Nicoleta Nicolae ∙ September 16, 2021 ∙ 13 min read

Sorana Pascariu este expert în potențial uman, coach, autor, speaker motivațional și podcaster. Despre călătoria ei fascinantă prin viață și prin lume și despre cum a ajuns să trăiască o viață extraordinară aflăm în cele ce urmează.

Cine este Sorana Pascariu și cum a ajuns ea să aibă o viață extraordinară?

Sorana Pascariu e în primul rând om. Spun asta ca să subliniez faptul că, de multe ori, ne definim prin profesie și realizări și uităm de esența noastră. Dar ca să avem ocazia să ne conectăm cu extraordinarul trebuie să ieșim din povestea despre cine suntem și să ne aducem aminte că suntem esența și că suntem toți conectați la ceva mai presus de noi, un geniu al creației care ne dă acces la infinit.

Cu ce se ocupă în acest moment Sorana Pascariu? Este expert în potențial uman, coach, autor, speaker motivațional și podcaster. Cum a ajuns să aibă o viață extraordinară? Viața a venit cu atât de multe provocări încât a fost obligată să pună întrebări pe care altfel nu și le-ar fi pus și să facă lucruri pe care altfel nu le-ar fi făcut.

Fericirea este cea către care tinde fiecare om. Dar, ce este fericirea? Și cum o putem atinge?

Teoria mea despre fericire, așa cum am expus-o în discursul meu de pe TED x , este că fericirea e un ecosistem. Într-un ecosistem sunt mai mult elemente care interacționează între ele și care nu pot supraviețui în izolare. La fel și cu fericirea – există multe elemente care contribuie la ea: relații care să ne împlinească – prietenii, relații cu familia, relații romantice – un obiect de activitate care să ne motiveze și să ne dea un scop în viață, o situație financiară echilibrată, o relație armonioasă cu corpul nostru, o conexiune spirituală care să ne dea sens dincolo de material. Dacă unul din aceste elemente suferă, tot ecosistemul suferă. De mult ori primim mesaje de la societate că doar un anumit element ne va aduce fericirea, dar dacă ne focusăm doar acolo ne vom simți neîmpliniți fără să înțelegem de ce. În același timp, ele sunt mereu în echilibru dinamic, în schimbare, uneori un element e în prim plan, alteori alt element. Nu trebuie să ne așteptăm ca totul să meargă perfect tot timpul, dar să nu uităm că ele sunt interconectate.

Și care ar fi direcțiile pe care ar trebui să ne concentrăm viața, pentru a o trăi cât mai intens?

Cel mai important este să ne ascultăm pe noi. Fiecare om este diferit și numai el poate ști cum să își conducă viața. În același timp, după cum spuneam legat de fericire, sunt o serie de elemente care constitutie ecosistemul. Toți avem nevoie de relații în care să ne simțim văzuți și în care să putem fi noi înșine, toți avem nevoie de activitate care să ne dea un scop în viață, toti avem nevoie să avem grijă de sănătatea noastră. Cum satisfacem aceste nevoi e unic și acolo ne poate ajuta să ne ascultăm intuiția, să ignorăm cât mai mult mesajele sociale care ne impun să ne conformăm unui tipar rigid și să ne punem cât mai mult în afara zonei de confort. Cu cât aflăm mai mult despre cine suntem noi cu adevărat, cu atât avem șanse mai mari să trăim autentic și să ne simțim împliniți.

După tot ce ai trăit, care este filosofia ta de viață, acum?

Conceptele despre fericire despre care am vorbit deja sunt cele care mă ghidează în viață. Am o conexiune spirituală extrem de puternică și asta mă ajută să trec peste cele mai dificile momente. De asemenea, după ce am trecut prin niște încercări extrem de grele pe plan personal și după ce le-am traversat cu bine, mi-am promis că o să fac tot ce îmi stă în putință să îmi îndeplinesc toate visele. Trăim într-o lume absolut incredibilă în care avem acces la orice ne dorim, tehnologia ne ajută să facem lucruri care acum 10 ani păreau imposibile. Îmi doresc să trăiesc o viață dincolo de tipare, să ajung să călătoresc în spațiu, să antrenez astronauți (pe partea psihologică), să creez un serial de televiziune, să cunosc cei mai fascinanți oameni de pe lumea asta, să am relații conștiente și pline de iubire cu cei din jurul meu. Nu e ceva care se întâmplă peste noapte, dar procesul de a deveni persoana care poate să facă toate aceste lucruri este de fapt ce contează, e o călătorie fascinantă prin viață și prin lume.

Cum ai ajuns să fii speaker motivațional?

Mereu mi-a plăcut să fiu pe scenă, de când eram mică am jucat în mici spectacole la școală. Dar speaker motivational am decis să devin atunci când am decis și să îmi dedic viața acestei misiuni de a înțelege psihicul uman și de a ajuta cât mai mulți oameni. Să fii speaker e un mod extraordinar de a îți transmite mesajul. Și am muncit mult, am citit zeci de cărți, m-am uitat la zeci de discursuri pe TED și le-am analizat. Am fost și la niște cursuri de vorbit în public, inclusiv unul de stand up comedy, ca să înțeleg mai bine cum să folosesc umorul pentru a mă conecta cu publicul. Am început cu prezentări pentru audiențe mici, în primă instanță m-au invitat cei de la Aspire Romania și pe urmă am început să fiu invitată la tot felul de evenimente și la Londra, unde locuiesc acum. Anul trecut cei de le TED x Constanța m-au invitat să fiu speaker la ei și asta a fost foarte important pentru cariera mea, să ai un discurs marca TED x îți dă multă credibilitate ca speaker. Am primit și feedback foarte bun pentru discursul pentru TED x și de acolo au început să se deschidă multe oportunități.

Printre care și apariția ta într-un serial foarte interesant Speak Up, difuzat de Amazon Prime Video. Așa ai ajuns să ai succes în America. Ce înseamnă acest lucru pentru tine ca româncă?

Ca să am succes în America m-am racordat la cultura și mentalitatea americană. M-a ajutat și faptul că am studiat acolo, dar asta nu a fost suficient, am muncit ca să mă aliniez la ce înseamnă etosul american și aș zice vestic, în general. Mi-am dorit să fiu în competiție cu cei mai buni oameni din lume în domeniul public speaking. Asta e pe de o parte înspăimântător, dar m-a și motivat extrem de tare. M-a făcut să îmi doresc să îmi depășesc limitele. Și pentru că sunt foarte mulți oameni din domeniul asta din State pe care îi admir, a fost mai ușor să mă conectez la dorința mea de a merge pe urmele lor. Iar în ultima vreme am cunoscut din ce în ce mai mulți romani care fac lucruri extraordinare peste tot în lume. Și cred că în această etapă a vieții mă raportez mai puțin la o identitate națională rigidă. Sigur că sunt conectată cultural la România și voi fi mereu, dar sunt și cetățean al lumii.

Cum putem avea o viață împlinită? Și ce greșeli ne împiedică să ne atingem scopul?

În discursul meu din serialul Speak Up de pe Amazon Prime Video vorbesc despre faptul că suntem deja extraordinari, toți avem această capacitate. Ce ne împiedică sunt credințele limitative, care de multe ori sunt atât de înrădăcinate cultural că e greu să ne imaginăm că nu sunt adevărate. Schimbarea acestor credințe limitative e un proces, nu se întâmplă peste noapte, mai ales dacă venim dintr-o societate cum este cea românească unde suntem obișnuiți cu “nimic nu se poate”. Dar putem să alegem ce credem și cum să ne raportăm la viață. Și cu cât ne schimbăm mai mult credințele către “orice e posibil”, cu atât începem sa avem această experiență în viața de zi cu zi. E un ciclu virtuos – cu cât se întâmplă mai multe lucruri care să ne susțină noile credințe, cu atât ele se întăresc, devenim mai încrezători și evenimentele din viața noastră sunt pe măsură.

Care au fost cele mai mari provocări pe care ți le-a dat viața până în acest moment?

Am avut provocări foarte mari la nivel personal. Am vorbit despre asta pe larg într-o carte la care am colaborat – Ignite Possibilities –  e disponibilă pe Amazon. Mama mea este bolnavă psihic și asta mi-a afectat întreaga viață. De când aveam 15 ani și a început să arate primele simptome a fost o presiune pe mine să gestionez boala ei, deși eram doar un copil și mă simțeam complet depășită de situație. Au urmat ani foarte grei în care simptomele au ajuns la un apogeu. Pentru mine între 20 și 30 de ani viața nu prea mi-a aparținut. Am făcut tot ce mi-a stat în putință să o salvez. Și asta a însemnat că nu prea am avut energie pentru a mă focusa pe propria carieră și viața personală. Totul a avut de suferit. Uitându-mă înapoi, am făcut chiar surprinzător de multe în circumstanțele date. Dar nu prea s-a legat nimic. Totul era făcut cu jumătate din resurse, ca să i le pot da ei pe restul. La un moment dat am ajuns la fundul sacului – totul s-a năruit în jurul meu. Lansasem două companii de tehnologie după ce m-am întors de la MBA din America și au eșuat, după care o relație care a fost foarte importantă pentru mine s-a terminat foarte urât. A fost prea mult pentru mine după atâția ani de chin și am avut un șoc psihic. A urmat un an și jumătate în care am fost între viață și moarte. Și am decis că vreau să trăiesc. M-am făcut bine cu o meditație și asta pentru mine a reprezentat o schimbare extraordinară de paradigmă. Tot ceea ce învățasem eu despre cum functionează psihicul uman a fost pus sub semnul întrebării când am văzut că în 3 săptămâni m-am vindecat ca prin miracol cu puterea minții, după ce timp de un an și jumătate 6 psihiatri îmi prescriseseră medicamente și îmi spuseseră că e posibil să nu îmi revin niciodată. Uitându-mă în urmă, aceste provocări au fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Am vorbit mai sus de faptul că trăiesc o viață extraordinară. Dacă nu aș fi fost împinsă să caut soluții dincolo de încercările cotidiene, nu aș fi știut niciodată că se poate trăi extraordinar.

Ai spus la un moment dat ceva care mi-a plăcut foarte mult și voi ține minte: Fericirea este viața bine trăită după propriile reguli. Care sunt să spunem cele 3 reguli principale după care tu îți ghidezi viața?

Am vorbit mai sus de filosofia mea de viață. În discursul din care provine citatul (cel de la TED x Constanta) am vorbit despre faptul că aproape tot ce fac oamenii este menit să le aducă fericire, doar că cei mai mulți nu sunt conștienți de asta și au niște moduri tare întortocheate și uneori absurde să încerce să ajungă la fericire. Provocarea mea pentru public este să aducă întrebarea asta la nivel conștient: dacă știu că ceea ce îmi doresc este să fiu cu adevărat fericit, cum ar arăta viața mea azi? Ce decizii trebuie să iau? Ce schimbări trebuie să fac? Eu îmi pun mereu întrebarea asta și răspunsurile se pot schimba în funcție de etapele de viață. Însă un lucru e cert – știu despre mine că nu pot fi fericită fără conexiune umană profundă și fără a face ceva care să mă pasioneze. Și îmi optimizez mereu viața în sensul ăsta.

Dezvoltarea personală a început să ocupe un loc important în preocupările zilnice ale oamenilor. Cum ai descrie preocuparea generală pentru dezvoltare personală în România? Dar în America?

Nu sunt foarte la curent cu piața de dezvoltare personală în România. Mulți oameni din bula mea sunt extrem de preocupați de asta, dar tind să cred că e încă un fenomen de nișă. În America și în alte țări dezvoltate industria asta e prezentă de foarte mult timp și crește exponențial. Mai ales acum în era YouTube și Instagram sunt sute de cursuri online și servicii de coaching de toate felurile. Sigur că nu toate sunt de calitate, dar arată că fenomenul e generalizat și că oamenii sunt flămânzi de informație, de figuri de autoritate care să îi îndrume și de comunitate cu care să se simtă conectați și să poată schimba idei pe tema asta. E o industrie de milliarde de dolari și cred că va crește și mai mult. Suntem într-o eră în care oamenii se trezesc și își doresc să trăiască viața pe deplin și cu sens.

Până la urmă cine și cum anume ne poate ajuta în propria dezvoltare personală?

Prima și cea mai importantă persoană care ne poate ajuta suntem noi. Nu ne putem dezvolta decât dacă alegem să facem asta și suntem motivați să mergem pe acest drum. Putem fi susținuți de un terapeut sau coach, de cursuri, cărți, conținut informativ online.

La final, dar nu în ultimul rând, aș vrea să ne spui care este proiectul la care lucrezi acum?

Eu mereu am câteva proiecte în lucru. Am lansat de curând un podcast, Mindset for Mars, în care explorez o temă mai puțin obișnuită și tare dragă mie și anume provocările psihologice pe care le presupune ca omenirea să ajunga pe Marte. Mereu am fost fascinată de tot ce înseamnă spațiu și îmi doresc ca într-o zi să ajung să antrenez psihologic astronauții care pleacă pe Marte. După podcast, îmi doresc să creez și un serial de televiziune pe această temă, dar momentan e doar la stadiul de idee. Și un alt proiect la care lucrez de ceva timp este o carte pe care tocmai o finalizez – de fapt tocmai am terminat manuscrisul și l-am trimis la editură. E o carte în care povestesc tot parcursul meu de dezvoltare personală, de la punctul zero în care nici nu știam la ce folosesc emoțiile, trecând prin cele mai grele încercari, și până în momentul prezent când îi învăț și pe alții cum să se dezvolte. Pe lângă povestea personală sunt și multe concepte și unelte pe care le explic. Practic mi-am dorit să scriu cartea de care aș fi avut eu nevoie când mă simteam complet pierdută și cu psihicul la pământ. Încă nu am titlul final al cărții – lucrez cu o editură din America și asta e parte din jobul lor – dar titlul de lucru al cărții este ‘Becoming Fully Human’ – în traducere liberă ‘Devenind pe deplin om’.

Related Posts

În ce constă magia Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ajuns la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc între 8 și 14 august…

Ce se întâmplă mai exact înainte și după ce ești #GataDeBusiness? Cu Andreea Esca și Andrei Trandafir

În cea de-a șaptea edițe a emisiunii #GataDeBusiness, realizată de către Raiffeisen Bank, Andreea Esca merge și mai…

Cosmina Păsărin, Majda și Emily Burghelea (Vorbește Lumea, PRO TV): ”Între noi, există orice, mai puțin competiție”

Vara aceasta, trei noi prezențe feminine ne ocupă prima parte a zilei, de luni până vineri, la PRO…

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness…

Viitorul este aici, cu Andreea Esca și Dorin Boboc #GataDeBusiness

Emisiunea#GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de către Andreea Esca, a ajuns deja la episodul cu numărul…

Cristian Leonte o ia la întrebări pe soția lui, Paula Herlo

Cei doi reporteri PRO TV formează o echipă imbatabilă și pe ecranele televizoarelor, nu numai acasă. Cristian Leonte…

Sfaturi de vară, cu Dr Elis Curtmola, specialist Dermatologie și Estetică Medicală

Suntem în plină vară și este foarte important să ne protejăm pielea de razele nocive ale soarelui. Am…

Curaj, un partener de încredere și implicare în societate: Andreea Esca este #GataDeBusiness, cu Mirela Mazurec

Al patrulea episod#GataDeBusiness, realizat de Raiffeisen Bank și moderat de către Andreea Esca, vine cu un twist care…

Dana Popescu: ”Știința a modelat lumea și civilizațiile”

„Din câte știu eu, România are bugetul cel mai mic alocat cercetării, comparativ cu toate celelalte țări membre…

Ana Maria Ienea: “Nu am realizat cât de greu avea să îmi fie să îmi găsesc un job, fără să cunosc limba“

Ana Maria Ienea a plecat din România în urmă cu 10 ani, urmându-și dragostea. Cu frumusețea unui model…