A List Magazine ∙ December 5, 2022 ∙ 2 min read

Cu toții așteptăm să vină zăpada, pentru a merge pe pârtiile de schi. Doctorul Vlad Predescu, specializat în traumatologie sportivă și protezare, vine cu câteva sfaturi bune de luat în seamă.

La început de iarnă, monitorii de schi ne recomandă să nu trecem direct la coborâri pe pârtie, fără să ne pregătim corpul pentru acest gen de activitate intensă. Iar antrenamentele trebuie să înceapă cu minim șase-opt săptămâni înainte de vacanța programată, pentru a fi siguri că organismul este pregătit pentru efort. Conform ortopedului Vlad Predescu, sunt câteva elemente esențiale atunci când vorbim despre antrenamentele care pregătesc perioada de schi. “În primul rând, creșterea și întărirea masei musculare, iar aici ne referim în special la categoriile de mușchi din zona inferioară a corpului nostru. Îmbunătățirea echilibrului este, de asemenea, importantă, mai ales cu exerciții care întăresc articulația genunchiului, cea mai intens folosită în sporturile de iarnă. Apoi, exercițiile cardio trebuie să se regăsească în antrenamentul uzual, întrucât optimizează nivelul de energie pe pârtie. Ele pot fi realizate prin alergare, bicicletă sau chiar urcatul scărilor pentru o perioadă de 20 până la 45 de minute.”

Accidentele la schi sau la snowboard au loc, de obicei, atunci când un mușchi sau un ligament este forțat să își depășească limitele în care este obișnuit. Acesta este momentul în care apar cele mai comune probleme ortopedice, și aici facem referire la rupturile de ligamente, la afecțiuni ale meniscului sau chiar la fracturi. Totuși, e bine să avem în vedere că mai sunt și alți factori care au o importanță mare atunci când vorbim de accidentele care au loc la pârtie, unele dintre ele fiind inevitabile, chiar și celor care respectă toate măsurile de prevenție și de pregătire. Însă mai este un alt aspect esențial: calitatea echipamentului și felul în care acesta este purtat. Mulți începători aleg să își închirieze echipamentul de la centrele de profil și, de foarte multe ori, și le pregătesc singuri, fără să solicite îndrumarea unui monitor de schi. “Pentru că nu au experiența necesară, mulți practicanți ai sporturilor de iarnă tind să își fixeze prea strâns legăturile. Asigurați-vă că toate elementele echipamentului corespund vârstei, greutăţii corporale şi, cel mai important, nivelului tehnic la care vă aflați.”, mai spune specialistul.

Related Posts

Experiența Shakira: The Grammy Museum din Los Angeles îi dedică o expoziție celebrei artiste

The Grammy Museum din Los Angeles va inaugura o expoziție dedicată artistei de origine columbiană Shakira (45 de…

Marc Anthony s-a însurat cu o fostă concurentă Miss Universe

Marc Anthony (54 de ani), fostul soț al lui Jennifer Lopez și tatăl copiilor ei, s-a însurat în…

INNA prezintă videoclipul oficial „Yummy” feat. Dhurata Dora și Stefflon Don

INNA revine cu o nouă colaborare cu două artiste de top: Dhurata Dora și Stefflon Don și lansează…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…