Adriana Moscu ∙ August 6, 2021 ∙ 6 min read

Bryan Adams_deschidere

Îi fredonezi hiturile celebre, dar știai că Bryan Adams este și un fotograf mult premiat? Am discutat cu el despre tema ediției 2022 a celebrului calendrar Pirelli, „On The Road”, pentru care artistul a fotografiat vedete ca Cher, Iggy Pop și Rita Ora.

Text de Adriana Moscu

Ora 11.30, fusul orar al Londrei. Este ora 13.30 în România. Și este foarte cald, iar entuziasmul de-a putea vorbi preț de o jumătate de oră cu un star absolut, care rupea topurile din întreaga lume cu melodiile sale pe vremea adolescenței mele, adaugă câteva grade în atmosferă.

Transmisiunea începe și vocea inconfundabilă, ușor răgușită a canadianului, se aude deslușit. Bryan Adams este într-un vibe de zile mari.

Nu o să vorbim astăzi despre hituri ca Have You Really Loved a Woman, Please, Forgive Me sau Everything I Do (I’ll Do It For You), pentru că subiectul zilei este cu totul altul. Și domeniul este diferit.

Bryan Adams a fost ales de Pirelli să semneze fotografiile celebrului calendar, supranumit și The Cal, pentru ediția 2022. Pirelli continuă, astfel, tradiția întreruptă anul trecut, pe fondul pandemiei și răspândirii Coronavirusului.

Și dacă până în noiembrie, anul acesta, fotografiile oficiale vor fi ținute secret, noi am reușit să avem acces la fotografii behind the scenes, dar și la o discuție relaxată cu artistul și – de peste zece ani, deja – fotograful Bryan Adams, despre felul în care a decurs shootingul, un tur de forță desfășurat în Los Angeles, pe străzile orașului, dar și în cadrul ofertant al Hotelului Marmont – un loc idealizat de staurile din toate vremurile – și, în cazul vedetei Saweetie, în insula Capri din Italia, în hotelul La Scalinatella.

Bryan Adams_deschidere

Rita Ora

„Am fost toată viața pe drum”

On The Road este tema cu numărul 48 al calendarului Pirelli, iar Adams nu a fost ales întâmplător. Există o legătură evidentă între lunga carieră de star rock, care se întinde pe nu mai puțin de 45 de ani, mereu între două concerte sau turnee în lumea largă, și celebritățile cu naționalități, genuri muzicale, vârste și background profesional foarte diferite pe care le-a fotografiat.

„Am fost mereu pe drum în ultimii 45 de ani, pentru că viața unui muzician este alcătuită din drumuri, călătorii, așteptări prin hoteluri, ore pentrecute pe scenă”, spune Adams.

Fotografiile au fost realizate în iunie, în două zile de muncă intensă în Los Angeles, unde s-au adunat majoritatea starurilor, urmate de o zi în Capri, la sfârșitul lunii iulie. „A fost și funny, și dificil, în același timp”, spune Adams.

Cher, Grimes, Jennifer Hudson, Normani, Rita Ora, Bohan Phoenix, Iggy Pop, St. Vincent și Kali Uchis se numără printre vedetele care au participat la shooting.

Bryan Adams_deschidere

Iggy Pop

Planuri schimbate de pandemie

Adams acceptase încă din 2020 oferta Pirelli de-a se alătura unor nume celebre în lumea fotografiei de excelență, precum Annie Leibovitz sau Peter Lindbergh, care semnaseră, în trecut, alte ediții The Cal. Venise, deja, și cu o temă. Însă totul a fost dat peste cap de criza sanitară mondială.

„Evident, din cauza COVID-19, nimeni din industrie nu mai lucra”, a spus el pentru A List Magazine. „Toți muzicienii din întreaga lume s-au oprit, practic, din activitate, așa că le-am sugerat celor de la Pirelli ca subiectul să surprindă vedetele «pe drum», era singurul lucru care putea merge în acest nou context.”

Ca urmare, imaginile explorează diferite aspecte ale unui turneu și activitatea starurilor dintr-o anumită zi, tipică unui turneu – de la momentul în care se trezesc în camera de hotel, la călătoria cu autocarul, orele petrecute în backstage sau cabina personală, ori momentul în care fac fotografii sau filmează videoclipuri într-o cameră verde.

Bryan Adams_deschidere

Cher

Mă ajută faptul că și eu sunt muzician

Așadar, pentru calendarul Pirelli din 2022, Adams a surprins în imagini superstarurile, ca și când chiar fi fost în turneu – exact ceea ce nu au putut face de mai bine de un an. Stilul de viață turistic a fost reimaginat inventiv – o vedem pe Rita Ora relaxându-se într-o cadă de baie, sau pe Cher, trăgând o linie cu rujul roșu, în timp ce se reflectă în oglinda generoasă a unui dressing. 

L-am întrebat cum a fost atmosfera de la filmări și răspunsul nu m-a surprins: „Faptul că sunt eu însumi muzician, m-a așezat pe un teren egal cu vedetele fotografiate. A existat o înțelegere aproape instantanee când ne-am întâlnim, chiar dacă nu ne mai văzusem niciodată față în față până atunci – dar și eu, și ei, suntem muzicieni, asta a ajutat foarte mult” a spus Adams, adăugând că își portretizează subiecții în cea mai bună lumină posibilă.

În plus, fotografului i-a reușit o direcție creativă de zile mari la filmări, ajutat mult și de cele patru decenii petrecute pe scenă, care îl fac să înțeleagă cum să scoată ce e mai bun dintr-un subiect. „Pot face multe lucruri ca fotograf, însă după ce apăs pe buton, depinde și de subiect ce va urma. Dacă va da tot ce are mai bun, fotografiile vor ieși excepționale”, a adăugat Bryan Adams.

„Fiecare artist și-a adus aportul jucându-și propriul personaj. Indiferent de scenariul pe care l-am prezentat, personalitatea lor este cea care strălucește în poze, chiar dacă ideea mea poate a fost diferită, inițial”, a mai declarat superstarul pentru A List Magazine.

Bryan Adams_deschidere

Jennifer Hudson

Mișcarea #MeeToo a reinventat conceptele fotografice

Și dacă edițiile anterioare ale calendarului Pirelli portretizau femeia în ipostaze senzuale, a venit vremea ca și bărbatul să fie pus în lumina reflectoarelor așa cum se cuvine. Adams nu este primul care include bărbați într-un calendar Pirelli, a făcut-o și regretatul Karl Lagerfeld, de exemplu, care l-a distribuit pe modelul Baptiste Giaocomini în rolul unui Apollo aproape nud, în calendarul său cu tematică greacă din 2011. Vedeta rock a spus că „ar fi greșit să nu oferim și bărbaților șansa de a fi obiectificați în mod egal, aceasta este lumea nouă în care trăim”, însă recunoaște că nu-și dorește să urmeze același model vechi care sexualizează femeia. „Fotografiile mele sunt sexy, fără a fi indecente.”

Are 61 de ani, dar se simte mereu ca la 18

Parafrazând unul dintre hiturile sale, 18 ‘Till I Die, l-am întrebat dacă se simte, în continuare, ca la 18 ani. „Ha, ha, desigur, e un pic mai greu acum, că am împlinit 61 de ani, dar, da, dacă ne referim la acea joie de vivre descrisă în cântecul meu, am tot 18 ani. Trebuie să ne bucurăm de viață și să facem lucrurile cu ușurința acelei vârste”, a spus superstarul.

De-a lungul carierei sale fotografice, Adams a expus la Galeria Saatchi, iar fotografiile sale au apărut în reviste precum British Vogue și Harper’s Bazar. A publicat mai multe cărți cu imaginile sale, inclusiv portrete ale veteranilor de război din Afganistan și ale vânzătorilor ambulanți fără adăpost.

Bryan Adams se poate lăuda și cu fotografierea reginei Angliei și a prințului Philip, în 2001.

În ultimul an, muzicianul a scris și a înregistrat un nou album. El speră să revină pe scenă și să reia turneele în noiembrie, luna în care va fi lansată și edția anului 2022 a calendarului Pirelli. 

Foto: Alessandro Scotti.

Related Posts

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…

Planeta se sufocă. Cum o ajuți să respire din nou?

Poluare, încălzire globală, gaze cu efect de seră. Schimbările climatice au loc acum, iar efectele severe se văd…

Tort festiv – perfect pentru orice aniversare

Pentru acest weekend, Chef Adi Hadean ne propune un desert simplu care poate fi transformat într-un tort festiv….