Adriana Moscu ∙ January 28, 2021 ∙ 13 min read

Cu puțin noroc, la vară vom încinge iarăși ritmurile până în zori, la concertele mult așteptate. Ioana Chereji, PR manager la UNTOLD și Neversea, ne spune la ce să ne așteptăm anul acesta, în timp ce rememorează momentele speciale din edițiile trecute.

Lemuri vii la scenă, mașini blindate, piscine cu gheață – sunt doar câteva dintre cerințele – mai serioase sau mai glumețe – ale V.I.P.-urilor care au participat la edițiile anterioare ale festivalurilor UNTOLD și Neversea.

Fost jurnalist TV de cursă lungă, Ioana s-a alăturat echipei de comunicare a festivalului UNTOLD în 2016. Despre cum devine un eveniment muzical românesc un fenomen mondial peste noapte, despre reinventare și readaptare, despre fetița ei și a lui Edy Chereji născută între două festivaluri, despre vampiri, Hagi, Armin van Buuren și multe altele, în cele ce urmează.

Ioana, la ce festivaluri o să putem merge la vară?

La vară ne vom distra, vom cânta și vom dansa și la Neversea și la UNTOLD. Suntem optimiști și încrezători că există soluții să organizăm, în cele mai bune și sigure condiții, ambele festivaluri, iubite de sute de mii de oameni din întreaga lume. Încrederea că ne vom revedea cu toții, bine și sănătoși, vara asta, vine și ca urmare a veștilor bune legate de disponibilitatea vaccinului anti-COVID 19 la scară mondială, precum și a dezvoltării testelor rapide, care vor permite testarea în masă. Față de vara anului trecut, cea care urmează va fi mult mai aproape de normalitatea pe care o așteaptă întreaga planetă.

Cât de diferită o să fie experiența de la anul, față de cea de până acum?

Singura diferență va fi că ne vom reuni după o pandemie care ne-a schimbat tuturor viețile. În rest, totul va fi la fel, așa cum știam. Festivalurile vor oferi aceleași experiențe unice și frumoase, pe care le așteaptă și merită fanii. Și UNTOLD și Neversea vor respecta toate recomandările autorităților și vor implementa măsurile de siguranță impuse în momentul organizării ambelor evenimente.

Ce ați păstrat, ce se va schimba?

Am păstrat tot, de la optimism, încredere, planuri și idei de excepție, la comunitatea frumoasă formată din milioane de fani din toată lumea și artiști pregătiți să vină în premieră în România sau dornici să revină la noi. Toți suntem nerăbdători să ne reîntâlnim și să trăim împreună experiențe unice și de neuitat.

Ce trebuie să știe un participant care vrea să se distreze, dar să rămână, în același timp, safe?

Participanții trebuie să știe că vom lua toate măsurile de siguranță necesare pentru a organiza festivalurile și vor fi informați din timp despre toate deciziile pe care le vom lua pentru edițiile din 2021. Toată lumea va fi în siguranță la evenimentele noastre. Lucrăm pentru siguranța tuturor la festivalurile din 2021 încă din luna septembrie a anului trecut.

Atunci a fost creat un grup de lucru cu reprezentați ai Guvernului, noi și alți organizatori de evenimente din România, pentru a identifica toate măsurile pe care trebuie să le pregătim, pentru a relua evenimentele mari, în 2021, în cele mai sigure condiții.

În toată lumea, industria de evenimente se pregătește pentru o vară intensă, plină de activități care îi vor readuce aproape pe fani și artiști.

Ce artiști au confirmat până acum prezența, cum i-ați ales și, mai ales, convins?

A fost un an extrem de dificil pentru întreaga planetă, iar industria muzicală și cea de evenimente au fost printre cele mai afectate. Ambele părți s-au înțeles și s-au susținut reciproc în aceste vremuri excepționale. Chiar dacă nu am făcut festivalurile, am făcut alte proiecte împreună cu artiștii, precum OVERNIGHT, cel mai mare party de acasă, care a fost un real succes, Sparks of Magic sau emisiunea DAY ONE, transmisă la PRO TV în noaptea de Revelion.

Legat de festivalurile din 2021, nici nu a fost nevoie să îi convingem, pentru că artiștii abia așteaptă să revină pe scene și la UNTOLD și la Neversea. Toți ne scriu și ne spun că abia așteaptă să se revadă cu publicul din România. O parte dintre cei pe care îi anunțasem deja în primul val de artiști au reconfirmat, dar pot să îți spun că vor fi și noutăți și surprize cu artiști care vor veni în premieră în România.

Ce te-a învățat până acum experiența pandemiei? Ce se întâmplă cu festivalurile dacă lucrurile scapă iar de sub control?

Experiența pandemiei m-a învățat că ne putem reinventa și adapta oricând, că putem fi creativi, inovatori și ambițioși în orice moment și context. Și eu și întreaga echipă suntem optimiști și încrezători că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine, pentru binele tuturor, mai ales că a început deja vaccinarea. Dacă se va întâmpla ca lucrurile să scape iar de sub control ne vom adapta, la fel cum am făcut în acest an, în care am realizat alte proiecte – inițiativa UNITED #BineÎmpreună, prin care am ajutat mai multe domenii și oameni nevoiași, petrecerea online OVERNIGHT și Sparks of Magic, o altă producție digitală de succes, prin care am celebrat cele cinci ediții UNTOLD, cu DJ-i și artiști care au făcut adevărate show-uri pe mainstage. Iar la mare, în lipsa festivalului Neversea, am creat Neversea Beach, unde zeci de mii de constănțeni și turiști s-au relaxat în vibe-uri de festival pe plaja din Constanța, în cele mai sigure condiții.

Îmi imaginez că e un proces dureros, dar povestește-ne un pic despre situația voastră de la începutul pandemiei. Unde erați cu pregătirile când lucrurile au început să se precipite? Ce ați gândit, ce decizii ați luat? Cât de greu a fost să puneți totul pe hold și cât de tare v-a afectat toată povestea asta?

Eram deja destul de avansați cu organizarea celor două festivaluri când a venit pandemia. Noi încă din septembrie 2019 am început să muncim pentru 2020, să pregătim ediții noi, de excepție, care să depășească, din nou, toate așteptările. Într-adevăr, așteptările au fost depășite, dar din păcate nu cum ne doream, ci într-un mod șocant și brutal, care ne-a dat viețile tuturor peste cap și care a schimbat tot ce știam. Am tot sperat că pandemia va trece repede și  recunosc că am avut inima frântă când am realizat că lucrurile nu vor reveni curând la normal și nu putem organiza festivalurile din vara trecută. A fost o situație grea pentru toată echipa, dar cu toții am fost convinși că luăm cea mai bună decizie pentru sănătatea și siguranța tuturor. Și la UNTOLD și la Neversea anunțaserăm deja primii artiști și urma să anunțăm al doilea val, dar pandemia ne-a pus on hold pentru a ne putea reîntâlni puternici și sănătoși în 2021.

Cum ați găsit resursele s-o luați de la capăt și să planificați un viitor în continuare incert?

Nu am încetat niciodată să fim optimiști și încrezători într-un viitor mai bun, sigur și sănătos. În toată această perioadă ne-am adaptat, am lucrat la proiectele noi, dar și la pregătirea edițiilor următoare. Astfel că UNTOLD și Neversea 2021 vor fi cele mai sigure evenimente și cele mai emoționante de până acum! Organizate, bineînțeles, în cele mai bune și sigure condiții. Vaccinul și testele rapide ne dau încredere că vara anului 2021 va fi mai aproape de normalitate decât anul care tocmai a trecut.

În toată această perioadă, ați ținut legătura cu fanii? Care a fost feed-back-ul lor? S-au revoltat? Au înțeles? Au venit cu idei și soluții? 

Avem cel mai frumos public pe care îl poate avea un festival. Fanii ne-au susținut întotdeauna, mai ales în aceste vremuri grele. Chiar dacă nu ne-am întâlnit fizic, am fost alături unii de alții în online. Am primit zeci de mii de mesaje de susținere, încurajare și mulțumire din partea fanilor din toată lumea. Cu toții au înțeles că cel mai bine, cel mai sigur și sănătos este să amânăm întâlnirea fizică din acest an și să ne revedem în siguranță anul viitor.

Peste 95% dintre cei care aveau bilete și abonamente pentru UNTOLD și Neversea 2020, le-au schimbat în varianta ANYTIME Pass, care le asigură accesul, la alegere, la una dintre următoarele trei ediții ale festivalurilor.

Suntem convinși că după acest an dificil, reîntâlnirea din 2021 va fi și mai frumoasă și emoționantă, atât pentru noi, cât și pentru public și artiști.

Tu ai fost o bună bucată de timp jurnalist. Ce îți amintești cu plăcere din acea perioadă și cum ți-a folosit în experiența de PR de festival? Îți lipsește ceva de atunci?

Da, am lucrat și în radio și în televiziune. Însă cei aproape nouă ani în care am fost corespondent al știrilor PRO TV au fost o școală pentru mine, atât din punct de vedere profesional cât și personal. Am învățat, printre altele, cum se formulează un mesaj în așa fel încât să ajungă acolo unde trebuie, cum se gestionează o situație de criză, cum să comunic știrile în așa fel încât să ajungă la sufletul oamenilor. După ce am trecut de cealaltă parte a baricadei, în echipa de comunicare a festivalului UNTOLD, mi-a luat un pic de timp să înțeleg că nu mai sunt jurnalist și să mă obișnuiesc cu asta. Am învățat foarte multe de la Edy Chereji, care este unul dintre creatorii celor două festivaluri și care e și directorul de comunicare UNTOLD și Neversea. Îți dai seama că era un teritoriu nou pentru mine și trebuia să învăț și din mers, în condițiile în care am ajuns în echipa de comunicare în aprilie 2016, adică cu trei luni înainte de festival.

Îmi lipsesc oamenii din echipa PRO TV cu care am legat prietenii puternice și care, între timp, mi-au devenit și parte din familie. Îmi e dor de campaniile știrilor PRO TV la care am lucrat cu mare drag și cu suflet. Mi-e dor de adrenalina redacției de știri, deși sincer o trăiesc și acum în cele 4 zile de festival ☺)).

Înapoi la viața festival. Împreună cu echipa ați pus umărul la nașterea unui fenomen: UNTOLD. Cum a reușit să crească festivalul acesta atât de repede și atât de mult? Care e rețeta pe care ați aplicat-o voi? 

Cu Edy Chereji

UNTOLD a primit încă de la prima ediție premiul de Best Major Festival la European Festival Awards, o premieră în istoria premiilor, pentru că niciun alt festival din lume nu mai primise vreodată o astfel de distincție la prima ediție.

Rețeta lui Bogdan Buta, a lui Edy Chereji și a celorlalți băieți care au pus bazele festivalului a fost să adune în echipă oameni care să creadă în proiect și care să-și dorească să-l ducă pe cele mai înalte culmi, și, nu în ultimul rând, care să vrea să facă ceva pentru România.

Apoi, standardele la care a fost organizat evenimentul cred că a fost un alt factor important care a contat foarte mult. Și, nu în ultimul rând, artiștii și cei peste 240.000 de fani care ne-au acordat încredere la prima ediție.

Care a fost cea mai năstrușnică cerință a unui artist, de-a lungul vremii?

Artiștii au tot felul de cerințe, dar la nivelul lor este un lucru normal. Multe dintre solicitările pe care ni le trimit, însă, sunt de multe ori „capcane”, ca să vadă dacă noi într-adevăr le citim.

Am avut artiști care ne-au cerut lemuri vii la scenă sau mașini blindate (bullet proof), sau piscine cu gheață, ceasuri Rolex sau chiar și lenjerie intimă.

Ce întâmplări memorabile ai din întâlnirea cu marii artiști? Discuții sau ceva care să te fi surprins din firea lor. 

Dacă ar fi să fac un top al artiștilor care mi-au plăcut din punct de vedere uman și profesional ar fi așa: Armin van Buuren, Jason Derulo, Ellie Goulding, Don Diablo și Steve Aoki. Mi-au părut mereu niște oameni cu foarte mult bun simț, atât ei, cât și echipele lor, cu foarte mult respect și down to Earth – cu picioarele pe pământ. N-am întâlnit nicio aroganță sau vreun sentiment de superioritate. Sunt oameni deschiși și joviali, cu care poți să stai să povestești la fel cum stau eu acum și povestesc cu tine și cred că această naturalețe și lejeritate sunt foarte importante.

Ce știu artiștii invitați despre România? Și cu ce impresie pleacă?

Știu despre Dracula, vampiri, Hagi și acum mai știu despre UNTOLD. Cei care vin pentru prima dată au la început o oarecare reticență, însă în momentul în care se urcă pe scenă și văd zeci de mii de oameni care îi primesc călduros, cu cea mai bună energie, lucrurile se schimbă. Înainte să plece se asigură că vor fi și în line-up-ul de anul următor. Sunt foarte impresionați de publicul de la noi.

Ești și mama Luizei, care s-a născut între două festivaluri. Cum ți-a schimbat viața și cum o integrați în lumea voastră? 

Ioana, Edy și Luiza, cunoscută și ca BabyLu sau @untoldina

Da, Luiza a fost pentru mine și Edy, în 2018, al treilea festival. A venit pe lume exact între cele două festivaluri și e cea mai mare bucurie și împlinire a noastră. Eu am fost foarte activă imediat după naștere – la două săptămâni după Luiza a vent pe lume eram la UNTOLD și îmi făceam treaba. Am fost susținută și fizic și psihic de Edy, care a fost un adevărat sprijin pentru mine în toată această perioadă. Și am decis de la început că o vom integra pe Luiza în viața noastră, nu ne vom integra noi în viața ei. Am dus-o atunci imediat după ce am născut, în timpul zilei, la festival, s-a plimbat cu noi peste tot pe unde am fost și am constatat că e bine ce am făcut, pentru că e un copil foarte sociabil, îi place muzica, e obișnuită să adoarmă pe muzică și nu se trezește la orice zgomot ☺. Ne-a schimbat viața doar în bine și în fiecare zi ne surprinde cu lucruri minunate.

Ce-ți dorești de la 2021, Ioana?

Îmi doresc să fim sănătoși, să fie toată lumea bine și să putem să ne reluăm viețile și să ne vedem în față la mainstage, fie că e la mare sau la Cluj-Napoca.

Foto: arhiva personală

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…