A List Magazine ∙ September 9, 2021 ∙ 7 min read

Toamna lui 2021 se declină la modul fabulos grație celui mai mare eveniment cultural din România, ART SAFARI. Cea de-a VIII-a ediție a a Pavilionului de Artă București, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc în perioada 16-26 septembrie la Palatul Dacia-România și la Arcub Hanul Gabroveni. Ioana Ciocan, directorul Art Safari, ne spune totul despre ediția din acest an.

Cum ai descrie ediția din acest an?

Anul acesta, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Acolo, Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu, iar Arcub-Hanul Gabroveni expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.

Anul acesta, mai mult ca oricând, apreciem efortul domnului director Adrian Majuru de a repune în circuitul urban o clădire emblematică a Bucureștiului Palatul Dacia-România. O mare provocare pentru echipa Art Safari de a organiza expoziții în Palatul Dacia-România cu opere clasate în tezaur.

Ce să nu ratăm anul acesta la Art Safari?

-Spectacolul locațiilor gazdă: Palatul Dacia România & Arcub  Hanul Gabroveni. Locațiile care găzduiesc anul acesta Art Safari sunt un spectacol în sine. Palatul Dacia-România este situat în centrul istoric al Bucureștiului, pe strada Lipscani nr. 18-20. Monument istoric de valoare națională, înscris în Lista Monumentelor Istorice, face parte din „Ansamblul de arhitectură Strada Lipscani”. Clădirea ocupă colțul dintre străzile Lipscani, Smârdan și Stavropoleos, având o fațadă mai lungă pe strada Stavropoleos. Istoria acestei clădiri se îngemănează cu istoria Capitalei României. Și ARCUB – Hanul Gabrovei – amplasat pe fundația unei clădiri cu rol istoric pentru București, sediul ARCUB adună la un loc istoria a cel puțin două hanuri celebre din București: Hanul Hagi Tudorache și Hanul Gabroveni.

 

Câte pavilioane muzeale găzduiește anul acesta cea de-a VIII- a ediție Art Safari?

Anul acesta avem 4 pavilioane muzeale impresionante.

Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet – va fi un excurs expozițional în opera celui care a ilustrat perfect direcțiile artistice ale unei epoci aflate într-un exploziv proces de reînnoire. Va precumpăni impactul creației mutzneriene cu Impresionismul și Neoimpresionismul european din etapa Giverny, anii petrecuți alături de Claude Monet, hotărâtori în evoluția sa artistică, însemnând ,,deschiderea drumului către lumină și culoare” în pictura românească. Dar nu vor lipsi nici pânze din marile sale călătorii în jurul lumii, Japonia fiind fascinația culturală a momentului și mai ales, mărturiile tradițiilor autohtone, poezia priveliștilor românești și a pitorescului Balcic.

Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator: Elena Olariu – Expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic.

Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean – Piliuță a fost un pictor al emoției imediate, al instantaneului surprins în prospețimea lui. „Orgoliul meu, mic sau mare, apreciați-l dumneavoastră cum vreți, e de a intra în prezent și nu în istorie”.

Constantin Piliuță omologheză în pictura românească scena de gen ca expresie a derizoriului cotidian și tablourile cu subiect floral ca loc de manifestare a esteticii simplității și armoniei paletei. Ambele sunt atinse nu numai de paloare într-o lumina vie, levantină, dar și de pasiuni ardente, exprimate de subtilele arabescuri ale compoziției. Este o ilustrare a acelui „spiritus loci” ce balansează paradoxal între frecventarea hazardului și seninătatea contemplării propriei inacțiuni sau a frumuseții în expresia sa vegetală. Piliuță a adus zâmbetul în istoria artei noastre, produs fie de spectacolul cotidianului contingent, fie ca expresie a încântării atunci când simplitatea lumii se dezvăluie ca mister al său.

Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu; Tendințe în arta contemporană românească explorează rolul comunităților creative din România și diversele modalități actuale de expresie vizuală, de la desen la țesătură, instalație sau ceramică. Arta supercontemporană românească din acest deceniu nu este ușor de restrâns într-o singură expoziție. Și în ciuda faptului că poate părea provocatoare în conținut sau deconcertantă în estetic, ea este de fapt expresia unor vremuri în care lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Asocierile simbolice și metaforice dintre artă și societate sunt ușor de remarcat în lucrările expuse. Supereroul servește ca metaforă supremă a artistului și capacității sale de a explora, problematiza și critica societatea contemporană.

 

În afară de operele de artă, ce este diferit față de ediția din 2020?

În premieră Art Safari 2021 va avea două sedii Palatul Dacia-România și Arcub Gabroveni. Practic, arta va cuceri strada Lipscani din inima Bucureștiului. Și tot la capitotulul noutăți aș aminti și parteneriatele cu STB și cu Metrorex, parteneriate care ne-au permis să pornim cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul.  Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou, astfel reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee put fi admirate de călători. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artiştii români, prin transformarea metroului într-un muzeu mobil care să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze experienţa călătorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul va consta într-o expoziție dedicate istoriei transportului public terestru Bucureștean, istorie care prin imagini de arhivă va povesti cât de mult s-a schimbat acesta dar și cât de benefic este pentru oraș și pentru calitatea aerului folosirea tranportului în comun.

Totodată, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din România va dezveli, în premieră, o copie florală gigant a tabloului Vas cu tufănele de Samuel Mützner.

Este al treilea an când se va organiza Night Tours. Ce are special acest tur de noapte?

Da, la Night Tours, noaptea prinde viață la Art Safari. Experiență de vizitare care cuprinde un tur ghidat în expoziții și muzică live – invitat special Toulouse Lautrec în fiecare seară la Night Tours! La Night Tour, stăm de vorbă cu arta și descoperim secretele din spatele #ArtSafari2021 povestite de ghizii Art Safari, organizatori și curatori! Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, bucură-te de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks!

 

Din acest an, Art Safari mai înseamnă și Art Safari Airport Museum. Vor mai urma și alte asemenea expoziții?

Muzee se regăsesc în toate marile aeroporturi ale lumii. Ele promovează cultura țării respective turiștilor. Astfel, Art Safari Airport Museum pune Aeroportul Internațional Henri Coandă în rândul aeroporturilor din marile orașe ale lumii: Paris, New York, Amsterdam. Am colaborat extraordinar cu directorul Companiei Naționale Aeroporturi București Cosmin Peșteșan care, alături de minunata echipă de acolo, a înțeles necesitatea promovării valorilor culturale ale României prin organizarea de expoziții. Expozițiile din Art Safari Airport Museum se vor schimba la 6 luni, pregătim noi expoziții așa că fiți cu ochii pe siteul artsafari.ro!

Related Posts

În ce constă magia Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ajuns la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc între 8 și 14 august…

Ce se întâmplă mai exact înainte și după ce ești #GataDeBusiness? Cu Andreea Esca și Andrei Trandafir

În cea de-a șaptea edițe a emisiunii #GataDeBusiness, realizată de către Raiffeisen Bank, Andreea Esca merge și mai…

Cosmina Păsărin, Majda și Emily Burghelea (Vorbește Lumea, PRO TV): ”Între noi, există orice, mai puțin competiție”

Vara aceasta, trei noi prezențe feminine ne ocupă prima parte a zilei, de luni până vineri, la PRO…

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness…

Viitorul este aici, cu Andreea Esca și Dorin Boboc #GataDeBusiness

Emisiunea#GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de către Andreea Esca, a ajuns deja la episodul cu numărul…

Cristian Leonte o ia la întrebări pe soția lui, Paula Herlo

Cei doi reporteri PRO TV formează o echipă imbatabilă și pe ecranele televizoarelor, nu numai acasă. Cristian Leonte…

Sfaturi de vară, cu Dr Elis Curtmola, specialist Dermatologie și Estetică Medicală

Suntem în plină vară și este foarte important să ne protejăm pielea de razele nocive ale soarelui. Am…

Curaj, un partener de încredere și implicare în societate: Andreea Esca este #GataDeBusiness, cu Mirela Mazurec

Al patrulea episod#GataDeBusiness, realizat de Raiffeisen Bank și moderat de către Andreea Esca, vine cu un twist care…

Dana Popescu: ”Știința a modelat lumea și civilizațiile”

„Din câte știu eu, România are bugetul cel mai mic alocat cercetării, comparativ cu toate celelalte țări membre…

Ana Maria Ienea: “Nu am realizat cât de greu avea să îmi fie să îmi găsesc un job, fără să cunosc limba“

Ana Maria Ienea a plecat din România în urmă cu 10 ani, urmându-și dragostea. Cu frumusețea unui model…