Monica Cismaru ∙ December 14, 2020 ∙ 11 min read

alina vilcu omid ghannadi

Alina Vîlcu și Omid Ghannadi nu sunt numai colegi la ”Visuri la cheie” (PRO TV), ci și prieteni și parteneri de afaceri și au înființat împreună școala de design Inside Academy. Alina și Omid povestesc cum a evoluat relația lor profesională, ce admiră unul la celălalt și despre cum și-au unit valorile pentru a îndruma și a crea.

 

Nu sunteți numai colegi la Visuri la cheie, ci și parteneri de afaceri. În ce constă colaborarea voastră și cum s-a produs?

Alina: Totul a pornit de la o discuție într-o pauză de filmare, mai în glumă, mai în serios, în care Omid mi-a zis: ce-ar fi să facem o școală de design interior? Practic a fost ca o idee jucăușă plantată între noi, care a rămas la stadiul ăsta destul de mult timp. Până într-o zi în care o prietenă m-a rugat să-i recomand niște cursuri de design interior, unde ar putea să-și urmeze pasiunea. Mica asta întâmplare a făcut ca ideea parcată undeva să prindă putere. M-am întors la Omid și am început să discutam concret, pentru că am realizat că DA, putem face asta. Prietena mea mi-a dat încredere. De altfel, a fost prima înscrisă la curs (mulțumim, Roxana).

Și așa a început parteneriatul nostru. Acum 3 ani. Ca un salt în necunoscut. Chiar stau și mă minunez câteodată, pentru că am ajuns să-l cunosc foarte bine pe Omid și nu este deloc genul care să se arunce cu entuziam într-un proiect cu multe necunoscute și mai ales cu cineva ca și partener. Lucru care mă face să mă simt onorată. Practic, după 3 ani, formăm o echipă bine sudată pentru Inside, am ajuns să ne înțelegem fără prea multe cuvinte, ceea ce este rar. Ne putem spune unul altuia punctul de vedere deschis, știm să depășim tensiuni, ne simțim unul pe celălalt când trecem prin perioade confuze sau dificile și ne lăsăm unul pe „mâinile altuia” în ceea ce privește deciziile importante. Avem alături de noi câțiva oameni dragi care ne ajută, atât în partea de strategie, cât și în partea de implementare. În primul rând este Ilinca, soția lui Omid, care aduce la Inside toată experiența ei academică (Ilinca este doctor în arhictectură și cadru didactic la facultate), apoi este Mihaela, care se ocupă de tot ce implică project management Inside și Lorena, care ne ajută pe partea de comunicare.

Omid: Cum spune și Alina mai sus, totul a început cu o idee. Îmi doream de mult să încep o școală de design, dar nu aveam curaj să mă lansez singur în această idee. Când am cunoscut-o pe Alina mi-am dat seama că este un om care m-ar completa perfect în acest demers și, împreună, putem face o treabă bună. Nu cred că acest proiect s-ar fi întâmplat fără ea și sunt recunoscător că soarta ne-a adus împreună.

alina vilcu

Alina și Omid, ce admirați unul la celălalt din punct de vedere profesional?

Alina: Cel mai tare la Omid este charisma, dar și coerența lui. Nu știu cum să spun asta în puține cuvinte (iată, îmi lipsește ce are el, și anume coerența), dar Omid este genul acela de minte care face conexiuni, acolo unde ele nu sunt vizibile pentru ceilalți, și reușește să exprime asta într-un fel extrem de convingător. Glumesc cu el câteodată… cred că i s-ar potrivi un rol în politică. Și pentru că am scris „politică”, îmi dau seama că, de fapt, cel mai tare lucru la Omid este dorința lui de a face bine. Are un foc interior care îl alimentează până la punctul în care uită de el pentru a îi ajuta pe cei nevoiași, bolnavi, copii, bătrâni. Reușește să mute munții din loc atunci când își propune ceva în sensul ăsta!! Practic este pe punctul de a finaliza acum o casă pentru o mamă cu 7 copii. Da! Un om care, strangând fonduri, reușește să facă asta! Am lăsat intenționat deoparte aspectul „profesional”, pentru că înainte de a fi arhitecți, suntem oameni. Ca și arhitect admir la Omid creativitatea lui, felul în care combină forme, texturi, materiale – absolut neașteptat și bogat. Omid face genul de proiecte de design pe care nu te mai saturi să le privești, de fiecare dată descoperi ceva nou.

Omid: Admir multe lucruri la Alina: este calculată, cumpătată, își ia mereu timp să se gândească pe îndelete la lucruri. Apreciez foarte mult că mă ponderează atunci când uit că Inside-Academy este un copil în creștere și trebuie să ne îngrijim constant de el J. Avem foarte des discuții despre ce putem face mai bine și mai util pentru cursanții nostri și Alina este cea care inițiază aceste discuții. Respect foarte mult talentul ei de a se îngriji personal de lucruri. Înainte de pandemie, când făceam cursurile fizic, Alina aducea la fiecare modul biscuiți făcuți de ea și apă alcalină cu tot felul de fructe în ea J. Ultimul modul din curs este mereu organizat cu mare atenție de Alina și mereu au ieșit niște petreceri minunate. Cred că de asta ne înțelegem. Amandoi avem totuși o structură bună și vrem să oferim tot ce e mai bun prin acest curs.

Aveți stiluri diferite, dar vă completați unul pe celălalt. Cum se produce sinergia colaborării voastre?

Alina: Se produce pur și simplu acum. Nu a fost așa mereu, practic este ca în orice relație, e nevoie de efort din ambele părți la început. Investești timp în a comunica, în a structura ideile, în a-l cunoaște pe partenerul tău, în a învăța când să te lași pe mâinile lui și când este nevoie să iei tu inițiativa. Procesul ăsta nu a fost ușor, cel puțin pentru mine, căci nu sunt obișnuită să „împart” controlul asupra situației. Dar mi-a făcut tare bine, am învățat și învăț în continuare ce înseamnă să ai încredere, deschidere, să simți că obiectivele se pot atinge și altfel decât prin planul strict imaginat de tine. Chiar îi mulțumesc lui Omid pentru asta și vieții, pentru că ne-a adus împreună.

Omid: Colaborarea noastră, așa cum a spus și Alina, face parte dintr-un proces continuu. Am avut și încă mai avem momente când nu suntem 100% pe aceeași lungime de unda, dar acolo unde este respect reciproc (și în cazul nostru este) aceste momente se transformă în oportunități de dezvoltare, atât personală, cât și profesională. Ca în orice relație este vorba despre încredere. Dacă există încredere și respect, dinamica unei colaborări este pozitivă.

Alina și Omid, cum ar arăta un proiect arhitectural materializat, imaginat de voi doi?

Alina: Damn… nu știu. Mi-ar plăcea să încerc, deși nu cred că ar fi simplu. Fiecare este plin de idei care parcă de abia așteaptă să se manifeste. Cred că procesul ar fi tare greu, pentru că ne-am tot învârti în jurul deciziilor pentru fiecare pas creativ. Și asta pentru că realmente lucrăm de la egal la egal și admirăm unul la altul ideile. Probabil că ar fi un proiect cu o poveste unică, care ar îmbina elemente minimaliste, lemn, plante, fibre naturale, trafoare, culori.

omid ghannadi

Omid: Woooow, ar arăta excelent. Noi doi probabil am arăta foarte obosiți, dar proiectul ar arăta bine :))))! Cred că ar trebui să fie un proiect tare special, așa cum este Inside-Academy, un proiect unde fiecare renunță la propriul orgoliu de arhitect ca să scoată la iveală tot ce e mai bun din el.

Ce încercați să le transmiteți celor care vor să vă calce pe urme? În ce fel îi ajutați, cum îi îndrumați?

Alina: Le spunem întotdeauna să aibă încredere în proces. Să nu se lase descurajați dacă nu le iese din prima, din a doua, din a treia.. Este o meserie în care singurul lucru care face diferența este practica! Trebuie să practici. Chiar și atunci când călătorești, observând detalii, lăsându-te inspirat. Iar în ceea ce privește procesul de creație este nevoie de curaj și apoi de o oarecare disciplină care să te țină acolo.

Omid: Încredere și un simț al măsurii. Este mare responsabilitate să îndrumi oameni, să vrei să îi ajuți din punct de vedere profesional. Personal, cred că ai nevoie de foarte multe calități ca să ai succes în această profesie, trebuie să fii perseverent, charismatic, serios, talentat și câte și mai câte. Este o profesie care îți ia foarte multe, îți ia timpul, îți ia liniștea, dar o faci dintr-o chemare și atunci accepți tot J. Este exact cum spune și Alina, trebuie să trăiești designul în fiecare moment: atunci când călătorești, când te întâlnești cu oamenii, designul este peste tot și trebuie acceptat cu totul pentru a putea face o afacere din această chemare.

V-ați imaginat vreodată cum ar fi să faceți schimb de locuințe? Cum ar fi, ca un exercițiu de imaginație… Ce ați schimba și ce ați păstra?

Alina: Ahh, Omid este într-o perioadă de tranziție „imobiliară” acum. Știu că își caută o casă mai mare, așa că nu prea știu ce să răspund aici. Sigur aș păstra din casa lui Omid o piesă de mobilier care este un fabulous bufet alb! Și plantele lui.

Omid: Păi va trebui mai întâi să ne mutăm la case noi amândoi :)). Mie îmi place foarte mult curtea de la Alina și zona ei de luat masa.

PS: Bufetul alb, despre care vorbește Alina, va pleca cu mine la casa noua J.

Cum vor arăta casele noastre în următorii cinci ani? Spre ce abordare își vor îndrepta oamenii atenția?

Alina: Hm, cred că vor fi mai mici, mai simple. Cu mai puține nevoi de depozitare, cu mai mult spațiu alocat întâlnirilor sociale și familiare. Vor fi cu siguranță mai armonioase, mai frumoase, mai design-ish. Simt din ce în ce mai mult în jurul meu preocuparea pentru a avea un spațiu de locuit frumos, care să spună povestea noastră.

Omid: Cred că oamenii încep să înțeleagă impactul mediului asupra stării lor de bine. Față de acum 10-15 ani, cu toții lucrăm în birouri mai frumoase, mâncăm în locuri mai frumoase, ne plimbăm în locuri mai frumoase și este firesc să ne dorim și o locuință pe măsură. Cred foarte tare că vom vedea o atenție deosebită acordată spațiilor exterioare, grădinilor, curților, teraselor și balcoanelor. Acest spațiu de legatură cu exteriorul va deveni plămânul locuințelor noastre, mai ales după această experiență neplăcută a pandemiei. Mai cred că abia acum ne-am descoperit cu adevărat limitările și posibilitățile caselor noastre și le vom îmbunătăți cât de mult se poate.

Care sunt cele mai mari provocări profesionale ale voastre în această perioadă?

Alina: Pentru mine rămâne lucrul cu oamenii. Proiectele pe care le facem la birou mi se par o joacă, nu le simt niciodată ca o provocare. Însă felul în care încerc să țin echipa motivată, unită, fericită… asta e provocarea mea. O provocare care cred că este parte din menirea mea aici. Îmi place să fiu în mijlocul oamenilor, să îi ajut să se descopere și să se bucure de adevăratul potențial creativ pe care îl au.

Omid: Comunicarea. Cred că atât înainte de pandemie, dar mai ales acum, comunicarea la noi în profesie este dificilă. Sunt foarte multe părți implicate: arhitecții, clienții, furnizorii, producătorii, constructorul, inginerii, toate aceste entități trebuie să se înțeleagă și, adesea, toate provocările pornesc de la o lipsă de comunicare. Multe discuții se petrec pe mail, prin mesaje, în scris, din spatele unui ecran, iar comunicarea este mult îngreunată.

Proiectul visurilor voastre care ar fi?

Alina: Sunt mai multe și se întâmplă chiar acum: este Inside Academy, este Pianoterra, este Visuri la cheie, este familia mea, este casa pe care ne-o vom construi în următorul an.

Omid: Este o întrebare tare grea, nu îmi pot imagina un proiect perfect, acel moment zero al carierei mele. Mi-ar plăcea să lucrez pe proiecte cu impact pozitiv asupra lumii în care trăiesc, proiecte care ajută oamenii să aibă o viață mai bună. Îmi doresc foarte tare să îmi pot face o casă de vacanță la un moment dat, un loc unde să merg cu familia mea și să ne trăim frumos viața.

Foto: PRO TV

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…