A List Magazine ∙ February 10, 2024 ∙ 5 min read

Implanturile subperiostale sunt adesea folosite pentru pacienții care au suferit o resorbție (subțiere) severa a osului maxilar sau mandibular ca urmare a unei leziuni traumatice, bolii parodontale sau in urma esecului unor lucrari precedente fie pe implant fie pe dinti naturali.  Ele sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit pentru pacienții care nu sunt buni candidați pentru procedurile de grefă osoasă sau care preferă să evite timpul, complicatiile și costurile asociate cu aceste proceduri.

Ce sunt implanturile subperiostale? Ne spun specialiștii de la Smile Clinique.

Implanturile subperiostale implică plasarea unui implant din aliaj de titan sub periost, stratul de țesut conjunctiv care acoperă osul maxilarului sau al mandibulei. 

Spre deosebire de alte dispozitive precum implanturile endoosoase, cele subperiostale nu necesită trepanarea osului, ceea ce le face potrivite în special pentru pacienții cu o densitate osoasă redusă sau care au suferit o pierdere semnificativă de os.

Când sunt indicate implanturile subperiostale? 

Implanturile dentare subperiostale sunt recomandate în cazurile în care pacientul are o densitate osoasă redusă sau a suferit o pierdere semnificativă de os în maxilar. De asemenea, pot constitui o opțiune potrivită pentru pacienții care au o anatomie orală atipică, cum ar fi o mandibulă atrofiată sau un sinus maxilar mărit, ceea ce face dificilă sau imposibilă plasarea altor tipuri de implanturi.

În plus, implanturile subperiostale pot reprezenta o alternativă bună pentru pacienții care preferă să evite intervențiile chirurgicale osoase, deoarece acest tip de implant nu necesită perforarea osului exceptand aplicarea unor microsuruburi de fixare.

În general, decizia de a utiliza implanturi subperiostale va depinde de evaluarea fiecărui caz în parte de către medicul stomatolog sau chirurgul oral.

Principalele avantaje și beneficii ale acestui tip de implanturi. Iată explicatiile specialistilor de la Smile Clinique.

Implanturile dentare subperiostale oferă o serie de avantaje în comparație cu alte tipuri de implanturi dentare. Unele dintre principalele avantaje includ:

  1. Permit tratarea cu succes a cazurilor deosebit de complexe:

   – Pacienți cu os insuficient: Implanturile subperiostale permit tratamentul pacienților care au o cantitate insuficientă de os mandibular sau în zona posterioară a maxilarului, unde nu există înălțime osoasă adecvată pentru plasarea implanturilor convenționale. 

   – Pacienți care au nevoie de proteze dentare totale: Pacienții care au nevoie de proteze dentare totale pot necesita un număr mare de implanturi dentare pentru a susține încărcătura protezelor. Implanturile subperiostice oferă o stabilitate mai mare în acest caz.

   – Pacienți cu densitate osoasă redusă: Pacienții cu o densitate osoasă redusă pot fi mai predispuși la probleme de vindecare după plasarea implanturilor dentare. Aceste implanturi, plasate superficial osos, pot reprezenta o alternativă bună, deoarece nu necesită perforarea osului și pot oferi o opțiune mai sigură și mai eficientă.

  1. Nu necesită grefare de os:

   – Spre deosebire de alte tipuri de implanturi dentare care necesită o cantitate minimă de os pentru a putea fi aplicate, implanturile subperiostale sunt plasate pe suprafața osului, ceea ce înseamnă că nu este necesară realizarea de grefe de os înainte de intervenție. Acest lucru nu doar reduce timpul și costul tratamentului, dar și scade riscurile asociate cu chirurgia de transplant osos.

  1. O singură intervenție chirurgicală:

   – Adesea, implanturile convenționale presupun ca pacientul să fie supus la mai multe intervenții chirurgicale și să aștepte o perioadă lungă de vindecare înainte de a putea plasa proteza dentară. În acest caz, implanturile subperiostale sunt plasate într-o singură intervenție chirurgicală, accelerând astfel procesul de recuperare și reducând timpul de așteptare pentru finalizarea tratamentului stomatologic, permițând pacientului să-și reia rutina și să revină mai rapid la activitățile zilnice.

4. Evolutie postoperatorie rapida: 

   – Evolutia postoperatorie a acestor implanturi dentare este în general mai rapida și mai simpla. Deoarece intervenția chirurgicală pentru plasarea implanturilor subperiostice nu necesită transplanturi de os, aceasta este mai puțin invazivă, iar timpul de recuperare scade semnificativ. În plus, pacienții tind să experimenteze mai puțină durere și disconfort după intervenție, ceea ce reduce necesitatea de analgezice și alte medicamente.

Procedura implanturilor subperiostale

Procedura acestor noi implanturi dentare constă în mai multe etape, care includ de la obținerea radiografiei CBCT (tomografie maxilara cone beam) a pacientului până la intervenția chirurgicală de plasare a implantului și postoperator:

  1. Tomografie computerizată helicoidală:

   – Primul pas al procedurii este obținerea de imagini precise ale zonei maxilofaciale unde vor fi plasate implanturile. Pentru acest lucru, se utilizează o tomografie computerizată helicoidală de înaltă precizie sau CBCT, care permite obținerea unei imagini clare a osului, a țesuturilor moi și a structurilor nervoase de la nivelul maxilarelor.

  1. Proiectarea personalizată a implanturilor:

   – Odată ce au fost obținute imaginile zonei de tratat, se trece la proiectarea implanturilor personalizate pentru pacient. Proiectarea se realizează cu ajutorul unui software specializat care permite crearea unei structuri complet personalizate și adaptate la caracteristicile anatomice ale pacientului.

   – Acest cadru este fabricat din titan, un material biocompatibil, durabil și cu o mare capacitate de osteointegrare.

  1. Chirurgia implantului subperiostal:

   – Chirurgia de plasare a implantului subperiostal se efectuează într-o singură sedinta și, de obicei, sub anestezie locală. Chirurgul oral realizează o incizie la nivelul mucoasei gingivale și plasează implantul direct pe suprafața osului urmata de sutura sau se poate aplica proteza dentară peste cadrul de titan. Astfel, pacientul poate beneficia de noii dinți imediat după ieșirea din sala de operație.

  1. Postoperator:

   – După intervenție, pacientului i se furnizează instrucțiuni detaliate privind îngrijirea postoperatorie. Acestea includ menținerea unei igiene orale bune, administrarea de medicamente pentru durere și inflamație după cum este necesar și evitarea anumitor alimente și activități fizice pe o perioadă determinată.

   – În acest caz, este foarte important să se urmeze instrucțiunile chirurgului oral pentru a asigura o recuperare adecvată și pentru a evita complicatiile.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…