Alina Aliman ∙ June 11, 2020 ∙ 6 min read

cristiana copos mihaela geoana

Cristiana Copos este vicepreşedintele fondator al Fundaţiei Renaşterea (înfiinţată în 2001) şi Preşedinte fondator al Fundaţiei Ana. Mihaela Geoană este preşedintele fondator al Fundaţiei Renaşterea, membru al Boardului Director al ICMEC (Centrul Internaţional pentru Copii Abuzaţi şi Exploataţi Sexual) din SUA, preşedintele organizaţiei Think Pink Europe. Şi, activitatea nu se opreşte aici pentru că, aşa cum spun chiar ele, puterea exemplului este cea mai bună metodă pentru a încuraja tinerii să se implice în voluntariat.

Foto: Andreea Macri

 

CRISTIANA COPOS

Cea mai importantă acțiune caritabilă la care ați luat parte?

Am avut plăcuta surpriză să am alături mulți susținători dintre colaboratori, colegi, prieteni, atunci când am organizat cursa caritabilă Race for the Cure – Happy Run.

Ce zone ar avea nevoie de dezvoltare în următorii ani?

Cred că sănătatea ar trebui să devină o preocupare constantă. Suntem, din păcate, pe un nemeritat loc fruntaș în ceea ce înseamnă mortalitate în cancerul de sân, pentru că depistăm foarte târziu această afecțiune. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește efectuarea analizelor medicale periodice pentru sân. Așteptăm cu nerăbdare demararea programului regional pentru screeningul cancerului mamar, și sper că acest program va fi transpus la nivel național, permanent.

Cel mai greu moment de care ați avut parte în activitatea aceasta?

Pierderea unei foarte bune prietene, din cauza unei lungi lupte și suferințe cu această boală, reprezintă un punct foarte delicat în activitatea mea alături de această cauză.

Cea mai importantă lecție învățată de-a lungul anilor de charity?

Lecțiile le primim zi de zi de la femeile care au primit acest diagnostic și care, odată ce au învins boala, nu se retrag, ci participă la acțiunile Fundației pentru susținerea și motivarea noilor paciente.Aceste femei sunt, pentru mine, eroinele din viață reală!

De ce trebuie să încurajăm copiii să facă voluntariat?

Puterea exemplului este, și în acest caz, metoda cea mai eficientă de încurajare a tinerilor pentru a se implica. Colegii și prietenii implicați în organizarea Race for Cure au avut alături copiii lor, care nu au ezitat să contribuie la activități organizatorice.

Care ar fi acțiunile care ar merita să fie cunoscute?

Proiectele pe educație, Aspire și Aspire for Teachers, prin care un grup de tineri care au studiat la cele mai prestigioase facultăți din SUA oferă experiențe transformatoare viitorilor lideri din rândul elevilor, profesioniștilor și profesorilor.

Ce ați pus pe agenda lui 2020?

Cursa Race for the Cure – Happy Run, ajunsă la a șasea ediție, Iluminarea în Roz, de la 1 octombrie, eveniment născut odată cu Fundația Renașterea, campaniile noastre de informare și conștientizare asupra importanței Prevenției și Depistării Precoce a Cancerului de Sân, dar pregătim și un nou proiect foarte amplu și ambițios.

Ați vrea ca oamenii din România să aprecieze mai mult…

Sănătatea, și să facă tot ce le stă în putință pentru a acționa preventiv.

SUPEREROINA DIN FILM ÎN PIELEA CĂREIA MI-AR PLĂCEA SĂ FIU O ZI ESTE… MAGGIE DIN MILLION DOLLAR BABY.

NU-MI REUŞEŞTE NICIODATĂ… SĂ POT FACE CÂTE MI-AŞ DORI.

CUVÂNTUL CARE MĂ DEFINEŞTE ESTE… TENACITATEA.

MIHAELA GEOANĂ

Cea mai importantă acțiune caritabilă la care ați luat parte?

Dintre toate programele Fundației Renașterea, cel care a depășit toate așteptările e Brave Cut – campania de donare de păr pentru confecționarea de peruci din păr natural în beneficiul pacientelor și copiilor diagnosticați cu cancer. Peste 430 de paciente sau copii diagnosticați cu cancer au primit șansa de a-și redobândi frumusețea și încrederea datorită perucilor primite.

Ce domenii ar avea nevoie de mai multă implicare în următorii ani?

Aș considera că noi, ca națiune, am putea evolua din toate punctele de vedere dacă am investi cât mai mult în educația copiilor (academică, sanitară, psiho-socială etc), la toate nivelele.

Cel mai greu moment?

Sunt toate acelea în care afli că pacientă a pierdut lupta cu boala. Ar merita însă să îl amintesc pe cel mai emoționant: în 2010 eram într-un centru comercial și o femeie a venit spre mine, m-a oprit și mi-a spus că datorită Fundației Renașterea ea trăiește. Era prima pacientă a Centrului Medical Renașterea, diagnosticată în 2003.

Cea mai importantă lecție învățată de-a lungul anilor de charity?

Zi de zi primim scrisori și donații care ne oferă lecții: fetițe de câțiva ani care își tund părul pentru a contribui la oferirea de peruci pentru alți copii, mame care donează părul lor pentru fiica diagnosticată cu cancer. Ne-a impresionat foarte mult la sfârșitul anului trecut mesajul unui tată, care și-a pierdut fiica în lupta cu cancerul. Fusese beneficiara unei peruci din partea Fundației, iar tatăl era jenat pentru că nu a putut returna peruca pentru a fi folosită de o altă pacientă, deoarece acea perucă fusese ultima bucurie a fiicei lui, dorindu-și să plece către cer cu ea. Deși împovărat de durere, domnul respectiv ne-a rugat să îi comunicăm ce modalitate de donație are, pentru a sprijini această campanie.

De ce trebuie să încurajăm copiii să facă voluntariat?

Voluntariatul este cea mai importantă lecție pe care o putem lua, în orice etapă de vârstă. Binele făcut celorlalți este medicament pentru propriul suflet și are efecte atât pentru cel ajutat, cât și pentru propria persoană. Recompensele materiale sunt insignifiante față de satisfacția oferită de alinarea unei ființe aflate în dificultate.

Care ar fi acțiunile care ar merită să fie cunoscute?

Programele umanitare și cele de educație ale Crucii Roșii (Banca de Alimente, pregătirea pentru intervenția la dezastre, acordarea primului ajutor premedical), acțiunile Magic Camp, Tășuleasa Social etc. Nu pot să nu fiu subiectivă și să nu amintesc de implicarea majoră a Fundației Renașterea într-un domeniu atât de delicat precum Prevenția și Depistarea Precoce a Cancerului, subiect aproape tabu la începutul anilor 2000. Ar putea fi replicat la scară națională Adolescență în Roz, o întâlnire cu eleve de liceu, care trebuie să învețe să își cunoască propriul corp (sânii), pentru a sesiza când apare o modificare.

Ați vrea ca oamenii din România să aprecieze mai mult…

Țara, resursele și frumusețea ei.

SUPEREROINA DIN FILM ÎN PIELEA CĂREIA MI-AR PLĂCEA SĂ FIU O ZI ESTE… SAMANTHA (CE VRĂJI A MAI FĂCUT NEVASTA MEA)

NU-MI REUŞEŞTE NICIODATĂ SĂ… ACCEPT NEDREPTATEA.

CUVÂNTUL CARE MĂ DEFINEŞTE ESTE… DETERMINARE

Related Posts

Lucian Broscățean o ia la întrebări pe designerul Ancuța Sarca

Lucian Broscățean (conferențiar universitar doctor și Directorul Departamentului Modă-design vestimentar în cadrul Universității de Artă și Design din…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…