Nicoleta Nicolae ∙ November 9, 2021 ∙ 5 min read

Încă de la inaugurarea din 2018 a clădirii noi, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu” s-au gândit să dezvolte numeroase servicii care nu existau atunci (unele, nici acum) în alte unități medicale dedicate patologiilor celor mici. Unele dintre serviciile medicale așteptate cu mare interes, mai ales de către părinți, au fost cele din sfera ORL, domeniu în care diagnosticul de hipoacuzie necesită o mult mai mare atenție.

Dr Diana Ionescu, medic primar ORL, ne-a dezvăluit cum afectează coronavirusul pacienţii cu alte afecţiuni din sfera ORL și care ar fi sfaturile sale pentru părinți în această perioadă.

Care sunt calităţile care definesc un medic specialist ORL bun?

Profesorul meu spunea că nu exisăa medici buni și medici mai puțin buni, ci există medici în care pacienții au încredere, aceștia sunt doctorii buni! Personal, cred că doar unele dintre calitățile unui medic bun sunt măsurabile, altele nu pentru că, de multe ori,  a fi  doctor înseamnă „să fii un intermediar între om și Dumnezeu.”

A fi un doctor bun zic eu, înseamnă să fii incredibil de perseverent, să acorzi atenție detaliilor, să vezi pacient după pacient răspunzând la solicitare după solicitare oricât ar fi de istovitor, să ridici telefonul chiar și atunci când nu îți surâde în noapte, să poți rămâne entuziast și optimist gata să faci tot ce îi stă în putință nu doar să salvezi vieți, ci și să le îmbunătățesti. Nu e simplu ….

Care sunt părțile frumoase și cele mai puțin frumoase ale acestui job?

Ideea vehiculată conform căreia practica medicală ar putea fi intrinsec frumoasă are totuși ceva neadevărat în ea. Desigur că practicăm cea mai nobilă profesie, că încercăm să ne păstrăm cele mai înalte idealuri și standarde, că ne iubim profesia, totuși să nu uităm că ne aflăm permenent în cel mai intim contact cu suferința și boala. Medicina în accepțiunea mea nu e o meserie care să fie făcută blazat și automat ca să ai un salariu și un loc călduț în societate, medicina adevărată te uzează și numai dragostea de oameni, pasiunea pentru ceea ce faci, loialitatea pentru echipa ta te pot face să mergi mai departe. Zicem „woow, ce caz frumos„  adică noi, medicii, percepem „frumusețea” pentru cazurile grele și complexe cu particularități, nu asemănătoare, comune și banale… Asta este frumusețea.

Și totuși chiar gestionând perfect riscurile chiar și în unele „cazuri banale”, unii pacienți vor muri, soarta și boala mereu își vor arăta colții, câteodată nici cele bune tratamente instituite nu vor avea rezultatele scontate de noi . Din păcate, asta reprezintă altă parte a acestui job, partea mai puțin frumoasă…

Ce afecţiuni tratați cel mai des în sezonul rece?

Cel mai des tratăm afecțiuni de sezon: infecțiile virale cu diferite tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și mixovirusuri. Întâlnim frecvent rinite, rinoadenoidite, rinosinuzite, otite medii acute, faringite, laringite și să nu uităm de maladia Covid -19.

Care ar fi sfaturile dvs.pentru părinți, în această perioadă a anului?

Există unele măsuri care ajută la trecerea cu bine a micuților peste sezonul rece și prin valul 4 de Covid -19. Aceste măsuri includ:

  • Vaccinarea (acolo unde vârsta o permite) atât anti Covid -19, cât și vaccinarea antigripală anuală.
  • Purtarea măștii de protecție și de către cei mici.
  • Evitarea sau/si limitarea expunerii copiilor alături de alte persoane în zone aglomerate, mall, magazine, petreceri etc
  • Menținerea unei igiene corespunzătoare – deprinderea corectă a tehnicii de spălat pe mâini.
  • Învățarea copiilor să tușească într-o batistă de hârtie sau în lipsa acesteia  în plica cotului; încurajarea copiilor să evite persoanele care au simptome de răceală.
  • La școală sau grădiniță, copilul trebuie învățat să folosească obiecte personale precum sticla cu apă.

În ce măsură medicii specialişti ORL pot ajuta pacienţii în cazul pandemiei COVID-19?

Pandemia aceasta ne-a demonstrat că limitele există pentru a fi depășite, în special în sănătate. Și vorbim de orice specialitate nu numai de ORL. Să nu uităm că o parte din pacienții diagnosticați pozitiv Covid -19 prezintă simptome din „aria noastră de acțiune„: durere în gât, lipsa gustului și mirosului, obstrucție nazală, cefalee, dureri de urechi etc …Dar în aceasta perioadă a valului 4 există mulți alți pacienți pe care i-am ajutat cu pasiune, poate uneori până la epuizare pierzând noțiunea de timp sau neglijând viața personală.

Cum afectează coronavirusul pacienţii cu alte afecţiuni din sfera ORL?

Există studii care menționează faptul că virusul Sars Cov 2 poate duce la hipoacuzii brusc instalate sau patologii vestibulare, care, pot agrava situația celor cu astfel de patologii deja manifeste.

Deasemenea este binecunoscut riscul de anosmie în cadrul infectiei Sars Cov 2 care poate amplifica simptomatologia celor cu rinite și rinosinuzite cronice.

Sechelele de insuficiență respiratorie cronica pulmonară, posibile după infecția cu coronavirus se pot asocia cu insuficiența respiratorie cronică determinate de patologia rinosinuzală, agravând situatia pacientului.

Nu în ultimul rând sunt de amintit pacientii oncologici, cu tumori localizate în sfera ORL, ce prezintă imunodepresie, pentru care boala Covid poate avea consecinte grave, chiar letale.

Related Posts

În ce constă magia Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ajuns la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc între 8 și 14 august…

Ce se întâmplă mai exact înainte și după ce ești #GataDeBusiness? Cu Andreea Esca și Andrei Trandafir

În cea de-a șaptea edițe a emisiunii #GataDeBusiness, realizată de către Raiffeisen Bank, Andreea Esca merge și mai…

Cosmina Păsărin, Majda și Emily Burghelea (Vorbește Lumea, PRO TV): ”Între noi, există orice, mai puțin competiție”

Vara aceasta, trei noi prezențe feminine ne ocupă prima parte a zilei, de luni până vineri, la PRO…

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness…

Viitorul este aici, cu Andreea Esca și Dorin Boboc #GataDeBusiness

Emisiunea#GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de către Andreea Esca, a ajuns deja la episodul cu numărul…

Cristian Leonte o ia la întrebări pe soția lui, Paula Herlo

Cei doi reporteri PRO TV formează o echipă imbatabilă și pe ecranele televizoarelor, nu numai acasă. Cristian Leonte…

Sfaturi de vară, cu Dr Elis Curtmola, specialist Dermatologie și Estetică Medicală

Suntem în plină vară și este foarte important să ne protejăm pielea de razele nocive ale soarelui. Am…

Curaj, un partener de încredere și implicare în societate: Andreea Esca este #GataDeBusiness, cu Mirela Mazurec

Al patrulea episod#GataDeBusiness, realizat de Raiffeisen Bank și moderat de către Andreea Esca, vine cu un twist care…

Dana Popescu: ”Știința a modelat lumea și civilizațiile”

„Din câte știu eu, România are bugetul cel mai mic alocat cercetării, comparativ cu toate celelalte țări membre…

Ana Maria Ienea: “Nu am realizat cât de greu avea să îmi fie să îmi găsesc un job, fără să cunosc limba“

Ana Maria Ienea a plecat din România în urmă cu 10 ani, urmându-și dragostea. Cu frumusețea unui model…