Alina Aliman ∙ January 11, 2023 ∙ 6 min read

Prima dată a existat o problemă. Căreia, din discuție în discuție, din postare în postare, i s-a găsit soluția. Iar mâna de oameni a crescut și s-a transformat într-o comunitate – fie că vorbim despre mămicile care își împărtășesc experiențele, fie că sunt comunități unde afli despre cele mai bune lecturi pentru copii, fie că sunt freelanceri sau grupuri în care se vând haine și se oferă soluții imobiliare sau… sfaturi amoroase.

Interviu cu Atena Boca – La Primul Bebe

O știm ca fondatoarea comunității „LaPrimulBebe”. Una care a adunat, până acum, peste 230.000 de membri. „Este un spectacol de umanitate să vezi că, atunci când o mamă strigă după ajutor, zeci sau sute de mame se unesc să o sprijine și cu vorbe, dar și cu fapte, fără să se cunoască între ele”, spune Atena Boca. 

atena boca
atena boca

Cum (și când) a început comunitatea aceasta?
A început acum aproape 10 ani, cu un grup restrâns de Facebook în care am invitat 10 amice însărcinate sau cu copii mici. La câteva luni după nașterea primului meu copil am simțit multă singurătate și incompetență într-un rol despre care auzisem că îmi va aduce numai bucurie. Am simțit nevoia de a avea lângă mine oameni care treceau prin ceea ce treceam eu. În prezent, comunitatea LaPrimulBebe are 230.000 de membri, o cifră în continuă creștere.

Cum a evoluat, cum s-a schimbat? 

Comunitatea a crescut odată cu evoluția echipei noastre ca părinți, cred. Durerile mamelor sunt în continuare aceleași. Panicile și anxietățile din primul an sunt resimțite extrem de puternic, chiar dacă din afară, ele nu par atât de grele. A crescut dorința părinților de a cunoaște mai multe lucruri despre dezvoltarea emoțională, următorul pas după asigurarea nevoilor de bază. Mulți părinți au început și ei să parcurgă procese și tehnici de autocunoaștere, ca să poată să fie mai aproape de copiii lor, mai autentic. 

Cea mai discutată problemă sau postare a fost cea despre…

Sunt zeci de astfel de postări, în fiecare lună. Postările în care o mamă este jos, epuizată, deznădăjduită, îndurerată sunt postările în jurul cărora se strâng cele mai multe mame. Este un spectacol de umanitate să vezi că, atunci când o mamă strigă după ajutor, zeci sau sute de mame se unesc să o ajute și cu vorbe, dar și cu fapte, fără să se cunoască între ele. 

Cea mai neobișnuită sau amuzantă cerere a fost despre… 

De două ori pe an, comunitatea noastră strânge, vreme de șase zile, fonduri pentru renovarea de spitale de copii. Părinții pun la bătaie obiecte sau servicii obișnuite, dar și unele complet neașteptate. Cum ar licitația pentru o pereche de nași din partea unui cuplu care a rămas fără nași cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Care au fost lecțiile optimiste sau pesimiste pe care le-ai învățat? 

Am învățat că treaba noastră pe pământ este să ne ridicăm unul pe celălalt. Că de foarte multe ori nu o putem face singuri și că Divinitatea, în orice formă o vizualizăm, ne-a dat acest dar numit „umanitate”, care ne face nu doar să stăm unul lângă celălalt, dar să ne ridicăm, să ne ajutăm, să ne împingem spre lumină. 

Cum vă descurcați cu… hate-ul din online? 

A fost un drum lung și greu, care a început de la conștientizarea faptului că ne doream prea mult să ne placă toată lumea, ceea ce din start era greșit. Unde nu este opoziție, nu poate fi creștere. Opoziția este una, lipsa de respect și jignirile sunt altceva. Regulile clare și ferme fac din această comunitate una empatică și de încredere. La fel și eliminările, atunci când încălcările de regulament sunt grave. Nu există nicio structură sănătoasă atunci când toată lumea te place, dar nici atunci când păstrezi lângă tine oameni care te rănesc inutil.

De ce crezi avem nevoie de astfel de comunități în viața noastră?

Ne-am născut ființe sociale. Dar lumea s-a schimbat, distanțele s-au mărit, nu mai păstrăm legăturile. Comunitățile au devenit o resursă la îndemână, fără deplasare. Ai acces instant la oameni cu aceleași interese sau dureri ca tine. Comunitățile aduc conectare, o altfel de conectare față de ce știam noi până acum. Una prin care de multe ori singurătatea, anxietatea și întrebările își găsesc răspunsul.

Se spune că social media face mai mult rău. Dar uite, în acest caz, a făcut bine. Cum crezi că s-ar fi strâns o așa comunitate în lipsa social media? 

Orice unealtă, situație, meserie, om este bun și rău, util și inutil, folositor și nefolositor. Depinde pe ce punem mai multă lumina. Comunitatea noastră se strânge și offline. În ultimii zece ani am organizat peste 300 de evenimente de educație parentală, cele mai multe dintre ele offline, cu zeci de mii de părinți participanți. Această componentă ne-a adus un mare plus în bursa de 1 an pe care Facebook ne-a oferit-o în 2018. Ei au căutat la nivel mondial cele mai de impact 100 de comunități de Facebook din lume și noi am fost una dintre acestea – pe lângă toată activitatea comunității, campaniile umanitare cu cele 3,2 milioane de euro strânși de la părinții comunității și cele 18 spitale de copii renovate sau dotate, comunitatea noastră este unită și offline. 

Ce urmează pentru comunitate? 

Campanii de conștientizare pentru mame, evenimente de educație parentală și ultima dintre cele două campanii umanitare pe care le organizăm în fiecare an. 

Cum te-ai caracteriza pe tine? 

Curajoasă, autentică, avidă de autocunoaștere, dornică să devin o mamă mai aproape de ce au nevoie copiii mei, dornică să îmi aduc o mică contribuție pe pământul acesta. 

Foto: arhiva personală. 

Articol publicat în revista print A List Magazine (nr. 25)

Related Posts

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…

Paris Hilton, primele fotografii cu fiica ei în vârstă de cinci luni

La cinci luni de la venirea pe lume a fiicei ei, Paris Hilton împărtășește cu publicul primele fotografii…