Adriana Moscu ∙ April 22, 2021 ∙ 18 min read

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

Anca Ghinea te învață cum și de ce ar trebui să-ți pui la treabă mușchiul creativ, indiferent de domeniul în care lucrezi.

Este autoarea cărții Creatori în acțiune, unde vei afla răspunsuri legate de capacitatea noastră de a controla procesul creativ și propune o serie de idei, metode și tehnici aplicate care ajută la stimularea creativității, mai ales în momentele dificile.

De la un moment dificil a pornit și pasiunea ei pentru creativitate, în care a găsit alinare, o portiță de scăpare și, la final, reinventare, după ce, la scurt timp, și-a pierdut ambii părinți.

Anca încearcă acum să fie creativă nu doar la cursurile pe care le predă sau în articolele tematice pe care le scrie, ci și acasă, pentru copiii ei gemeni, care o provoacă în mod constant să găsească idei dincolo de convențional.

Ai o experiență de 20 de ani în domeniul creativ, publicitar și media. Drumul a fost lung, dar ai ales până la urmă creativitatea. Ce te-a atras cel mai mult la acest domeniu?

Drumul a fost lung, provocator dar mereu a inclus ingredientul creativității în orice am făcut pentru că și în publicitate, comunicare, scris (în diferite forme: jurnalistic, literar, content writing) branding am avut nevoie de doze importante de creativitate pentru a spune povești care unesc inimi, altfel, totul ar fi fost în zadar. Mă întreb mereu: care este plusul pe care pot să-l aduc în viețile celor la care ajung prin tot ceea ce creez? Ce pot să ofer ca sugestii astfel încât să fie integrate, ușor și frumos, în viața de zi cu zi? Ce nevoi creative au oamenii?

Viața mea nu a fost simplă, de aceea eu sunt un creator aplicat. Am învățat să îmbin creativitatea cu latura pragmatică, cele două nu sunt separate, ci adevărata creativitate înseamnă utilitate/beneficiu, soluție.

Ce m-a atras la domeniu? Primele activități în slujba creativității le-am realizat în liceu și țin minte foarte bine elanul, hotărârea și fascinația pe care le aveam, încă de atunci, pentru acest subiect.

Am debutat în presă la 14 ani, iar prima carte am lansat-o la 17 ani și a fost multiplu premiată la competiții de creație din anii 2000, așadar, am intrat în lumea celor mari devreme.

Încet, încet, curiozitatea a întâmpinat partea de cunoaștere, am înțeles că mai există și alți oameni preocupați de creativitate – de acest motor al vieții, până la urmă, că există preocupări internaționale cu istorie în această zonă (primele studii despre creativitate ca domeniu distinct au fost realizate în jurul anului 1950). Am conectat partea intuitivă cu partea educațională.

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

Cum arată o zi de lucru din viața ta?

Zilele mele de lucru sunt precum mozaicurile: conțin diferite culori, arome, frecvențe de creativitate. Am multe roluri profesionale, dar și personale. Pe toate trebuie să le hrănesc și mă străduiesc să nu uit nici de partea din mine care generează călătoria: energia mea creatoare. Sunt un creator care are nevoie de frumos și de aceea, în locul în care lucrez vei găsi lalele, cărți, obiecte realizate de artiști, obiecte cărora le dau semnificații diferite și care îmi dau forță atunci când mă conectez vizual cu ele.

Desigur, forța adevărată vine din mine, însă eu sunt un creator care are nevoie să se înconjoare cu estetica vieții. Pasionată de design interior, îmi sprijin fluxul creativ cu astfel de trucuri de frumusețe. Spațiul poate inhiba sau dezvolta creativitatea.

Revenind concret la întrebare, ziua mea de lucru conține responsabilitățile care decurg din jobul de meu de Product Marketing & Communication Director, iar extrajob poate conține: cursuri și consultații de Creativitate Aplicată, consultații de comunicare creativă și tot ce prespune organizarea platformei mele kreatoria.ro. La acestea, am zile în care susțin ore într-un program de mentorat pentru carieră, din dublă perspectivă comunicare & marketing.

În plus, scriu foarte mult: sunt invitată să scriu articole pentru diferite reviste sau să particip la conferințe, evenimente online.

Aprecierea și recunoașterea muncii mele vine cu o responsabilitate de a oferi în schimb, de aceea, am și activități voluntare sau pro-bono: particip la Cluburi de carte, donez ore de consultație pentru copii aflați în dificultate sau intru în dialoguri cu adolescenții. Luna aprilie chiar a fost extrem de plină în astfel de activități în care verbul principal a fost: a oferi.

Ziua mea presupune și a fi mamă și mereu mă gândesc ce năzbătii creative, ce surprize să le mai fac micuților mei: de la cele culinare la activități creativ-educaționale, în măsura timpului și a energiei.

Dar mai e ceva important de spus, pentru că mă gândesc mereu la cele/cei care citesc interviul și nu-mi doresc nicidecum să fie copleșiți: nu am zile de nota zece mereu, poate nici uneori, și nu în fiecare zi fac toate activitățile enumerate mai sus. Însă, ziua mea e plină, efervescentă, în conexiune cu mulți oameni: artiști, scriitori, marketeri, antreprenori, copii, părinți. Sunt un om care conectează ușor oameni-idei-proiecte, toate pentru a aduce un strop de mai bine și mai frumos lumii în care trăim. Când mă uit seara la ziua care a trecut, contribuția mea creativă îmi dă un sentiment de satisfacție.

Pentru o femeie-creatoare, pentru o mamă-creatoare este extrem de dificil jonglatul acesta între activitățile de zi cu zi și planurile mari creative pe care și le propune, la care visează.

Ori, dacă nu întreții flacăra interioară creativă, vine o zi când pur și simplu te doare: cartea nescrisă, tabloul nepictat, proiectul netransformat în realitate. Vine o zi când știi că ești mai mult decât managerul extraordinar, mai mult decât prietena confidentă, mai mult decât poate soția implicată: ești o creatoare, ai un talent de scos de la naftalină și vocea interioară strigă pentru a fi auzită/ împlinită.

 

Îmi poți face un top trei al proiectelor celor mai dragi în care te-ai implicat până acum? 

Toate cele trei proiecte despre care vă voi povesti fac parte din mișcarea creativă, la început timid inițiată, apoi din ce în ce mai consistentă, la care lucrez de ani întregi, și anume împuternicirea oamenilor: suntem creatori, putem să ne manifestăm creativitatea, chiar dacă la început este greu.

În top se află: proiectul scrierii și lansării cărții Creatori în acțiune, o carte extrem de muncită, trăită, lucrată ca o bijuterie în filigran (de la text la grafică, structură și mesaj).

Pe locul al doilea, s-ar afla kreatoria.ro, platforma apărută dintr-un vis nebunesc de a sprijini creativitatea din diferite domenii, iar pe locul al treilea, campania Artiștii merită Văzuți, aflată în cel de-al doilea an. Campania este realizată de www.kreatoria.ro și Galeria Galateca, pentru a aduce în prim plan arta integrată prin artiști multidisciplinari de mare valoare din noua generație, dar și nume de referință cu zeci de ani de experiență. Campania a fost inițiată în 2020 din dorința de a aduce un suflu nou, ancorat în realitatea practică: dialoguri de referință și manifestare expozițională.

Și, cu permisiunea voastră, am și un loc patru: deși nu este un proiect, participarea mea în vară la Creativity Conference, SUA (va fi online, din cauza contextului pandemic) este un rezultat al muncii mele în domeniu.

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

De curând ai lansat cartea Creatori în acțiune. Ce găsim în ea? 

În cartea Creatori în acțiune, apărută la Editura Creator, abordez creativitatea și provocările întâmpinate în creativitate de oameni din diferite categorii (de la copii, la adulții din domenii creative sau etichetate ca fiind non-creative), provocări care apar atât din perspectiva emoțională, cât și din cea a procesului creator.

Volumul răspunde întrebărilor legate de capacitatea noastră de a controla acest proces și propune o serie de idei, metode, tehnici aplicate care ajută la stimularea creativității, mai ales în momentele dificile.

În carte, explic pe înțelesul tuturor cum se poate flexa acest mușchi creativ și cum se poate transpune un vis în realitate. E o carte pentru creatorii în acțiune care vor să-și confrunte emoțiile, fricile pentru a ieși învingători și a-și materializa proiectul visat.

Voi menționa câteva din titlurile aflate în cuprins: Cum să găsesc inspirația în beznă, Cum să scriu când nu îmi vine să scriu, Cum să faci o capcană pentru frici, Cum să înțelegi că oricine poate fi creativ, Manevre de regenerare creativă pentru părinți etc.

Cartea se poate citi și în tandem părinte-copil și poate genera discuții despre viață – frumoase, naturale, reale.

Cartea se găsește pe libris.ro și în alte librării online, dar și în Galeria Galateca.

Iată un pasaj din cartea mea, care prezintă rolul creativ al spațiului ca inspirație pentru proiectele pe care le realizăm:

„Lui JO (n.red.: personajul principal) îi place să stea în Camera de Creație pentru că mirose a mosc, a lumânări pe care mama ei așază etichete cu cuvintele-stări pe care și le dorește integrate (pace, iubire, liniște, armonie, veselie). Pe biroul-consolă mai mereu zăbovește un Tablou de Idei: tabloul tutoror proiectelor ce trăiau în mintea mamei. Poze, idei scrise la repezeală și înfipte în plută, texturi de material, ilustrații… un ceva anume care să o tragă spre tărâmul inspirației.

Mobila albă toată, curată, impecabilă, conținea un adevărat tezaur de obiecte interesante:

Plante suculente atârnate de tavan

Pixuri din multe locuri adunate

Agende de piele, de carton, de mătase

Cărți cu semnături

Desene în creion”

Creativitatea este un talent nativ sau poate fi exersată? Dacă da, cum anume? 

Românii sunt foarte creativi, însă de multe ori nu-și dau voie să-și manifeste creativitatea, neînțelegându-i beneficiile. În al doilea rând, lipsește înțelegerea faptului că este nevoie și de discplină, organizare, voință, sudoare în procesul creator. Participând la multe evenimente cu un caracter internațional, mi-am dat seama că suntem echipați cu absolut tot ceea ce avem nevoie pentru a reuși din punct de vedere creativ la un nivel ridicat, internațional.

Exersarea reală vine îndată ce îți asumi că primii pași sunt grei, incomozi, cu satisfacții mici, dar apoi, un ceva uluitor se întâmplă cu creatorul care își revendică acest rol.

Creativitatea se poate exersa: se poate menține în viață. Se poate exersa prin: conectarea cu creatori din domeniul de interes, cu metode și tehnici specifice, cu aplicarea unui proces creator corect și personalizat stilului de viață. Asta ofer și în consultațiile de creativitate pe care le susțin: îi ajut pe oameni să înțeleagă cum să integreze creativitatea în lista lor de to do-uri.

Este nevoie de creativitate în orice domeniu de activitate? 

Cu siguranță răspunsul este unul pozitiv, iar studii recente de pe piața muncii, precum Future of Jobs, plasează creativitatea ca una dintre abilitățile cheie necesare pentru a reuși ca profesionist. Așadar, creativitatea este o necesitate pentru a-ți aduce o contribuție valoroasă în lumea în care trăim. Pe de altă parte, este important de precizat că există creativitate de rang înalt și creativitate zilnică, acea creativitate care ne ajută să ieșim cu bine din orice provocare apărută. Această precizare este importantă și ne ajută să privim cu înțelegere capacitatea noastră creatoare. În plus, există și creativitatea de relaxare, cu scopul de a ne deconecta de la duritatea vieții și chiar creativitatea cu rol terapeutic.

Kreatoria.ro, site-ul pe care îl deții, te îndeamnă să-ți răspunzi zilnic la întrebarea: azi cât am fost de creativ? Ce găsim pe platforma ta online?

Dedicată acestei misiuni, de a comunica importanța creativității, am fondat în ianuarie 2015 kreatoria.ro. Pe scurt: este o platformă a creativității pragmatice, dar și artistice, un spațiu online al creatorilor de diferite vârste, în care ofer instrumente, metode și tehnici concrete, cât și interviuri cu personalități marcante.

Dacă intri acum pe kreatoria.ro vei găsi o oază de optimism echilibrat ca rezultat al înțelegerii contexului, dar în același timp, ca focus pe pofta de a găsi soluții în lumea aceasta din ce în ce mai alertă.

Fie că sunt antreprenoare, fie că sunt freelanceri, femei de carieră sau care își doresc o evoluție a stilului de viață, cititoarele Kreatoria au prins gustul articolelor lungi, dar cu miez, care invită la visare și la acțiune.

Pentru că sunt tratate și subiecte economice, dar și de călătorii, și bărbații sunt în targetul kreatoria.ro, ei revenind pentru interviurile cu personalități, dar și pentru articole cu tentă financiară.

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

Ești mama a doi copii. Ce metode creative de a-i crește ai identificat? 

Metodele mele creative cuprind: călătoriile mai aproape sau mai departe de casă, jocurile imaginare, starea de imposibil devenit posibil transmisă celor mici și poznele permise. Mai mereu facem câte o trăsnaie controlată: un picnic în living, un cort din pânzeturi, mare cât jumătate din zona sufrageriei, o zi întreagă în grădină în care muncim, gătim, mâncăm, citim, ne jucăm și nu intrăm mai deloc în casă.

Pandemia a fost chiar un stimul (nedorit, de altfel) care m-a provocat, ca mamă, să găsesc mereu soluții care să nu ne consume emoțional, ci să ne renască bucurii din te miri ce. Acesta este un – să-i zicem – aproape talent, ca în clipe grele să născocesc idei din ce piese am la îndemână.

Sarah Marie și Nicholas Alexander, gemenii mei de patru ani și jumătate, mă provoacă să găsesc idei dincolo de convențional. Am redecorat camere cu ei (nu în întregime, ci doar inserând câteva piese sau rearanjând), am regândit grădina anul trecut, am pus flori, am pictat copacii din grădină și am desenat căsuțe pentru zânuțe. I-am învățat să iubească și să caute schimbarea.

Desigur, facem și ateliere de pictat, de modelat, de gătit, jocuri de imaginație prin casă sau jocuri vechi din copilăria mea: de-a v-ați ascunselea. Aici am dublu rol, deocamdată, tot eu le construiesc forturile în care se ascund.

Până la urmă, sunt lucruri normale, cărora le dăm un twist colorat și creativ, care ne ajută să găsim motive de a spune: hai, că și ziua de astăzi a fost bună.

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

Ce faci când rămâi în pană de idei (la job sau acasă)? Ce putem face noi, restul?  

Când rămân în pană de idei, îmi amintesc vorbele tatălui, atunci când îl ajutam să mai șurubărească la mașină și îmi zicea: dă-i cheie. Repornește! Așa și eu: mă repornesc, îmi găsesc atele pe care să-mi sprijin spiritul creator. În plus, m-am observat mult de-a lungul timpului și știu cum să mă resetez (și de multe ori este o chestiune de odihnă), alteori pur și simplu recurg la câteva trucuri de revitalizare: o desfătare culinară, o plăcere minusculă pe care mi-o îndeplinesc (de exemplu, mă răsplătesc cu o agendă așa-cum-vrea-eu sau cu un pix inedit), o schimbare estetică a biroului, o călătorie de o zi sau dacă lucrurile sunt mai adâncite, o călătorie de 3-4 zile.

Dacă timpul nu permite deloc și termenele sunt scurte, pun în aplicare trusa de urgență creativă: un playlist creativ, îmi fac rapid un mood board de visuri (ce experiențe mi-aș dori să pun pe harta trăirilor mele), răsfoiesc o carte și mă joc cu primul cuvânt pe care îl observ.

Ce anume te inspiră în acțiunea de a fi creativă? Ai o rutină?

Am ritualuri de creativitate și mai ales am o înțelegere profundă a timpurilor creativității: sunt perioade în care aduni informatii, cunoaștere, apoi sunt perioade în care le conectezi. Sunt perioade în care manifești tot ce știi, sunt perioade în care comunici rezultatele și perioade în care evaluezi și o iei de la capăt. Viața, oamenii, ceea ce trăiesc îmi pun combustibil la creativitatea mea. La acestea se adaugă programul mental: pot mai mult. Dacă și ceilalți ar ști că procesul creator vine în pas cu viața și că e compus din stări și momente diferite, atunci poate și-ar privi mai blând capacitatea creatoare.

Dar pentru aceasta am scris cartea Creatori în acțiune, pentru aceasta am fondat kreatoria.ro.

Anca Ghinea: „Viața, prin creativitate, are puls”

Cum te-a ajutat pe tine creativitatea, de-a lungul timpului? 

În primul rând, m-a ajutat să… trăiesc, să mă umplu de vitalitate în cele mai dramatice perioade din viața mea: moartea tatălui atunci când eram în preajma Bacalaureatului și Admiterii la facultate, moartea mamei în anul 4 de facultate. Eh, în aceste etape extrem de grele de viață, am înțeles că trebuie să continui să văd frumosul, să păstrez pulsul vieții în integralitatea lui și, astfel, să nu-mi acresc sufletul cu duritatea momentelor trăite. Îmi spuneam mereu: nu mă las. Eu pot. Eram eu cu mine în cea mai sfâșietoare perioadă de rezistență de pe frontul vieții. Când cei mai mulți tineri își întindeau practic aripile spre viață, eu mi le construiam pe cele doborâte: învățam să am grijă de casă, mă obligam să învăț excelent și să termin facultatea cu bursă de excelență, să mă întrețin financiar și să caut perspective viabile profesionale, în care să îmbin talentul, dar și să rezist, economic vorbind. Reinventare.

Creativitatea m-a ajutat să transform doliul în etape de vindecare, să-mi transpun gândurile și să văd o rază de speranță dincolo de dor, dincolo de pierderile mari sufletești.

După ce m-am întors de la înmormântare, am reînceput să-mi fac schița viitorului meu. Nu este ușor să deschizi ușa unei case care era atât de plină de viață până în acele momente și să o găsești goală. Doar o rază de lumină venită prin ferestrele sufrageriei casei părintești îmi spunea că va fi sau voi face să fie bine. Prin creativitate am început să construiesc, să lipesc viitorul: ce poate fi, ce poate veni, ce pot scrie, ce experiențe îmi pot crea, de la cele mai simple până la proiecte profesionale, așa cum îmi doream. Aveam o flacără creatoare în mine și știam că e de datoria mea să o păstrez vie. Scriam în jurnale, căutam soluții, îmi notam citate.

De altfel, prin creativitate, mă provocam la diferite proiecte de viață. Le puneam titluri suculente, ca să-mi resusciteze tonusul: 30 de zile de bucurii mărunte (scriam bucuriile în jurnal; când pierzi atât de mult, așa cum am pierdut eu, reînveți să te bucuri pentru că e frumos afară, pentru că savurezi prăjitura copilăriei, pentru că ți-ai cumpărat o carte etc.), trei luni de recunoștință, un an de regenerare (care s-a dovedit, până la urmă, a fi de zece ori mai mult).

De ce să fim creativi, până la urmă? Care este plusul pe care-l poate aduce creativitatea în viața noastră? 

Bucurie, culoare, prezență, zvâc sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce creativitatea.

Viața, prin creativitate, are puls.

Cunosc mulți oameni care și-au abandonat latura creativă din varii motive: din frică, de judecata celor din jur, din teamă că nu vor supraviețui economic, din îndoiala permanentă că nu sunt suficienți de buni. Dar tot viața îi repune pe calea lor și uneori îi obligă, cu tot disconfortul implicit, să stea față în față cu talente uitate, cu visuri pe care s-a pus praful și cu chemări interioare care îi conving să ajungă pe tărâmuri de la capătul lumii, sau poate chiar mai departe de atât: în sufletul lor.

În încheierea acestui interviu, vreau sa ofer acest mesaj-miez: ne putem antrena creativitatea la orice vârstă, în diferite domenii, cu condiția să ne dăm voie să fim creativi cu scopul de a ne face viața mai frumoasă.

Foto: arhiva personală

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…