A List Magazine ∙ April 20, 2020 ∙ 3 min read

Au trecut sărbătorile Pascale și revenim, din punct de vedere psihologic, la starea de dinainte… Izolarea la domiciliu aduce după sine o schimbare radicală a stilului de viață pentru mulți dintre noi. Statul în casă poate duce la stări de anxietate și, de ce nu, chiar la depresie. Despre acest lucru, dar și despre modurile în care putem evita problemele de acest gen vorbește medicul psiholog Carla Chebuțiu.

Cum putem înfrânge rutina, în izolare?

Ne putem derula viața socială în mediul online, ne putem reconecta chiar și cu prieteni cu care am pierdut legătura. De asemenea, putem privi situația ca pe o oportunitate de a ne dezvolta personal, de a ne îmbogăți cunoștințele și de ce nu – să învățăm lucruri noi. Creativitatea poate fi colacul de salvare în situația curentă. Activitatea fizică, sportul, reprezintă o unealtă foarte bună pentru bunăstarea fizică și psihică. Când spun sport, mă refer chiar și la dansul prin casă ascultând muzica preferată. Pentru norocoșii care se află în izolare cu partenerul recomand intimitatea, vizionarea de filme și discuții relaxante care să-i ajute în solidificarea relației.

Trebuie să ne uităm la știri în această perioadă? 

În opinia mea, ar fi de preferat să limităm expunerea la știri deoarece poate amplifica anxietatea din pricina centrării acestora asupra aspectelor negative/catastrofice. O minte anxioasă este predispusă să preia informațiile negative și să ignore informațiile pozitive. Deși este bine să fim informați, sursele sunt cele care fac diferența. Aveți grijă la fake news! Încurajez consultarea site-urilor specializate, cum ar fi World Health Organization sau site-ul Ministerului Sănătății.

Ce gen de activități sunt recomandate în această perioadă pentru a ne ține departe de anxietate și depresie?

Având în vedere faptul că în această perioadă este dificil să ne facem planuri pe termen lung, neștiind cum vor evolua lucrurile, nu strică să ne facem un program pentru câteva zile care sa includă atât activități plăcute, cât și activități necesare. Mă refer aici la activități legate de curățenie, îngrijire personală, sport, citit, filme, șamd. În funcție de preferințele fiecăruia. Este important să identificăm ceea ce ne face nouă plăcere și să nu ne luăm neapărat după activitățile propuse de prieteni sau specialiști, deoarece este posibil să nu ni se potrivească.

Care sunt primele semne ale depresiei? Ce ar trebui să facem atunci când le observăm?

Primele semne ale depresiei pot varia. Drept urmare, dacă avem probleme legate de somn (insomnie/hipersomnie) aproape în fiecare zi, modificări de apetit corelat cu modificări ale greutății însoțite de diminuarea capacității de concentrare, de atenție, sentimente de culpă inadecvate sau excesive, autoreproș, lipsă de energie aproape în fiecare zi, ar fi de preferat consultarea unui specialist”, spune medicul care oferă voluntariat pe platforma www.medicipentruromania.ro.

Related Posts

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Reddysh a.k.a Irina Simion, creatoare de conținut de gaming: „Am construit o comunitate internațională foarte frumoasă datorită pasiunii mele pentru gaming.”

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Cornel Ilie (VUNK): „Vreau să adorm zâmbind”

Am putea spune că artistul este de modă veche. Nu și-a personalizat niciodată imaginea de pe ecranul telefonului…

rareș: „Piața muzicală din România este dinamică și în continuă evoluție, iar artiștii trebuie să fie flexibili‟

Are sute de mii de fani și un timbru vocal inconfundabil. Ne impresionează de fiecare dată prin modul…

Gina Pistol, prezentator MasterChef România, sezonul 9 (PRO TV): ”Mi-a lipsit adrenalina, mi-au lipsit colegii!”

Filmările pentru sezonul 9 MasterChef România au început deja la PRO TV. Formula consacrată de chefi revine la…

Secretul Bunicii, un business dulce, transmis din generație în generație

Energia, dragostea și pasiunea pentru lucrurile bine făcute sunt ingredientele  care au condus business-ul Secretul Bunicii spre succes….

„Fă bani! Câștigă! Fii numărul 1 în lume!”. Atât de simplu!

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au venit pentru prima dată în România fiind invitați să…

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…