Alina Burlacu ∙ December 4, 2023 ∙ 3 min read

Au făcut un spital. O poveste de la zero, despre ce înseamnă să construiești. Am stat de vorbă cu Paula Herlo – România, te iubesc! – despre ce a însemnat transformarea unei idei într-un spațiu de tratament pentru copiii bolnavi de cancer și familiile lor.

Dintre toate proiectele din România, de ce #UnSpital?

Povestea s-a scris pe capitole. Inițial, le-am susținut pe Carmen și Oana să renoveze secții de hematologie pentru bolnavii care aveau nevoie de transplant de măduvă. Apoi, ne-am dat seama că renovam secții în spitale pline de infecții și ne-am pus problema construirii unui spital pentru copii. Norocul nostru e că în poveste sunt și Alex Dima și Tudor Chirilă care au susținut toate campaniile, alături de 350 de mii de oameni și 8000 de companii și, astfel, putem spune azi #noifacemunspital.

De la #NoiFacemUnSpital la #NoiAmFacutUnSpital, cât de complicat a fost acest traseu?

A fost complicat, dar greul a căzut pe Oana și Carmen care au avut priceperea să aducă specialiști din străinătate să ne arate cum se face. Apoi au mai fost și atacuri lansate de diverși politicieni, dar la sfarsitul zilei îmi place să cred că aplaudă și ei proiectul.

Cum se continuă fraza: Cel mai greu moment a fost… ?

Când am vorbit cu mama unei fetițe de patru luni diagnosticată cu cancer. Pur și simplu mi-a fost imposibil să-mi rețin lacrimile. Era atât de mică și atât de luptătoare. Azi e bine.

De unde încrederea, a ta și a celor implicați direct, că se va ajunge la un rezultat concret și făcut cap-coadă?

Pentru că am avut încredere în Oana și Carmen din prima zi. Îmi place să cred că am o intuiție bună în privința oamenilor și am știut că ele sunt niște femei care nu vor decât să facă bine. Și de multe ori mă văd pe mine în ele.

Am văzut reacții în Social media de la oamenii obișnuiți care s-au bucurat că au făcut parte din proiect chiar și cu sume modeste. Ce spune asta despre impactul social? E prea mult să întrebăm: ce spune asta despre România?

Spune multe. Spune că România avea nevoie de speranță. Că oamenii văd acolo mai mult decât un spital. Văd lumina toată de care avem nevoie ca să mai găsim drumul în vremurile astea în care pare că nimic nu ne mai iese în țara asta. Iar despre România spune un singur lucru: că oamenii au puterea să o vindece. Nu politicienii vremelnici pe funcții.

Spitalul acesta aduce toată tehnologia secolului 21. E construit în jurul copilului. Există spații dedicate lor peste tot ca să uite de boală: cinema, sală de sport, radio, loc de joacă. Părinții au și ei spații dedicate. E primul spital din România care pune accent pe confortul psihic al celor care stau acolo luni de zile.

Este posibil un al doilea mare proiect? Care ar fi acesta? Va fi mai simplu de data asta, având deja experiența anterioară, sau mai complicat, pentru că va trebui, poate, să reveniți spre aceiași oameni care s-au implicat și prima oară?

Deja ne adunăm energia să ne apucăm de a doua clădire pentru că vrem ca toate secțiile să fie în spații noi. Eu și Alex Dima vom porni campania de strângere de fonduri cu sprijinul Știrilor PROTV pentru că avem nevoie de bani. Oana și Carmen vor face ce știu ele mai bine: treabă bună. Și împreună cu oamenii care ne-au ajutat și care ne vor ajuta în continuare vom continua să construim. Noi suntem doar o parte din cei care fac bine. Sunt mulți oameni buni care schimbă România. Pentru că atunci când facem bine, ne facem bine.

Foto: PR.

Related Posts

Filme și seriale noi în martie pe platformele de streaming

Seriale noi, blockbustere mult așteptate, povești numai bune pentru weekendurile de binge-watching: iată noutățile lunii martie pe platformele…

Kensington Palace revine cu lămuriri despre starea lui Kate Middleton, Prințesa de Wales

Kensington Palace a revenit cu câteva rânduri prin care încearcă să liniștească publicul cu privire la starea de…

”2020” – o comedie neagra cu iz de dramă și de bucluc, din 15 martie în cinematografe

Filmul „2020” a avut avanpremiera la Paris pe 29 februarie, la  Grand Rex, cel mai mare cinematograf din…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile care ne-au atras atras atenția. PANDORA introduce perlele…

În ce serial de succes va juca Eva Longoria

Eva Longoria este cel mai nou nume care se alătură distribuției serialului Only Murders in the Building (Disney+),…

Horoscopul lunii Martie 2024

Luna martie aduce schimbări importante în viața multora dintre noi. Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare…

Tendințele momentului în materie de interioare. Nuanțele și texturile care îți transformă locuința într-o casă de vacanță chiar în inima orașului

Bucură-te de confortul propriului cămin, înconjurându-te de materiale naturale în nuanțe care să-ți aducă deplina relaxare. Întâmpină primăvara…

Cine este noul iubit multimilionar al lui Naomi Campbell

Naomi Campbell este mai fericită ca niciodată, scrie presa internațională, după o pauză în viața ei amoroasă în…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

George și Amal Clooney dau Marea Britanie pe Franța

George (62 de ani) și Amal Clooney (46 de ani), unul dintre cele mai admirate și urmărite cupluri…