, este transpus acum în sens invers, atunci când se potrivește narativului sexist al societății. Dar realitatea este că există oameni care văd în tinerețea partenerului lor o modalitate de a se menține ei înșiși tineri, asta ca să nu mai vorbim că, până la urmă, o relație este funcțională dacă cei doi parteneri funcționează armonios în interiorul ei și nu dacă este percepută astfel de societate. Să nu uităm că, până la urmă, o relație se bazează pe compatibilitatea partenerilor, adică pe un mecanism fin și extrem de subiectiv, care se reglează și se ajustează în funcție de chimia și temperamentul celor doi, și foarte puțin în funcție de presiunea socială.

Din păcate, societatea acționează cu dublu standard. Dacă un bărbat se afișează cu o femeie mai tânără, atunci el este un seducător, un cuceritor, un șarmant (asta în cazul fericit în care ea nu este etichetată drept o gold diggerr). Dar dacă o femeie are un bărbat mai tânăr alături, este etichetată ca „găina bătrână care face ciorba bună” și căreia „îi place morcovul tânăr”. Sper că nu v-am scandalizat prea tare cu aceste mostre de „înțelepciune” populară, dar trebuie să recunoaștem că societatea actuală, deși visează să populeze alte planete și jonglează cu inteligența artificială, nu este încă pregătită să accepte că o femeie poate avea aceleași opțiuni ca un bărbat și că poate face alegeri cu aceeași lejeritate, punând pe primul loc împlinirea proprie și nu „gura lumii”.

În viața adevărată nu e ca la Hollywood

O femeie de o anumită vârstă se simte flatată când este admirată de un bărbat mai tânăr, al cărui fizic este poate mai atractiv decât cel al unui bărbat de vârsta ei sau mai mare. Întâlnindu-se cu un bărbat mai tânăr, ea se eliberează și de o superioritate revendicată adesea de bărbații de vârsta ei și, deci, dintr-o relație inegală.

Corina are 44 de ani și a avut cel puțin două relații cu bărbați mai tineri decât ea. Nu i-a ales pe criteriul vârstei, ci „așa a fost să fie”. „Cred că niciunul dintre ei n-a știut chiar de la început ce vârstă am. Arătam suficient de tânără și eram suficient de entuziastă încât să creadă că suntem de aceeași vârstă. Cu fiecare am ezitat un pic la început dacă să spun adevărul sau nu. Dar asta a durat puțin. Până la urmă, m-am gândit: «Dacă vrea ceva serios, se va supăra că l-am mințit încă de la început. Iar dacă e pus doar pe distracție, oricum n-o să-l intereseze câți ani am»”. O întreb cum au reacționat. „Cel care era mai tânăr decât mine cu zece ani a fost total luat prin surprindere, ca să nu spun de-a dreptul șocat. Nu neapărat de diferență, ci de faptul că nu-și dăduse seama. Apoi cred că s-a simțit flatat. Bine, flatarea a durat câteva luni. Până când a venit Crăciunul și ar fi trebuit să mă prezinte părinților lui. Mama lui era doar cu opt mai mare decât mine. Cred că n-a fost atât de curajos!”. 

Și celălalt? „Celălalt a fost destul de necăjit. I se părea că ne potrivim foarte bine și că sunt femeia pe care o aștepta dintotdeauna, tocmai de aceea își dorea să avem un copil împreună. Eu am un copil și nu-mi doresc altul. Oricum, este foarte posibil să nici nu mai pot face altul la vârsta mea. Cred că ăsta era elefantul roz din camera relației noastre. Până la urmă, după aproape un an, mi-a spus că simte că renunță la ceva important pentru el și că îi este teamă că toată viața va trăi întrebându-se cum ar fi fost pentru el această experiență, de a fi tată. N-a încercat să joace rolul de tată pentru copilul meu și nici eu nu i-am cerut asta. Oricum, n-ar fi fost corect! Așa că ne-am despărțit. N-am ținut legătura, așa că nu știu dacă între timp a devenit tată sau nu”.

Cum se văd lucrurile de cealaltă parte a baricadei?

George a cunoscut-o pe Maria când el avea 38 de ani și ea 45. Nu și-a dat seama de la început de diferență. Ea avea deja doi copii și o carieră de succes și, într-o primă fază, a încercat să-l descurajeze, spunându-i că nu este ceea ce caută el. Dar, ca în majoritatea cazurilor, atracția a fost puternică, iar el nu s-a lăsat descurajat. „După o perioadă, m-am mutat la ea acasă și am locuit toți patru, împreună cu cei doi copii ai ei. Deși pe parcursul relației au fost și divergențe, totuși, am fost împreună șase ani. Diferența de vârstă n-a fost vizibilă între noi la început, dar la un moment a început să se vadă, însă nu m-a deranjat deloc. Părea că nici pe ea nu o deranjează. Deși am cerut-o în căsătorie și acceptase, ulterior s-a eschivat și momentul a fost amânat. Ne-am despărțit: nu din cauza diferenței de vârstă, ci pentru că părea că ea-și dorește altceva. A început să flirteze cu alții, semn că ceva lipsea din relația noastră. Dar uitându-mă înapoi, știu sigur că altele au fost motivele pentru care lucrurile n-au mers între noi. Însă nu regret deloc cei șase ani”.

Ce caută un bărbat la o femeie mai în vârstă?

Bărbații mai tineri simt că au multe de învățat de la o femeie mai în vârstă, pe care o percep ca fiind mai stabilă emoțional și mai echipată pentru a face față situațiilor dificile ale vieții.

Femeile mai în vârstă au tendința de a fi mai încrezătoare și mai stăpâne pe sine și nu mai sunt animate neapărat de ideea de a-și întemeia o familie (cele mai multe au una deja). Pentru bărbații tineri și ambițioși, acest aspect poate fi un atu.

Bărbații tineri respectă și admiră ambiția, dedicarea, perseverența și succesul femeilor mai în vârstă, mai ales în ceea ce privește reușitele profesionale.

Bărbații tineri se simt mai importanți în preajma unei femei mai în vârstă: simt că partenera lor are cu adevărat nevoie de ei, iar atenția ei le potențează încrederea și stima de sine.

Este foarte posibil ca unii dintre ei să tânjească, în subconștient, după o figură maternă în viața lor.

Ce caută o femeie la un bărbat mai tânăr?

Motivul cel mai evident: tinerețea. Nu este o regulă general valabilă, dar bărbații tineri arată mai bine, sunt mai interesați de aspectul și sănătatea corpului lor, sunt mai plini de energie și vitalitate.

Alături de un partener mai tânăr, o femeie se poate simți mai încrezătoare pe plan sexual. Se știe că entuziasmul poate fi molipsitor, la fel și lipsa lui.

Un bărbat mai tânăr poate oferi unei femei mai în vârstă validare. O femeie de 40+ este adesea considerată „bătrână” și chiar lipsită de atractivitate (să nu uităm toată presiunea socială de a ascunde orice semn de îmbătrânire, de la firele albe la riduri). Întâlnirea cu un bărbat mai tânăr o ajută să-și demonstreze că vârsta nu i-a afectat atractivitatea și că este la fel de dorită ca în urmă cu câțiva ani. Un bărbat mai tânăr împlinește această nevoie de validare absolut firească, de care cu toții avem nevoie, indiferent de vârstă.

Recuperează experiențe: unele femei, ajunse la apogeul carierei și care au poate și copiii mari, își dau seama că au ratat ceva sau că în viața lor lipsește ceva, că în goana de a bifa borne profesionale au pierdut anumite momente. Confortul vârstei de mijloc și un partener mai tânăr alături sunt combinația perfectă pentru a descoperi și a se bucura de darurile vieții.

Și, totuși, viața bate filmul Se spune că partenerii care s-au despărțit și care rămân prieteni „ori nu s-au iubit niciodată, ori se mai iubesc încă”. Nu știu ce părere are Corina despre acest mit romantico-urban, dar ea încă păstrează legătura cu unul dintre mai tinerii ei foști parteneri. Îmi povestește amuzată că, după ce a terminat relația cu ea, el a avut iubite din ce în ce mai tinere. „Acum are o prietenă în vârstă de douăzeci de ani. Îl tachinez și îi spun că pe următoarea o va aștepta să-și dea BAC-ul. Mai în glumă, mai în serios i-am spus să nu se apropie la mai puțin de cincizeci de metri de liceul unde învață fata mea. Iar el mi-a spus să stau liniștită, că știe din pozele de pe social media cum arată și nu o să greșească. Acum, că se apropie Crăciunul, mă întreb dacă pe actuala o va prezenta mamei lui. Sau poate la anul… și la mulți ani!”.

Foto: Hepta.

Articol publicat în revista A List Magazine (29).

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…