Implanturile subperiostale sunt adesea folosite pentru pacienții care au suferit o resorbție (subțiere) severa a osului maxilar sau mandibular ca urmare a unei leziuni traumatice, bolii parodontale sau in urma esecului unor lucrari precedente fie pe implant fie pe dinti naturali. Ele sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit pentru pacienții care nu sunt buni candidați pentru procedurile de grefă osoasă sau care preferă să evite timpul, complicatiile și costurile asociate cu aceste proceduri.
Ce sunt implanturile subperiostale? Ne spun specialiștii de la Smile Clinique.
Implanturile subperiostale implică plasarea unui implant din aliaj de titan sub periost, stratul de țesut conjunctiv care acoperă osul maxilarului sau al mandibulei.
Spre deosebire de alte dispozitive precum implanturile endoosoase, cele subperiostale nu necesită trepanarea osului, ceea ce le face potrivite în special pentru pacienții cu o densitate osoasă redusă sau care au suferit o pierdere semnificativă de os.
Când sunt indicate implanturile subperiostale?
Implanturile dentare subperiostale sunt recomandate în cazurile în care pacientul are o densitate osoasă redusă sau a suferit o pierdere semnificativă de os în maxilar. De asemenea, pot constitui o opțiune potrivită pentru pacienții care au o anatomie orală atipică, cum ar fi o mandibulă atrofiată sau un sinus maxilar mărit, ceea ce face dificilă sau imposibilă plasarea altor tipuri de implanturi.
În plus, implanturile subperiostale pot reprezenta o alternativă bună pentru pacienții care preferă să evite intervențiile chirurgicale osoase, deoarece acest tip de implant nu necesită perforarea osului exceptand aplicarea unor microsuruburi de fixare.
În general, decizia de a utiliza implanturi subperiostale va depinde de evaluarea fiecărui caz în parte de către medicul stomatolog sau chirurgul oral.
Principalele avantaje și beneficii ale acestui tip de implanturi. Iată explicatiile specialistilor de la Smile Clinique.
Implanturile dentare subperiostale oferă o serie de avantaje în comparație cu alte tipuri de implanturi dentare. Unele dintre principalele avantaje includ:
- Permit tratarea cu succes a cazurilor deosebit de complexe:
– Pacienți cu os insuficient: Implanturile subperiostale permit tratamentul pacienților care au o cantitate insuficientă de os mandibular sau în zona posterioară a maxilarului, unde nu există înălțime osoasă adecvată pentru plasarea implanturilor convenționale.
– Pacienți care au nevoie de proteze dentare totale: Pacienții care au nevoie de proteze dentare totale pot necesita un număr mare de implanturi dentare pentru a susține încărcătura protezelor. Implanturile subperiostice oferă o stabilitate mai mare în acest caz.
– Pacienți cu densitate osoasă redusă: Pacienții cu o densitate osoasă redusă pot fi mai predispuși la probleme de vindecare după plasarea implanturilor dentare. Aceste implanturi, plasate superficial osos, pot reprezenta o alternativă bună, deoarece nu necesită perforarea osului și pot oferi o opțiune mai sigură și mai eficientă.
- Nu necesită grefare de os:
– Spre deosebire de alte tipuri de implanturi dentare care necesită o cantitate minimă de os pentru a putea fi aplicate, implanturile subperiostale sunt plasate pe suprafața osului, ceea ce înseamnă că nu este necesară realizarea de grefe de os înainte de intervenție. Acest lucru nu doar reduce timpul și costul tratamentului, dar și scade riscurile asociate cu chirurgia de transplant osos.
- O singură intervenție chirurgicală:
– Adesea, implanturile convenționale presupun ca pacientul să fie supus la mai multe intervenții chirurgicale și să aștepte o perioadă lungă de vindecare înainte de a putea plasa proteza dentară. În acest caz, implanturile subperiostale sunt plasate într-o singură intervenție chirurgicală, accelerând astfel procesul de recuperare și reducând timpul de așteptare pentru finalizarea tratamentului stomatologic, permițând pacientului să-și reia rutina și să revină mai rapid la activitățile zilnice.
4. Evolutie postoperatorie rapida:
– Evolutia postoperatorie a acestor implanturi dentare este în general mai rapida și mai simpla. Deoarece intervenția chirurgicală pentru plasarea implanturilor subperiostice nu necesită transplanturi de os, aceasta este mai puțin invazivă, iar timpul de recuperare scade semnificativ. În plus, pacienții tind să experimenteze mai puțină durere și disconfort după intervenție, ceea ce reduce necesitatea de analgezice și alte medicamente.
Procedura implanturilor subperiostale
Procedura acestor noi implanturi dentare constă în mai multe etape, care includ de la obținerea radiografiei CBCT (tomografie maxilara cone beam) a pacientului până la intervenția chirurgicală de plasare a implantului și postoperator:
- Tomografie computerizată helicoidală:
– Primul pas al procedurii este obținerea de imagini precise ale zonei maxilofaciale unde vor fi plasate implanturile. Pentru acest lucru, se utilizează o tomografie computerizată helicoidală de înaltă precizie sau CBCT, care permite obținerea unei imagini clare a osului, a țesuturilor moi și a structurilor nervoase de la nivelul maxilarelor.
- Proiectarea personalizată a implanturilor:
– Odată ce au fost obținute imaginile zonei de tratat, se trece la proiectarea implanturilor personalizate pentru pacient. Proiectarea se realizează cu ajutorul unui software specializat care permite crearea unei structuri complet personalizate și adaptate la caracteristicile anatomice ale pacientului.
– Acest cadru este fabricat din titan, un material biocompatibil, durabil și cu o mare capacitate de osteointegrare.
- Chirurgia implantului subperiostal:
– Chirurgia de plasare a implantului subperiostal se efectuează într-o singură sedinta și, de obicei, sub anestezie locală. Chirurgul oral realizează o incizie la nivelul mucoasei gingivale și plasează implantul direct pe suprafața osului urmata de sutura sau se poate aplica proteza dentară peste cadrul de titan. Astfel, pacientul poate beneficia de noii dinți imediat după ieșirea din sala de operație.
- Postoperator:
– După intervenție, pacientului i se furnizează instrucțiuni detaliate privind îngrijirea postoperatorie. Acestea includ menținerea unei igiene orale bune, administrarea de medicamente pentru durere și inflamație după cum este necesar și evitarea anumitor alimente și activități fizice pe o perioadă determinată.
– În acest caz, este foarte important să se urmeze instrucțiunile chirurgului oral pentru a asigura o recuperare adecvată și pentru a evita complicatiile.
Jennifer Lopez, primele destăinuri după divorțul de Ben Affleck
Jennifer Lopez a ales să-și deschidă sufletul în fața presei și să vorbească fără ocolișuri despre trăirile ei…
Taylor Swift, Blake Lively și Ryan Reynolds au donat 6 milioane de dolari
Unele celebrități nu rămân insensibile la dezastrul creat, în viețile oamenilor obișnuiți, de ultimele manifestări ale vremii extreme…
Georgia May Jagger a născut
Mick Jagger este, din nou, bunic. Fiica lui Mick Jagger, Georgia May Jagger, a născut. Modelul în vârstă…
10 modele faimoase pentru rolurile de la Hollywood
Frumusețea, dar și talentul, le-au adus de sub reflectoarele prezentărilor de modă, sub cele ale Hollywood-ului. Acestea sunt…
Actrița Kristin Scott Thomas s-a măritat la 64 de ani
Actrița britanică Kristin Scott Thomas s-a recăsătorit la 64 de ani. Alesul vedetei este redactorul șef al publicației…
Inspirație pentru viitor: Celebrarea Zilei Internaționale a Fetelor 2024
Text semnat de: Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec Astăzi sărbătorim forța și potențialul fetelor, datorită unei rezoluții…
Cei mai frumoși 10 bărbați din lume, conform ”Proporției de aur”
Frumusețea e în ochii privitorului sau se calculează științific? Un renumit chirurg plastic din Londra, Dr Julian De…
UNTOLD X: 7-10 AUGUST 2025. Abonamentele, disponibile din 10 octombrie
UNTOLD, festivalul care ocupă locul 3 în topul celor mai mari evenimente muzicale din lume, se pregătește să…
Meghan Markle, apariție spectaculoasă la un eveniment din Los Angeles
Meghan Markle a atras toate privirile cu rochia ei roșie semnată Carolina Herrera, la gala organizată week-endul trecut…
Eva Longoria, de la actorie la business-uri de miliarde de dolari
Eva Longoria (49 de ani) a lăsat actoria pentru afaceri și bine a făcut, deoarece inițiativele ei în…