Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. În cazul lor, e vorba despre o imagine ilustrată. Își reprezintă lumea interioară și pe cea exterioară prin desen. Am stat de vorbă cu cinci ilustratoare românce despre cum și-au descoperit pasiunea, despre amprenta personală și colaborările de suflet.
Anca Popa
behance.net
“Stilul meu a evoluat similar cu evoluția mea de la copil la femeie.“
Tu te-ai mutat la “capătul lumii”. Cum, când, în ce context?
M-am mutat în Cape Town acum un an. Mi-a furat cineva inima și a plecat cu ea acolo. A trebuit să mă duc să o recuperez. Am găsit-o tolănită la soare, pe plajă, la buza oceanului, privind spre Polul Sud. Nu a fost chip să o clintesc, așa că am rămas.
Ce faci acolo? Cum primesc cei de-acolo lucrările tale?
Nu foarte mulți oameni au intrat în contact cu lucrările mele, până acum, dar de la cei care au făcut-o am primit un feedback pozitiv. Foarte des am auzit cuvântul crazy și multe semne de exclamare, ceea ce cred că este de bine. Fie că le place ce văd, fie că sunt uimiți că pot să fac ceea ce fac, reacția nu este niciodată moderată.
Cum ți-ai descoperit pasiunea?
Cred că ea m-a descoperit pe mine, sau ne-am întâlnit în burta mamei mele. Am amintiri cu desene de-ale mele de când eram foarte mică, dar nu îmi amintesc să le și fi făcut. Nu îmi amintesc când am început să desenez, sau mai bine zis, când a început să îmi placă foarte mult să desenez. Cred că am venit la pachet cu pasiunea. În clasa a II-a–a III-a deja aveam caiete studențeșți pline cu desene. I le-am dăruit celei mai bune prietene din clasă, când drumurile noastre s-au despărțit în clasa a IV-a. Mă întreb dacă mai există sau sunt acum cenușă. Cred că mi-ar plăcea să știu că la un moment dat au fost ouă înfășurate în ele, ca să le protejeze. Asta ar fi chiar foarte interesant.
Cum a evoluat stilul tău?
Având în vedere că desenez de când mă știu, a evoluat similar cu evoluția mea de la copil la femeie. E mai rafinat și tehnica mai bună, dar baza a rămas la fel de ciudată.
Ce te inspiră ?
Un gând, ceva ce a spus cineva, o situație, o amintire, o carte, un film, o persoană, o stare, o poză, un vis etc. Viață plus percepție personală cred că este ceea ce se numește inspirație.
Ai tabieturi pe care trebuie să le respecți când creezi?
Nu, doar am nevoie de o perioadă de liniște în care să mă adun și să intru în starea potrivită, și abia apoi pot să mă apuc de lucru.
Ce desen/lucrare/proiect au fost cel mai greu de realizat?
Cu siguranță muralul pe care l-am început în luna mai, anul trecut. De la format A4-A3 am trecut direct la un perete de 5.80 X 2.30 m, făcut în același stil foarte detaliat. Mi-a luat 10 săptămâni să îl termin și a fost o provocare nu doar fizică, căci unele zone m-au obligat să desenez în niște poziții imposibile, dar și mentală, fiind cea mai lungă perioadă de timp petrecută lucrând la același proiect, zi de zi. Peretele este la interior, deci să zicem că se putea să fie și mai greu 🙂
Ce desenezi cu cea mai mare plăcere?
Atât timp cât îmi place idea din spatele desenului, desenez cu mare plăcere orice.
Care sunt colaborările cele mai dragi de până acum?
Cea mai dragă colaborare de până acum, și care nu s-a încheiat încă, este cea cu copilul din mine. Amintiri din copilărie este o serie de ilustrații și texte care într-o bună zi sper să se concretizeze într-o carte. Am început-o acum 3 ani, și numără doar 7 lucrări deocamdată (a șaptea este acum în lucru), așa că este un proiect care se va întinde probabil pe mulți ani. Este extrem de interesant cum pentru fiecare amintire pe care vreau să o ilustrez trebuie să accesez acea zona specială a minții unde te poți regăsi în diverse momente ale vieții tale (ceea ce este minunat), și e nevoie să o fac cât mai în detaliu, ca să fie amintirea cât mai fidelă cu momentul perceput de copila Anca (ceea ce este și mai minunat), și este de multe ori foarte emoționant pentru mine. Altfel, colaborările pe care le-am avut de-a lungul timpului cu alte persoane îmi sunt toate dragi și nu aș putea să fac un clasament.
Cum ți-ai descrie stilul acum?
Sincer, mi-ar plăcea să mi-l descrie ceilalți. Așa că dacă cineva are o părere, dintre cei care citesc aceste rânduri, să nu aibă nicio reținere în a exprima-o, căci o aștept cu drag.
Foto: arhiva personală
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
Charlene de Monaco, frumoasa Balului de Crăciun de la Monte Carlo
Prințesa Charlene de Monaco s-a aflat din nou în centrul atenției la Balul de Crăciun de la Hôtel…
Martin Garrix despre magia și energia UNTOLD: ‘Un festival care mă face să mă simt acasă”
De nouă ani UNTOLD, devenit fenomen global a reușit să redefinească experiența muzicală. Fiecare ediție de festival aduce…
Horoscopul săptămânii 9 – 15 decembrie 2024
Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru săptămâna 9-15 decembrie 2024. Berbec Sunt zile bune pentru schimbări…
Kate Middleton, înconjurată de întreaga familie la Concertul de Colinde de Crăciun de la Westminster Abbey
Prințesa de Wales, Kate Middleton (42 de ani), a fost înconjurată de întreaga familie la Concertul de Colinde…
„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025
Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…
Ora de lectură: 10 cărți pe care să le iei acasă luna aceasta
Finalul de an vine cu provocări, cu rezoluții, cu liste de to-do și planuri, dar și cu câteva…