Monica Cismaru ∙ March 17, 2022 ∙ 7 min read

Ana Silvia Nicolai este autoarea romanului ”Și cu bona cine stă?” (Editura Epica), ce se va lansa joi, 24 martie, de la ora 18.30, la Diverta Băneasa Shopping City. Volumul ”Și cu bona cine stă?” a fost inspirat de experiența proprie a autoarei în căutarea unei bone potrivite pentru copii, demers ce a fost mult mai dificil decât pare la prima vedere. ”Este o carte care pleacă de la povestea noastră reală, de la peripețiile prin care am trecut încercând să găsim o bonă care să stea cu copiii. Credeam că este calea mai ușoară, dar am intrat într-o lume care nu semăna în niciun fel cu ce vedeam prin filme. Ceva ce ar fi trebuit să fie extrem de simplu s-a dovedit a fi extrem de complicat, aproape imposibil.

ana silvia nicolai si cu bona cine sta

Am primit în casă multe femei străine. Unele erau bone, altele doar își spuneau așa. Drumul până la persoana în care poți avea încredere a fost descurajant, plin de situații greu de imaginat, șocante în sensul cel mai rău al cuvântului. În cel mai bun caz, aceste experiențe au fost stranii, iar când au fost comice, comicul s-a născut din însăși absurditatea lor”, spune autoarea.

ANA SILVIA NICOLAI (n. 1989) este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București și a unui masterat în marketing la Oxford Brookes University. Lucrează într- o multinațională unde conduce campanii de marketing pentru țările francofone.

Este cofondatoare a comunității online Omuleți Vorbăreți, din care fac parte peste cincizeci de mii de părinți care postează lucrurile amuzante spuse de copiii lor.


Scrie săptămânal în Revista Omuleți Vorbăreți, prima publicație de happy parenting din România, alături de o echipă editorială din care fac parte medici pediatri, psihologi, profesori, educatori și jurnaliști. Prezintă în comunitatea Omuleți Vorbăreți, alături de soțul ei, jurnalistul Bogdan Nicolai, talk-show-ul ,,Părinții știu (aproape) tot”. Trăiește lângă București împreună cu soțul, cei doi copii, Nicholas și Anais, și… o bonă

Este ”Și cu bona cine stă?” un ghid pentru parinții aflați în căutarea unei persoane care să aibă grijă de copilul lor?

”Și cu bona cine stă?” este în primul rând un roman despre aventurile unei familii aflate în căutare de bonă. Nu au găsit-o din prima, nici din a doua. Au primit în casă multe femei străine și, iată cum, ceva ce ar fi trebuit să fie extrem de simplu s-a dovedit extrem de complicat. Dar familia este reală, este familia mea, iar majoritatea întâmplărilor de la care am plecat sunt reale și ele. Poți privi cartea și ca pe un ghid pentru părinți, pentru că vei afla din ea cum am reușit să depășim situații aproape imposibile. Vei găsi în ea trucuri pe care le-am aplicat si care au funcționat. Ce știu sigur este că pe mine m-ar fi ajutat să o citesc înainte să pornesc în căutarea unei bone

Cum a fost concepută pas cu pas această carte? Cât de greu sau de ușor s-a lăsat scrisă?

Am început prin a mă documenta serios despre piața serviciilor de babysitting din România. Am făcut-o fără să vreau, cât timp am fost plimbată de la o agenție la alta, de la o bonă la alta și am trecut prin situații aproape incredibile. Au fost și multe experiențe comice, dar comicul s-a născut tot din absurditatea lor.

M-am pus pe scris când am realizat că povestea mea le poate ajuta pe cele care se pregătesc să devină mame, pe cele care își cresc copiii singure, dar și pe femeile care se simt nesigure sau derutate la răscrucea dintre familie și carieră. Am scris în fiecare zi, timp de doi ani, într-o cafenea.

Când manuscrisul a fost gata, l-am lăsat 2-3 luni într-un sertar, apoi l-am recitit și l-am rescris până când am fost pe deplin mulțumită de el. Tot ce a urmat este meritul editurii Epica.

Poate fi privită ca un manual de dos&don’ts pentru părinți?

Nu aș îndrăzni să îl numesc așa. Nu suntem părinții perfecți. Ne străduim să facem treaba asta cât mai bine, dar, din păcate, nici noi nu deținem rețeta pentru a crește perfect copilul sau pentru a crește copilul-perfect. Poți învăța împreună cu noi din greșelile noastre, dar și din lucrurile bune pe care le-am facut. În schimb, dacă vorbim despre experiența cu bonele, da, cartea conține o mulțime de dos&don’ts, lucruri trăite și testate pe pielea noastră. E mult spus “manual”, dar sigur le va fi de un real ajutor multor părinți.

Cum alegi, de fapt, o persoană care să aibă în grija copilul tău mai multe ore pe zi? De ce este de fapt, atât de greu, să găsești o persoană de încredere, cel puțin la noi în țară?

Trebuie să existe compatibilitate între ea și copil. Este lucrul cel mai important. Ține și de noroc, dar ghinionul e mult mai mare dacă nu știi ce cauți sau la ce să te aștepți. Adevărul este că, la noi, sunt extrem de puține femei pregătite să fie bone. Nu cred că e nimeni atât de absurd încât să le ceară să aibă pregătire pedagogică, dar la noi până și banalele cursuri de calificare sunt doar un vis frumos. Majoritatea nu știu nici să-i acorde copilului primul ajutor, nu au nici măcar o evaluare psihologică la un cabinet acreditat. Nimeni nu își bate capul să impună standarde sau să le ridice pe cele care acum sunt la genunchiul broaștei. Pentru că cererea este foarte mare, la fel și salariile, iar majoritatea agențiilor sunt interesate doar de comision. Așa ajung în casele noastre femei care nu au interacționat în viața lor cu un copil. Ce dacă o bonă a fost la 30 de familii într-un an și le-a dezamăgit pe toate? Ea va fi în continuare promovată ca bona perfectă. E doar un business. Din fericire, acum am învățat cum să punem problema.

În prezentarea carții scrie: ”Drumul până la persoana în care poți avea încredere a fost descurajant, plin de situații greu de imaginat, șocante în sensul cel mai rău al cuvântului”. Știu că o să găsim răspunsurile în carte, dar în câteva cuvinte, ce ați învățat din tot acest proces?

Am învățat cât de surprinzătoare poate fi viața și cât de ușor te pot păcăli cei care își fac din asta un scop și o meserie. Dacă faci greșeala să-i acorzi încrederea ta unei persoane nepotrivite, acest lucru îți poate schimba tot cursul vieții. Sunt multe mame care au nevoie de ajutor, dar soțul lor lucrează de dimineața până noaptea, iar părinții sau socrii locuiesc departe sau nu sunt încă pensionați. Aceste femei visează la o carieră, dar vor, în același timp, să fie și mame bune. Am scris fiecare pagină cu gândul la ele.

Ce întrebări noi naște această carte?

Sunt foarte multe, dar ți le pot spune pe cele la care eu am găsit deja răspunsul: De ce nu ar trebui să te simți vinovată că îți lași copilul și în grija unei bone? Cum să găsești o bonă bună? La ce trebuie să te aștepți din partea unei bone? Cum să o păstrezi, cum să o integrezi în familia ta și să creezi o relație de prietenie între ea și copil? Cum îți dai seama rapid dacă bona este doar în trecere pe la voi sau dacă agenția de bone te minte? Cum poate trece o familie tânără, cu zâmbetul pe buze, peste toate provocările? Te las să descoperi singură de ce romanul se numește “Și cu bona cine stă?”, de ce această întrebare este esențială și care este răspunsul.

Related Posts

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…

Naomi Osaka promovează noua colecție de genți Louis Vuitton

Casa de modă de lux prezintă o nouă colecție de genți Twist pentru această vară, având-o ca ambasador…

Concursul Miss Universe își schimbă regulile și devine mai permisiv

Pentru prima dată în istoria sa de 70 de ani, competiția Miss Universe își schimbă regulile și devine…

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…