Adriana Moscu ∙ August 6, 2021 ∙ 6 min read

Bryan Adams_deschidere

Îi fredonezi hiturile celebre, dar știai că Bryan Adams este și un fotograf mult premiat? Am discutat cu el despre tema ediției 2022 a celebrului calendrar Pirelli, „On The Road”, pentru care artistul a fotografiat vedete ca Cher, Iggy Pop și Rita Ora.

Text de Adriana Moscu

Ora 11.30, fusul orar al Londrei. Este ora 13.30 în România. Și este foarte cald, iar entuziasmul de-a putea vorbi preț de o jumătate de oră cu un star absolut, care rupea topurile din întreaga lume cu melodiile sale pe vremea adolescenței mele, adaugă câteva grade în atmosferă.

Transmisiunea începe și vocea inconfundabilă, ușor răgușită a canadianului, se aude deslușit. Bryan Adams este într-un vibe de zile mari.

Nu o să vorbim astăzi despre hituri ca Have You Really Loved a Woman, Please, Forgive Me sau Everything I Do (I’ll Do It For You), pentru că subiectul zilei este cu totul altul. Și domeniul este diferit.

Bryan Adams a fost ales de Pirelli să semneze fotografiile celebrului calendar, supranumit și The Cal, pentru ediția 2022. Pirelli continuă, astfel, tradiția întreruptă anul trecut, pe fondul pandemiei și răspândirii Coronavirusului.

Și dacă până în noiembrie, anul acesta, fotografiile oficiale vor fi ținute secret, noi am reușit să avem acces la fotografii behind the scenes, dar și la o discuție relaxată cu artistul și – de peste zece ani, deja – fotograful Bryan Adams, despre felul în care a decurs shootingul, un tur de forță desfășurat în Los Angeles, pe străzile orașului, dar și în cadrul ofertant al Hotelului Marmont – un loc idealizat de staurile din toate vremurile – și, în cazul vedetei Saweetie, în insula Capri din Italia, în hotelul La Scalinatella.

Bryan Adams_deschidere

Rita Ora

„Am fost toată viața pe drum”

On The Road este tema cu numărul 48 al calendarului Pirelli, iar Adams nu a fost ales întâmplător. Există o legătură evidentă între lunga carieră de star rock, care se întinde pe nu mai puțin de 45 de ani, mereu între două concerte sau turnee în lumea largă, și celebritățile cu naționalități, genuri muzicale, vârste și background profesional foarte diferite pe care le-a fotografiat.

„Am fost mereu pe drum în ultimii 45 de ani, pentru că viața unui muzician este alcătuită din drumuri, călătorii, așteptări prin hoteluri, ore pentrecute pe scenă”, spune Adams.

Fotografiile au fost realizate în iunie, în două zile de muncă intensă în Los Angeles, unde s-au adunat majoritatea starurilor, urmate de o zi în Capri, la sfârșitul lunii iulie. „A fost și funny, și dificil, în același timp”, spune Adams.

Cher, Grimes, Jennifer Hudson, Normani, Rita Ora, Bohan Phoenix, Iggy Pop, St. Vincent și Kali Uchis se numără printre vedetele care au participat la shooting.

Bryan Adams_deschidere

Iggy Pop

Planuri schimbate de pandemie

Adams acceptase încă din 2020 oferta Pirelli de-a se alătura unor nume celebre în lumea fotografiei de excelență, precum Annie Leibovitz sau Peter Lindbergh, care semnaseră, în trecut, alte ediții The Cal. Venise, deja, și cu o temă. Însă totul a fost dat peste cap de criza sanitară mondială.

„Evident, din cauza COVID-19, nimeni din industrie nu mai lucra”, a spus el pentru A List Magazine. „Toți muzicienii din întreaga lume s-au oprit, practic, din activitate, așa că le-am sugerat celor de la Pirelli ca subiectul să surprindă vedetele «pe drum», era singurul lucru care putea merge în acest nou context.”

Ca urmare, imaginile explorează diferite aspecte ale unui turneu și activitatea starurilor dintr-o anumită zi, tipică unui turneu – de la momentul în care se trezesc în camera de hotel, la călătoria cu autocarul, orele petrecute în backstage sau cabina personală, ori momentul în care fac fotografii sau filmează videoclipuri într-o cameră verde.

Bryan Adams_deschidere

Cher

Mă ajută faptul că și eu sunt muzician

Așadar, pentru calendarul Pirelli din 2022, Adams a surprins în imagini superstarurile, ca și când chiar fi fost în turneu – exact ceea ce nu au putut face de mai bine de un an. Stilul de viață turistic a fost reimaginat inventiv – o vedem pe Rita Ora relaxându-se într-o cadă de baie, sau pe Cher, trăgând o linie cu rujul roșu, în timp ce se reflectă în oglinda generoasă a unui dressing. 

L-am întrebat cum a fost atmosfera de la filmări și răspunsul nu m-a surprins: „Faptul că sunt eu însumi muzician, m-a așezat pe un teren egal cu vedetele fotografiate. A existat o înțelegere aproape instantanee când ne-am întâlnim, chiar dacă nu ne mai văzusem niciodată față în față până atunci – dar și eu, și ei, suntem muzicieni, asta a ajutat foarte mult” a spus Adams, adăugând că își portretizează subiecții în cea mai bună lumină posibilă.

În plus, fotografului i-a reușit o direcție creativă de zile mari la filmări, ajutat mult și de cele patru decenii petrecute pe scenă, care îl fac să înțeleagă cum să scoată ce e mai bun dintr-un subiect. „Pot face multe lucruri ca fotograf, însă după ce apăs pe buton, depinde și de subiect ce va urma. Dacă va da tot ce are mai bun, fotografiile vor ieși excepționale”, a adăugat Bryan Adams.

„Fiecare artist și-a adus aportul jucându-și propriul personaj. Indiferent de scenariul pe care l-am prezentat, personalitatea lor este cea care strălucește în poze, chiar dacă ideea mea poate a fost diferită, inițial”, a mai declarat superstarul pentru A List Magazine.

Bryan Adams_deschidere

Jennifer Hudson

Mișcarea #MeeToo a reinventat conceptele fotografice

Și dacă edițiile anterioare ale calendarului Pirelli portretizau femeia în ipostaze senzuale, a venit vremea ca și bărbatul să fie pus în lumina reflectoarelor așa cum se cuvine. Adams nu este primul care include bărbați într-un calendar Pirelli, a făcut-o și regretatul Karl Lagerfeld, de exemplu, care l-a distribuit pe modelul Baptiste Giaocomini în rolul unui Apollo aproape nud, în calendarul său cu tematică greacă din 2011. Vedeta rock a spus că „ar fi greșit să nu oferim și bărbaților șansa de a fi obiectificați în mod egal, aceasta este lumea nouă în care trăim”, însă recunoaște că nu-și dorește să urmeze același model vechi care sexualizează femeia. „Fotografiile mele sunt sexy, fără a fi indecente.”

Are 61 de ani, dar se simte mereu ca la 18

Parafrazând unul dintre hiturile sale, 18 ‘Till I Die, l-am întrebat dacă se simte, în continuare, ca la 18 ani. „Ha, ha, desigur, e un pic mai greu acum, că am împlinit 61 de ani, dar, da, dacă ne referim la acea joie de vivre descrisă în cântecul meu, am tot 18 ani. Trebuie să ne bucurăm de viață și să facem lucrurile cu ușurința acelei vârste”, a spus superstarul.

De-a lungul carierei sale fotografice, Adams a expus la Galeria Saatchi, iar fotografiile sale au apărut în reviste precum British Vogue și Harper’s Bazar. A publicat mai multe cărți cu imaginile sale, inclusiv portrete ale veteranilor de război din Afganistan și ale vânzătorilor ambulanți fără adăpost.

Bryan Adams se poate lăuda și cu fotografierea reginei Angliei și a prințului Philip, în 2001.

În ultimul an, muzicianul a scris și a înregistrat un nou album. El speră să revină pe scenă și să reia turneele în noiembrie, luna în care va fi lansată și edția anului 2022 a calendarului Pirelli. 

Foto: Alessandro Scotti.

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…