Adriana Moscu ∙ September 17, 2021 ∙ 11 min read

Maria Tureanu deschidere

Maria Tureanu și-a dorit să-și transforme pasiunea pentru pictură într-un job pe termen lung. De curând, a publicat o carte în care povestește cum a devenit, în același timp, un artist și un antreprenor de succes.

Interviu de: Adriana Moscu

Maria, cu tenul ca de alabastru, cu ochii ei de un albastru electrizant, părul de culoarea frunzelor în octombrie și silueta delicată, pare o zână bună desprinsă din basmele de altădată. Dar, odată ce-i afli povestea, vei înțelege câtă forță și hotărâre se află în spatele învelișului exterior. A început cu o carieră în drept, iar asta a ajutat-o să gândească limpede, analitic, să-și dorească să câștige cauzele în care crede.

Cea mai puternică a fost să-și demonstreze sieși și celor apropiați că se poate trăi dintr-un hobby, atât timp cât este făcut la cel mai înalt nivel.

Maria, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură?

Pasiunea a fost acolo încă din copilărie, însă nu pot spune că am practicat-o constant. Erau vremuri diferite, când copiii nu erau duși pe la cursuri, nu eram încurajați să avem hobbyuri din astea, ci din contra, să fim pragmatici și aplicați – matematică, română, citit. 

Care a fost primul tău contact cu pictura și lumea artei?

De când am avut primele creioane și cărți de colorat, eu mă pierdeam cu orele desenând. Lumea artei am cunoscut-o mult mai târziu, ca adolescentă, când părinții mă plimbau pe la marile galerii de artă și muzee din străinătate. Ceva ce nu văzusem la noi, nici în comunism nici după aceea. 

Cum ți-ai defini, azi, stilul artistic?

Am un stil decorativ, nu pictez abstract dar nici clasic. Fiindcă folosesc motivele florale și geometria, aș spune că merg mult înspre decorativism. 

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

Ai un ritual, atunci când pictezi?

Neapărat. 🙂  Ascult un anumit tip de muzică, intru ca într-un fel de transă meditativă, în care totul în jurul meu dispare și rămân doar eu și imaginile ce se perindă în fața ochilor mei. Nu pot să pictez dacă nu sunt singură în încăpere, și nu pot crea dacă sunt stresată, nervoasă sau bolnavă.

Care sunt sursele tale de inspirație, de unde îți tragi creativitatea?

Un creativ cred că nu are nevoie de prea multe „surse”, căci își trage creativitatea din orice găsește în jurul său. Lumea întreagă este inspirațională, dacă știi la ce să te uiți. Florile îmi vorbesc în mod special, de la culoare la formă, miros, anotimp. 

Din tot ce ai creat, care îți este lucrarea cea mai dragă? 

Am mai multe, însă nu pot spune că mă atașez de ceea ce pictez. Știu că nu o fac pentru mine, așa că în momentul în care termin o lucrare, mă și detașez de ea. 

Făcând businessul de artă aplicată, pot spune că îmi satisfac nevoile estetice, deoarece recreez și port multe dintre picturile mele preferate. 

Care sunt pictorii tăi preferați?

Printre cei pe care îi iubesc, pot enumera câțiva: Ștefan Câlția, Oravitzan, Monet, Jen Garrido, William Morris, Lempicka, Kandinski, Georgia O’Keeffe și alții. 

E nevoie de studii în domeniul artei, sau este suficient talentul?

Cred că ai nevoie și de noțiuni elementare de studiu al unui obiect – proporții, perspectivă etc. Este nevoie să înțelegi spațialitatea și așezarea obiectelor, a formelor într-un cadru dat. Ceea ce nu poți deprinde în școală, însă, este talentul de a îmbina culorile, armonia coloristică. Ori o ai, ori nu. 

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

 

Știu că ești prima din familia ta care are înclinații artistice și le pune în practică la modul cel mai concret. Chiar și fratele tău geamăn a pășit pe urmele părinților și este jurist. Cum ai decis să o iei pe drumul nebătătorit?

Nu am decis rațional, ci intuiția m-a tras de mânecă în direcția aceasta, și eu nu am putut să o refuz 🙂  Chiar dacă părea să nu aibă sens. Cum se spune, „the heart wants what it wants”.

Povestea mea este una de downshift, de schimbare a macazului care a venit în urma unei crize personale, de identitate și nu numai. Până nu ieșim din zona noastră de confort, nu știm ce potențial zace în noi. Am scris despre toate acestea în cartea mea recentă, Paint-à-Porter. De la Artist la Antreprenor.

Cartea mea se adresează celor care visează cu ochii deschiși la a fi creativi, dar nu îndrăznesc să-și urmeze inima.

Se adresează celor care sunt blocați într-un mindset, care visează la o schimbare de macaz, celor care visează să-și urmeze pasiunile, însă cred că a trăi dintr-un hobby este o iluzie. 

Această carte oferă cititorului un imbold și o încurajare că se poate. A-ți urmă pasiunea nu este doar un gând naiv ci o realitate palpabilă, dacă ești dispus să încerci. Ofer din experiența mea nemijlocită de a schimba direcția dintr-o zona pragmatică, într-una creativă. Și invers. 

Cartea a apărut la Editura SmartPublishing și, deocamdată, se găsește online pe site-ul meu, marienouvelle.ro, dar și pe alte site-uri.

Aștept, în curând, să se regăsească și în librăriile fizice.

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

Cât de greu ți-a fost să pui bazele businessului Marie Nouvelle? 

Decizia a venit natural, ca, o consecință firească atunci când m-am întrebat cum fac să trăiesc din artă. Cum pot să trăiesc din pasiunea mea, fără să ajung să o fac part-time, ca un hobby.

Așa am transformat totul într-un „jobby” – pictând și transformând pictură în ceva accesibil tuturor, astfel încât să nu aștept cu lunile până ce mi s-ar fi vândut o lucrare de artă.

Am plecat cu un buget de 1.500 euro și am luat-o pas cu pas, am crescut acest business cu răbdare și consecvență. Am avut luni de zile când nu aveam decât strictul necesar în casă, însă am depus tot efortul să învăț cum să fac un astfel de business creativ și nu am renunțat. 

Care sunt proiectele tale cele mai dragi, pe care le-ai desfășurat de-a lungul anilor? 

Sunt cele în care am avut colaborări creative – ambalaje de patiserie pentru Zexe Brasserie, genți plic pentru Milka Internațional, eșarfe personalizate pentru Kinder Bueno, pentru cofetăria PAUL, identități vizuale pentru Băcănia Veche, colaborări cu Cărtureșți etc.

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

În tot acest drum scurs de la înființarea Marie Nouvelle, cine a crezut cel mai mult în reușita ta?

Eu. 🙂 Familia mea a luat totul ca pe o glumă bună și au simțit nevoia să mă avertizeze „pentru binele meu” că este posibil ca totul să fie un eșec. Au așteptat să vadă dacă îmi iese ceea ce am gândit și mi-am propus, inclusiv cu meseria de artist, care a venit târziu în viața mea, după experiența de jurist, stagiar în avocatură. 

Dar stelele mi s-au aliniat de fiecare dată când am făcut ceva din inimă, așa că acum sunt susținută și de ei. Moral, apreciativ, empatic. 

Ce le spui celor care consideră că latura artistică a unei persoane nu poate cuprinde și o componentă realistă, antreprenorială?

Depinde mult de structura mentală a fiecăruia dintre noi. Nu este o regulă care confirmă că dacă ești creativ, artist, nu poți fi și pragmatic. Antreprenoriatul se învață până într-un punct. Cred însă că trebuie să ai fler la așa ceva și că nu tot ce zboară se mănâncă pentru că așa vrei tu. 

Eu sunt o norocoasă. Am mintea unui jurist, logică, disciplinată, și imaginația unui artist. Combinație perfectă pentru ca un vis frumos să poată prinde materialitate. 

Și mai trebuie să ai curajul unui nebun ca să te arunci, fără să raționalizezi chiar totul. 🙂

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

De ce Marie Nouvelle? Care este simbolistica din spatele acestui nume?

Marie Nouvelle este identitatea mea – Maria cea Nouă. Eu am făcut schimbarea și am trecut prin furcile caudine de la o viață setată în parametrii unei meserii juridice și a unei familii cu copii mici, la o viață creativă, liberă, de artist în devenire și mamă singură. Multă responsabilitate și multe nopți nedormite. Dar ideea e simplă – aceeași Marie, cu altă pălărie. (Râde.)

Unde te afli acum cu businessul?

Mi-am mutat de curând showroomul în nordul Bucureștiului, ca să îmi fie și mie, și clienților, mai ușor. După un an de pandemie, abia acum simt cum totul renaște, mă pot gândi la o viitoare expoziție de pictură.

Cum ți-ai descrie clienții? Care e profilul lor? Ce caută, ce găsesc la Marie Nouvelle?

Clienții îmi sunt, în marea lor majoritate, femei. Desigur, există și câțiva bărbați dornici să îndeplinească dorințele de pe wish list-ul femeilor din viața lor și, astfel, ajung să cumpere de la noi.

Femeia Marie Nouvelle este femeia charismatică, delicată și boemă, dar la fel de bine ancorată în mediul social-urban: femeia de carieră cu suflet de artist. 

Femei mature care doresc să se diferențieze și distanțeze de mass fashion, purtând piese frumoase, de colecție, materiale naturale de la care nu fac rabat, cu look chic. 

Maria Tureanu, creatorea Marie Nouvelle

Care a fost piatra de hotar, momentul cel mai greu în realizarea visului tău, acela de a picta și a avea un business în domeniul artei?

Cel mai greu moment a fost cel de început, atunci când am hotărât să fac numai asta și să mizez pe această opțiune 100%. Este hotărârea care te aruncă în gol, sperând că vei prinde aripi pe parcurs.

Care este rețeta succesului tău? 

Nu există o rețetă, clar, dar sunt câțiva factori care sunt foarte importanți dacă vrei să ai o șansă la reușită.

Aceștia ar fi, pe scurt: capacitatea de a lua decizii și de a le urma, consecvența de zi cu zi în ceea ce ți-ai propus, disciplina muncii tale (nu există că azi ai chef, mâine nu, poimânine mai vedem noi), voința de a duce la bun sfârșit orice îți propui – fie un mic proiect, fie unul mai mare, un stil recognoscibil, ce te diferențiază în piață, o voce personală, autentică, prin care ai ceva de spus, să nu faci rabat la calitate pentru un profit mai mare. Pe termen lung, acolo vei pierde. 

Ai doi copii. Ai descoperit la ei înclinații spre artă? Sau îi urmează mai degrabă pe bunici în interesele legate de profesie? 

Ambii copii iubesc mai mult matematica decât științele umaniste, însă Andrei are abilități artistice. Vedem către ce se vor îndrepta. 

Te-am descoperit, în ultima vreme, pasionată de motoare. Cum se împacă preocupările tale, aparent diferite? De unde a răsărit această nouă pasiune?

Îmi place tot ce este nou și interesant. Bineînțeles, această pasiune s-a ivit o dată cu soțul meu, care este pilot de curse, lucrează în domeniul Motorsportului și restaurează vehicule istorice încă din 2005. 

Este frumos să fim deschiși la nou și să învățăm/reînvățăm lucruri care ne pot părea antagonice față de cine suntem sau ce facem. S-ar putea, însă, să descoperim că nu știm multe despre noi.

Cum altfel îți mai place să petreci timpul liber?

Îmi place să stau în natură, să mă plimb și să privesc. Mă relaxează teribil și îmi stimulează imaginația. 

Cum ți s-a schimbat viața de-a lungul acestei perioade pandemice? 

Nu cu mult. Eu oricum eram „un lup singuratic” la job. Acasă, am început să gătesc constant, zilnic, și asta mă face fericită. 

Înainte, nu îmi găseam timp sau căutam variantele cele mai simple, dar cu pandemia, mi-a revenit pofta de bucătărit și a rămas chiar după perioada de stat în casă. Mai demult, spuneam că dacă nu aș fi devenit artist, cu siguranță m-aș fi făcut Chef. 🙂

Cum este Maria de acum, față de Maria de la începutul călătoriei tale în lumea artei? 

Mult mai matură, mai așezată în așteptări, mai tihnită. Atunci eram într-o alergătură continuă și o constantă frică a zilei de mâine. Acum am o anumită liniște și fac totul în ritmul meu. 

Fotografii din arhiva personală.

Related Posts

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Ruxandra Tenia: „Animalele de companie au nevoie de respect și blândețe, ca orice altă ființă. Nu-ți proiecta emoțiile asupra lor”

Am discutat cu dr. Ruxandra Tenia despre felul în care medicina de urgență face diferența și în cazul…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…