Adriana Moscu ∙ April 15, 2021 ∙ 12 min read

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Alina este instructor de parașutism și are la activ peste 2.200 de zboruri. Am vorbit cu ea despre senzația de libertate și despre cum dispare frica atunci când trăiești în prezent.

La primul zbor, i-au dat lacrimile de fericire. De altfel, unele dintre cele mai frumoase amintiri din viața ei se leagă de parașutism. Și-a sărutat pentru prima oară soțul în zbor, a văzut un vulcan activ în zbor, iar la saltul cu numărul 2.000, colegii i-au scris numele pe cer din corpurile lor.

Care este rolul tău în cadrul TNT Brothers? 

În cadrul TNT Brothers sunt Safety and training advisor și instructor parașutism. În plus, sunt examinator de parașutism pentru Aeroclubul României, autoritate delegată în domeniul parasutismului de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ce cursuri și formări susții?

Cursuri pentru obținerea licenței de parașutism, cursuri pentru cei care vor să devină instructori AFF (autorizate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română). Formări, coaching – cum spunem noi, în domeniu – pentru lucru relativ în cădere liberă, atât în aer, cât și în tunelul de vânt.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ești singura femeie din echipă? Cum te simți?

Sunt singura femeie instructor AFF din echipa TNT Brothers.

În echipa de instructori de tandem și cameramani avem colege femei puternice și frumoase.

Chiar dacă pare un domeniu al bărbaților, în parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate. Suntem o comunitate tolerantă, deschisă și unită. 

Cum mă simt? Fericită că pot să fac ce îmi place cel mai mult: să zbor și să îi învăț pe alții să zboare.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru parașutism?

De mic copil am visat să fiu astronaut și să zbor, să văd lumea de sus și, de ce nu, și alte lumi. Apoi, dându-mi seama că voi zbura de puține ori în spațiu, am început să caut alte modalități să pot zbura mai des. Așa am aflat despre parașutism, într-o discuție în tren dintre doi parașutiști militari. Atunci s-a aprins flacăra și am început să caut cum pot să fac și eu asta. Eram un copil cu visuri mari, iar când îți dorești ceva cu adevărat, ușile ți se deschid.

Am cunoscut, în curând, persoane care făceau parașutism sau aveau tangențe, așa am ajuns prima oară la aerodrom în Oradea, unde instructorii ne convingeau, pe mine și pe prietena mea cea mai bună, Sabina, să ne înscriem la planorism. Am făcut primul zbor cu planorul, a fot o senzație absolut superbă. Imediat după ce am aterizat, am întrebat unde ne putem înscrie la parașutism. (Râde.)

Am cules toate datele, mai aveam de așteptat un an ca să ne putem înscrie, deoarece nu îndeplineam condiția minimă de vârstă.

Anul următor, cu mult entuziasm, am pregătit dosarul și am mers să ne înscriem. Toate bune și frumoase, doar că ne trebuia acordul părinților, pe care eu nu l-am primit. Așa am stat trei ani pe aerodrom cu prietena mea cea mai bună și noii prieteni de la parașutism, așteptând să ajung la 19 ani, cu BAC-ul luat și la facultate.

Atunci am început cursurile de parașutism la Aeroclubul României în Oradea, unde am făcut și primul salt.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Câți ani s-au scurs de la primul salt? 

14 ani. În 2007 am făcut primul meu salt cu parașuta, singură, prin metoda Static line – parașuta ți se deschide automat după ce ai părăsit avionul.

Cum a fost la primul salt?

Pe scurt: o viață întreagă mergi și atunci, printr-un singur pas, ieși din zona de confort, din tot ce știi, și intri într-o lume nouă și fantastică, lumea zborului. 

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ce senzații încerci atunci când zbori? 

Libertate, fericire pură și bucurie imensă, dar cuvintele astea nu pot exprima nici pe departe ce simți acolo… trebuie să încerci măcar o dată în viață. La primul salt mi-au dat lacrimile de fericire.

Care a fost recordul tău absolut de înălțime de la care ai sărit?

Undeva, peste 6.500 m.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ți-a fost vreodată frică? Ce îți spui în aceste momente?

Parașutismul e atât de frumos pentru că te aduce și te face să trăiești momentul prezent, iar cât timp ești în prezent, nu există frică. Frica și anxietatea sunt emoții raportate la viitor.

Cu toate acestea, frica e o emoție normală care, folosită constructiv, te ajută să planifici și să execuți un salt în siguranță.

Totuși, te arunci în gol de la 4.000 m, cu un material în spate. Combați frica prin cunoaștere, prin pregătire, prin focus în prezent. Asta îți spui în acele momente: vizualizezi și repeți ce ai de făcut la salt.

Chiar și așa, sari atât timp cât dorința e mai mare decât frica, saltul fiind decizia personală a fiecăruia.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

S-a întâmplat vreodată să fii în pericol?

La fiecare salt vine pământul spre tine cu minim 180km/h și cred că prin asta spun tot. În plus, poate citește mama și nu vreau să o îngrijorez. Ca regulă generală, în parașutism înveți procedurile de urgență înainte să faci primul salt din școală și nu urci în avion până nu ești pregătit. De altfel, am peste 2.200 de salturi la activ.

Ce părere are familia ta despre pasiunea aceasta? Dar prietenii și apropiații?

Familia în care m-am născut, văzând câtă fericire îmi aduce parașutismul, a acceptat bucuria mea, chiar dacă inițial nu a fost de acord cu ea.

Soțul meu este și el instructor și examinator de parașutism, cumva, parașutismul ne-a adus împreună. Băiețelul nostru a știut din totdeauna că „mami sare cu parașuta și face oameni fericiți” (chiar asta a scris într-un proiect la școală).

Majoitatea prietenilor sunt și ei în domeniu și cei care nu sunt s-au obișnuit cu mine. E ceva normal. Alții merg cu bicicletă, eu sar cu parașuta.

Ce ai spune dacă fiul tău și-ar dori să facă parașutism când va crește mare?

Dacă își va dori asta vreodată, mă voi asigura că va avea cea mai bună pregătire posibilă. Momentan, vrea să se facă gamer, pilot și îi place să zboare în tunelul de vânt, dar nu cu parașuta.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ce momente memorabile ai de la zboruri cu clienții? Cum au reacționat, ce te-a marcat în mod special?

Fiecare om are o reacție diferită. E minunat să fii acolo, să vezi acea primă reacție, de la primul lor salt.

Unii țipă de bucurie, alții râd, alții închid ochii, alții sunt dubios de calmi și unii pot fi chiar terifiați. Indiferent de emoțiile din ușă, după primele secunde de cădere liberă inevitabil li se instalează un zâmbet mare pe față și sunt efectiv inundați de bucurie și libertate. 

Elevii sunt mai concentrați, căci au de lucru în timpul saltului. Inevitabil, toți au emoții în ușă, iar o dată ce ieși, te privesc cu ochi mari (majoritatea, căci sunt și unii care se mai pierd) în așteptarea semnalelor corective (avem un limbaj special al semnelor în cădere liberă). Pe la ultimele salturi din școală, îi vezi deja zâmbind larg și în timpul căderii libere. De obicei, după aterizare se exteriorizează mai mult: țipă de fericire, țopăie, aleargă, sau sunt foarte tăcuți, încă procesând ce li s-a întâmplat. 

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

O pasageră de tandem, după aterizare, mi-a spus că peste doi ani va veni să facă școala. Așa a fost: peste doi ani mi-a fost elevă. Mi-a plăcut ambiția ei.

Am fost emoționată să am ca elevi un cuplu tată-fiu. M-a marcat ambiția unei eleve de a persevera și a se cunoaște pe sine, pentru a reuși să depășească anumite blocaje în parașutism și a finaliza cursul pentru licență de parașutism, chiar dacă i-a fost foarte greu. Este un sentiment interesant atunci când ai ca elev o persoană de peste 50 de ani care, practic, își reîncepe viața. Elevii militari mă impresionează mereu prin caracterul și disciplina lor.

Majorității elevilor, parașutismul le schimbă viața în bine radical și e superb sentimentul când îi vezi fericiți și știi că ai contribuit la formarea aripilor lor.

Pentru orice instructor, bucuria supremă ar trebui să fie când un fost elev ajunge să te depășească în domeniu. Asta înseamnă că ți-ai făcut treaba bine! Când îți vezi foștii elevi că devin instructori, alții zboară la evenimente de talie mondială, alții pornesc echipe în discipline FAI, alții contribuie la dezvoltarea și promovarea unor discipline noi, reprezintă țară la competiții internaționale și mondiale, și toți împreună contribuie la dezvoltarea sportului, înseamnă că ai avut un impact pozitiv în domeniu și ai făcut sigur ceva bine!

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

La nivel personal, ca salturi memorabile aș enumera: cea mai mare formație de fete din sud-estul Europei, cu ocazia aniversării a 100 ani ai armatei sârbe, recordul României la cea mai mare formație, să vezi un vulcan activ în cădere liberă, saltul dintr-o aeronavă militară de la peste 6.500 m, saltul din elicopter cu aterizare pe pârtia de schi, primul sărut cu soțul meu (care a fost în cădere liberă), saltul din munți din Austria, când încă eram în cădere liberă și munții erau mai sus de noi, primul salt de înălțime cu prietenele mele cele mai bune, ultimul salt din campionatul de parașutism pe care l-am și câștigat împreună cu echipa mea, saltul meu cu numărul 2.000, la care am scris cu colegii ALINA pe cer. 🙂

Ah și un moment extraordinar de frumos este reprezentat de secundele în care faci track de separare după un salt dificil, dar pe care grupul l-a realizat cu succes. Atunci te inundă bucuria reușitei.

De la sol, poate cel mai memorabil rezultat a fost că am putut contribui substanțial și activ la formarea și îmbunătățirea legislației de parașutism din România. Când susții aspecte privitoare la legislația de parașutism în cadrul comisiei de lucru din parlamentul României, ai mai mari emoții, ca la un salt!

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Au fost și persoane care s-au răzgândit înainte de a zbura?

Da. E decizia fiecăruia să facă saltul. O dată ce ieși pe ușă, știi ce ai de făcut. În timpul căderii libere nu te mai răzgândești, îți deschizi parașuta. 🙂

Femeile și bărbații se comportă diferit în timpul salturilor?

Da. Bărbații sunt mai impulsivi, iau decizia sau fac pasul și văd ce se întâmplă după. Femeile sunt mai precaute, calculează de 100 de ori, dar și când s-au hotărât, nu le mai întorci din drum. Aș spune că femeile sunt mai curajoase prin prisma faptului că ele vin deja asumate și hotărâte.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Care este locul tău preferat de sărit din întreaga lume?

Oriunde este peisaj frumos și nu sunt turbulențe la aterizare. 🙂 Cred că mai mult contează cu cine ești, decât unde ești.

Cum pot sări? Care sunt criteriile? Dar restricțiile?

Dacă ai 18 ani (sau 16 ani și acordul notarial al ambilor părinți), poți sări cu parașuta fie în tandem (unde eșți legat de un instructor de parașutsim care face treaba grea), fie poți începe cursurile de parașutism prin metodă AFF (sari de la 4.000 m cu doi instructori la început, iar tu ai parașuta ta) sau SL/IAD (sari din avion de la aproximativ 1.500 m și parașuta ți se deschide automat după părăsirea aeronavei.

Saltul în tandem îl poate face aprope oricine. Au sărit persoane cu operații pe cord, persoane imobilizate, persoane fără anumite membre, persoane nevăzătoare. Bucuria acestora, libertatea pe care o simt este de nedescris. 

Pentru școală e nevoie de o licență medicală de la un centru medical aeronautic.

În plus, trebuie să dormi minimum 8 ore înainte de salt, să nu fi consumat alcool sau substanțe, fără scuba diving sau donare de sânge în ultimele 24 de ore.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ce trebuie să știi înainte de-a sări cu parașuta? 

Trebuie să vrei. Asta e cel mai important. Apoi, e important să știi că îți va schimba total percepția asupra lumii și vei avea un zâmbet larg pe buze minimum o luna după salt. A… și e important să știi că dă dependență.

Există un moment din an ideal pentru salturi? 

Să nu fie foarte frig, că nu mai e plăcut, și să nu plouă, în rest, se poate sări mai tot timpul. Mie cel mai mult îmi place luna septembrie în România.

Unde poți sări în România?

La TNT Brothers, atât la centrul din București (Aerodromul Clinceni), din aprilie până în noiembrie, cât și la mare (aeroportul Tuzla), din mai până în septembrie.

Alina Sime: „În parașutism nu avem gen, vârstă sau naționalitate”

Ce planuri ai anul acesta, din punct de vedere sportiv? 

Pe plan sportiv, ne pregătim pentru Campionatul național de 4-way. Sperăm să poată fi ținut în condițiile pandemiei. Dacă nu, am în plan să mă mențin în formă fizică bună. 

Pe plan profesional, lucrez să creștem TNT Brothers și comunitatea de parașutism din România și, în același timp, pe plan personal, lucrez pentru a-mi obține calificarea de examinator la nivel internațional (un alt vis de-al meu).

Știu că parașutismul nu este ocupația ta de bază. Ce altceva mai faci și cum te împlinește?

Timp de 11 ani, am condus proiecte majore de mediu pentru România și am obținut finanțarea acestora de la Comisia Europeană. De curând, am schimbat macazul și acum fac process management pt o companie din domeniul mâncării „curate” și sănătoase.

Am avut mereu norocul să lucrez în domenii și în proiecte în care cred și care sunt aliniate cu dorința mea de a lăsa lumea un pic mai bună decât cum am găsit-o.

 

Fotografii din arhiva personală

Related Posts

5 lucruri pe care nu le știai despre Lady Gaga

Lady Gaga împlinește pe 28 martie 38 de ani, ocazie cu care trecem în revistă câteva lucruri mai…

5 nuvele care să-ți retrezească cheful de citit

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de…

Hugh Grant schimbă actoria cu politica?

Într-un interviu acordat Entertainment Weekly,  actorul britanic Hugh Grant a recunoscut că s-a gândit să se implice într-o…

Diana Ross, la 80 de ani

Legendara cântăreață Diana Ross a împlinit pe 26 martie venerabila vârstă de 80 de ani, iar fiica ei,…

4 trucuri să renunțăm la dulce

Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne o senzație de calm și de relaxare. Adevărata problemă…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu ceea ce este nou în zona de beauty, fashion…

Lucien Laviscount, vedeta din Emily in Paris, centaur în videoclipul Shakirei

Lucien Laviscount, interpretul personajului lui Alfie, din serialul Emily in Paris, este protagonistul celui mai nou videoclip lansat…

Scarlett Johansson ar putea fi noua vedetă din Jurassic World

Scarlett Johansson (39 de ani) ar fi vedeta care preia rolul principal din noua producție a seriei Jurassic…

Meghan Markle se lansează pe piața de beauty și de lifestyle

Meghan Markle intră cu arme și bagaje pe piața de beauty și de lifestyle cu brandul său recent…

Top 10 cel mai bine plătiți influenceri, în 2024

Cine sunt cel mai bine plătiți influenceri, în 2024, care încasează între 3.234.000 și 1.763.000 de dolari pe…