Nicoleta Nicolae ∙ November 9, 2021 ∙ 5 min read

Încă de la inaugurarea din 2018 a clădirii noi, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu” s-au gândit să dezvolte numeroase servicii care nu existau atunci (unele, nici acum) în alte unități medicale dedicate patologiilor celor mici. Unele dintre serviciile medicale așteptate cu mare interes, mai ales de către părinți, au fost cele din sfera ORL, domeniu în care diagnosticul de hipoacuzie necesită o mult mai mare atenție.

Dr Diana Ionescu, medic primar ORL, ne-a dezvăluit cum afectează coronavirusul pacienţii cu alte afecţiuni din sfera ORL și care ar fi sfaturile sale pentru părinți în această perioadă.

Care sunt calităţile care definesc un medic specialist ORL bun?

Profesorul meu spunea că nu exisăa medici buni și medici mai puțin buni, ci există medici în care pacienții au încredere, aceștia sunt doctorii buni! Personal, cred că doar unele dintre calitățile unui medic bun sunt măsurabile, altele nu pentru că, de multe ori,  a fi  doctor înseamnă „să fii un intermediar între om și Dumnezeu.”

A fi un doctor bun zic eu, înseamnă să fii incredibil de perseverent, să acorzi atenție detaliilor, să vezi pacient după pacient răspunzând la solicitare după solicitare oricât ar fi de istovitor, să ridici telefonul chiar și atunci când nu îți surâde în noapte, să poți rămâne entuziast și optimist gata să faci tot ce îi stă în putință nu doar să salvezi vieți, ci și să le îmbunătățesti. Nu e simplu ….

Care sunt părțile frumoase și cele mai puțin frumoase ale acestui job?

Ideea vehiculată conform căreia practica medicală ar putea fi intrinsec frumoasă are totuși ceva neadevărat în ea. Desigur că practicăm cea mai nobilă profesie, că încercăm să ne păstrăm cele mai înalte idealuri și standarde, că ne iubim profesia, totuși să nu uităm că ne aflăm permenent în cel mai intim contact cu suferința și boala. Medicina în accepțiunea mea nu e o meserie care să fie făcută blazat și automat ca să ai un salariu și un loc călduț în societate, medicina adevărată te uzează și numai dragostea de oameni, pasiunea pentru ceea ce faci, loialitatea pentru echipa ta te pot face să mergi mai departe. Zicem „woow, ce caz frumos„  adică noi, medicii, percepem „frumusețea” pentru cazurile grele și complexe cu particularități, nu asemănătoare, comune și banale… Asta este frumusețea.

Și totuși chiar gestionând perfect riscurile chiar și în unele „cazuri banale”, unii pacienți vor muri, soarta și boala mereu își vor arăta colții, câteodată nici cele bune tratamente instituite nu vor avea rezultatele scontate de noi . Din păcate, asta reprezintă altă parte a acestui job, partea mai puțin frumoasă…

Ce afecţiuni tratați cel mai des în sezonul rece?

Cel mai des tratăm afecțiuni de sezon: infecțiile virale cu diferite tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și mixovirusuri. Întâlnim frecvent rinite, rinoadenoidite, rinosinuzite, otite medii acute, faringite, laringite și să nu uităm de maladia Covid -19.

Care ar fi sfaturile dvs.pentru părinți, în această perioadă a anului?

Există unele măsuri care ajută la trecerea cu bine a micuților peste sezonul rece și prin valul 4 de Covid -19. Aceste măsuri includ:

  • Vaccinarea (acolo unde vârsta o permite) atât anti Covid -19, cât și vaccinarea antigripală anuală.
  • Purtarea măștii de protecție și de către cei mici.
  • Evitarea sau/si limitarea expunerii copiilor alături de alte persoane în zone aglomerate, mall, magazine, petreceri etc
  • Menținerea unei igiene corespunzătoare – deprinderea corectă a tehnicii de spălat pe mâini.
  • Învățarea copiilor să tușească într-o batistă de hârtie sau în lipsa acesteia  în plica cotului; încurajarea copiilor să evite persoanele care au simptome de răceală.
  • La școală sau grădiniță, copilul trebuie învățat să folosească obiecte personale precum sticla cu apă.

În ce măsură medicii specialişti ORL pot ajuta pacienţii în cazul pandemiei COVID-19?

Pandemia aceasta ne-a demonstrat că limitele există pentru a fi depășite, în special în sănătate. Și vorbim de orice specialitate nu numai de ORL. Să nu uităm că o parte din pacienții diagnosticați pozitiv Covid -19 prezintă simptome din „aria noastră de acțiune„: durere în gât, lipsa gustului și mirosului, obstrucție nazală, cefalee, dureri de urechi etc …Dar în aceasta perioadă a valului 4 există mulți alți pacienți pe care i-am ajutat cu pasiune, poate uneori până la epuizare pierzând noțiunea de timp sau neglijând viața personală.

Cum afectează coronavirusul pacienţii cu alte afecţiuni din sfera ORL?

Există studii care menționează faptul că virusul Sars Cov 2 poate duce la hipoacuzii brusc instalate sau patologii vestibulare, care, pot agrava situația celor cu astfel de patologii deja manifeste.

Deasemenea este binecunoscut riscul de anosmie în cadrul infectiei Sars Cov 2 care poate amplifica simptomatologia celor cu rinite și rinosinuzite cronice.

Sechelele de insuficiență respiratorie cronica pulmonară, posibile după infecția cu coronavirus se pot asocia cu insuficiența respiratorie cronică determinate de patologia rinosinuzală, agravând situatia pacientului.

Nu în ultimul rând sunt de amintit pacientii oncologici, cu tumori localizate în sfera ORL, ce prezintă imunodepresie, pentru care boala Covid poate avea consecinte grave, chiar letale.

Related Posts

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Cornel Ilie (VUNK): „Vreau să adorm zâmbind”

Am putea spune că artistul este de modă veche. Nu și-a personalizat niciodată imaginea de pe ecranul telefonului…

rareș: „Piața muzicală din România este dinamică și în continuă evoluție, iar artiștii trebuie să fie flexibili‟

Are sute de mii de fani și un timbru vocal inconfundabil. Ne impresionează de fiecare dată prin modul…

Gina Pistol, prezentator MasterChef România, sezonul 9 (PRO TV): ”Mi-a lipsit adrenalina, mi-au lipsit colegii!”

Filmările pentru sezonul 9 MasterChef România au început deja la PRO TV. Formula consacrată de chefi revine la…

Secretul Bunicii, un business dulce, transmis din generație în generație

Energia, dragostea și pasiunea pentru lucrurile bine făcute sunt ingredientele  care au condus business-ul Secretul Bunicii spre succes….

„Fă bani! Câștigă! Fii numărul 1 în lume!”. Atât de simplu!

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au venit pentru prima dată în România fiind invitați să…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…